Piha-alueen perustaminen


Kirjoittaja
Viesti
Apuapihaan
Apuapihaan
Uusi jäsen (6 reputation)Uusi jäsen (6 reputation)Uusi jäsen (6 reputation)Uusi jäsen (6 reputation)Uusi jäsen (6 reputation)Uusi jäsen (6 reputation)Uusi jäsen (6 reputation)Uusi jäsen (6 reputation)Uusi jäsen (6 reputation)
Ryhmä: Jäsenet
Viestiä: 6, Käynnit: 0

Hei!


Lueskelin jo useita viestejä ja ideoita on palstalla ja nyt myös omassa päässä jo ihan liikaa hymy. Kuunliljoja olen ajatellutkin, mutta mietin vain menestyisikö paikalle joku havukasvikin. Ja mitkä perennät sietävät parhaiten päälle tulevaa lunta, kuivuutta ja varjoa.


anita
anita
Multasormi (158 reputation)Multasormi (158 reputation)Multasormi (158 reputation)Multasormi (158 reputation)Multasormi (158 reputation)Multasormi (158 reputation)Multasormi (158 reputation)Multasormi (158 reputation)Multasormi (158 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 5,4K, Käynnit: 137
Apuapihaan, pensaiden ja havujen suhteen en osaa neuvoa, mutta perennoista tuohon sopisi mielestäni kuunliljaa. Pääasiassa sitä, paaaljon.
tarleena
tarleena
Uusi jäsen (44 reputation)Uusi jäsen (44 reputation)Uusi jäsen (44 reputation)Uusi jäsen (44 reputation)Uusi jäsen (44 reputation)Uusi jäsen (44 reputation)Uusi jäsen (44 reputation)Uusi jäsen (44 reputation)Uusi jäsen (44 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 1,5K, Käynnit: 0
Siirsin tämän keskustelun tänne uuteen paikkaan, ja pyytäisin kirjoittajaa tutustumaan tänne moniin Oleskelupihaketjun keskusteluihin. Niistäkin voisi saada vinkkejä ensi hätään, tosin vaihtoehtoja voi tulla ihan joka makuun. Jos taas haluaa oikein kunnon suunnitelman, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Smile
Apuapihaan
Apuapihaan
Uusi jäsen (6 reputation)Uusi jäsen (6 reputation)Uusi jäsen (6 reputation)Uusi jäsen (6 reputation)Uusi jäsen (6 reputation)Uusi jäsen (6 reputation)Uusi jäsen (6 reputation)Uusi jäsen (6 reputation)Uusi jäsen (6 reputation)
Ryhmä: Jäsenet
Viestiä: 6, Käynnit: 0

Hei!Tarvitsisin suunnitteluapua uudistalomme pihaan. Piha on pieni 550neliötä ja pääosin paahteinen, maalaji on läpäisevä harjumaata, osittain hiesua. Tontilla on aiemmin kasvanut mäntymetsää, mutta metsän kasveja ei ole enää jäljellä vaan kaikki on rakennusaikana tuhoutunut. Eli piha on täysin autio.
Ajattelin aloittaa suunnittelun etupihalta joka on suoraan pohjoiseeen ja pihan varjoisin paikka. En haluaisi laittaa alueelle ollenkaan nurmiikkoa vaan mieluummin muutaman pienen pensaan/havun ja varjoperennoja. Alueelle paistaa aurinko varhain aamulla ja illalla, muulloin alue on varjossa. Alue on hyvin kuivaa, kasvualustaan tulee reilusti multaa, mutta kokonaisuuttena kasvien olisi pärjättävä melko vähällä vedellä. Lunta tippuu ainakin osan kasvien päälle. Eli paikka on vaativa.MItä suosttelette. Kuvassa näkyvät ikkunat ovat keittiöön ja ei haittaisi vaikka kasvit antaisivat hieman näkösuojaa. Alueen leveys 6m on ja syvyys 3m. Sisääntulokuistin yhdeysssä on vielä samaan alueeseen kuuluvat alue jonka leveys 4m on ja syvyys 1m. Kuistin eteen tulee herkästi kasattua pihalta kertyvät lumet. Istutusalueen eteläpuolella on siis talo ja pohjoispuolella tie.Kiitos paljon jos joku ehtisi antaa ideoita!

