Puutarha.net Keskustelut

Pakastimesta kompostori

https://keskustelut.puutarha.net/keskustelut/Topic2154639.aspx

By venlak - 20.3.2007

Onko missään enää ohjeita missä tehdään vanhasta pakastimesta kompostori? Vuosia sitten kyllä oli mutta nyt en löydä mistään. Koneisto ja nesteet tietenkin pitää poistaa asian mukaisesti!!!kukkanen

By nanikka - 26.3.2007

Minun isäntä teki viime viikonloppuna näin:
kompressori ja kylmäaineet pois, hyllyt, putket ja muut rautaosat pois. Jääkaappi-pakastin selälleen, reikiä porattiin pohjaan 8-millisellä terällä. Sitten se vaan asennettiin parin laudanpätkän päälle, vanhasta kompostista vähän tavaraa sisälle ja uudet sekaan. Jotta kompostiarkkuna uuden elämän saanut entinen pakastin ei sulkeutuisi kansistaan liian tiiviisti, laitoin nyt alkuunsa siihen semmoisen vajaan sentin paksuisen oksan kannen väliin. Kesä tulee osoittamaan toimiiko vai ei.


Se oli pakko tehdä viime viikonloppuna. Kävin nimittäin lauantaina kääntelemässä kompostia ja totesin, että vanhan kompostorin pohjaverkkoon on tullut jyrsijänkokoinen reikä :-(


 

By nanikka - 10.4.2007

Tässä on kuva nyt siitä pakastimesta tehdystä kompostorista. Aloin viime viikonloppuna siihen vuoraamaan tuommoista lautapaneelista kyhättyä ulkovuorta, kun muuten semmoinen valkoinen kiiltävä pinta on niin tuhottoman ruma. En vielä tiedä mitä kanteen kehittelisin.

 

By Rea - 10.4.2007

Täällä meilläpäin nuo pakastesäiliöistä tehdyt kompostorit on maalattu vihreiksi. Sitä en sitten tiedä kuinka maali niissä pysyy.

By Temskukka - 10.4.2007

Ja voisihan tuon verhoilla pajupunoksin, kaislamatolla tms.

By kaisamaaria - 13.4.2007

Hei ! Pakastimesta kompostori !Otin talteen Inarin kunnan sivuilta tämän ohjeellisen kuvan, nyt muistin ja kaivoin tänne, jos siitä olisi iloa jollekin kukkanen

By AnneTurvo - 3.5.2007

 http://www.elisanet.fi/puutteenpera/kompostori.html

By nanikka - 3.5.2007

Tuo edellinen kompostori on mielestäni MELKO kallis. <Aikaa kuluu 4-5 tuntia ja rahaa muutama satanen.> Siis muutama satanen???? Ja sivu oli viimeksi päivitetty 2005, joten joko siinä puhutaan vahingossa markoista tai hommassa ei ole mitään järkeä! Pakkohan niitten on markkoja olla, onhan?


Pointtihan oli tietenkin ohjeet, mutta kun meinasin halvauksen saada sen hinnan kohdalla... Ei se noin paljoa maksa.

By Paulastiina - 10.5.2007

 Lisäänpä tänne linkin, vaikkei hiukan ohi otsikon meneekin: http://www1.lam-lava.fi/default.asp?id=39146570-7E1649FB9D4D-F76075A5283E
Näyttäisi oivalta lehtikompostorilta tuollainen vanerilaatikko - mitähän lie maksaisivat?

By Raakki - 10.5.2007

Linkki uuteen ikkunaan tehtynä (kun nuo ulkopuoliset linkit eivät saisi tulla Puutarha.net''n kehysten sisään): http://www1.lam-lava.fi/default.asp?id=39146570-7E1649FB9D4D-F76075A5283E

By hippunen - 12.6.2007

Mitenkäs hoidatte pakastimesta freonien talteenoton? Sen kun saa tehdä vain ammattimies...


