Mansikka, Fragaria


Kirjoittaja
Viesti
Eleonora
Eleonora
Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 339, Käynnit: 0

Miten kauan teillä meni kuukausimansikan itämiseen?


Malttamattomana katselen omiani ja ei mitään eloa. Ovat olleet n.10vrk.


valtsu
valtsu
Ylipuutarhuri (38,0K reputation)Ylipuutarhuri (38,0K reputation)Ylipuutarhuri (38,0K reputation)Ylipuutarhuri (38,0K reputation)Ylipuutarhuri (38,0K reputation)Ylipuutarhuri (38,0K reputation)Ylipuutarhuri (38,0K reputation)Ylipuutarhuri (38,0K reputation)Ylipuutarhuri (38,0K reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 14,0K, Käynnit: 42,0K

kuukausimansikan kasvatusohje  "koulitaan kun ovat käsiteltävän kokoisia", oivallinen ohje, ei voi koulia kun ei voi käsitellä... tosipieniä ovat minullakin, mutta  innostuvat kyllä kasvamaan kun pääsevät omiin taimipotteihinsa, työlästä näpertelyä luvassa.  


Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)
Ryhmä: [0]
Viestiä: 0, Käynnit: 0

Missä vaiheessa mansikan pitäisi koulia? Tuntuu, että mansikoiden meno on tosi hidasta ja ovat kasvaneet rääpäleet ihan varmaan... sentin mittaisiksi jos sitäkään.


sailasi
sailasi
Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 1,4K, Käynnit: 17

Kilppu, mansikan maku riippuu paljon lajikkeesta. Pieni marjakoko periaatteessa isolla mansikalla viittaa tietysti kuivuuteen.


Mansikkamaalta voi varovasti harjata ruskeat lehdet pois keväällä uuden kasvun tieltä. Voi ne poistaa käsinkin, jos ei tuon enempää ole taimia.

Eihän muovi huono ole, estää rikkiksiä kiitettävästi. Sen alle vain on huono kastella. Jotkut käyttävät olkia, jotkut pistävät mansikkansa ruukkuihin :-)


Mansikkaa ei kannata lannoittaa, se lisää lehtikasvua, muttei marjomista.
 


Kilppu
Kilppu
Uusi jäsen (26 reputation)Uusi jäsen (26 reputation)Uusi jäsen (26 reputation)Uusi jäsen (26 reputation)Uusi jäsen (26 reputation)Uusi jäsen (26 reputation)Uusi jäsen (26 reputation)Uusi jäsen (26 reputation)Uusi jäsen (26 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 678, Käynnit: 8

Tumpelo mansikkamaan kanssa ilmoittautuu. Viime kesänä sain yllättäen paljon mansikantaimia ja tottahan ne piti maahan laittaa. Kaivoin penkin nurmikkoalueelle (meillä pieni piha) käänsin maan, kokkareet ja juuret keräilin pois, lisäsin pari säkkiä multaa perään. Laitoin mustaa muovia ja mansikat reikiin. Niitä on noin parikymmentä. Teki kyllä satoa, mutta pieniä ja väkeviä, oikeastaan aika kauheita. Joka aamu kuitenkin kastelin maata. Kovasti kasvatti rönsyjä ja lehtiä, mutta mansikat jäi tuollaisiksi. Meillä tämän multakerroksen alla taitaa olla hiekkamaata.


Miten nyt seuraavaksi toimin mansikkamaan kanssa? Ihan saa kädestä pitäen neuvoa naurua


Vielä on lumet maan päällä, mutta kohta sieltä kurkistaa jo. Pitääkö noi vanhat lehdet,varret ja kaikkia katkoa pois? Vai olisiko pitänyt katkoa syksyllä jo? No sitten kysyn että mikä huono tuossa muovisysteemissä on? Saisinko kuvia muista vaihtoehdoista, koska eihän tuo muovi kaunis ole.


Kun lumet tuosta sulaa pitääkö maalle tehdä jotain? Milloin lannoitetaan ja millä? Entä kastelu sitten?
nemesia
nemesia
Uusi jäsen (5 reputation)Uusi jäsen (5 reputation)Uusi jäsen (5 reputation)Uusi jäsen (5 reputation)Uusi jäsen (5 reputation)Uusi jäsen (5 reputation)Uusi jäsen (5 reputation)Uusi jäsen (5 reputation)Uusi jäsen (5 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 643, Käynnit: 132

Meillä on hiekkamaa ja siinä mansikka ei viihdy muovin alla. Viime kesä oli ensimmäinen ja nyt olen miettinyt mitä pitäisi tehdä, ehkä odottelen vielä ja katson ensi kesän, sitten kyllä muovit lähtee jos ei nytkään mansikat kasva.


