Peruna, Solanum tuberosum


Kirjoittaja
Viesti
Nuu
Nuu
Ylipuutarhuri (45,0K reputation)Ylipuutarhuri (45,0K reputation)Ylipuutarhuri (45,0K reputation)Ylipuutarhuri (45,0K reputation)Ylipuutarhuri (45,0K reputation)Ylipuutarhuri (45,0K reputation)Ylipuutarhuri (45,0K reputation)Ylipuutarhuri (45,0K reputation)Ylipuutarhuri (45,0K reputation)
Ryhmä: Valvojat
Viestiä: 20,0K, Käynnit: 75,0K

Kesäheinä, ensin lyhyesti vastaus: rutto leviää sisemmälle mukulaan vähitellen tuhoten sen kokonaan. Ruton infektoimalla alueella ei saisi seur. vuonna viljellä perunaa. Tämä tieto ja paljon lisää perunasta ja sen taudeista löytyy Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen sivuilta. Kuukkeloi sinne ja olet paljon viisaampi. Laittaisin linkin jos osaisin, muttei taidot riitä.Iitti / III                       
 Asioilla on  taipumus järjestyä                                            

Temskukka
Temskukka
Uusi jäsen (33 reputation)Uusi jäsen (33 reputation)Uusi jäsen (33 reputation)Uusi jäsen (33 reputation)Uusi jäsen (33 reputation)Uusi jäsen (33 reputation)Uusi jäsen (33 reputation)Uusi jäsen (33 reputation)Uusi jäsen (33 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 3,9K, Käynnit: 0

Meillä juuri tänään niitettiin pikkuperunamaalta varret pois, koska kuihtuiviat rumiksi. Perunat ovat maan alla todella hienoja, kuin kananmunia ja hyvin maukkaita. Annetaan niiden olla siellä vielä, kun ovat niitä uusia perunoita ohuine kuorineen. Sieltä sitten haetaan kattilaan sitä mukaan kun on tarvis.


Ensimmäistä vuotta meillä kun ei ole pellolla isoa perunamaata, josta on riittänyt yli talven meille ja puolelle sukua. Viime talvena kellarissa perunoista löytyi sitä sisusmustaa (n. 30 % perunoista) joten päätimme pitää välivuoden. Ja kellarin kosteusongelmakin saatiin selville. Tuttavapiirissä on näitä ammattimaisia perunaviljelijöitä, ei ole konsti eikä mikään ostaa talven perunoita kerralla. Voipi olla niin että saa jotain lajittelujäämää (minä haluaisin oikein isoja muusi- ja keittoperunoiksi) halvemmallakin ja tutunkauppaa niin että viitsiikö sitä enää itselleen enempää viljelläkkään- saa nähdä.


Nyt on vain tuollainen pieni perunamaa, olisiko 15 m x 6 m, siitä saa kivasti maalta päin hyvää.


kesäheinä
kesäheinä
Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 3,7K, Käynnit: 15

Perunaruttoa, osaako kukaan neuvoa? perunan varsi ja lehdet kuivuvat ennen aikojaan,
olen ottanut jo perunoita ylös, sillä nehän eivät nyt enää siitä kasva, mutta kuori on ohutta,
osaako kukaan sanoa teenkö oikein kun otan niitä jo ylös, kestääköhän ne talven yli kellarissa
kun kuori on niin ohut? (normaalisti meillä on otettu perunat vasta syyskuun alkuviikolla ylös)
Pikkaisen on mädäntynyttä joukossa (tosi vähän) kaunista perunaa kuitenkin tulee.
Yli puolet maasta on vielä ottamatta, joten neuvoista olisin enempi kuin KIITOLLINENhymy.

