Leivinuunin käyttö


Kirjoittaja
Viesti
Kreeta-Eulaalia
Kreeta-Eulaalia
Puutarhatohtori (2,1K reputation)Puutarhatohtori (2,1K reputation)Puutarhatohtori (2,1K reputation)Puutarhatohtori (2,1K reputation)Puutarhatohtori (2,1K reputation)Puutarhatohtori (2,1K reputation)Puutarhatohtori (2,1K reputation)Puutarhatohtori (2,1K reputation)Puutarhatohtori (2,1K reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 5,0K, Käynnit: 5,5K

Uunin kyljessä "kiven sisällä" oleva mittari ei välttämättä kerro uunin paistotilan oikeaa lämpötilaa, eli kannattaa ostaa uunin sisälämpömittari, ellei luota omiin tuntemuksiinsa. Oman kuuden kilon kinkkuni lykkään isoon vuolukiviseen leivinuuniini siinä vaiheessa, kun muurattu mittari on laskenut 270-330:sta vähän yli 150 asteeseen, jolloin lämpö laskee sopivaksi parissa tunnissa, eikä ehdi liian alas paistoaikana. Uunissa on pidetty toivon mukaan kunnon lämpötilaa jo muutamana päivänä, että lämpö on kerinnyt vähän varastoitumaan, eikä laske liian nopeasti. Nyt ei vaan taas ole sellaiset ilmat, että voisi kovin kuumaksi lämmittää. Oma uuni pitää vaan opetella tuntemaan, että tietää, kuinka nopeasti lämpö alkaa laskemaan.Kinkkua ei tarvitse peittää foliolla, jos siinä on kunnon nahka päällä, jos on sellainen pesä, jossa poltetaan puita, eikä tarvitse välittää roiskeista. Kunnollinen syvä pelti pitää olla, ja sen päällä ritilä, mutta vain jos osaa sen kuuman rasvan kanssa sitten ottaa myös pois niin, ettei satu onnettomuuksia. Itse en käytä ritilää. Ja muuten sitten pätee normaalit kinkunpaisto-ohjeet.
Satakunta, vyöhyke II
Nuu
Nuu
Ylipuutarhuri (44,0K reputation)Ylipuutarhuri (44,0K reputation)Ylipuutarhuri (44,0K reputation)Ylipuutarhuri (44,0K reputation)Ylipuutarhuri (44,0K reputation)Ylipuutarhuri (44,0K reputation)Ylipuutarhuri (44,0K reputation)Ylipuutarhuri (44,0K reputation)Ylipuutarhuri (44,0K reputation)
Ryhmä: Valvojat
Viestiä: 20,0K, Käynnit: 74,0K
Miniä haluaisi valmistaa joulukinkun (potkaton muutaman kilon kokoinen juhlakinkku) leivinuunissa. Ei tiedä miten, taitaa olla niin että ei ole vielä mitään ruokia siinä valmistanut. Siinä on lämpömittari muurattuna kiinni, joten lämpöjen seuraaminen on varmaan helppoa.Onko neuvoja kuinka valmistamisen kanssa pitäis menetellä ? Välittäisin ne mielelläni eteenpäin !

Iitti / III                       
 Asioilla on  taipumus järjestyä                                            

Oulunseudulta
Oulunseudulta
Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)Uusi jäsen (47 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 3,0K, Käynnit: 122
Koivula, meillä on hyvin samannäköinen uuni, samalla tavalla takka ja leivinuuni, leivinuunin hiilet pudotetaan takkaan. Poltetaan tulia myös leivinuunissa ja tehdään ruokaa+paistetaan leipomuksia, hyvin toimii.
Meillä on 3 peltiä: yksi alhaalla takalle, toinen ylempänä leivinuunille, ja kolmas ylhäällä piipulle.
Jos leivinuunissa on kiviarina (siis leivinuunin sisus/pohja ei ole peltiä tms.) niin sitten siinä pitäisi pystyä hyvinkin polttamaan puita itsestään.
Pihapihlaja
Pihapihlaja
Puutarhuri (667 reputation)Puutarhuri (667 reputation)Puutarhuri (667 reputation)Puutarhuri (667 reputation)Puutarhuri (667 reputation)Puutarhuri (667 reputation)Puutarhuri (667 reputation)Puutarhuri (667 reputation)Puutarhuri (667 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 667, Käynnit: 0
Mä kattelin tota kuvaa ja jäin ihmettelemään että miks tossa ei näy nuohousreikiä yläosassa? ( ellei ne ole jossain takapuolella)

Meille teetettiin muurarilla takka-leivinuunisysteemi missä yläosassa on leivinuuni ja alaosassa takapuolella on takka. Leivinuunista voi pudottaa hiilet taakse työntämällä niin että ne tipahtaa takkaan, etuosaan, siihen ritilän päälle. Molemissa voi polttaa tulta yhtä aikaa tai erikseen. Mutta sitten ne nuohousreijät. Koska savu kulkee uunista takaa ylös ja siitä uunin päältä eteen, josta kääntyy menemään sivuilta alas, on uunin yläpuolella nuohousluukut. Samaten on nuohousluukut uunipuolen alareunssa siinä kohdassa missä savy kääntyy takaisin takkapuolen suuntaan, ja vielä yksi nuohousluukku kyljessä, keskellä alhaalla, josta savut kulkevat uunin alta toiseen reunaan,josta nousee hormi.Takan alapuolella on vielä iso tuhkaluukku. ( sekä takan toisesta sivusta kulkee vielä yksi reikä vieressä olevan puuhellan tulipesän puolelle) Tälleen järjestettynä savukaasut lämmittää koko ison tiilikasan ja jokaisen suoran reitin pääsee nuohoamaan vaikka kepillä mihin on liitetty päähän joku karkea mötikkä. ( olen itse rassaillut näitä välillä ihan vaan varmuuden vuoksi koska poltamme uunissa paljon tulta ja sinne yllättävän paljon kertyy kaikenlaista.Kiinnostaa miten tuo kuvan uuni on saatu pelittämään!!!
Luponia
Luponia
Puutarhuri (602 reputation)Puutarhuri (602 reputation)Puutarhuri (602 reputation)Puutarhuri (602 reputation)Puutarhuri (602 reputation)Puutarhuri (602 reputation)Puutarhuri (602 reputation)Puutarhuri (602 reputation)Puutarhuri (602 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 1,3K, Käynnit: 4,8K
Miten sen uunin kanssa on käynyt,toimiko vai eikö toiminut,onko asianomainen enää mukana?Siksi vain,kun olen kuullut kaikenlaisista muurareista ja sutareista elämän varrella.

