Pelargoni (pielikki)

Pelargonium sp.

ruotsinkielinen: pelargonium

auringossa
Kasvilaji:
Kesäkukat
Korkeus:
25 - 40 cm
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Pelargoneja on pensasmaisia ja pystykasvuisia sekä riippuvia lajikkeita. Lehdet ovat yleensä karvaiset, pehmeät ja kirjavat. Pelargonin kukat ovat valkoisia, punaisia, vaaleanpunaisia tai violetteja, kerrannaisia tai yksinkertaisia. Lähes pallomaisen, suuren sarjakukinnon kukat ovat pienet. Jalopelargonilla on suuret kukat ja niitä on harvassa. Pienet ja yksinkertaiset lajit ovat säänkestävämpiä.

Kukinnon väri:
erivärisiä, lila/violetti, valkoinen, punainen
Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Soveltuvat hyvin ruukku- ja ryhmäkasveiksi. Kerrannaiskukkaiset lajikkeet eivät pidä sateesta. Pelargoni kestää hyvin kuivuutta ja saasteita. Ei kestä hallaa.

Valontarve:
aurinko
Suojainen paikka.

Hoito

Kaipaavat säännöllistä lannoittamista. Kuihtuneet kukkavarret poistetaan. Pelargonin voi talvehdittaa viileässä paikassa, niukasti kastellen.

Lisääminen

Lisätään yleensä pistokkaista. Joitakin lajikkeita lisätään myös siemenistä.

Lähilajit ja lajikkeet

sitruunapelargoni Pelargonium crispum, jalopelargoni Pelargonium Domesticum-ryhmä, tuoksupelargoni Pelargonium x fragrans, palsamipelargoni Pelargonium x graveolens, riippapelargoni Pelargonium peltatum, piparminttupelargoni Pelargonium tomentosum, laakepelargoni Pelargonium radens, (koti)pelargoni Pelargonium Zonale-ryhmä