Villiyrtit ja villivihannekset, Yleistä


Kirjoittaja
Viesti
iiris-kukka
iiris-kukka
Aloittelija (99 reputation)Aloittelija (99 reputation)Aloittelija (99 reputation)Aloittelija (99 reputation)Aloittelija (99 reputation)Aloittelija (99 reputation)Aloittelija (99 reputation)Aloittelija (99 reputation)Aloittelija (99 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 2,5K, Käynnit: 1,1K

Kävin illalla kasveja keräämässä, kun nyt viilenee ilma ja voi kuivurin laittaa päälle. Tiesin muutaman kilsan päässä paikan, missä kasvaa piharatamoa. Kuivaan sitä osittain teeaineeksi (yskään iisopin ja lakritsijuuren kanssa) ja osan uutan öljyyn saippuaa varten. Löysin sieltä peltokortettakin onneksi, sitä kun ei ole enää myynnissä. Taidan käyttää myös kasvovetenä. Kun keitän teeksi, niin osan jätän kasvovedeksi. Eiköhän se jääkaapissa muutaman päivän säily. Siankärsämön kukkia oli tosi vähän siellä, mistä viime vuonna löysin. keräsin sitten hieman lisää lehtiä viherjauheeseen.muoks. kasvaahan meillä pihallakin ratamoa vaikka kuinka paljon, mutta ne ovat kovin pieniä.

keräämäni lehdet ovat paljon isompia ja pehmeempiä.Sinikka Piipon juttua: Helli hipiääsi kasveillaTheRoad
TheRoad
Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)
Ryhmä: Jäsenet
Viestiä: 4, Käynnit: 0

Joku hulluus iski! Ostimme vuoden vanhan Orakas-kuivurin. Alunperin mietittiin jotain halvempia markettivaihtoehtoja, mutta muiden käyttökokemuksia luettuani päädyin tulokseen, ettei köyhän kannata ostaa halpaa, vaan kerralla kunnollinen laite. http://kotipehtoori.kotisivukone.com/orakas-kuivuri Tulee kalliita ilmaisia yrttejä! WinkTuomipihlaja
Tuomipihlaja
Puutarhuri (631 reputation)Puutarhuri (631 reputation)Puutarhuri (631 reputation)Puutarhuri (631 reputation)Puutarhuri (631 reputation)Puutarhuri (631 reputation)Puutarhuri (631 reputation)Puutarhuri (631 reputation)Puutarhuri (631 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 5,9K, Käynnit: 573
Hiostamista en ole viitsinyt tehdä yhtään, kerran kokeillut. Hyvän makuista teetähän siitä tuli, mutta vaivalloista.Meillä suorakäyttö on ihan pop! Se on helpointa, kerätä ja syödä pois. Melkein kaikki tulee syötyä tuoreena ilman keittelyä salaatissa, paitsi nokkoset. Salaatista on iso osa villivihanneksia, paljon yrttejä ja vähän salaattia kasvarista ja myöhemmin kasvimaalta. Laiska olen kuivaamaankin, mutta pakastimeen tulee heitettyä. Sieltä sitten salaatin sekaan talvellakin (en siis ryöppää, vaan silppuan niin kuin tillin tai persiljan). Nokkosta olen pakastanut ryöpättynä, koska se on niin mahtava aines ruuanlaitossa. Tänä kesänä olen myös pakastanut ryöpättyä vuohenputkea. Ja yksinkertaisuus ruuanlaitossakin on monesti parasta. Ryöpätyn vuohenputken voi lämmittää ja lisätä vähän suolaa (+ ehkä mustapippuria, pikkuisen viinietikkaa) ja syödä vaikka paistetun kalan kanssa.
Tuomipihlaja
Tuomipihlaja
Puutarhuri (631 reputation)Puutarhuri (631 reputation)Puutarhuri (631 reputation)Puutarhuri (631 reputation)Puutarhuri (631 reputation)Puutarhuri (631 reputation)Puutarhuri (631 reputation)Puutarhuri (631 reputation)Puutarhuri (631 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 5,9K, Käynnit: 573
Noita jutussa mainittuja apiloita on tänä kesänä myös tullut käytettyä salaateissa jonkin verran. Niissähän pitäisi olla enemmän proteiineja kuin jossain muussa vihreässä, kun juurinystyräbakteeriensa avulla keräävät ilmasta typpeä.
Bumble
Bumble
Uusi jäsen (45 reputation)Uusi jäsen (45 reputation)Uusi jäsen (45 reputation)Uusi jäsen (45 reputation)Uusi jäsen (45 reputation)Uusi jäsen (45 reputation)Uusi jäsen (45 reputation)Uusi jäsen (45 reputation)Uusi jäsen (45 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 2,2K, Käynnit: 239
Ihan hyvä, kun puhutaan yrttien suorakäytöstä. Mulla ei ole mitään hiostamista ja ryöppäämistä vastaan, mutta multa jäi vuosiksi, jos ei kymmeniksi, luonnonyrttien käyttäminen, kun luulin, että ne on pakko hiostaa tai ryöpätä. Muistan hyvin hiostuksessa homehtuneet vatunlehtikääröni 80-90- lukujen vaihteessa.

