Paistoöljyn ja -rasvan hävittäminen


Kirjoittaja
Viesti
Zibuli
Zibuli
Viherpeukalo (281 reputation)Viherpeukalo (281 reputation)Viherpeukalo (281 reputation)Viherpeukalo (281 reputation)Viherpeukalo (281 reputation)Viherpeukalo (281 reputation)Viherpeukalo (281 reputation)Viherpeukalo (281 reputation)Viherpeukalo (281 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 1,7K, Käynnit: 195
Eipä ihme, että Kreikassa palaa sitten metsätkin joka kesä! :-/ (No, ei ehkä pelkästään ulkotulien takia.)
Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)
Ryhmä: [0]
Viestiä: 0, Käynnit: 0
Hei,
minä kuulin että munkkiöljyä voi polttaa ulkotulissa.Oltiin ystäväpariskunnan kanssa polttamassa kokko,
eli vanhoja ladon hirsiä,niin siellä tuli puheeks.Kuulemma teollisuus käyttää ylijäämä rasvoja ulkotuliin,
ne kuulemma joskus haiseekin munkkirasvalta.
En lukenu koko ketjua läpi ,ehkä joku oli siitä jo kirjoittanutkin,pisti vaan silmään,kun nyt viikonloppuna siitä kuulin,ja itsekkin sitä olen joskus miettinyt.
Täällä Suomessa me ollaan niin tarkkojakaikesta ,ja se on tottakai hyvä asia.
Täällä ei saa roskia polttaa ,mutta Kreikassa palaa vuorilla tulet yötä päivää ,ainakin kaksi vuotta sitten.
Samassa EUssa ollaan.
~Tigerella~
~Tigerella~
Uusi jäsen (17 reputation)Uusi jäsen (17 reputation)Uusi jäsen (17 reputation)Uusi jäsen (17 reputation)Uusi jäsen (17 reputation)Uusi jäsen (17 reputation)Uusi jäsen (17 reputation)Uusi jäsen (17 reputation)Uusi jäsen (17 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 330, Käynnit: 103
Tämä ketju koskee kuitenkin ruoanlaitossa käytettäviä paistoöljyjä. Ruokaöljyn hajoamisesta maaperässä tai kompostissa en juuri onnistunut löytämään tutkimustietoa (etsin mm. Web of Sciencesta hakusanoilla vegetable oil/cooking oil + biodegradation). Nuo em. löytämäni artikkelit antavat ruokaöljyn hajoamisen arviointiin vain osviittaa, sillä tutkittu materiaali ei ole puhdas ruokaöljy. Kuulostaa kyllä ihan uskottavalta, että suomalaisessa metsämaassa rasvojen hajoaminen on huonoa, koska maaperä on liian hapanta ja vähäravinteista suosiakseen hajottajien kasvua ja entsyymitoimintaa. Toisin voi olla asian laita puutarhamaassa, jossa pH on neutraalimpi ja ravinteita saatavilla.
Tuntuisi kuitenkin järjettömältä viedä paistoöljy kanisterissa kaatopaikalle, kuten HSY sivuillaan kehottaa tekemään. Kaatopaikalla nyt tuskin on senkään vertaa oikeanlaisia mikrobeja ja olosuhteita, joissa ruokaöljy hajoaisi. Onhan tämä tietty mitätön asia kaiken sen sekajätemoskan keskellä, mutta periaatteesta kuitenkin. Onneksi täällä on näitä muitakin käyttö/hävitystapoja tullut esille.
Mielestäni ei ihan näillä eväillä voida vetää ruokaöljyn hävityksestä lopullisia johtopäätöksiä, joten jos joku asiasta
tutkimustietoa löytää, niin laittakaa vinkkiä/linkkiä. Itselleni ei ainakaan todisteeksi riitä se, että joku vakuuttelee tuntevansa asian, vaan haluan itse nähdä mustaa valkoisella ja tehdä siitä päätelmäni. Asian spekulointi on ollut mielenkiintoista ja herättänyt uusia ajatuksia sekä toisaalta myös osoittanut, ettei tällaisia asioita aina voi päätellä pelkästään arkijärjellä.
kastehelminen
kastehelminen
Puutarha-guru (5,1K reputation)Puutarha-guru (5,1K reputation)Puutarha-guru (5,1K reputation)Puutarha-guru (5,1K reputation)Puutarha-guru (5,1K reputation)Puutarha-guru (5,1K reputation)Puutarha-guru (5,1K reputation)Puutarha-guru (5,1K reputation)Puutarha-guru (5,1K reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 2,4K, Käynnit: 9,9K
Tigrella oli kertonut aikalailla selvästi asian ja vastaan vielä kerran kun kysyttiin.

