Sokkelin vierus


Kirjoittaja
Viesti
anttipa
anttipa
Uusi jäsen (6 reputation)Uusi jäsen (6 reputation)Uusi jäsen (6 reputation)Uusi jäsen (6 reputation)Uusi jäsen (6 reputation)Uusi jäsen (6 reputation)Uusi jäsen (6 reputation)Uusi jäsen (6 reputation)Uusi jäsen (6 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 717, Käynnit: 1

Kai te varmistatte samalla, että sokkelin ympärillä on salaojitus kunnossa. Sokkelia vasten on sitten olemassa muovista levyä, jonka nimitystä en tiedä. Siinä on sellaisia pienen kukkaruukun muotoisia pullistuksia vieri vieressä. Sen tarkoituksena on varmistaa tuuletus sokkelin viereen.
Tiettävästi noin 40 prosenttia talojen kosteusvaurioista syntyy siten, että vesi imeytyy talon alle märän sokkelin läpi kapillaarisesti vaakasuoraan, kun talon alle on pantu liian hienojakoista soraa eivätkä salaojat toimi kunnolla..


Amalie
Amalie
Uusi jäsen (7 reputation)Uusi jäsen (7 reputation)Uusi jäsen (7 reputation)Uusi jäsen (7 reputation)Uusi jäsen (7 reputation)Uusi jäsen (7 reputation)Uusi jäsen (7 reputation)Uusi jäsen (7 reputation)Uusi jäsen (7 reputation)
Ryhmä: Jäsenet
Viestiä: 7, Käynnit: 0
Meillä yksi projekti tulevana kesänä sokkelin ympärille laitettava kivetys myös.Teemme seuraavanlaisesti sen kivetyksen. Kaivamme mullan pois sokkelin ympäriltä. Laitamme joko nurmikonreunusnauhaa tai sitten painekyllästettyä laitautaa siihen nurmikon reunaan. laitamme pohjalle harsokankaan. Tässä kohtaa me maalaamme sokkelimaalilla sokkelin. Sokkelista tulee tummanharma niinkuin kattommekin on. Näin saamme viimeistellyn näköisen talosta.Laitetaan sitten sen harsokankaan päälle hiekkaa/soraa reilusti. Kivet asetellaan päälle. Kivien väliin laitamme hiekkaa. Sitten hiekan päälle kevyt kerros sementtijauhoa. Sitten vaativin homma. kivien päältä sementtijauho pois ja sitten hienolla sumuttimella sumutetaan sementti kosteaksi.Näin meille pihasuunnittelija neuvoi tekemään. Saapa nähdä millainen on lopputulos.
Kiiltomato
Kiiltomato
Viherpeukalo (315 reputation)Viherpeukalo (315 reputation)Viherpeukalo (315 reputation)Viherpeukalo (315 reputation)Viherpeukalo (315 reputation)Viherpeukalo (315 reputation)Viherpeukalo (315 reputation)Viherpeukalo (315 reputation)Viherpeukalo (315 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 315, Käynnit: 3

Tässä meidän sokkelin vieruskuvia, tässä esimerkissä on kivituhakaa
reilusti nurmikonpuolella, joten nurtsin ajaminen onnistuu, pitkähkö
kukkapenkki reunustettu kivikon sisään.
Tässä taas lopetettiin rutsan kuiva etelänpuoleinen kukkapenkki
seinän vierestä, jätettiin vain Jackman -kärhö ja Villiviini tuonne
sokkelin puolelle.  Kivirouheen alla on juuriestekangas ja sen
päällä paksu kerros kivimurskaa ja sekaan laiteltu eri kokoisia kiviä
tuomaan elävyyttä.  Potagerini alkavat tuosta sokkelinvierustasta
koko matkan pituudelta, kts. viimeinen kuva
Tässä tulee ongelmia nurmikon puolella mutta se on ensi kesän
ongelma, nurtsin puolta pitää varmaan jotenkin jatkaa esimerkiksi tehdä
siihen tiilen-parin reuna vielä, pohditaan sitä ensi keväänä, muuten
nurtsi leviää tuonne kivien sekaan.  Toisaalta tämä on etelä-länsi
-sivu, joten paahtava paikka, eikä nurmikko ihan täydellä voimalla
tässä kuumina kesinä onneksi kasvakaan.
Tässä ei tule  nurmikon kanssa sokkelin vieressä ongelmaa,
ongelma tulee vasta potagerin ulommaisen laudan jälkeen, miten se
ajetaan sieltä, mutta tästä on hyvä jatkaa ensi kesänä, hätä keinot
keksii .