mai-lee
mai-lee
Puutarhatohtori (2,3K reputation)Puutarhatohtori (2,3K reputation)Puutarhatohtori (2,3K reputation)Puutarhatohtori (2,3K reputation)Puutarhatohtori (2,3K reputation)Puutarhatohtori (2,3K reputation)Puutarhatohtori (2,3K reputation)Puutarhatohtori (2,3K reputation)Puutarhatohtori (2,3K reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 5,3K, Käynnit: 32,0K

minnimi, kuulostaa oikein hyvältä *hyvin suunniteltu on puoliksi tehty*:_)


*nurmikko viimeiseksi*-työjärjestys perustuu ihan vaan käytännölliseen maalaisjärkeen. mitenpä siellä pihalla kärräilee erilaisia maa-aineksia ja polun pinnoittemateriaaleja, liikuttelee lannoitesäkkejä, puiden ja puskien taimipurkkeja, kun koko ajan takaraivossa jyskyttää ankara varoitus "älä sotke vasta kylvettyä nurmikkoa"?keskitien kulkija
hki Ib/vantaa IInorma
norma
Multasormi (142 reputation)Multasormi (142 reputation)Multasormi (142 reputation)Multasormi (142 reputation)Multasormi (142 reputation)Multasormi (142 reputation)Multasormi (142 reputation)Multasormi (142 reputation)Multasormi (142 reputation)
Ryhmä: Jäsenet
Viestiä: 142, Käynnit: 0

Ihan vaan nopeasti täältä sivusta huutelen, mitä jos maalaisit sen betoniportaan? Jos sitä ei voi naamioida esim puulla, kiveyksellä tms?
Varjoisaan rinteeseen-ellei ole ihan pimeä-miettisin ihan ekana rodoja....kukkanen

Ihana urakka sulla edessä, omatkin sormet syyhyää ja ajatus loikkii puolestasi!!hymy


Minnimi
Minnimi
Viherpeukalo (214 reputation)Viherpeukalo (214 reputation)Viherpeukalo (214 reputation)Viherpeukalo (214 reputation)Viherpeukalo (214 reputation)Viherpeukalo (214 reputation)Viherpeukalo (214 reputation)Viherpeukalo (214 reputation)Viherpeukalo (214 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 214, Käynnit: 0

Ei, en aloita toteutusta kylvämällä nurmikkoa. Haen ennen muuta tietoa niistä osista, joista en tiedä mitään. Yritän saada kerättyä kansioon kaiken sen tiedon pihaprojektista, mitä en kirjoista löydä. Kerään myös kuvat haluamistani kasveista. Viimeisenä teen tietokoneella sitten lopullisen luonnoksen. Minulla on onneksi kuvia kesällä ao tontista. Näin sen myös syksyasussa. Enkä todellakaan säästä mitään muuta kuin puut. Terassikin saattaa saada uuden asun jossain välillä.Käsittelen muuten kahta pihaa. Etupihalle tulee nurmikko ja vähäisemmät istutukset, takapihalle kokonainen puutarha. Hoidan etupihan heti kevään tultua siihen kuntoon kuin sen haluan. Suunnittelun keskitän varsinaisesti takapihan laittamiseen ja sen toteutus saa viedä aikaa. Lähelle taloa tulee sinnekin nurmikkoa, joka levenee sitten talon sivuitse kohti etupihaa.Olen polun leveydeksi valinnut n. 1,4 m ja se saa tehdä kiemurtelevan lenkin tontilla. Pensasaidan taakse jätän ronskisti tilaa leikkuulle, jos naapuri ei innostu mukaan. Mikä pensaskasvi on vielä avoimena. Vanha omenapuu saa jäädä paikoilleen ja uusi tulee n. 6 m päähän siitä. Niiden väliin (ei ihan kohdalle) tulee yksi istuskelualue. Vanha pikkuinen vesielementti tulee nurmikolla lähelle terassia. Kasvimaan lähelle joko vanha pihakeinu tai sitten teen auringonottoalueen tuoleineen ja pöytineen.  Kukkapenkkien muodot on kasassa, mutta kasvit valitsematta. (Tietysti minulla on suosikkejakin, jotka ilman muuta näkyvät lopputuloksessa.) Kokoon vaikuttaa pensasaidan ratkaisu.Etupihan ratkaisu on jo olemassa. Se on toteutettavissa näppärästi. Tämä nurmikko vain oli kysymysmerkki, valitsemani kukat ja haluamani puut olen kasvattanut mökillä ennenkin. Talon toinen pääty on avoin. Kyseessä on varjoisa rinnealue, ei kovin suuri. Se nurmikko tulee talon portaikon viereen, mutta muuten en ole ratkaissut. En ole koskaan kasvattanut mitään varjoisassa rinteessä, joten pitää tutkia kasveja.Rakentamista ei onneksi ole paljoa. Portinpylväät teen itse, osaan tehdä koristetikapuut omenapuun runkoa vasten, pergolat ja sellaiset. Isoin ongelma etupihalla on sisäänkäynnin rumaakin rumempi betoniporras. Minulla ei ole pienintä aavistusta miten naamioida sen. Se sentään on laakea ja matala, joten kiivetä ei taloon tarvitse. Mutta ruma kuin synti!Mitä minulla todellakaan ei ole, on käsitys juuri tuollaisista käytännön kikoista, kuin maan tasoittaminen kaivonrenkaalla. En ikinä olisi itse keksinyt! Aiemmin asuin omakotitalossa, jossa kaikki työt teetettiin ulkopuolisilla. Nyt haluan tehdä itse kaiken mikä mahdollista. Niksit ovat siksi kultaakin kalliimpia. Eikä sitä tiedä, kun itse lähtee sitten keväällä toteuttamaan puutarhaa, vaikka luulot karisisivat omista puutarhataidoistakin ;-))Nyt räntäsateeseen ja kotiin, Minnimi