Keski-Suomi,Laukaa vyöhyke III-IV rajoilla.
Mikä ei tapa.se vahvistaa.
huisa
huisa
Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 454, Käynnit: 0
Ihme nuohooja. Kyllähän sen nyt on pakko ymmärtää huoltamiensa uunien toiminta, jos meinaa sen kunnolla tehdä! Kannattaa ottaa yhteyttä nuohoojan, jos jättää hommansa puolitiehen. Jos rupeää räpättämään, nuohoojan pomo on paikallinen paloviranomainen.
Otapa leivinuunista sisäkuva, siis siitä uunin puolelta. Voisin yrittää ymmärtää niistä... Tuo toimimattomuus saattaa johtua myös siitä, että jäi horminpohja puhdistamatta. Onko piippuun luukkua?
Koivula
Koivula
Uusi jäsen (41 reputation)Uusi jäsen (41 reputation)Uusi jäsen (41 reputation)Uusi jäsen (41 reputation)Uusi jäsen (41 reputation)Uusi jäsen (41 reputation)Uusi jäsen (41 reputation)Uusi jäsen (41 reputation)Uusi jäsen (41 reputation)
Ryhmä: Jäsenet
Viestiä: 41, Käynnit: 0
Nuohoojamme ei osannut sanoa mitään uunista. Itseasissa edellisen nohoojan käynnin jälkeen veto hävisi. Ja joka kerta luukkua avatessa savu tuprahti luukusta ulos ja muutti takan pinnan mustaksi.. Meidän piti se itse avata takasta ja leivinuunista reitti noettomaksi.Aloitan homman mittaamalla uuni lämpötilan takan lämmityksen jälkeen ja kuinka paljon lämpö alenee aina puolen tunnin välein. Jos lämpöä ei riitä leivonnaisille kokeilemme pitää tulta leivinuunissa.
Kreeta-Eulaalia
Kreeta-Eulaalia
Puutarhatohtori (2,1K reputation)Puutarhatohtori (2,1K reputation)Puutarhatohtori (2,1K reputation)Puutarhatohtori (2,1K reputation)Puutarhatohtori (2,1K reputation)Puutarhatohtori (2,1K reputation)Puutarhatohtori (2,1K reputation)Puutarhatohtori (2,1K reputation)Puutarhatohtori (2,1K reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 5,0K, Käynnit: 5,5K
Huisan neuvo on hyvä. Jos ei nyt ensi hätään nuohoojaa löydy, niin polttaisin siinä takassa puita ja laittaisin sinne uuniin mittarin, sillähän se selviää. Jos vain sillä konstilla toimii, ei leivinuunia kannata ruveta suttaamaan, niin jää uuniluuta virattomaksi. Onko uunissa edes mitään luukkua mihin tuhkat voi pudottaa? Mittarit sitten tosiaan sulaa helposti, joten ei kannata unohtaa sitä uuniin, siellä voi lämpö nousta yllättävän korkeaksi vaikka polttaisi puita vain takan puolella.

Satakunta, vyöhyke II
huisa
huisa
Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 454, Käynnit: 0
Kutsu nuohooja, hän -jos on yhtään asiakaspalvelija- selittää juurta jaksaen kyseisen uunin käytön ja tarkistaa samalla kunnon. Itse olen sutari, enkä kyllä pysty aina sanomaan uunin sisään katsomatta miten mikin tulisija toimii, varsinkin jos ei ole kyse mistään sarjatuotanto uunista.

Oman alueen nuohooja pitäisi löytyä http://www.nuohoojat.fi
Inki
Inki
Uusi jäsen (30 reputation)Uusi jäsen (30 reputation)Uusi jäsen (30 reputation)Uusi jäsen (30 reputation)Uusi jäsen (30 reputation)Uusi jäsen (30 reputation)Uusi jäsen (30 reputation)Uusi jäsen (30 reputation)Uusi jäsen (30 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 4,5K, Käynnit: 0
Koivula, mittari laitetaan uuniin sitten kun se on lämmitetty, muuten se nokeentuu tai palaa. Saattaa olla anturillisiakin, ainakin niitä muurataan uuniin kiinni, mutta en ole semmoista kaivannutSmileJa tulen polttaminen yhtäaikaa ei tule kyseeseen - tukkivat toistensa savutiet, palavat eri tahtiin eikä kumpikaan lämpiä kunnolla.
TEE

Yhdistä valitut

Yhdistä valittuihin aiheisiin...Yhdistä etukäteen valittuun aiheeseen...Yhdistä aiheen ID:hen...

Samankaltaisia aiheita

Lukee tätä viestiketjua

Valikko
Viestit
Maininnat
Haku