Vuohenkello

Campanula rapunculoides

ruotsinkielinen: knölklocka

auringossa     puoli-pilvinen     varjossa
Korkeus:
20 - 90 cm
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Suikertava ja haarova mukulajuurakko. Yleensä haaraton, kalju tai karvainen varsi on tylppäsärmäinen tai liereä. Lehdet ovat kierteisesti varrella. Tyvilehdissä on pitkät ruoteet, ylemmät lehdet ovat ruodittomia. Kapean herttamainen lehti on epätasaisesti sahalaitainen. Kukkii runsaasti pitkällä, toispuoleisella vaalean violetilla latvaterttukukinnolla. Kellomaisen, nuokkuvan kukan terälehdet taipuvat taaksepäin. Kukkii ensimmäisen kerran kaksivuotiaana. Leviää helposti juurakolla ja siemenillä. Perinteinen ja helppohoitoinen.

Luonnonvaraisena jokseenkin yleinen. Kasvaa tienvarsilla, pelloilla ja niiden reunoilla, joutomailla, metsänreunoissa, lehtomaisissa metsissä ja varastoalueilla.

leikko
Kukinnon väri:
lila/violetti
Kukinta-aika:
heinäkuu - syyskuu

Soveltuvuus

Niityille, puistoihin, puutarhaan, metsänreunaan. Hyvä leikkokukka. Nauriin ja retiisin makuiset juurimukulat syötäviä. Nuoria lehtiä on aikoinaan syöty salaattina.

Valontarve:
aurinko, puolivarjo, varjo

Kasvuympäristö:
kostea, kuiva, tuore
Kasvupaikan suhteen vaatimaton.

Hoito

Lisääminen

Siemenistä. Kylvö keväällä tai kesällä, ei peitetä.

Lähilajit ja lajikkeet

harakankello Campanula patula, hirvenkello Campanula cervicaria, kissankello Campanula rotundifolia, kurjenkello Campanula persicifolia, peurankello Campanula glomerata,
ukonkello Campanula latifolia