Eli
kivmurskeita on kivituhkasta järeimpiin kiviin soraa myyvillä montuilla
ainakin täälläpäin, tuli aika edulliseksikin nämä, en kehtaa edes
sanoa, miten halvaksi tuli.  Ja onhan lisäksi liuskekiviä ym.
muita mahdollisuuksia olemassa.  Ihan ongelmatonta ei varmasti
saakaan, ellei vedä asfalttia talon ympärille.  Loukolammin
kalkkitehtaalta saisi kaiketi valkoista kivimursketta mutta isäntä
väiti sen hapettuvan ruman nälöiseksi vihertäväksi, jotenka ajatuksesta
luovuttiin.
 


pipu
pipu
Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)Uusi jäsen (10 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 1,3K, Käynnit: 0

Kotka taitaa olla jo kuuluisa kaikenlaisista kivistään, niin puistoissa kuin muuallakin. Kiveyksiä on paljon myös teiden reunoilla. Niissä kasvaa kaikenlaista koivuista alkaen. Kiveyksen (ja myös soran ) päälle kertyy vähitellen jotain eloperäistä, johon siemenet asettuvat ja sitten kasvusto onkin jo valmisSmile Kiveyksen voi vallata myös sammal.


tarleena
tarleena
Uusi jäsen (44 reputation)Uusi jäsen (44 reputation)Uusi jäsen (44 reputation)Uusi jäsen (44 reputation)Uusi jäsen (44 reputation)Uusi jäsen (44 reputation)Uusi jäsen (44 reputation)Uusi jäsen (44 reputation)Uusi jäsen (44 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 1,5K, Käynnit: 0

Katselin kesällä saksalaisessa rautakaupassa luonnonkivestä tehtyjä reunakiviä, tosi kauniita ja yhden ostajan mukaan maksoivat siellä murto-osan siitä mitä kotimaisilla. Kotimaisessa isossa ketjussa taas myytiin beronireunuskiviä, aika kapeita ja siroja, mutta meille kävivät käytävän reunoiksi ja hintakin oli ihan muutaman euron paikkeilla, alta vitosen joka tapauksessa ja niitä oli harmaina ja punaisina. Arvatkaa kumpia ostettiin.  Ne luonnonkivet on todella painavia, peräkärryllä olisi saanut tehdä monta retkeä kun joka kuormaan olisi rekisteriotteen laskujen mukaan mennyt vain 5-6 kiveä. Tein pari vuotta sitten seulanpääkivireunuksen kuunliljoille, ja nyt jo kaduttaa. vaikka sisäreunassa on harso, kiipeää kivien rakoihin miljoonia siemeniä ja rönsyileviä rikkiksiä ja puhtaanapito on kurjaa. Jos ei ole ollut selkä kipeänä aiemmin, siitä sitten tulee.niin


valkokukkainen
valkokukkainen
Uusi jäsen (20 reputation)Uusi jäsen (20 reputation)Uusi jäsen (20 reputation)Uusi jäsen (20 reputation)Uusi jäsen (20 reputation)Uusi jäsen (20 reputation)Uusi jäsen (20 reputation)Uusi jäsen (20 reputation)Uusi jäsen (20 reputation)
Ryhmä: Jäsenet
Viestiä: 20, Käynnit: 0

Jatkan tähän:


Meillä sokkelin vieressä sepeliä, joka erotettu nurmikkoalueesta
raakalaudalla (vai miksi sitä nyt sanotaan). Ei ole kovin kivan
näköinen...


