Perennapenkin korottaminen


Kirjoittaja
Viesti
Sand
Sand
Uusi jäsen (42 reputation)Uusi jäsen (42 reputation)Uusi jäsen (42 reputation)Uusi jäsen (42 reputation)Uusi jäsen (42 reputation)Uusi jäsen (42 reputation)Uusi jäsen (42 reputation)Uusi jäsen (42 reputation)Uusi jäsen (42 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 3,6K, Käynnit: 0

Perennapenkin reunaan on laudoista helpoin tehdä reunat siten, että lyö ensin kulmiin tukipuut, joihin laudat sitten ruuvataan tai naulataan. Voihan sitä tehdä myös ns. hiekkalaatikkomallilla ensin reunuksetkin ja sitten täyttää sen mullalla. Maata vasten voit latoa vaikka sanomalehtiä, jotka kastelet sitten läpimäriksi ennen mullan lisäämistä. Sanomalehtien avulla estyy monen rikkaruohon nousu perennapenkkiin.Mutta ei kohopenkkiä ole mikään pakko reunustaa millään. Jos reunat ovat vähän sisäänpäin viettävät, pysyy multa kyllä paikoillaan kasvien juuriston avulla. Ilman rakennettuja reunoja on penkin myöhempi laajentaminen helpompaa.


Kivikko
Kivikko
Aloittelija (83 reputation)Aloittelija (83 reputation)Aloittelija (83 reputation)Aloittelija (83 reputation)Aloittelija (83 reputation)Aloittelija (83 reputation)Aloittelija (83 reputation)Aloittelija (83 reputation)Aloittelija (83 reputation)
Ryhmä: Jäsenet
Viestiä: 83, Käynnit: 0
Uusi puutarhanettiläinen kyselisi tähän otsikkoon liittyen, että millähän korottaisin kukkapenkkiäni? Ajattelin käyttää korotusreunana puuta, ilmeisesti painekyllästettyä lautaa. Vai onko se perennapenkissä viisasta? Ongelma on se, että tonttimme on entistä mäntymetsää ja niin järkyttävän kovaa, että en pysty kaivamaan tarpeeksi syvää kuoppaa, joten kohopenkki on ainoa mahdollisuus. Perennapenkistä olen ajatellut puolipyöreää, toiselta laidalta korkeammalla olevavaan metsänreunaan rajoittuvaa.Ja varsinainen kysymys kuuluisi siis, että jos jonkinmoisen puureunuksen miehellä teettäisi, niin mitenkähän se pysyy pystyssä ja laudat toisissaan? Ja koko homma vielä puoliympyrän muodossa?Luonnon kiveä tällä tontilla on käytetty tukimuureissa ympäri taloa, joten ajattelin puuta vähän pehmentämään vaikutelmaa. Talo on siis muutaman vuoden ikäinen ja edellisiltä jäänyt kesken. He eivät ole olleet mitään puutarhaihmisiä, koska se mitä he ovat tontilla tehneet on ollut tukimuurien teko (jota arvostan valtavasti) ja talon ympäröinti jollakin kivituhkansorttisella aineella. Eivät siis ole ajatelleet nurmikkoa. me olemme ajatelleet, nykyinen kokonaiskuva on todella karu. Vain pelkkiä kiviä eri kokoisina. Eikä yhtään istutusta. Osa tontista on sentää jätetty mäntymetsäksi.Tässä siis esittelykin näin äkkiseltään.
Kaisaliisa
Kaisaliisa
Puutarhatohtori (3,3K reputation)Puutarhatohtori (3,3K reputation)Puutarhatohtori (3,3K reputation)Puutarhatohtori (3,3K reputation)Puutarhatohtori (3,3K reputation)Puutarhatohtori (3,3K reputation)Puutarhatohtori (3,3K reputation)Puutarhatohtori (3,3K reputation)Puutarhatohtori (3,3K reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 4,5K, Käynnit: 3,0K
Harmittaa aivan kun joka tuutissa toitotetaan sitä: "Kaiva riittävän syvä istutuskuoppa". Se ei vaan toimi savimaalla.Minä en ole käyttänyt juurimattoa istutuksiin. En myöskään lisää suuria määriä hiekkaa enkä turvetta, vaan teen istutusalustat sekoittamalla pohjamaata ja kompostia (ja hieman em. kevennysaineksia). Jatkossa lisään vuosittain pintaan kompostia tai ruohokatetta.

En tykkää ostaa multaa kun sitä on kuitenkin itsellä monta hehtaaria. Enkä jaksa omin kätösin kuljettaa maamassoja, joten ratkaisu on myös käytännön sanelema, mutta toimii ainakin tavallisimmilla kasveilla. Lisäksi en pidä turpeen käyttöä oikein ekologisena ratkaisuna.
Oulunseudulta
Oulunseudulta
Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 3,0K, Käynnit: 122
Heh, tuon kylpyamme-efektin kanssa taistelin itsekin kun erehdyin kaivamaan jankkosaveen oikein kunnon kuopat kukkapenkeille. Vesihän niissä lillui syksyllä ja keväällä.