(Mies tekee puuvajan kattoa selkä hiest`märkänä ja minä perunapellolla juomapullon kera
ämpärillinen kerrallaan ja sitten varjoon juomaan, tällaista reippailua täällä)


vuokkis
vuokkis
Aloittelija (66 reputation)Aloittelija (66 reputation)Aloittelija (66 reputation)Aloittelija (66 reputation)Aloittelija (66 reputation)Aloittelija (66 reputation)Aloittelija (66 reputation)Aloittelija (66 reputation)Aloittelija (66 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 2,4K, Käynnit: 0

Johan on Nauhuskalla kaunis perunamaa


Nauhuska
Nauhuska
Uusi jäsen (46 reputation)Uusi jäsen (46 reputation)Uusi jäsen (46 reputation)Uusi jäsen (46 reputation)Uusi jäsen (46 reputation)Uusi jäsen (46 reputation)Uusi jäsen (46 reputation)Uusi jäsen (46 reputation)Uusi jäsen (46 reputation)
Ryhmä: Jäsenet
Viestiä: 46, Käynnit: 0

Niin kukkii täälläkin perunamaa, tosin kehäkukkia. Viime vuotiset kehäkukan siemenet levisivät kevätmuokkauksessa. Eihän tästä maasta voi perunia nostaa ennenkuin kukat on kukkineet hymy Tosin perunat ei kuki vielä, eli ei ole kiirettäkään..

 


Raakki
Raakki
Multasormi (143 reputation)Multasormi (143 reputation)Multasormi (143 reputation)Multasormi (143 reputation)Multasormi (143 reputation)Multasormi (143 reputation)Multasormi (143 reputation)Multasormi (143 reputation)Multasormi (143 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 6,2K, Käynnit: 26

Peruna kukkii.memuli
memuli
Uusi jäsen (11 reputation)Uusi jäsen (11 reputation)Uusi jäsen (11 reputation)Uusi jäsen (11 reputation)Uusi jäsen (11 reputation)Uusi jäsen (11 reputation)Uusi jäsen (11 reputation)Uusi jäsen (11 reputation)Uusi jäsen (11 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 3,5K, Käynnit: 0

Tässä minun ämpäriperunat. Kasvavat sahanpurussa, mutta kun se loppui, olen lisännyt multaa kasvuston päälle. Ensimmäistä kertaa laitoin ämpäreihin puutarhaohjelman vinkin mukaan, paitsi ne silakat jätin kyllä pois. Täytyisikö jollain lannoittaa? No, kiva kokeilu tämä kumminkin on.valtsu
valtsu
Ylipuutarhuri (39,0K reputation)Ylipuutarhuri (39,0K reputation)Ylipuutarhuri (39,0K reputation)Ylipuutarhuri (39,0K reputation)Ylipuutarhuri (39,0K reputation)Ylipuutarhuri (39,0K reputation)Ylipuutarhuri (39,0K reputation)Ylipuutarhuri (39,0K reputation)Ylipuutarhuri (39,0K reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 14,0K, Käynnit: 42,0K

Joopajoo, varhaiskerrosperuna on huhtikuussa laitettu sankon pohjalle multaan ja jo monesti mullattu. Nyt on sanko täynnä ja on hiinäjahiinä, ettei jo kuki. Mallorcalainen uusi peruna maksoi 90 cent ja rosamunda 1,25 mutta omaa pottuani en myisi mistään hinnasta! Työtunteja en laske ja maku on varmasti autuas.  


Oulunseudulta
Oulunseudulta
Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 3,0K, Käynnit: 122

Jokos on varhaisperunat laitettu? Naapuri näkyi tänään laittavan, itse ajattelin josko viikon päästä nakkaisi Timot maahan.


Humulus
Humulus
Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 270, Käynnit: 27

Tämän linkin olen tänne joskus aikaisemminkin laittanut, mutta nyt taitaa olla hyvä hetki ottaa uusinta.


http://www.bonsaipotato.com/


TEE

Yhdistä valitut

Yhdistä valittuihin aiheisiin...Yhdistä etukäteen valittuun aiheeseen...Yhdistä aiheen ID:hen...

Samankaltaisia aiheita

Lukee tätä viestiketjua

Valikko
Viestit
Maininnat
Haku