vy/vv: Pihlaja, Sorbus


Kirjoittaja
Viesti
Raksuli
Raksuli
Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)Uusi jäsen (2 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 439, Käynnit: 124
Pitäisikö kuivattavat pihlajanlehdet kerätä ennen kukintaa (mikä tietysti on jo myöhäistä)? Vai onko sillä väliä?

Marjoista teen syksyisin omenan kanssa hilloa. Sopii hyvin esim paahtoleivälle.

Makeapihlajan marjat sopivat sellaisenaan jugurtin kaveriksi.
MoonRiver
MoonRiver
Multasormi (131 reputation)Multasormi (131 reputation)Multasormi (131 reputation)Multasormi (131 reputation)Multasormi (131 reputation)Multasormi (131 reputation)Multasormi (131 reputation)Multasormi (131 reputation)Multasormi (131 reputation)
Ryhmä: Aktiivi jäsenet
Viestiä: 5,1K, Käynnit: 211
"Rohtona käytetään marjoja, lehtiä, kuorta ja myös kukkia. Vaikuttavina aineina on marjoissa C-vitamiini, parasorbiinihappo, orgaaniset hapot, sorbitoli, pektiini vaha, alfa- ja beetakaroteeni, parkkiaineet, eteerinen öljy, rutiini ja kversitiini. Lehdissä on ursolihappoa, siemenissä öljyä ja amygdaliinia, puussa aukupariinia, metoksiaukupariinia ja lyonosidia, ja kuoressa parkkiaineita, lupeolia, betuliinia ja alfasitosteriinia.

Pihjalalla on lievästi ulostava ja virtsaneritystä lisäävä vaikutus. marjoja on käytetty kansanlääkinnässä mehuna ja hillona kihtiin, munuaissairauksiin, suolistokatarreihin, ripuliin, keripukkiin, vähähappoisen vatsan hoitoon, lisäämään ruokahalua ja verisuonten kovettumiin ja kalkkeutumiin. Nuoria lehtiä käytetään teenä ja salaattina" (Raipala-Cormier V, 2009, s.144).

Lähde: Raipala-Cormier V. 2009. Luontoäidin kotiapteeksi - Kasvilääkinta ja luontaishoidot.Werner Söderström, Lontoo.

Itse käytän teesekoituksiin, koska pihlajanlehdissä on jännä marsipaanin maku.
Nuu
Nuu
Ylipuutarhuri (43,0K reputation)Ylipuutarhuri (43,0K reputation)Ylipuutarhuri (43,0K reputation)Ylipuutarhuri (43,0K reputation)Ylipuutarhuri (43,0K reputation)Ylipuutarhuri (43,0K reputation)Ylipuutarhuri (43,0K reputation)Ylipuutarhuri (43,0K reputation)Ylipuutarhuri (43,0K reputation)
Ryhmä: Valvojat
Viestiä: 20,0K, Käynnit: 73,0K


Suomessa kasvaa luonnonvaraisena neljä pihlajalajia .Ylivoimaisesti yleisin on koko maassa menestyvä kotipihlaja (Sorbus aucuparia).  Ruotsinpihlaja (Sorbus intermedia) on levinnyt Turun saaristoon ja  Ahvenanmaalle. Suomenpihlaja (Sorbus hybrida) kasvaa luonnonvaraisena Lounais-Suomessa. Kaunopihlaja (Sorbus meinichii) kasvaa Suomessa  ainoastaan Ahvenanmaalla.
 
Pihlajan  marjamaiset hedelmät  ovat  happamia mutta silti ihmisravinnoksi kelpaavia, etenkin syksyn ensimmäisten pakkasten miedonnettua happamuutta. Pihlajan marja muistuttaa tiivistettyä omenaa  ja ravintoarvoltaan sen maltoa pidetään vähintään perunan veroisena.

Pihlajan marjat sisältävät runsaasti C-vitamiinia. Marjoja käytetään hillojen, hyytelöiden, makeisten ja alkoholijuomien raaka-aineena. Pihlajan lehdistä voidaan valmistaa erinomaista yrttiteetä.

Lähde: Wikipedia

Iitti / III                       
 Asioilla on  taipumus järjestyä                                            

TEE

Yhdistä valitut

Yhdistä valittuihin aiheisiin...Yhdistä etukäteen valittuun aiheeseen...Yhdistä aiheen ID:hen...

Samankaltaisia aiheita

Lukee tätä viestiketjua

Valikko
Viestit
Maininnat
Haku