Noki kompostiin


Kirjoittaja
Viesti
kastehelminen
kastehelminen
Puutarha-guru (5,1K reputation)Puutarha-guru (5,1K reputation)Puutarha-guru (5,1K reputation)Puutarha-guru (5,1K reputation)Puutarha-guru (5,1K reputation)Puutarha-guru (5,1K reputation)Puutarha-guru (5,1K reputation)Puutarha-guru (5,1K reputation)Puutarha-guru (5,1K reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 2,4K, Käynnit: 9,8K
Noki ja hiili on kaksi eri asiaa ja tässä ne taitaa mennä sekaisin otsikkoa myöten.

Lisään vielä että otsikon noki ja kirjottajan mainitsema tuhkakin on eri asioita. tässä lyhyessä keskustelussa on käyty jo kaikki läpi. Smile
mai-lee
mai-lee
Puutarhatohtori  (2,3K reputation)Puutarhatohtori  (2,3K reputation)Puutarhatohtori  (2,3K reputation)Puutarhatohtori  (2,3K reputation)Puutarhatohtori  (2,3K reputation)Puutarhatohtori  (2,3K reputation)Puutarhatohtori  (2,3K reputation)Puutarhatohtori  (2,3K reputation)Puutarhatohtori  (2,3K reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 5,3K, Käynnit: 32,0K
eihän siitä ole kuin puolisen vuotta, kun viimeksi hiilen hyödyistä jutusteltiin. tästä raipelin jutusta jos jaksaa lukea vähän etiäpäin...

keskitien kulkija
hki Ib/vantaa IIInki
Inki
Uusi jäsen (30 reputation)Uusi jäsen (30 reputation)Uusi jäsen (30 reputation)Uusi jäsen (30 reputation)Uusi jäsen (30 reputation)Uusi jäsen (30 reputation)Uusi jäsen (30 reputation)Uusi jäsen (30 reputation)Uusi jäsen (30 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 4,5K, Käynnit: 0
Hiiltä en laittaisi suoraan kompostiin, mutta maahan kyllä - elollinenhan on hiilen kiertoaSmile Amazonin viidakosta oli löydetty erityisen hedelmällistä maaperää ja siitä löytyi hiiltä, ehkä jonkin metsäpalon jäljiltä... Minä vien sekä tuhkat että hiilet suoraan kukkapenkkeihin ja kasvimaalle.
anttipa
anttipa
Uusi jäsen (6 reputation)Uusi jäsen (6 reputation)Uusi jäsen (6 reputation)Uusi jäsen (6 reputation)Uusi jäsen (6 reputation)Uusi jäsen (6 reputation)Uusi jäsen (6 reputation)Uusi jäsen (6 reputation)Uusi jäsen (6 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 717, Käynnit: 1
Suurin syy, miksi tuhkaa ei saa laittaa kompostiin, on tuhkan emäksisyys. Hajottavat bakteerit toimivat parhaiten lievästi happamassa materiaalissa. Noki on luultavasti myös emäksistä, joten sitä ei kompostiin kannata pistää. Sitäpaitsi ei noella ole juurikaan merkitystä edes kasvimaahan pantuna. Tuhkassa ovat mukana palaneessa materiaalissa olleet kivennäiset, joten tuhka lannoittaa maata. Noki sen sijaan on puhdasta hiiltä, jota kasvit eivät pysty käyttämään hyväksi.
Kompostin herättämisestä lisään edellä mainittuihin ohjeisiin sen, että kompostin sisään kannattaa pistää niin auuri kuumavesiastia, kuin vain luukusta sopii. Itse olen käyttänyt kannellista muoviämpäriä (taitaa olla 8 litraa). Ei tarvitse olla jatkuvasti puljaamassa veden vaihtamisen kanssa.
Mielestäni pissinsä saa kyllä lorauttaa kompostiin sellaisenaan, kun ruiskii vähän hajalleen. Kylmässä kompostissa vettä tahtoo olla aluksi liikaa, joten sen lisääminen on vain haitaksi.
Sinne vain pyllöttämään komposti päälle suorraan. Tuleepahan sinne lämpöä myös saman tien, sekä nesteen mukana että ihosta säteillen.
huisa
huisa
Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 454, Käynnit: 0
Wikipediassa kyllä mainitaan hiili, mutta koska se on asiantuntemattomien kopioijien yhtymä, tieto on hivenen virheellistä. Mainittu hiili tarkoittaa hiiliyhdisteitä, ts. hajoamattomia kasvinosia, joiden pääasiallinen alkuaine on hiili. Kompostin toiminnan kannalta on tärkeää, että hiilen ja typen suhde on oikea (hiiltä 30-35 osaa typpeä 1 osa), joten noki saattaisi  sotkea sen vähäisenkin toiminnan kompostissa. "Liian runsaasti hiiltä sisältävä kompostiaines lahoaa hyvin hitaasti, koska uusia mikrobeja voi syntyä vain edellisten kuollessa vapautuvan typen turvin"(*) Sotkisin noen sitten valmiiseen tuotokseen. (noen loppusijoitus on joskus kinkkistä)

Täältä varmasti löytyy ohjeet kompostin uudelleen käynnistämiseen talven jäljeltä. Muutamia perusvinkkejä, jos on aikaa:
a)Pari limsapulloa (tms) kuumaa vettä lämminvesipulloiksi (älä siis tyhjennä sisältöä kompostiin), vaihda pullot päivän mittaan sitä mukaan kun jäähtyvät.
b) urea eli pissi. Mitä tiukempaa aamupissiä sen parempi. Kannattaa laimentaa suhteessa 1 dl ureaa, 9 dl vettä (saa antaa eriäviä mielipiteitä sekoitussuhteesta)
c) veteensotkettu kanankakka tai kakkarakeet
d) hevonhyvä

(*) Marjatta Juuti: Avomaan kasvituotannon perusteet
Anonyymi61396
Anonyymi61396
Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)Uusi jäsen (1 reputation)
Ryhmä: Jäsenet
Viestiä: 1, Käynnit: 0
Hei,

Tiedän kyllä, että tuhkaa ei kannata laittaa kompostiin, kun se on jo ikään kuin valmista tavaraa, mutta...

Eikö noki taas ole juuri tervetullut kompostiin, sehän on lähes pelkkää hiiltä - kts vaikka wikipedia? Muistaakseni luin jostain että hiiltä juuri tarvitaan kompostiin. Olisi kovan pakkastalven jäljiltä ns syväjäätynyt komposti ja nuohoojan jäljiltä sankollinen nokea.

TEE

Yhdistä valitut

Yhdistä valittuihin aiheisiin...Yhdistä etukäteen valittuun aiheeseen...Yhdistä aiheen ID:hen...

Samankaltaisia aiheita

Lukee tätä viestiketjua

Valikko
Viestit
Maininnat
Haku