En ole mikään keittiöihminen mulle sopii suorakaäyttö, kuivaus ja pakastus.

Nykyään ei ryöppäyskään tunnu vaikealta, kun on tullut vähän käytännöllisyyttä.

Sinikka Piippo on muuten yksi suosikkini.
iiris-kukka
iiris-kukka
Aloittelija (99 reputation)Aloittelija (99 reputation)Aloittelija (99 reputation)Aloittelija (99 reputation)Aloittelija (99 reputation)Aloittelija (99 reputation)Aloittelija (99 reputation)Aloittelija (99 reputation)Aloittelija (99 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 2,5K, Käynnit: 1,1K

Sinikka Piipolta juttua villiyrteistä:http://www.makuja.fi/artikkelit/3438028/tiesitko/tuhoaa-selluliittia-laihduttaa-poistaa-myrkkyja-voikukka-on-hyodyllinen-villiyrtti/Jutussa hiostamisesta: Se tietysti muuttaa kemiallista koostumusta ihan täydellisesti. Monet yrteistä on parempia ravitsemukseltaan, kun sitä ei tee, Piippo neuvoo. RitvaL.
RitvaL.
Puutarha-guru (6,4K reputation)Puutarha-guru (6,4K reputation)Puutarha-guru (6,4K reputation)Puutarha-guru (6,4K reputation)Puutarha-guru (6,4K reputation)Puutarha-guru (6,4K reputation)Puutarha-guru (6,4K reputation)Puutarha-guru (6,4K reputation)Puutarha-guru (6,4K reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 2,5K, Käynnit: 14,0K
Kävin tänään pihatalkoissa tädilläni koulimassa taimia. Samalla sain kerätä kauppakorillisen pihlajanlehtiä. Nyt kuivuri pörisee ulkona teeaineksia talveksi.

Miun piti jo keväällä kuivata vuohenputkea, mutta se jäi kevätkiireiden alle. Pitäis repiä vuohenputki kasvustot matalaksi, niin tekeväthän ne uutta rapsakkaa lehteä.Mitäs muuta olisi kiire kuivata tähän vuodenaikaan? Horsmaa?
seniorilady
seniorilady
Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)Uusi jäsen (0 reputation)
Ryhmä: Jäsenet
Viestiä: 62, Käynnit: 0
Hiostaminen = fermetointi

Hiostetut kasvit ilmavasti hyötykasvikuivuriin.

Villiyrttejä voidaan hiostaa teekasvin tapaan. Eräille kasveille hiostus sopii suurenmoisesti: maku ja tuoksu paranevat huomattavasti kuivaamiseen verrattuna. Hiostetut yrtit sopivat ennenkaikkea kuumiin juomiin. Joensuun yliopistossa on tutkittu 1980-luvulla hiostamismenetelmiä ja paras tulos saadaan kun kasvimassaa käsitellään aerobisesti, hapen vaikutuksen alaisena.Hiostamalla kitkerien parkkiaineita hajoaa ja tilalle syntyy uusia hyvänmakuisia ja tuoksuisia aromiaineita.Erityisesti hiostamiseen sopivat (tietyt ruusukasvien heimon marjakasvien lehdet):•Ahomansikka