Rypsiöljyn tripologiset ominaisuudet on huonot. Kuormankantokyky on huono. Kiinnittyminen metallipinnoille huono. Molekyylirakenne muuttuu kuorman ja lämmön vaikutuksesta. Molekyylirakenteen muutokset on pysyviä. Öljy hartsaantuu kiinni esim. kiveen (jos kaataa kalloille ruokaöljyä, se ei lähde siitä juuriharjalla eikä painepesurilla). Sädesienet ja bakteerit toimii hajoittajina, mielellään kannattaa kaataa pimeään täi hämärään paikkaan (kompostorissa se saattaa tukahduttaa bakteerit, ilmastointia pitäisi lisätä).
Suomessa toimiva nimeltä mainitsematon tehdas lisäsi teollisuuden käyttöön meneviin liukuvoiteisiin myrkyllisiä lisäaineita, useita, kutakin hyvin pieniä määriä, alle prosentti kutakin, jotka ei olleet biologisesti hajoavia eikä ekologisesti inerttejä. Siitäkin löytyy lisää tietoa netistä jo vuodelta -99 jos muistan oikein.

Useat yliopistot ympäri maailmaa ovat tutkineet kasvi- ja eläinkunnan rasvojen ja öljyjen sopivuutta eri tilanteisiin ja näistä löytyy runsaasti tietoa eri kielillä.

Omatoimisuus tiedon etsinnässä tuottaa tuloksia joten jos asia kiinnostaa, tietoa on. Kukin päättäköön itse miten kotitalousjätteensä hävittää. Joka tapauksessa jos kaataa maahan, kannattaa levittää mahdollisimman laajasti että bakteerit nopeammin hajottaa ja jos kaataa könttinä, bakteerit tekee työtä pinnalla mutta sisus jää ikään kuin pulloksi ja hajoaminen kestää huomattavasti kauemmin.

Helle tuntuu lämmittävän nyt aivoja samoin kun talvi jäädyttää, joten tässä tehtiin kärpäsestä härkänen. Toivon ettei kukaan loukkaantuisi asiasta enempää. Asia on minullekin tuttu eikä mutu-tietoa.
Nyt vaan biitsille!
Fellow
Fellow
Uusi jäsen (9 reputation)Uusi jäsen (9 reputation)Uusi jäsen (9 reputation)Uusi jäsen (9 reputation)Uusi jäsen (9 reputation)Uusi jäsen (9 reputation)Uusi jäsen (9 reputation)Uusi jäsen (9 reputation)Uusi jäsen (9 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 2,4K, Käynnit: 1
Tigerellan viestille jo peukutin, mutta erillisjättipeukutus vielä tässä. Viimeinen kappale on täyttä asiaa.
~Tigerella~
~Tigerella~
Uusi jäsen (17 reputation)Uusi jäsen (17 reputation)Uusi jäsen (17 reputation)Uusi jäsen (17 reputation)Uusi jäsen (17 reputation)Uusi jäsen (17 reputation)Uusi jäsen (17 reputation)Uusi jäsen (17 reputation)Uusi jäsen (17 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 330, Käynnit: 103
Yritin sitten etsiä tutkimusartikkeleita kasviöljyjen biohajoavuudesta, mutta tosi vähän onnistuin löytämään julkaisuja, joissa asiaa olisi tutkittu nimenomaan maaperässä tai kompostissa.

Yhdessä tutkimuksessa todettiin, että kasviöljytuotannossa syntyvän jäteaineksen rasvat hajoavat tehokkaasti (72-81%:sesti) kotitalouskompostissa viidessä kuukaudessa (Abouelwafa R, Baddi GA, Souabi S, et al. Aerobic biodegradation of sludge from the effluent of a vegetable oil processing plant mixed with household waste: Physical-chemical, microbiological, and spectroscopic analysis. BIORESOURCE TECHNOLOGY Volume: 99 Issue: 18 Pages: 8571-8577 Published: DEC 2008).

Toisessa tutkimuksessa todettiin, että luonnontilaisessa (suomalaisessa?) metsämaassa rypsiöljypohjaiset voitelutuotteet hajoavat kehnosti (Kaakinen J, Vähäoja P, Kuokkanen T, Roppola K. Studies on the effects of certain soil properties on the biodegradation of oils determined by the manometric respirometric method. JOURNAL OF AUTOMATED METHODS & MANAGEMENT IN CHEMISTRY, Volume 2007
Article ID 34601, 7 pages, doi:10.1155/2007/34601).