Silloin eksyin ensimmäistä kertaa näille sivuille ja sain hyvät neuvot 


Korotin sitten vahingosta viisastuneena penkit ja hyvin ovat toimineet.Ei muuten yksikään kasvi kuollut vaikka penkit olivat todella märkiä - johtui tosin kai siitä että kasvit olivat kestäviä ns. perinneperennoja.Piivi
Piivi
Puutarha-guru (5,2K reputation)Puutarha-guru (5,2K reputation)Puutarha-guru (5,2K reputation)Puutarha-guru (5,2K reputation)Puutarha-guru (5,2K reputation)Puutarha-guru (5,2K reputation)Puutarha-guru (5,2K reputation)Puutarha-guru (5,2K reputation)Puutarha-guru (5,2K reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 3,2K, Käynnit: 7,1K
Meidän Vesiperässä oli kaksi hautavajoamaa ääriään myöten täynnä vettä tässä eräänä keväänä. Syksystä laitetut penkit ja silleen... Narsisseja, tädykkeitä ja sen sellaista. Ajattelin, että ei per.. ja toin 20 cm uutta kompostimultaa päälle, kun vesi oli imeytynyt. Eli kun routa oli sulanut. Mitään ei kuollut, eikä hävinnyt. Paitsi kesällä kuunliljoja ja nekin veti etanat.

Kukkii ne perunanvarretkin! Jkl, III- ylälaita
iesteri
iesteri
Uusi jäsen (8 reputation)Uusi jäsen (8 reputation)Uusi jäsen (8 reputation)Uusi jäsen (8 reputation)Uusi jäsen (8 reputation)Uusi jäsen (8 reputation)Uusi jäsen (8 reputation)Uusi jäsen (8 reputation)Uusi jäsen (8 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 1,2K, Käynnit: 0
jos nostat perennapenkin ylös niin laita pohjalle juurimatto,jos on savimaa.silloin siinä pysyy se multa,muuten se savi syö kaikki hiekat ja mullat.ja toisaalta puiden juuret eiät pääse siihen multaan.kukkapenkin voi perustaa vaikka puunjuurelle.sittenkun tulee tilanne että kukkapenkkiä uhkaa joku esimm rakennu-projekti niin ei kun juurimaton reunoista kiinni ja koko komeus uuteen paikkaan.ei se nyt ihan noin helppoa ole kyllä siihen tarvitaan aika paljon voimia,muta periaatteessa.
Kaisaliisa
Kaisaliisa
Puutarhatohtori (3,3K reputation)Puutarhatohtori (3,3K reputation)Puutarhatohtori (3,3K reputation)Puutarhatohtori (3,3K reputation)Puutarhatohtori (3,3K reputation)Puutarhatohtori (3,3K reputation)Puutarhatohtori (3,3K reputation)Puutarhatohtori (3,3K reputation)Puutarhatohtori (3,3K reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 4,5K, Käynnit: 3,0K
Ja olkaa laiskoja sen savimaan kanssa. Vähän kuopsautatte pintamultaa ja kukkapenkki siihen päälle. Niistä isoista istutuskuopista tahtoo tulla vain vesikuoppia.
Titamiini
Titamiini
Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 746, Käynnit: 100
En suosittele mitään, mutta itse lisään joka kevät penkkien päälle noin 10 senttiä palanutta hevosenlantaa. Uskokaa tai älkää, mutta joka ikinen kasvi punkee siitä sonnasta läpi. Ei vajoa penkit vuosien saatossakaan.Tämä ohje ei sitten sovi pienille suikertaville kivikkokasveille, vaan vähän enemmän ylöspäin kasvaville. Sipulikukat eivät välitä vaikka kuinka paljon niiden päälle kasaa maata (siis ns. kohtuullisesti) Ne hakeutuvat automaattisesti oikeaan syvyyteen. Liian pinnassa on niille pahempi kuin liian syvässä.
Nuu
Nuu
Ylipuutarhuri (43,0K reputation)Ylipuutarhuri (43,0K reputation)Ylipuutarhuri (43,0K reputation)Ylipuutarhuri (43,0K reputation)Ylipuutarhuri (43,0K reputation)Ylipuutarhuri (43,0K reputation)Ylipuutarhuri (43,0K reputation)Ylipuutarhuri (43,0K reputation)Ylipuutarhuri (43,0K reputation)
Ryhmä: Valvojat
Viestiä: 20,0K, Käynnit: 73,0K
Ja täällä yksi joka joutunee myös nostamaan penkkiään - tuli kaivettua savimaata liian syvälti, nyt on lisättävä reilusti maata päälle ja yritettävä muuttaa sitä kohopenkin suuntaan. Luulen että oikea aika on keväällä kunhan sieltä on kasvu alkanut että on mitä uudelleen istuttaa. Hitsit kun en muista olenko sinne siemeniäkin kylvänyt - eikus olen laittanut pioniunikkoa...äääh, no täytyy odottaa että niissä on kanssa näkyvät alut. Ja voihan olla ettei mitään ole sen ennätysmärän syksyn ja tän ennätysmärän talven jäljiltä enää nostettavissakaan .(

Iitti / III                       
 Asioilla on  taipumus järjestyä                                            

pikkukäki
pikkukäki
Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 319, Käynnit: 0

Aivan samaa meillä kuin Imikällä, eli olen huomannut että viime kesänä tekemäni uudet kukkapenkit ovat nyt talvella kovastikin painuneet. surullinen Eli, kaikki pitää vielä kaivaa ylös ja lisätä _reilusti multaa_. Vaan mitenhän se onnistuu (ei ainakaan ihan keväästä..) kun miulla on pensasruusujen ja perennantaimien lisäksi niissä penkeissä sipuleita (lumikelloja ja tulppaaneja) ja siemeniä pinnalla... Vaikka voihan se olla ettei niistä vesikuopista mitään nouse, aikalailla harjoitteluksi tais mennä koko juttu. No eikun vähän laajennusta sitten samalla penkkeihin joka suuntaan, niin mahtuupa enemmän uutta mukaan! naurua


TEE

Yhdistä valitut

Yhdistä valittuihin aiheisiin...Yhdistä etukäteen valittuun aiheeseen...Yhdistä aiheen ID:hen...

Samankaltaisia aiheita

Lukee tätä viestiketjua

Valikko
Viestit
Maininnat
Haku