Mansikka, Fragaria


Kirjoittaja
Viesti
Uni
Uni
Kotipuutarhuri (587 reputation)Kotipuutarhuri (587 reputation)Kotipuutarhuri (587 reputation)Kotipuutarhuri (587 reputation)Kotipuutarhuri (587 reputation)Kotipuutarhuri (587 reputation)Kotipuutarhuri (587 reputation)Kotipuutarhuri (587 reputation)Kotipuutarhuri (587 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 585, Käynnit: 89

Ammattiviljelijät vuorottelevat mansikkamaan ja herne-kaura-sekoitusten kanssa. Ehkä siihen viisivuosivuoroittain sopisi vaikka sellainen ja kehystellä pajuilla tai jotain. Suoraan nurmikkoonhan mansikkamaata ei sais perustaa kun nurmikkomaassa elää niitä tuhoajia sellanen kööri mansikan kannalta. Yksi vuosi kauraa ennen ja kunnollinen maanparannus ja rikkaruohoseulonta niin ennen kaurankin kuin mansikoidenkin.Miten olisi jos vaikka laittaisi kahteen osaan sen spiraalin ja vuorottelisi herne-kauraa ja mansikoita niillä puoliskoilla. Kauraa onneksi löytyy tosi matalaakin niin ettei siitä mitään hillitöntä tule ja herneitä ei niin paljoa vaaditakaan. Se viimeinen vuosi ennen kun mansikat taas laittaa laittaisin kyllä itse ihan pelkkää kauraa että se imee sieltä sitten liiat typet pois ja jättää toivon mukaan juuri sopivan määrän mansikoille. Sitten vaan vähän kompostilla paremmaksi taas ja mansikkapenkki pystyyn.

huisa
huisa
Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 454, Käynnit: 0

Tuo viisi vuotta mansikan ikänä mietityttää minuakin. Olen suunnittelemassa systerillelni pihaa, jonka omenapuun ympärille olisi kiva laittaa spiraaliksi mansikoita tenavien napsittavaksi.  Entäs sitten kun mansikat ränsistyvät? Mitä tilalle?


habakuk
habakuk
Uusi jäsen (14 reputation)Uusi jäsen (14 reputation)Uusi jäsen (14 reputation)Uusi jäsen (14 reputation)Uusi jäsen (14 reputation)Uusi jäsen (14 reputation)Uusi jäsen (14 reputation)Uusi jäsen (14 reputation)Uusi jäsen (14 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 346, Käynnit: 0

Yleensä suositellaan kasvattamaan mansikkaa samassa paikassa korkeintaan viisi vuotta. Mansikoille tulisi tämän ideologian mukaan raivata uusi kasvupaikka, josta tulisi likvidoida rikkaruohot ja suorittaa maanparannusta.


HTHB
HTHB
Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)
Ryhmä: Jäsenet
Viestiä: 49, Käynnit: 0

Hei, mulla vanha mansikkamaa joka on kasvanut umpeen ruohoa. Edellisten omistajien aikaan taimien välissä on ilmeisesti ollut jonkinlainen ruohokate mutta hoidon puutteessa nurmikko on levinnyt siihen ja mansikan taimet ovat tukahtuneet. Minkälaista toimintasuunnitelmaa suosittelette palstan palauttamiseksi? Mansikoita oli kuulemma kuitenkin tullut vielä viime kesänäkin.


Ajattelin kaivaa esiin taimista parhaat, siivota rikkaruohoista ja istuttaa lavaan puhtaaseen multaan kesäksi. Itse mansikkamaan voisi joko perustaa kokonaan uuteen paikkaan, tai kääntää nurmen ja kesannoida yhden kesän, sitten syksyllä maan peitto mustalla muovilla, taimien istutus lavasta maahan.


Mutta millainen toimintasuunnitelma olisi järkevin pitemmällä tähtäyksellä?


Tolkku
Tolkku
Multasormi (116 reputation)Multasormi (116 reputation)Multasormi (116 reputation)Multasormi (116 reputation)Multasormi (116 reputation)Multasormi (116 reputation)Multasormi (116 reputation)Multasormi (116 reputation)Multasormi (116 reputation)
Ryhmä: Jäsenet
Viestiä: 116, Käynnit: 12

Mansikasta yleensä varoitellaan lannoittamasta typpi-pitoisella, muuten tulee vaan lehtiä sadoksi.


Aika kitsaasti olen koittanut olla, kompostista vähän multatäydennystä juurille tarpeen mukaan, ja tuhkaa ripsaus keväisin. Syyslannoitetta, jos muistan :/


Nykyinen mansikkamaa on parivuotias eli peruslannoituksella vielä mennään. Vähän tuhkaa laitoin pari viikkoa sitten, lähinnä lumen sulatukseksi. Viime keväänä oli ensimmäinen hyvä kukinta, mutta kuivuus vei sadon Sad


Onko kellään kokemuksia vaaleanpunakukkaisesta Floria F1-lajikkeesta, Weibullsin hyllystä putosi pussillinen semmoisen siemeniä ostoskoriini.


Torvikukka
Torvikukka
Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)
Ryhmä: Jäsenet
Viestiä: 171, Käynnit: 0

Oletteko lannoittaneet mansikkaa miten usein? 2 vuotta minulla ollut tuo penkki ja lannoitettu ei ole. Viime vuonnakin teki rehevää lehdistöä, mutta marjat olivat pienehköjä, vaikka kasteltiin joka ilta.


TEE

Yhdistä valitut

Yhdistä valittuihin aiheisiin...Yhdistä etukäteen valittuun aiheeseen...Yhdistä aiheen ID:hen...

Samankaltaisia aiheita

Lukee tätä viestiketjua

Valikko
Viestit
Maininnat
Haku