Kasvimaan perustaminen savimaalle


Kirjoittaja
Viesti
Iltatähti
Iltatähti
Puutarhatohtori (2,4K reputation)Puutarhatohtori (2,4K reputation)Puutarhatohtori (2,4K reputation)Puutarhatohtori (2,4K reputation)Puutarhatohtori (2,4K reputation)Puutarhatohtori (2,4K reputation)Puutarhatohtori (2,4K reputation)Puutarhatohtori (2,4K reputation)Puutarhatohtori (2,4K reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 617, Käynnit: 14,0K
Meillä kasvimaa sijaitsee sopivasti rajauksessa: toinen puoli on kovaa savikkoa ja toinen taas semmoista hietikkoa, että vesi vain hulahtaa siitä läpi ja maa jää kuivaksi. Viime kesänä kokeilin ensimmäistä kertaa kateviljelyä ja monen muun lailla ihastuin. Molemmille kasvimaan puoliskoille se teki hyvää. Savimaa ei liettynyt eikä kuorettunut, hiekkamaasta taas ei päässyt kosteus haihtumaan niin kuin ennen. Rikkaruohoja oli paljon vähemmän kuin ennen. Pidemmällä aikavälillä tämä viljelytapa varmaan vaikuttaa positiivisesti maan rakenteeseenkin.

Kasvimaan perustaminen oli kyllä aikoinaan ihan oma lukunsa... lapiota ja rumia sanoja. En varmaan vieläkään osais kirota, jos en sillon olis oppinu...
Beea
Beea
Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 360, Käynnit: 2
Tuomipihlaja: juuri niin kävi minulle. Niitä rikkaruohoja jäi sinne triljoona. Ajattelin, etten ehdi alkaa lapiolla poistamaan sitä nurmea ja oikaisin vähän. No, kovempi homma oli sitten koittaa putsata sitä ruoho-juuri-savimössöä. Kolmena päivänä siellä useamman tunnin touhusin ja sitten riitti. Täytynee nyt varautua pettymyksiin ja myllätä taas syksyllä. Naapuriinkin pitää sitten mennä taas kottikärryjen kanssa hevoisia katsomaan. =D
Kaisaliisa
Kaisaliisa
Puutarhatohtori (3,3K reputation)Puutarhatohtori (3,3K reputation)Puutarhatohtori (3,3K reputation)Puutarhatohtori (3,3K reputation)Puutarhatohtori (3,3K reputation)Puutarhatohtori (3,3K reputation)Puutarhatohtori (3,3K reputation)Puutarhatohtori (3,3K reputation)Puutarhatohtori (3,3K reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 4,5K, Käynnit: 3,0K
Savimaalla kannattaa joka tapauksessa aluksi viljellä "maanpäällisiä" kasveja (kurpitsat, salaatit, herneet, sipulit, kukat). Porkkanat ja muut juurekset tuottavat vain pettymyksen. Tietysti laatikoihin voi laittaa niitäkin.
Tuomipihlaja
Tuomipihlaja
Puutarhuri (631 reputation)Puutarhuri (631 reputation)Puutarhuri (631 reputation)Puutarhuri (631 reputation)Puutarhuri (631 reputation)Puutarhuri (631 reputation)Puutarhuri (631 reputation)Puutarhuri (631 reputation)Puutarhuri (631 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 5,9K, Käynnit: 573
Kristiina, se hake on varmaan viisainta käyttää katteeksi viljelit sitten laatikoissa tai suoraan maassa. Savimaassa hake auttaa pitämään maan pinnan pehmeänä, savi kun tuppaa olemaan kuivana ihan sementtiä. Rikkaruohojen kiskominen on paljon helpompaa, jos maa ei ole kivikovaa.Beea, tulevaa kitkemistä ajatellen on mielestäni paljon helpompi kuoria lapiolla savimaan nurmi pois ja sitten tuoda tilalle hiekkaa ja esim. turvekuivikkeista hevonpeetä tai jotain muuta eloperäistä mahdollisimman runsaasti ja jyrsiä ne saveen. Kuoriminen tapahtuu niin, että lapiolla pistetään nurmi "poikki" nurmikerroksen verran tehden pieniä paloja, jotka jaksaa lapiolla nostaa. Nurmipaakut kannattaa kompostoida, jotta voi vielä myöhemmin palauttaa ne kasvimaahan. Jos vaan ajaa maan esim. jyrsijällä ja yrittää jyrsitystä nurmesta noukkia ja repiä kaikki rikkaruohot, niin helposti niitä jää sinne triljoona.Toisaalta sanomalehdellä ja eloperäisillä katteilla voi pikkuhiljaa kukistaa rikkiksiä ja parantaa maata ja saada kasvimaata aikaiseksi ilman lapiointia.Meillä oli aikoinaan käytössä tuo ensin kuvailemani menetelmä, koska teimme kolmen aarin kasvimaan yhtenä keväänä. Tosin ei meillä silloin vielä ollut hiekkaa ja hevonpeeturvetta käytössä vaan paljon vaatimattomampia määriä kaikenlaista haalittua maanparannusainetta. Mutta kyllä savi talttuu aivan viljeltäväksi, tällainen moottorisahalla muotoiltava kuin meilläkin, mutta jatkossakin on aina muistettava maata parantaa. Katteita kannattaa käyttää myös viljelyksille.Ensimmäisinä kesinä täällä lasten kanssa muotoiltiin savesta kukkoja ja kanoja, kosteasta savesta sekin onnistuu.
minnas
minnas
Puutarhatohtori (2,8K reputation)Puutarhatohtori (2,8K reputation)Puutarhatohtori (2,8K reputation)Puutarhatohtori (2,8K reputation)Puutarhatohtori (2,8K reputation)Puutarhatohtori (2,8K reputation)Puutarhatohtori (2,8K reputation)Puutarhatohtori (2,8K reputation)Puutarhatohtori (2,8K reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 1,3K, Käynnit: 4,9K
Minulla ei ole kokemusta muusta kuin sellaisesta savimaasta, joka on traktorilla käyty joka syksy kaupungin puolesta kääntämässä ja taas keväällä äestämässä. Ei ole siis päässyt maa junttaantumaan eikä kasvamaan heinää holtittomasti. 

