Keittiöpuutarha - Potager


Kirjoittaja
Viesti
ElisabetB
ElisabetB
Uusi jäsen (20 reputation)Uusi jäsen (20 reputation)Uusi jäsen (20 reputation)Uusi jäsen (20 reputation)Uusi jäsen (20 reputation)Uusi jäsen (20 reputation)Uusi jäsen (20 reputation)Uusi jäsen (20 reputation)Uusi jäsen (20 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 494, Käynnit: 32
Hankin plantaasille pari 120x120x20-laatikkoa lisää, tarkoitus olisi vielä yksi 80x120x20 noiden lisäksi laittaa. Nykysuunnitelmissa on vähän kaivaa kuoppaa niille laatikoille, jotta saisi vähän multatilaa lisää, mutta nyt aloin miettimään. Onko savimaassa se kovin hyvä idea? Kuoppa olisi luokkaa 5-10cm. Jäisikö sinne vedet lillumaan silti? Kuopan pohja ei olisi suoraan lapion jäljiltä, vaan tarkoitus olisi sinne laittaa savimurua/möyhentää sitä maa-ainesta vähäsen. Siihen päälle sitten suodatinkangasta/juurimattoa/mansikkamuovia ja mullat.Multatilaa haluan lisää, koska ei nyt ollut varaa ostaa tuplakorkeina noita laatikoita, ja porkkanat sun muut tarvii kyllä enempi multaa, kuin pelkkä 17..18cm.Viimevuotisista laatikoista kitkin juolavehniä pois ja poistin viimevuotiset kuorisilppukatteet tulevan kurpitsapenkin ilmavuustekijöiksi. Olihan niitä rikkoja, mutta ehkä mä nyt vaan sinnittelen tän vuoden. Vaihtaa mullat sit ensi vuonna, jos tarve. Nyt ei ole varaa niihinkin multaa vaihtaa, kun uusien laatikoiden multiin menee taas pieni omaisuus...
Genesee
Genesee
Puutarha-guru (4,5K reputation)Puutarha-guru (4,5K reputation)Puutarha-guru (4,5K reputation)Puutarha-guru (4,5K reputation)Puutarha-guru (4,5K reputation)Puutarha-guru (4,5K reputation)Puutarha-guru (4,5K reputation)Puutarha-guru (4,5K reputation)Puutarha-guru (4,5K reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 2,2K, Käynnit: 29,0K
Nuo nurkkaraudat on ihan vaan galvanoitua peltiä ja aikomukseni oli maalata ne Miranolilla tai jättää sellaisiksi kuin olivat, mutta tuo EcoGarden tarttui niihinkin, joten suttasin ne sillä mustiksi. En tiedä kuinka hyvin se pysyy metallissa pidemmän aikaa, mutta ainakin nyt se tuntuu pysyvän niissä.viljelykset vyöhykkeillä III ja V

-Alix-
-Alix-
Uusi jäsen (35 reputation)Uusi jäsen (35 reputation)Uusi jäsen (35 reputation)Uusi jäsen (35 reputation)Uusi jäsen (35 reputation)Uusi jäsen (35 reputation)Uusi jäsen (35 reputation)Uusi jäsen (35 reputation)Uusi jäsen (35 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 421, Käynnit: 93
Ooh, Genesee, onpa nättiä! Maalasitko raudatkin, vai olivatko mustat? Minulle tulee täksi kesäksi lavakaulukset väliaikaislaatikoiksi, kun keksin, että keittiömaa pitää siirtää (ja suurentaa, kröhöm), mutta tämä kesä menee kyllä kasvarin rakentamisessa.
anita
anita
Multasormi (158 reputation)Multasormi (158 reputation)Multasormi (158 reputation)Multasormi (158 reputation)Multasormi (158 reputation)Multasormi (158 reputation)Multasormi (158 reputation)Multasormi (158 reputation)Multasormi (158 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 5,4K, Käynnit: 137
Ainakin kesäkurpitsoille ja kurkuille riittää kevyesti tuo matalampikin.


Genesee
Genesee
Puutarha-guru (4,5K reputation)Puutarha-guru (4,5K reputation)Puutarha-guru (4,5K reputation)Puutarha-guru (4,5K reputation)Puutarha-guru (4,5K reputation)Puutarha-guru (4,5K reputation)Puutarha-guru (4,5K reputation)Puutarha-guru (4,5K reputation)Puutarha-guru (4,5K reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 2,2K, Käynnit: 29,0K
Tänäkesänä saan vihdoinkin tänne kaupunkitontille kunnollisen potagerin. Tänään tuhrasin seitsemän pientä 60x80cm lavakaulusta hiilenmustalla Osmo colorin EcoGardenilla.

 photo lavakaulukset.jpg

Nyt pitäisi päättää laitanko niitä kaksi päällekkäin vai riittääkö tuo 20 cm korkeudeksi. En ole vielä edes ihan varma mitä niihin istutan. Kesäkurpitsaa, pienikasvuista avomaakurkkua ja papuja ainakin. Sipulit sun muut menee pellolle, joka on 120km matkan päässä, joten näihin tulee sellaisia kasveja mitä syödään suoraan kasvimaalta ja satoa voi korjata läpi kesän.

