Palsamiköynnös (sitruunaköynnös)

Schisandra chinensis

ruotsinkielinen: fjärilsranka

auringossa     puoli-pilvinen
Korkeus:
2 - 4 m
Vyöhykkeet:
I - III 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

2-4 metriä korkea, komea, tuuhea ja voimakaskasvuinen köynnöskasvi. Ohuet versot kiertyvät korkkiruuvimaisesti tuen ympärille. Vuorottaiset, soikeat lehdet ovat vaaleanvihreät. Tuoksuvat, ruusunpunaiset tai valkoiset kukat houkuttelevat mehiläisiä. Kypsänä punaiset, syötävät marjat 7-8 cm pitkissä viinirypälemäisissä tertuissa. Elo-syyskuussa kypsyvät marjat ovat kirpeitä ja erittäin c-vitamiinipitoisia. Marjat sisältävät lisäksi mm. 40 erilaista lignaania, jotka toimivat antioksidantteina ja ehkäisevät rasvan härskiintymistä (tekee hyvää maksalle). Marjojen siemenet sisältävät piristäviä kolankaltaisia aineita (skisandriinia), joka tehostaa hengitystä ja verenkiertoa (ei verenpainetautisille!).

tuoksuvasyysväri vaaleankeltainen
Kukinnon väri:
erivärisiä, valkoinen
Kukinta-aika:
toukokuu - kesäkuu

Soveltuvuus

Koriste- ja hyötykasvina esim. pergolaan, ruusukaareen. Marjat syötäviä, niistä tehdään mehua ja sosetta yksinään tai muiden hedelmien kanssa, tai pakastetaan, voi myös kuivattaa.
Marjoista, lehdistä ja versojen kuorista kuivataan teetä. Marjojen siemenet eivät sovellu verenpainetautisille.

I-III-vyöhykkeillä ei tarvi erityistä talvisuojausta, lumen suojassa menestyy Oulun korkeudella asti.

Valontarve:
aurinko, puolivarjo
Tuottaa enemmän marjoja auringossa.

Kasvuympäristö:
kuiva, tuore
Kasvualusta:
hiekka +++
humus +++
turve +
Ravinteet: +++
Kalkkipitoisuus: +++

Hoito

Tarvitsee tuennan (esim. säleikkö). Kuivina kausina huolehdi kastelusta. Ei tarvitse leikata, ylitiheää versostoa voi tarvittaessa harventaa. Käytä juurella katetta.
Lisää kalkkia ja kompostia.

Lisääminen

Palsamiköynnöstä voi lisätä versoista (juurivesoista), jotka kaivetaan maasta lehtien varisemisen aikaan tai keväällä ennen kasvun alkamista. Ota mukaan maanalaista osaa 20-30 cm. Istuta heti uuteen kasvupaikkaan ja leikkaa n. 10-15 cm:n korkeudelta.

Lähilajit ja lajikkeet

-