Riippapelargoni

Pelargonium peltatum

ruotsinkielinen: murgrönspelargon, hängpelargon

auringossa     puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Kesäkukat
Korkeus:
50 - 60 cm
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Rento, suikertava tai riippuva varsi on 50 cm pitkä ja se taipuu usein mutkalle. Paksuhkot, kiiltävät, sileät lehdet muistuttavat murattia. Lehtien väri vaihtelee. Sarjamaiset kukinnot ovat niukemmat kuin jalopelargoneilla. Kerrannaiset tai yksinkertaiset kukat ovat pienet ja väriltään valkoiset, vaaleanpunaiset, punaiset tai liilat. Parvekelaatikoissa taimietäisyys on 30 cm. Pelargoni ei kestä hallaa.

Amppelikasvi
Kukinnon väri:
erivärisiä, lila/violetti, valkoinen, punainen
Kukinta-aika:
huhtikuu - lokakuu

Soveltuvuus

Viihtyy amppeli- ja ruukkukasvina. Yksinkertaiskukkaiset kestävät tuulta ja sadetta kerrannaisia paremmin. Sietää väliaikaisesti oleskelua sisätiloissa.

Kirvat voivat heikentää kukintaa.

Valontarve:
aurinko, puolivarjo
Tuulensuojainen paikka, varret murtuvat helposti.

Kasvuympäristö:
Tuuleton paikka.

Hoito

Runsas kastelu ja lannoitus kukkivalle kasville, pintamulta saa kuivahtaa. Vältä seisovaa märkyyttä. Kuihtuneet kukat poistetaan.

Lisääminen

Pistokkaat otetaan keväällä tia loppukesällä ja kukitetaan seuraavana kesänä. Leikkausjätteestä otetaan kukkimaton, vahva latvaverso pistokkaaksi. Alinta lehtipari poistetaan varren keskiväliin asti. Pistokkaat laitetaan multaan lehtihankaa myöten.

Lähilajit ja lajikkeet

(koti)pelargoni Pelargonium Zonale-ryhmä, jalopelargoni Pelargonium Grandiflorum-ryhmä, tuoksupelargoni Pelargonium x fragrans