Monivuotinen palstakin on joka vuosi muokattu ja vasta viime syksynä käänsin sen itse lapiolla siitä kohtaa missä ei kasvanut perennoja. Päästiin sekin siis aloittamaan helposti.

Nyt on suunnitelmana ottaa vierestä toinenkin monivuotinen palsta, joka on kasvanut heinää koko viime kesän. Siinä tuleekin sitten varmaan vaikeuksia.
MamaRosso
MamaRosso
Uusi jäsen (13 reputation)Uusi jäsen (13 reputation)Uusi jäsen (13 reputation)Uusi jäsen (13 reputation)Uusi jäsen (13 reputation)Uusi jäsen (13 reputation)Uusi jäsen (13 reputation)Uusi jäsen (13 reputation)Uusi jäsen (13 reputation)
Ryhmä: Jäsenet
Viestiä: 133, Käynnit: 46
Kyllä savimaahan on aika hankalaa perustaa kasvimaata. Se tarvii kunnon pioneerihenkeä, voimaa ja kärsivällisyyttä. Hattua savimaan viljelijöille nostan. Siskoni pystyisi paljonkin kertomaan tästä aiheesta, hän kun on pitänyt savimaalla jo monta vuotta kasvimaata ja vielä onnistunut kasvattamaan siellä vaikka mitä. Tänä vuonna hänkin jo antoi periksi, hommasi lavakauluksia ja muutti kasvimaan niihin.Lapsuuden kotipaikallani oli myös savimaa, jossa jokainen mökkiläinen kasvatti kasviksensa ja perunansa. Muistan miten naapurin emäntä tuskaisena totesi syksyisestä perunankaivusta: Täältä ei saa näitä irti kuin ampumalla! (Tarkoitti räjäytyspanosta BigGrin )
Beea
Beea
Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 360, Käynnit: 2
Minä myös tein uuden kasvimaan tänä keväänä vanhaan perunamaan paikkaan ja on todella tiukkaa savea ja sellainen kukkapelto siinä oli. No jotain 40m2 se on ja voin kertoa että eräskin epätoivonkyynel vieri, kun sormet verillä koitin saada niitä ruohopaakkuja ja juurakoita sieltä pois. Kahdesti sen käänsin koneella ja koitin siis saada enimmät rikkaruohot kerättyä pois(toivotonta) ja sitten siihen tuotiin muutama paali turvetta ja multakerros n. 5-10 cm päälle. Ja kalkkia perään. En tiedä mitä siitä tulee? Miltä teistä nämä mun toimet kuulostaa?
minnas
minnas
Puutarhatohtori (2,8K reputation)Puutarhatohtori (2,8K reputation)Puutarhatohtori (2,8K reputation)Puutarhatohtori (2,8K reputation)Puutarhatohtori (2,8K reputation)Puutarhatohtori (2,8K reputation)Puutarhatohtori (2,8K reputation)Puutarhatohtori (2,8K reputation)Puutarhatohtori (2,8K reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 1,3K, Käynnit: 4,9K
Palsta on siis kuitenkin muokattu valmiiksi?
Siihen voisi nyt heti kylvää paljon härkäpapua, se tuntuu kasvavan melkein missä vain ja toimii hyvin maan rakenteen parantamisessa. Meillä on vanhaa Kontu-lajiketta, joka pysyy melko matalana eikä tarvitse tukea. Ja on ihan hyvänmakuinenkin. Muistaakseni sitä saa isommissa pusseissa Hyötykasviyhdistykseltä.