viljelykset vyöhykkeillä III ja V

Sinililja
Sinililja
Uusi jäsen (17 reputation)Uusi jäsen (17 reputation)Uusi jäsen (17 reputation)Uusi jäsen (17 reputation)Uusi jäsen (17 reputation)Uusi jäsen (17 reputation)Uusi jäsen (17 reputation)Uusi jäsen (17 reputation)Uusi jäsen (17 reputation)
Ryhmä: Jäsenet
Viestiä: 21, Käynnit: 10
Minä voitin taistelun vuohenputkista pitämällä ensimmäisenä kesänä mustaa muovia tulevan kasvimaan päällä. Seuraavana vuotena laitoin paksun kerroksen sanomalehtiä sitten paksu kasa puiden lehtiä ja sitten kalkittu ja lannoitettu (luujauho) multa. Hyvin on toiminut muutaman vuoden, nyt joku vuohenputki yrittää pintaan mutta se on helppo nyppäistä pois. Minä en kasvimailleni halua mitään maatumatonta muovia kun hyvin pärjää näillä hiljalleen maatuvilla lehdillä .
Bluesky
Bluesky
Uusi jäsen (40 reputation)Uusi jäsen (40 reputation)Uusi jäsen (40 reputation)Uusi jäsen (40 reputation)Uusi jäsen (40 reputation)Uusi jäsen (40 reputation)Uusi jäsen (40 reputation)Uusi jäsen (40 reputation)Uusi jäsen (40 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 201, Käynnit: 520
Minä olen ostanut juuriestemattoa ihan Prismasta, eli saa varmasti suunnilleen joka paikasta missä mitään puutarhakamaa myydään.

Tammikuun Viherpihasa oli "Keksijän puutarhassa" kiinnitetty harsot ihan pyykipojilla. Oli kyllä verkosta ja muovista rakennettu kasvulava, että voi olla ettei pyykkipojat ylety paksumpaan puiseen kasvulavaan. En nyt viitsi lähteä pihalle testaamaan.
iiris-kukka
iiris-kukka
Aloittelija (99 reputation)Aloittelija (99 reputation)Aloittelija (99 reputation)Aloittelija (99 reputation)Aloittelija (99 reputation)Aloittelija (99 reputation)Aloittelija (99 reputation)Aloittelija (99 reputation)Aloittelija (99 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 2,5K, Käynnit: 1,1K
Jos laittais ne rimat kiinni harsoihin vain päistä. Suht helppo kuitenkin kuljettaa, kun ne voi rullata.
ElisabetB
ElisabetB
Uusi jäsen (20 reputation)Uusi jäsen (20 reputation)Uusi jäsen (20 reputation)Uusi jäsen (20 reputation)Uusi jäsen (20 reputation)Uusi jäsen (20 reputation)Uusi jäsen (20 reputation)Uusi jäsen (20 reputation)Uusi jäsen (20 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 494, Käynnit: 32
Maan routivuudesta en mitään tiedä. Savipeltoa se on, nyt oli jo vähän pehmennyt. Juuriestematon kanssa pitää vaan sitten laittaa vähintään se 40cm laatikot, kun ei ne kasvienkaan juuret sit pääse sinne pohjamaahan pureutumaan vettä ja ravinteita hakemaan. Tai tietty jotain sipulia tms. voisi siinä 20cm laatikossa kans viljellä. Nykylaatikot (3kpl) on 40cm. Harkitsen vakavasti niiden mullan vaihtamista tuoreeseen, se vanha multahan menisi savipeltoon maanparanteena ihan täydestä.Tota juuriestemattoa varmaan saa ihan perus k-raudasta tms.? Tuo harsokehikko on ihan kiva idea, mutta nikkarointivalmiuksia ei ole, ja plantaasi on 3km kotoa, ja niitä ei oikein sielläkään voisi sitten kesällä säilöä. Jotain harsovirityksiä pitää kuitenkin tehdä, viime vuonna käytin pientyökaluja harsojen reunapainoina, ei kovin esteettistä.
Oulunseudulta
Oulunseudulta
Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 3,0K, Käynnit: 122
Ei kai siinä muuta haittaa ole kuin että routa heiluttelee laatikoita, jos se ei haittaa tai maa ei ole kovin routivaa niin siitä vaan.
Suosittelen ostamaan laatikon pohjalle juuriestemattoa, saa paloina ja monista paikoista myös metritavarana, on sellaista harmaata 'lasikuitumaista' jäykkää kangasta (ei karvaista!), se pitää taatusti kaikki juuret ulkopuolella. Ja tosiaan vain juuriestematto-nimellä myytävä on sitä oikeaa mikä pitää juolan ja koivun juuretkin ulkopuolella, maanrakennuskankaat yms. ei toimi. Pitää nostaa kunnolla reunoille tai laittaa pohjalle niin iso pala että menee reunojen alta ulos, jotta heinät ei puske välistä. On käytännössä ikuinen eikä kovin kallista, ja päästää veden läpi.
Itse kattaisin koko alueen juuriestematolla (jos ei ole kovin iso alue kyseessä), laatikot päälle + niihin puhdasta multaa, ja laatikoiden väleihin juuriestematon päälle puuritilät, puulaatat, haketta, mursketta tms. niin ei mikään heinä kasva mistään välistä. Maksaa jonkun euron mutta eipähän tarvitse yhden yhtä juolavehnää kitkeä.
Laatikoiden päälle voi tehdä irtokehykset rimoista ja niihin ampuvalla nitojalla sopivan kokoiset harsopalat kiinni, lämittää mukavasti laatikkoa varsinkin keväällä ja syksyllä mutta päästää kuitenkin sadeveden läpi eikä tarvitse tuuletusta miettiä.
TEE

Yhdistä valitut

Yhdistä valittuihin aiheisiin...Yhdistä etukäteen valittuun aiheeseen...Yhdistä aiheen ID:hen...

Samankaltaisia aiheita

Lukee tätä viestiketjua

Valikko
Viestit
Maininnat
Haku