Freonit eivät ole ihmiselle vaarallisia, mutta ympäristölle kyllä, koska tuhoavat ilmakehän otsonikerrosta. Freonien käyttö eristeissä ja kylmäaineissa on nykyään kielletty, mutta vanhoista laitteista niitä edelleen löytyy ja ne pitäisikin aina ottaa talteen ja käsitellä niin, etteivät pääse ilmakehään.


(hieman lainasin asiantuntijaa Ekokemin sivuilta)
Tämän vuoksi ainakaan meidän alueen jätehuolto ei suosittele, että vanhasta arkkupakastimesta tehtäisiin kompostori, koska freonit voidaan poistaa usean sadan kilometrin päässä Kemijärvellä, joka siis on lähin paikka, ja jonne harva vaivautuu lähtemään.

By Höps - 19.7.2007

Muistele, että mm. kierrätyskeskus lopetti touhun, kun tuli laittomaksi tai ainakin hyvin hankalaksi tehdä oikein. Se freoni-kaasu on osa ja eristeen sisältämä freoni toinen puoli. Siis se pakastin-kompostoro on ongelmajätettä myös sen freonikaasun hoitelemisen jälkeen. Siis myös eristeet pitää vaihtaa ja silloin koko idea katoaa.
By nanikka - 20.7.2007

Freonien käyttö on, ainakin nyt kylmälaitteissa, lopetettu kokonaan EU:n alueella asteittain vuonna 1995. Tätä nykyä CFC-yhdisteiden käyttö on sallittua vuoteen 2010 asti kehitysmaissa ja teollisuusmaissa silloin kun tuote käytetään kehitysmaissa.


Uusissa koneissa kylmäaineena käytettävä isobutaani on otsonikerrokselle vaaraton.

By Heksu - 30.12.2009

Tämäkö olisi siis laitonta? Nyt kun olisi mahdollista saada jääkaappi/pakastin kompostoriksi rakennettavaksi. Ammattimies on siitä talteenottanut kylmäaineet ja irrottanut kompressorin öljyineen, kai minä siitä voin omaan pihaan kompostorin tehdä?
By Weikko - 30.12.2009

En tunne lakia, mutta luusisin että voit. Sitten kun hävität sen, niin menee edelleen ongelmajätteiden kierrätykseen ja sieltä lämpöeristeiden takia Ekokemiin käsiteltäväksi.
By Heksu - 30.12.2009

No sitä minäkin, kitoos Smile
By Weikko - 30.12.2009

Palonestokäsiteltyjä muoveja ei pitäisi haudata maahan. Niistä liukenee bromia veteen. Kaikki maassa oleva hajoamaton, mikä liukenee veteen päätyy meillä Itämereen. Ruotsissa syödään niin paljon enemmän kalaa, että äidinmaidossa näkyy kohonneita bromilukemia. Siellä sitten muistaakseni joku valopää ehdotti imettämisen kieltämistä lailla. Esimerkiksi tietsikan monitorien kuoret on käsittääkseni palonestokäsitelty. Ainakin jotkin merkit.

Kanattaa pitää se pakastin-kompostori hyvässä kunnossa.
By Heksu - 6.2.2010

Miks varten siellä pakastinkompostorissa pitäisi olla jotain salaojaputkia, eikö reiät pohjassa ja verkko riitä?
By mummi - 6.2.2010

Kompostimassa tiivistyy keskeltä liikaa. Pitäisi muistaa laittaa joka kerta kuiviketta ja varsinkin keskelle reilusti haketta. Kompostin ilmastointikin/pöyhiminen on hankalaa.Muoviset salaoja putket on helppo tapa varmistaa ilmastointi. Tyhjennettäessä ne putket on kätevä ottaa pois. Niitä voi käyttää aina uudestaan.vaikka tekisi avokasakompostin, niin putket on hyviä siellä pohjassa.
By Heksu - 14.3.2010

Väännän vielä rautalankaa.. elikkä niitä putkia voisi olla myös kasan keski/puolivaiheilla, kun on puolet pakastimesta täynnä siihen pari putkenpätkää ja taas tavaraa päälle?