Puutarha.net Keskustelut

Kesävalkosipuli, Allium sativum (2007...31.3.2021), SULJETTU, jatkuu: Valkosipuli

https://keskustelut.puutarha.net/keskustelut/Topic2212471.aspx

By Torvikukka - 26.3.2007

Valkosipulin piippoja näkyvissä. Ihanaa tänä vuonna onnisti.

By huisa - 26.3.2007

Sain syksyllä asiakkaalta kotimaista kantaa olevan valkkarin, josta raaskin laittaa parvekkeelle ruukkumultiin kokonaista kolme kynttä. Mitään ei vielä näy...oho Ruukku on semmoinen 20-30 litraa multaa vetävä, joten luulisi siinä jos jossain ruukussa selviävän. (eikä mennyt edes ankkajäähän viimetalvena, eikä kuivunut korpuksi) Odotellaan...

By ritterina - 26.3.2007

Minäkin huolestuneena totesin että jo piippaa, kyllä. En jaksa uskoa että kevät tulisi kuukautta etuajassa, ja kun viljelmät ovat sadan kilometrin päässä kotoa niin mahdollisiin pakkasiin varautuminen on tosi hankalaa. Harsoa ei vielä viitsisi laittaa etteivät innostuisi kovin kasvamaan.


Syyskuussa istutetut ovat majailleet hyvin ja vihreät kärjet pilkottavat.


Joulukuussa istutetuista kynsistä on routa nostanut noin puolet pintaan, osan ihan kokonaan niin että osa juuristostakin on pinnalla. Ja ne oli sentään painettu maahan syvälle! No, positiivista tuossa on se että pääsee näkemään kuinka hienot juurakot ne ovat ehtineet kasvattaa. Pitänee vain uhrata kottikärry-pari kompostia että saa ne peittoon taas. Huokaus.

By Fellow - 27.3.2007

Minulla ei vielä piipata yhtään syksyllä maahan laitetut kynnet, mutta huomasin että olin unohtanut nostaa viime syksynä yhden valkkarin maasta. Se oli punkenut nyt itsensä pintaan ja jokaisesta kynnestä oli tullut 2-3 cm vihreätä kasvua. Meinasin sen ottaa ja jakaa ja laittaa takaisin maahan, eiköhän siitäkin jotain tule? Hyvin on säilyneet valkkarit sisällä, ovat korissa viileässä pikkueteisessä, nyt muutamiin alkanut tulla juuria muttei yhtään vihreää kasvua. Nämä siis niitä syömistä odottavia, mitä muutamia vielä on jäljellä. Kyläilijät vaan ovat ottaneet tavan että lähtiessään laittavat valkkarin taskuun, on ne niin hyviä että kaupasta ostetut kalpenee kieli ulkoa

By anita - 29.3.2007

Ei taida kannattaa laittaa valkosipulin kynsiä nyt ruukkuun?

By veronica - 29.3.2007

Miulla on pari valkosipulia kasvattanut varsia jääkaapissa. Voisikohan niitä laittaa ulos kasvamaan ja miten syvään pitäisi istuttaa. En ole aikaisemmin kasvattanut valkosipulia.

By Fellow - 29.3.2007

Voihan ne jääkaapissa versoneet ihan hyvin multaan laittaa, mutta en tiedä tekevätkö ne muuta kuin versoa? Mutta ne versot on mahdottoman hyviä, käytän aina tavallisen sipulin versot jos niitä ehtii ilmestyä ja monesti laitan muutaman valkkarinkynnet multaan ja ruukkuun, siitä tulee namia vihreää!

By Touris - 29.3.2007

Heips!Myös minun valkosipulini ovat roudan mukana aika pinnassa. Kuinka syvälle ne pitäisi multaan työntää etteivät juuret vahingoittuisi?
By Ipana - 30.3.2007

Mulla on kasvimaa vielä pääasiassa roudassa, onnex! Niissä kohdissa, joissa on pinta sulanut, on pikkukynnet (eli siis itusilmuista yhden kesän kasvaneet) kasvattaneet komeat piipot. Elän siis toivossa että myös isot kynnet ovat selvinneet talvesta hengissä. Olin koko talven tosi huolissani niiden menestymisestä, istuttaminen kun ei tapahtunut parhaaseen mahdolliseen aikaan (istutin ne marraskuun alussa sen ainoan viikon aikana, kun maassa oli lunta...vähän aikaa kun olisin malttanut niin kelit olis parantuneet huomattavasti!). Jänskättää kovasti tämä tuleva kevät, eikä pelkästään valkosipulien osalta.

By titonia - 30.3.2007

Istutan yleensä valkosipulit 10 cm syvyyteen, varmuuden vuoksi. Nyt lumien sulettua huomasin yhden viimevuonna ylös nostamani valkosipulin jääneen kukkapenkin reunalle . Jokaisesta kynnestä pukkaa uutta kasvua ja kynnet on ihan kovia. Joten eiköhän ne melko pintaan istutettuinakin talvehdi. hymy

By veronica - 30.3.2007

Kertoisitteko tietämättömälle milloin on valkosipulin oikea istutusaika.

