Mistä multaa pk-seudulla?


Kirjoittaja
Viesti
Ellium
Ellium
Kotipuutarhuri (554 reputation)Kotipuutarhuri (554 reputation)Kotipuutarhuri (554 reputation)Kotipuutarhuri (554 reputation)Kotipuutarhuri (554 reputation)Kotipuutarhuri (554 reputation)Kotipuutarhuri (554 reputation)Kotipuutarhuri (554 reputation)Kotipuutarhuri (554 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 388, Käynnit: 1,9K
Hei ainuli, ei ole kokemuksia Byggmaxista, mutta jos 1000 litraa on 48 e, niin hämmästyttävän edullistahan se on. Hintavertailuksi vaan tosta aiemmin mainitusta Metsäpirtin mullasta, että kun tilattiin Vihtiin viime vuonna, 12 m3 maksoi 357 e (n 30 e/m3), 8 m3 ois maksanut 345 e (43 e/m3). Vertailin paikallisiin toimittajiin, ja tota halvemmalla ei saanut mistään. Hinta kasvaa määrän pienetessä, koska kuljetuksen osuus tulee silloin suuremmaksi. Jos itse hakee, juttu lie toinen.

Olen myös kuullut selostuksen, että Metsäpirtin multa kelpaa puhtaudeltaan syötävillekin, ja nämä helsinkiläiset Dodo ry:n kaupunkiviljelijätkinhän käyttävät sitä. Itselle se tuli koristekasveille.

***
Multa on kultaa.

ainuli
ainuli
Uusi jäsen (7 reputation)Uusi jäsen (7 reputation)Uusi jäsen (7 reputation)Uusi jäsen (7 reputation)Uusi jäsen (7 reputation)Uusi jäsen (7 reputation)Uusi jäsen (7 reputation)Uusi jäsen (7 reputation)Uusi jäsen (7 reputation)
Ryhmä: Jäsenet
Viestiä: 7, Käynnit: 0
Oon tutkinut multahintoja ja tullut siihen tulokseen, että nämä suursäkit, joita markkinoidaan tyyliin 1000l/99€ ovat tosi kalliita. Pussimultaa saa paljon halvemmalla, halvimmillaan olen nähnyt Byggmaxilla 50litran säkn 2,39€. Onko jollain havaintoa minkälaista tuo Byggmaxi multa mahtaa olla? Tässä kuvaus mullasta heidän sivultaan:"Puutarhamulta on valmis ja vaivaton alku puutarhatöille. Se on korkealaatuinen käyttövalmis yleismulta kaikille kotipihan kasveille. Puutarhamulta soveltuu kukkaistutuksille, nurmikon paikkaukseen ja perustamiseen, maanparantamiseen, puiden ja pensaiden istutukseen, vihannesmaalle sekä kasvihuoneeseen.Puutarhamullan raaka-aineena käytetään eri maatumisasteen turvelaatuja, hienoa hietaa sekä savea.Se on peruslannoitettu ja kalkittu. Lisäksi multaa on terästetty kompostilla. Kivennäislannoitus vapauttaa nopeasti ravinteet kasvien käyttöön ja komposti takaa ravinteiden riittävyyden pidempäänLeverantörer:

Kekkilä Oy"Tarvitsen multaa sekä kasvilavalle syötäviä kasveja varten että kukkapenkkiin. Kasvilavalle tulevaa multaa voin rikastaa tarvittaessa kompostilla.


anita
anita
Multasormi (158 reputation)Multasormi (158 reputation)Multasormi (158 reputation)Multasormi (158 reputation)Multasormi (158 reputation)Multasormi (158 reputation)Multasormi (158 reputation)Multasormi (158 reputation)Multasormi (158 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 5,4K, Käynnit: 137
Kysyin tänään messuilla Metsäpirtin mullasta heidän edustajaltaan. Sanoi, että ihan tutkitusti sopii myös syötäville kasveille, mutta on erittäin vahvaa, eli kannattaa käyttää laimennettuna. Itselläni ei kokemusta ole.
Heksu
Heksu
Uusi jäsen (27 reputation)Uusi jäsen (27 reputation)Uusi jäsen (27 reputation)Uusi jäsen (27 reputation)Uusi jäsen (27 reputation)Uusi jäsen (27 reputation)Uusi jäsen (27 reputation)Uusi jäsen (27 reputation)Uusi jäsen (27 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 5,2K, Käynnit: 84
Siis näitä lietemultia ei suositella syötäville kasveille niissä olevien mahdollisten epäpuhtauksien tms. vuoksi. Se on siis tehty kakasta kompostoimalla. Sekö se oli alkuperäinen kysymys? Kekkilää näin ollen, mikäli ei ole myös lietetavaraa.
Ahdekaunokki
Ahdekaunokki
Uusi jäsen (3 reputation)Uusi jäsen (3 reputation)Uusi jäsen (3 reputation)Uusi jäsen (3 reputation)Uusi jäsen (3 reputation)Uusi jäsen (3 reputation)Uusi jäsen (3 reputation)Uusi jäsen (3 reputation)Uusi jäsen (3 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 828, Käynnit: 25
Tilasin parisen vuotta sitten alkukeväällä 18 kuutiota Metsäpirtin multaa ja sen jälkeen ollaan haettu Viikistä muutama peräkärrylinen/kasvukausi. Hajuhaitta (jonka koin ainoaksi haittapuoleksi) oli aika lyhytaikainen. Kun multa oli levitetty niin hajun tunsi ehkä viikon verran nenässä varsinkin sateen jälkeen.