Auringonkukat ovat myös hyviä maanmuokkauskasveja.

Me aloitettiin myös aikoinaan yksivuotisella palstalla, joka on hyvin savipitoista. Aina on ihan hyvin satoa tullut, vaikkei olla kauheasti mitään hiekkaa tai turvetta palstalle kannettu. Kaupungin puolesta kun syksyllä maa käännetään niin kaikki naatit sun muut ovat jääneet sinne maahan ja myös parantaneet sitä.

Ainiin, kalkkia kannattaa varmaan vähän ripsautella palstalle myös.


anita
anita
Multasormi (158 reputation)Multasormi (158 reputation)Multasormi (158 reputation)Multasormi (158 reputation)Multasormi (158 reputation)Multasormi (158 reputation)Multasormi (158 reputation)Multasormi (158 reputation)Multasormi (158 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 5,4K, Käynnit: 137
Kristiina, jos saat jostain lavakauluksia tai lautaa, helpointa on tehdä niistä kasvatuslaatikot, joihin laitat kunnon multaa. Laatikon pohjalle ja vaikka reunoillekin kerros sanomalehteä, koska muuten niissä kasvaa rikkistäkin enemmän kuin tarpeeksi, vaikkakin vähemmän kuin ympärillä.
Kristiina87
Kristiina87
Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)
Ryhmä: Jäsenet
Viestiä: 1, Käynnit: 0
Olen ensikertalainen viljelyssä ja minulla on yksivuotinen viljelypalsta kaupungilta vuokralla. Maa on kuitenkin puhdasta savea, joten mitä sille pitäisi tehdä, että voi laittaa siihen jotain kasvamaan? Koska kyseessä on tosiaan yksivuotinen palsta niin hirveän suuria summia rahaa en maan parantamiseen mielellään käyttäisi. Naapuriviljelijöiltä kyselin, mitä he ovat tehneet ja sanoivat käyttävänsä paljon lantaa, hiekkaa viereisestä hiekkamontusta ja pieniä määriä multaa. Palstan reunalle on tuotu puuhaketta, mutta itselleni ei vieläkään selvinnyt, että oliko tuota haketta tarkoitus sekoitella tuonne lannan, saven ja mullan sekaan vai miten tulisi toimia? Osaisiko joku neuvoa, että miten tulisi toimia, että tuohon jotain voisi istutella?
TEE

Yhdistä valitut

Yhdistä valittuihin aiheisiin...Yhdistä etukäteen valittuun aiheeseen...Yhdistä aiheen ID:hen...

Samankaltaisia aiheita

Lukee tätä viestiketjua

Valikko
Viestit
Maininnat
Haku