Mitä tästä päättelen: Jos minulla kertyisi paistoöljyä niin paljon, etten sitä saisi edellisessä viestissäni mainittuihin käyttötarkoituksiin kulumaan, olisivat mielestäni parhaat vaihtoehdot 1) polttaminen (esim. puiden seassa) tai 2) kompostointi. Ennen tämän keskustelun lukemista ajattelin, että maahan kaataminenkin olisi ok, mutta nyt lukemani perusteella suosisin ensisijaisesti polttamista tai kompostointia. (Ei se ruokaöljy maaperässä myrkyllistä ole, mutta kun kerran hajoaminen on huonoa...)

Täällä aiemmin asiasta väitelleet voisivat toistensa panettelun sijaan antaa vinkkejä hyvistä asiaan liittyvistä lähteistä. Luen mielelläni ja opin lisää.

malvankukka
malvankukka
Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 1,6K, Käynnit: 0
Mitenkään muuten aiheeseen puuttumatta, tuli mieleen kun vuosia sitten meillä kävi vanhempi mies ensimmäistä kertaa kylässä ja kahvipöydässä kysyi, onko meillä kermaa. Sanottiin, jotta valitettavasti ei, kevytmaitoa on tajolla valkaisuaineeksi. Pappa harmitteli, ettei ollut tullut ottaneeksi tällä kertaa vuohiensa maitoa mukaan kahviin laitettavaksi, koska rasvaahan olla pitää... kuultuaan, että mieheni käyttää ruokajuomanaankin vain rasvatonta maitoa, hän ojensi oitis: Eihän sitä pijä juuvva, sillähän myrkytetään omenapuitakin!

Eli mikä on toisaalla terveydeksi, on toisaalla myrkkyä... ; )
Tuulia-tuu
Tuulia-tuu
Uusi jäsen (32 reputation)Uusi jäsen (32 reputation)Uusi jäsen (32 reputation)Uusi jäsen (32 reputation)Uusi jäsen (32 reputation)Uusi jäsen (32 reputation)Uusi jäsen (32 reputation)Uusi jäsen (32 reputation)Uusi jäsen (32 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 1,9K, Käynnit: 11
Näinpä juuri, Nuu. Joskus vain tulee hämmästelleeksi, mistä kaikki tämä korkeampi tieto on peräisin ja takertuu lillukanvarsiin.
Nuu
Nuu
Ylipuutarhuri (44,0K reputation)Ylipuutarhuri (44,0K reputation)Ylipuutarhuri (44,0K reputation)Ylipuutarhuri (44,0K reputation)Ylipuutarhuri (44,0K reputation)Ylipuutarhuri (44,0K reputation)Ylipuutarhuri (44,0K reputation)Ylipuutarhuri (44,0K reputation)Ylipuutarhuri (44,0K reputation)
Ryhmä: Valvojat
Viestiä: 20,0K, Käynnit: 74,0K
Vapaan sanan aihe "Keittiössä - Paistoöljyn ja -rasvan hävittäminen" ei varmaan ole kinastelun ja sen kautta pahan mielen arvoinen  ? Ehdottaisin että aihe jäisi takavasemmalle ja vaikka Suomen tällä hetkellä kovasti kuuma kesä saisi  huomiomme  Ei huonoimmasta päästä oleva mielenkiinnon aihe

Iitti / III                       
 Asioilla on  taipumus järjestyä                                            

kastehelminen
kastehelminen
Puutarha-guru (5,1K reputation)Puutarha-guru (5,1K reputation)Puutarha-guru (5,1K reputation)Puutarha-guru (5,1K reputation)Puutarha-guru (5,1K reputation)Puutarha-guru (5,1K reputation)Puutarha-guru (5,1K reputation)Puutarha-guru (5,1K reputation)Puutarha-guru (5,1K reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 2,4K, Käynnit: 9,9K
En haluaisi alkaa kinaamaan tästä asiasta joka  kuuluu ehkä paremmin tuonne jonnekin rähinäpuolelle. Oletat että minulla on tietämystä asiasta sen verran kuin keittiössä keskimäärin ja siksi en ala kinaamaan asiasta enempää. Lähdekritiikistä taas sen verran että mainittu yhtiö on ainoa tässä maassa joka on tehnyt ns biohajoavaa öljyä sitä mainostaen joten se ei liene suuri salaisuus. Ei myöskään se että raskas teollisuus ei ei käytä sitä. Jos haluat jatkaa tuota kaivelua toivon että jatkat sitä jossain muualla, vaikka siellä missä olet ei-mutu-tietosi saanut. Smile
TEE

Yhdistä valitut

Yhdistä valittuihin aiheisiin...Yhdistä etukäteen valittuun aiheeseen...Yhdistä aiheen ID:hen...

Samankaltaisia aiheita

Lukee tätä viestiketjua

Valikko
Viestit
Maininnat
Haku