Samoin kun multaa pöyhi taimia istutellessa mieto loka-autosta tuttu haju saattoi mullasta pöllähtää. Kesällä en hajua enää havainnut.

Kasvit tykkäsivät kovasti...


Puolipihaavarjossa
Puolipihaavarjossa
Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)
Ryhmä: Jäsenet
Viestiä: 10, Käynnit: 72
Ai tännekö kysymykseni joutui. Etusivun linkit ei enää toimineet ja ihmettelin jo, miksi kysymykseni oli poistettu. Kysymykseni koskee lähinnä jäteveden biolietteestä valmistetun mullan soveltumista syötäville kasveille ja hedelmille ja marjoille ja ajattelin, että ansaitsee siksi oman ketjunsa.

Mai-lee
, päätin muuttaa rakentajapuolelta periytyneen nimimerkkini, jos vaikka innostun kirjoittelemaan enemmänkin tälle puolelle. Tutustuin antamiisi linkkeihin eilen ja olen lueskellut niitä tänäänkin. Pähkäily jatkuu edelleen ja kuulisin mieluusti tuoreita mielipiteitä.

Asarina Mahdollinen hajuhaitta on yksi asia, joka epäilyttää. Ei ole kovin mukavaa, jos piha haisee koko kesän.

Olin toissa syksynä pihasuunnittelukurssilla ja muistiinpanoistani löysin, että kurssin pitäjä ei suositellut Metsäpirtin multaa hedelmä- ja marjakasveille. En vaan enää muista johtuiko siitä, että hedelmä- ja marjakasvit vaatisivat vähäravinteisemman mullan vai syötävyydestä. Muistiinpanoissa olen merkannut hedelmä- ja marjakasvit vähäravinteisen mullan tarvitsijoiksi, mutta esimerkiksi luumu näyttäisi netin mukaan tarvitsevan ravinteikkaan alustan. Yhtenä vaihtoehtona mietin sitäkin, että laittaisin tuota suomulta/hiekka/turve/savi-seosta hevosenlantakompostilla terästettynä kasvimaalle salaateille ja yrteille ja Metsäpirtin multaa hedelmäpuille ja marjapensaille.

Laitan alle vielä Metsäpirtin ja Kekkilän puutarhamullan tuoteselosteiden vertailun, jos joku olisi näihin paremmin perehtynyt. Ensin mainittu on siis aina Metsäpirtin.

pH
6,0 6,5

Johtokyky
60 mS/m 35

Vesiliukoinen typpi (N)
320 mg/l, 800 mg/ kg ka 80 mg/l, 110 mg/kg

Liukoinen fosfori (P)
30 mg/ l, 70 mg/ kg ka 21 mg/l, 30 mg/kg

Liukoinen kalium (K)
100 mg/ l, 250 mg/kg ka 300 mg/l, 400 mg/kg

Kosteus
45% 25%

Orgaaninen aines
19% kuiva-aineesta (ka) 12%

Karkeusaste
alle 20 mm alle 40 mm

Haitalliset metallit
enimmäispitoisuudet
yksikkö mg/ kg kuiva-ainetta (ka)
arseeni 5 5
elohopea 0,2 0,5
kadmium 0,3 0,5
kromi 20 100
kupari 85 50
lyijy 12 50
nikkeli 10 50
sinkki 150 100

Nuu
Nuu
Ylipuutarhuri (45,0K reputation)Ylipuutarhuri (45,0K reputation)Ylipuutarhuri (45,0K reputation)Ylipuutarhuri (45,0K reputation)Ylipuutarhuri (45,0K reputation)Ylipuutarhuri (45,0K reputation)Ylipuutarhuri (45,0K reputation)Ylipuutarhuri (45,0K reputation)Ylipuutarhuri (45,0K reputation)
Ryhmä: Valvojat
Viestiä: 20,0K, Käynnit: 75,0K
Puolipihaavarjossa mietti "Metsäpirtin vai Kekkilän multa hedelmä- ja marjakasveille?", siirsin sitä koskevat viestit tähän ketjuun.