Horsma
Horsma
Kotipuutarhuri (497 reputation)Kotipuutarhuri (497 reputation)Kotipuutarhuri (497 reputation)Kotipuutarhuri (497 reputation)Kotipuutarhuri (497 reputation)Kotipuutarhuri (497 reputation)Kotipuutarhuri (497 reputation)Kotipuutarhuri (497 reputation)Kotipuutarhuri (497 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 497, Käynnit: 3
Komppaan Mai-leeta: miksi se nurmikko saa tärkeyssijan nro 1? Laita viimeisenä nurmikko sinne minne et muuta keksi tai halua, ja sinne mikä jää jäljelle. Ja vanha neuvoo: kun suunnittelet istutusalueen kokoa, vedä vaikka puutarhaletkulla se semmoiseksi kun haluat. Ja lopuksi kolminkertaista se pinta-ala. Ensimmäisellä pihalla kaikki on aluksi liian pientä ja ripoteltua.
mai-lee
mai-lee
Puutarhatohtori (2,3K reputation)Puutarhatohtori (2,3K reputation)Puutarhatohtori (2,3K reputation)Puutarhatohtori (2,3K reputation)Puutarhatohtori (2,3K reputation)Puutarhatohtori (2,3K reputation)Puutarhatohtori (2,3K reputation)Puutarhatohtori (2,3K reputation)Puutarhatohtori (2,3K reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 5,3K, Käynnit: 32,0K

"Kunhan ymmärrän nurmikon luomisen, sitten alan miettiä aitaa ja käytävää enemmän."


jos minä ymmärrän tuon sanomisesi oikein, niin muistutukseksi, että uutta pihaa rakennettaessa ensin suunnitellaan/tehdäät polut ja muunlaiset kulkuväylät, istutetaan puut ja puskat, ainakin merkitään kukkapenkkien paikat ja sitten vasta kunnostetaan nurmikon kasvualusta ja kylvetään siemen.
ja kun kaiken suunnittelun on tehnyt noin x kertaa ruutupaperille tai päätteelle tietenkin nykyisin niin sitten sitä muutetaan noin y kertaa jo ennen ensimmäistäkään lapionpistoa. ja polun suuntia vaihdetaan, puiden juuren laitetaan kirves ja pusikoita raivataan jatkuvasti siihen asti kun pihasta on lopulta luovuttava:_)keskitien kulkija
hki Ib/vantaa IIOulunseudulta
Oulunseudulta
Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 3,0K, Käynnit: 122
Käytettiin joskus jyränä vanhaa lumikolaa johon oli lastattu painavaa tavaraa.
TEE

Yhdistä valitut

Yhdistä valittuihin aiheisiin...Yhdistä etukäteen valittuun aiheeseen...Yhdistä aiheen ID:hen...

Samankaltaisia aiheita

Lukee tätä viestiketjua

Valikko
Viestit
Maininnat
Haku