Inki
Inki
Uusi jäsen (30 reputation)Uusi jäsen (30 reputation)Uusi jäsen (30 reputation)Uusi jäsen (30 reputation)Uusi jäsen (30 reputation)Uusi jäsen (30 reputation)Uusi jäsen (30 reputation)Uusi jäsen (30 reputation)Uusi jäsen (30 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 4,5K, Käynnit: 0

Minun mansikkamaani taas on mustassa muovissa.  Kastelu ei ole ollut ongelma savisessa vettäpidättävässä maassamme ongelma.  Savimaassa vesi nousee johtumalla ja muovi pidättää kosteutta, joten edes kuivana viime kesänä en mansikkamaata kastellut.  Tosin meillä lähistöllä nurmikolla milloin mikäkin ruiskutin ruiskutteli melko ahkeraan, kun muksut niin tykkää juosta veivata sen lentävän veden kanssa.


Että riippuu vähän paikasta ja maaperästä miten missäkin kannattaa tehdä.  Musta muovi on kyllä kamala katsella, mutta kun katteen kanssakaan en ole saanut juolavehnää kuriin...siihen auttaa vain muovi tai myrkky...


Torvikukka
Torvikukka
Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)
Ryhmä: Jäsenet
Viestiä: 171, Käynnit: 0

Minulla olisi tuo muovin poisto edessä. Mansikkamaa on etelärinteessä, pitää miettiä miten saan rikkaruohot pidettyä pois, rikkaruohoja täynnä oleva entinen pelto kasvaa vieressä.  Kariketta olen miettinyt nyt hädissäni olen laittanut kuivaa heinää.


puuhapetenvaimo
puuhapetenvaimo
Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)
Ryhmä: Jäsenet
Viestiä: 105, Käynnit: 0

Minä tein uuden mansikkamaan viime kesänä - kahteen kertaan. Nimittäin mansikkakankaan kanssa tehty harjuistutus oli aivan mahdoton kastella. Eli en suosittele muovia tai kangasta ellei mansikoille laiteta muovin alle tihkukastelujärjestelmää.


Rakensin sitten kolmen metrin laudoista ruudukon, jossa aina kaksi lautaa ja 20 cm väli, ja sama toiseen suuntaan. Reikiin istutin mansikat ja oksahaketta ympärille kateeksi. Toimii todella hyvin, helppo hoitaa ja mansikat viihtyvät. Tänä kesänä teen rimoista matalat aidat, ja niiden päälle verkkopaneelit suojaamaan räkäteiltä. Mansikkamaan siirron tullessa ajankohtaiseksi voi tuon ristikkosysteemin nostaa sellaisenaan ylös ja laittaa valmiiksi tasoitettuun uuteen kohtaan.


Istuttaessa laitoin kalkkia, muuta lannoitetta ei ole laitettu. Muovin jälkeen helteistä aivan henkitoreissaan olevat mansikat lähtivät heti uuteen kukoistukseen. Käyttämäni lajike on Bounty, joka on terve ja kestävä ja hyvänmakuinen. Rönsyt vangitsen oksanhaarasta tehdyllä koukulla kasvualustaan juurtumaan (kätevästi erillisiin purkkeihin, mutta niitä pitää tietysti kastella).


Temskukka
Temskukka
Uusi jäsen (33 reputation)Uusi jäsen (33 reputation)Uusi jäsen (33 reputation)Uusi jäsen (33 reputation)Uusi jäsen (33 reputation)Uusi jäsen (33 reputation)Uusi jäsen (33 reputation)Uusi jäsen (33 reputation)Uusi jäsen (33 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 3,9K, Käynnit: 0

Se minun kukkapenkki- ja aluskasvimansikkani on kyllä ollut ihan villiä ahomansikkaa. Taimia kaivelin tuolta oman pellon ojasta ja sitten löysin niitä yllättäen jopa kuusien alta pihasta.


Ahomansikka on hyvä peittokasvi siis havujenkin alla. Pärjää vaikka missä.


Mansikkamaalle ostin polkaa 2 vuotta sitten 14 tainta, ja rönsytaimista lisäten on taimia jo 62, ja tänä keväänä taas niiden rönsyt....isäntää jo pelotti, sillä piti kovaa elämää että "pellon puolelle ei sitten levitetä senttiäkään tuota mansikkamaata!"


TEE

Yhdistä valitut

Yhdistä valittuihin aiheisiin...Yhdistä etukäteen valittuun aiheeseen...Yhdistä aiheen ID:hen...

Samankaltaisia aiheita

Lukee tätä viestiketjua

Valikko
Viestit
Maininnat
Haku