Iitti / III                       
 Asioilla on  taipumus järjestyä                                            

Asarina
Asarina
Puutarhatohtori (3,1K reputation)Puutarhatohtori (3,1K reputation)Puutarhatohtori (3,1K reputation)Puutarhatohtori (3,1K reputation)Puutarhatohtori (3,1K reputation)Puutarhatohtori (3,1K reputation)Puutarhatohtori (3,1K reputation)Puutarhatohtori (3,1K reputation)Puutarhatohtori (3,1K reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 787, Käynnit: 80,0K
Me haettiin auton peräkärryllinen Metsäpirtin multaa kukkapenkkiä varten,samalla kun lastattiin juttelin paikallisen työtekijän kanssa ja hän väitti että multa on liian vahvaa syötäville kasveille eli en siinä tarkoituksessa sitä käyttäisi.Oli siinä kanssa aika vahva haju joka kylläkin haihtui syksyn myötä.Mutta Kekkilän multa on taas turhan hiekkaista ,että on kyllä ongelma siinä mielessä että mistä sitä multaa ostaisi kun säkkitavarana tulee turhan kalliiksi.

Lapinjärvi  / III
mai-lee
mai-lee
Puutarhatohtori (2,3K reputation)Puutarhatohtori (2,3K reputation)Puutarhatohtori (2,3K reputation)Puutarhatohtori (2,3K reputation)Puutarhatohtori (2,3K reputation)Puutarhatohtori (2,3K reputation)Puutarhatohtori (2,3K reputation)Puutarhatohtori (2,3K reputation)Puutarhatohtori (2,3K reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 5,3K, Käynnit: 32,0K
oletko ehtinyt lukea jo tämän ketjun?

edit - :-) jännää, minä kyllä vastasin nimimerkki 1971:lle. pikainen muodonmuutos?

keskitien kulkija
hki Ib/vantaa IIPuolipihaavarjossa
Puolipihaavarjossa
Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)
Ryhmä: Jäsenet
Viestiä: 10, Käynnit: 72
Käyttäisittekö Metsäpirtin jäteveden biolietteestä valmistettua puutarhamultaa hedelmä- ja marjakasveille ja kasvimaalle? Tuota saisi nyt messutarjouksena kotiinkuljetettuna Vihtiinkin alle 20 eurolla kuutio. Kekkilän puutarhamulta (kompostina biojäte) olisi kuutiolta 25-31 euroa eli kasettikuorman kokonaishintaero 200 - 400 euroa. Pihalle olisi tarkoitus istuttaa ainakin luumu-, kirsikka- ja omenapuita, goji-marjaa, marjatuomipihlajaa, marjapensaita (valtaosin jo istutettu viime syksynä), raparperia, kiinanlaikku- ja palsamiköynnös. Pienelle kasvimaalle tulee tilanpuutteen vuoksi lähinnä salaattia ja yrttejä.

Jos Metsäpirtin multa http://www.hsy.fi/metsapirtinmulta/tuotteet/Sivut/Puutarhamullantuoteseloste.aspx on liian voimakasta, niin voisiko sitä "laimentaa"? Millä ja missä suhteessa? Hiekkaa täytyy joka tapauksessa tilata kiveystä varten lisää ja suomullan hinta olisi samaa luokkaa kuin tarjouksessa oleva Metsäpirtin multa. Levitin syksyllä valtaosalle tontista lähes puhtaan saven päälle suomultaa (ph:sta päätellen tuli kalkittuna, vaikkei pitänyt), turvetta ja hiekkaa. Maa on käännetty, muttei sattuneesta syystä jyrsitty . Hedelmäpuiden tulevalla paikalla on saven päällä valmiina ohut hiekkakerros. Alkuperäinen idea oli, että laittaisin nurmikon kasvualustalle lisäksi vaikkapa 5 cm kompostimultaa ja hedelmäpuiden alustat kompostimullasta.

Ilahtuisin pikaisista kommenteista. Päätös siitä hankinko Metsäpirtin vai Kekkilän multaa, pitäisi tehdä viimeistään huomenna.

TEE

Yhdistä valitut

Yhdistä valittuihin aiheisiin...Yhdistä etukäteen valittuun aiheeseen...Yhdistä aiheen ID:hen...

Samankaltaisia aiheita

Lukee tätä viestiketjua

Valikko
Viestit
Maininnat
Haku