•Lillukka

•Mesimarja

•Pihlaja

•Omena

•Vadelma

•Maitohorsma

•Mesiangervo

•Karhunvadelma

•Ruusupensaan lehdetHiostamisen työvaiheet:1. Kerää lehdet puhtaalta paikalta. Älä kerää kasveja liian auringon paahteiselta paikalta, koska kasvisolukko voi olla silloin niin kuivaa, ettei hiostaminen onnistu kasvimassan murentuessa. Kerää kuitenkin aina pintakuivia lehtiä. Muistathan että lehdet aromikkaimpia ja parhaimmillaan ennen kasvin kukkimista.2. Anna kasvin lehtien nahistua muutama tunti huoneenlämmössä laakealla alustalla. Ennen nahistumista riivi esim. pihlajan tai mesiangervon lehtiruodit, ellet ole jo keräämisvaiheessa näin tehnyt.3. Hiostaminen alkaa kasvimassan murskaamisella. Lehtiä pyöritellään/hierretään kämmenissä voimakkaasti siten, että niistä irtoaa nesteitä tai ne kaulitaan taikinakaulimella esim. leivinpaperin alla ja sitten pyöritellään uudestaan palloiksi. Älä tee kuitenkaan liian tiiviitä palleroita.Tämän vaiheen tarkoituksena on rikkoa lehtien solukko siten, että solunesteet kostuttavat kasvimassan ja luonnolliset öljyt sekä entsyymit vapautuvat. Hiostaminen on siis entsymaattinen prosessi, jonka seurauksena maku, tuoksu ja aromit vahvistuvat.4. Murskatut lehtipallurat laitetaan ilmavasti lasipurkkeihin ja purkin kansi laitetaan löyhästi päälle. Älä siis tee liian tiiviitä palleroita tai sullo niitä liian tiiviisti, tässä ainakin itsellä meni pieleen ensimmäisellä kerralla. Fermentointi tarvitsee onnistuakseen happea.5. Purkit lämmitetään 40 - 50 asteessa tunnista vuorokauteen. Lämmitysaika vaihtelee kasvilajista (pihlajalle voi riittää tunti), hiertämisen tehokkuudesta, hiostuslämpötilasta ja entsyymien hapensaannista johtuen. Lämmitykseen voi käyttää hyötykasvikuivuria tai kotioloissa uunia, saunaa tai kylmälaukkua, jonka pohjalle on laitettu kuumavesipulloja tasaisen lämmön aikaansaamiseksi. Tässä vaiheessa nimenomaan jatkuva tasainen lämpö on äärimmäisen tärkeää, huomaa, että myöskään liian kuumassa entsyymit eivät toimi! Hiostusta jatketaan, kunnes lehdet ovat muuttuneet ruskehtaviksi ja purkista tulee hienoinen hiostetun yrtin tuoksu.Tämä oli toinen vaihe, jossa aloittelijana itselläni meni pieleen. Odotin, että yrttien pitäisi oikeasti kunnolla muuttua läpikotaisesti ruskeiksi ja annoin niiden olla purkeissa pari päivää, lämpökin tässä välillä taisi vaihdella. Ruskeaksi muuttumista ei tapahtunut, mutta sen sijaan lehdet alkoivat käydä ja pilaantua. Useissa yhteyksissä erilaisilla yrttikursseilla tarkastelimme keruutuotetarkastajien hiostamisen lopputuloksia ja tein myös itse uusia hiostuskokeiluja: Pihlajan lehti alkaa hyvin näkyvästi rusehtua, muiden kasvien värinvaihtelu vaihtelee, ne vaihtavat väriä hieman tummemmaksi ja saavat rusehtavaa sävyä. Ehjät/hiertämättömät lehdet eivät muuta väriään. Jos haluat minimoida bakteeritoiminnan hiostetuissa tuotteissa, käytä kertakäyttömuovihanskoja kaikissa käsittelyn vaiheissa. Ylipäänsä pidä huolta käsihygieniasta!


mai-lee
mai-lee
Puutarhatohtori  (2,3K reputation)Puutarhatohtori  (2,3K reputation)Puutarhatohtori  (2,3K reputation)Puutarhatohtori  (2,3K reputation)Puutarhatohtori  (2,3K reputation)Puutarhatohtori  (2,3K reputation)Puutarhatohtori  (2,3K reputation)Puutarhatohtori  (2,3K reputation)Puutarhatohtori  (2,3K reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 5,3K, Käynnit: 32,0K

melkeinpä joka niemen notkossa ja saarelmassa... (suomi24.fi on ollut aiheesta kiinnostunut myös; siellä ollaan "pitkin Suomen nientä":_))

 
keskitien kulkija
hki Ib/vantaa IITheRoad
TheRoad
Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)Uusi jäsen (4 reputation)
Ryhmä: Jäsenet
Viestiä: 4, Käynnit: 0
Mikä ettei olisi. Eikös sellaisia jossain jo järjestetäkin?
TEE

Yhdistä valitut

Yhdistä valittuihin aiheisiin...Yhdistä etukäteen valittuun aiheeseen...Yhdistä aiheen ID:hen...

Samankaltaisia aiheita

Lukee tätä viestiketjua

Valikko
Viestit
Maininnat
Haku