vy/vv: Piparjuuri, Armoracia rusticana


Kirjoittaja
Viesti
Nuu
Nuu
Ylipuutarhuri (43,0K reputation)Ylipuutarhuri (43,0K reputation)Ylipuutarhuri (43,0K reputation)Ylipuutarhuri (43,0K reputation)Ylipuutarhuri (43,0K reputation)Ylipuutarhuri (43,0K reputation)Ylipuutarhuri (43,0K reputation)Ylipuutarhuri (43,0K reputation)Ylipuutarhuri (43,0K reputation)
Ryhmä: Valvojat
Viestiä: 20,0K, Käynnit: 73,0K

Piparjuuri on paljon viljelty kasvi ympäri maailman ja kotiutunut luonnonvaraiseksikin monille seuduille.
Suomessa piparjuuri esiintyy viljelyjäänteenä vanhoissa puutarhoissa, mutta on toisinaan levinnyt myös tienvarsille, kaatopaikoille ja multaville joutomaille.  Ahvenanmaalla, ja paikallisesti joillakin kaupunkiseuduilla, kuten Helsingin ympäristössä se on jopa kohtalaisen yleinen. 

Piparjuurta on vanhastaan käytetty mauste-  ja lääkekasvina. Käytettävä osa on kasvin juuri, mutta myös sen lehdet ovat syötäviä. 

Lähde: Wikipedia

Piparjuuri on yleinen mauste saksalaisessa keittiössä ja Pohjolassa sillä maustettiin erityisesti kalaruokia. Piparjuuri sopii kastikkeisiin, maustevoihin, tuorejuustoihin, punajuuri- ja kaaliruokiin. Säilykkeissä se estää homehtumista. Piparjuuri lisätään valmiiseen ruokaan, mutta raaka piparjuuri, varsinkin raaste on polttavan makuista ja se voi polttaa myös ihoa.


Lähde: Eliaksen yrttitarhaIitti / III                       
 Asioilla on  taipumus järjestyä                                            

TEE

Yhdistä valitut

Yhdistä valittuihin aiheisiin...Yhdistä etukäteen valittuun aiheeseen...Yhdistä aiheen ID:hen...

Samankaltaisia aiheita

Lukee tätä viestiketjua

Valikko
Viestit
Maininnat
Haku