Voisinko viskoa päälle luonnonkiviä, erilaisia ja erikokoisia, joita tontilla riittää vai mitä laittaisin, jottein tarvitsisi joka hetki kitkeä rikkaruohoja ja jotta kuitenkin näyttäisi kauniilta? Sepeliä on varmaan 40 cm, eli aika kauanhan se kyllä taitaa kestää, ennenkuin rikkaruohot tulevat..


belgi
belgi
Aloittelija (65 reputation)Aloittelija (65 reputation)Aloittelija (65 reputation)Aloittelija (65 reputation)Aloittelija (65 reputation)Aloittelija (65 reputation)Aloittelija (65 reputation)Aloittelija (65 reputation)Aloittelija (65 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 3,2K, Käynnit: 29

Kissa, yksi vaihtoehto olisi laittaa mukulakivialuen jälkeen siistiin riviin tiiliskiviä ihan nurmikon tasalle, silloin saisit ajaa nurmikon niin että mukulakivistön puoleinen rengas  kulkee tiilirivin päällä. Tuloksena olisi se ettei jää sitä ikävää pitkäksi kasvavaa ruohorajaa mukulakivien ja nurmen välille, joka täytyy leikata jotenkin muin tavoin. Tiiliksi käy niin purkutiilet, kuin myös uudet jolloin saisit valita mieleisesi värin. Joskus näkee myynnissä omakotitalorakentajien ylijäämätiiliä halvalla.


nanikka
nanikka
Uusi jäsen (19 reputation)Uusi jäsen (19 reputation)Uusi jäsen (19 reputation)Uusi jäsen (19 reputation)Uusi jäsen (19 reputation)Uusi jäsen (19 reputation)Uusi jäsen (19 reputation)Uusi jäsen (19 reputation)Uusi jäsen (19 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 3,3K, Käynnit: 0

Kissa, kaiva nurmikonreunanauhaa kivien ja nurtsin väliin, sillä pysyy juurileviävät poissa. Siemenleviäville ei voi oikein näppärästi muuta kuin riittävän syvä kerros niitä mukulakivia ja jotakin kivituhkaa tms sinne väleihin oikein paksulti, ettei ole mitään missä eläisi. Siemenleviävät on kyllä helppo kitkeä nuorena poiskin.


tarhaleidi
tarhaleidi
Multasormi (157 reputation)Multasormi (157 reputation)Multasormi (157 reputation)Multasormi (157 reputation)Multasormi (157 reputation)Multasormi (157 reputation)Multasormi (157 reputation)Multasormi (157 reputation)Multasormi (157 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 735, Käynnit: 142

Irtokivien väleihin menee roskia ja yksivuotisten siemeniä. Jotenkin ne täytyy putsata säännöllisesti. Ei liene helppo homma, kun kivien välit on aika syviäkin. Meillä laitettiin sen vuoksi kiveys. Siitäkin on pienet heinät väleistä nypittävä kerran kesässä. Meillä on ollut myös ns. maabetonia kivien väleissä. Se oli aika hyvä, mutta ei estänyt sekään rikkaruohojen kasvua, vaan joka kesä piti kitkeä. Tätä kiveystä isoilla laatoilla pidän parhaana.


Kissa
Kissa
Uusi jäsen (13 reputation)Uusi jäsen (13 reputation)Uusi jäsen (13 reputation)Uusi jäsen (13 reputation)Uusi jäsen (13 reputation)Uusi jäsen (13 reputation)Uusi jäsen (13 reputation)Uusi jäsen (13 reputation)Uusi jäsen (13 reputation)
Ryhmä: Jäsenet
Viestiä: 13, Käynnit: 0

Olen ajatellut laittaa sokkelin viereen noin 40-50 cm leveydeltä mukulakiveä. Mitä pitäisi laittaa kiveyksen ja nurmialueen väliin, jotta raja pysyisi siistinä ja nurmikin olisi helppo leikata raja-alueelta?   Ja jos teiltä löytyisi kuvia sokkelin vierustoista ( siis myös muista vaihtoehdoista kuin mukulakivistä) niin olisipa kiva katsella ja saada ehkä myös ideoita.....


TEE

Yhdistä valitut

Yhdistä valittuihin aiheisiin...Yhdistä etukäteen valittuun aiheeseen...Yhdistä aiheen ID:hen...

Samankaltaisia aiheita

Lukee tätä viestiketjua

Valikko
Viestit
Maininnat
Haku