By Fellow - 30.3.2007

Eilen oli noussut ensimmäiset piipat näkyviin! Lokakuun lopulla/marraskuun alussa laitoin maahan omani, ihan sitä "oikeaa" aikaa en osaa määritellä, laitan silloin kun ehdin ja kun keli on jo tarpeeksi kylmennyt muttei vielä maa jäässä eikä lunta. Eikös olekin yksinkertaista silmän isku ?

By Tomsku - 30.3.2007

Voihan kevät. Menis äkkiä tämä työpäivä, että pääsis hurauttamaan mökille. Valkkarin piippoja yritin jo viime viikonloppuna löytää, mutta nyt niitä on varmasti kun kerran Feltsullakin on. kieli ulkoa


Valitettavasti tuli luettua ensi viikon säätiedot, joissa luvataan pakkasta ja jopa lunta. vihainen

By Inki - 30.3.2007

Valkosipulin voi laittaa aika aikaisin maahan, mutta ei kai vielä sentään?  Keväällä ensimmäisten joukossa se aina istutin ennen näitä talvivalkosipuleita...

By veronica - 30.3.2007

Hyvä, pitää laittaa sitten maahan heti kun saa lusikalla kuopan kaivettua.

By Fellow - 30.3.2007

Tomsku, en olis tykännyt ollenkaan huonoa vaikkei olis vielä piipattanutkaan, pahasti pelkään että kylmä vielä tulee... Mutta kuinka arkoja valkkarin piipat sitten on pakkaselle? En tiedä, enkä välittäisi selvittää. Ja kun mun piti ensi viikolla alkaa fillaroimaan työmatkat ja luvataan moista keliä, tyhmää... ärtynyt

By HTHB - 20.4.2007

Sain tutuiltani marraskuuta jotain vanhaa venäläistä kantaa oleviata talvivalkosipuleita; sipulit olivat jo aika kuivia, osa sellaisia onttoja pusseja mutta parhaat niistä valikoin ja näkyvät nouseen ihan mukavasti. Tällaisia maasta nousi, sade hiukan huuhtoi vielä enemmän esiin:

By Nuu - 25.6.2007

Eikös tämä ole samaa asiaa kuin "talvivalkosipuli"-palstalla? Äsken just luin sen, ja vaikuttaa että tässä puhutaan ihan samasta eli valkosipulista joka talvehtii maassa. Laitan siis myös tälle palstalle kysymykseni eli: onko talvivalkosipuli jotenkin eri laji kuin se tavallinen valkosipuli jota kaupoistakin ostellaan?  Jos se on eri laji, mistä te sitä olette hankkineet? Luin että nimenomaan venäläinen talvivalkosipuli "Alexandra" kasvaa hyvin meidän oloissa. Tietääkö kukaan mistä sitä saisi?


Istutusohjeita? 


 

By habakuk - 25.6.2007

Valkosipulista on olemassa valtavasti eri lajikkeita, joilla on suuria eroja kasvutavassa, kestävyydessä ym. Sinänsä kyse on ns kevätvalkosipulissa ja talvivalkosipulissa samasta kasvilajista, mutta eteläeurooppalaiset tai edes ranskalaiset ''muodot'' eivät ole tarhassani menestyneet erityisemmin. Aleksandraa myydään syksyllä siemenkaupoissa ja vaikka Tallinnan torilla. Voi kokeilla muitakin venäläisiä (tai virolaisia) lajikkeita. Talvivalkosipuli vaatii luonnollisesti maan. jossa talvehtiminen onnistuu, mikä asettaa vaatimuksia ojitukselle ym. Åke Truedsson on kirjoittanut kirjasen  ''Allt om vitlök'', jota kauppaa osoitteessa www.tomatklubben.se  Kirjassa on yksi, mielestäni perusteltu, näkemys valkosipulin kasvatuksesta pohjoismaisissa oloissa.

By sajoha - 25.6.2007

Minulla on onni omistaa ja kasvatella ''valkosipulien shamppanjaa'', Lautrecin vaaleanpunaista valkosipulia, Ail Rose de Lautrecia (linkki). Olen niitä pari vuotta sitten tuonut Lautrecista, Midi-Pyreneiltä, hyvin ovat kasvaneet (tai oikeastaan annoin ne kasvatiksi anopilleni, jolla on kasvihuoneessa enemmän tilaa). Jokunen on niitä meilläkin ulkona kasvaneet, ei ole ollut ongelmia.


Niistä ei vielä kovasti satoa saada, mutta omiksi tarpeiksi kylläkin. Jos joku Ranskassa matkailee, niitä kannattaa ehdottomasti tuoda, koska menestyvät aivan hienosti meidänkin oloissamme!

By Temskukka - 16.7.2007

Viime syksynä piilotin valkosipulinkynsiä syvälle turpeen alle 12 kpl ja joka ikinen kasvaa nyt. Minulla ei vain ole harmainta haisua mitä niille pitää tehdä. Kivan näköisiä ovat näiden kiemuroiden kanssa naurua

By Maire´ - 16.7.2007

Samoja kiemurasipuleja myös minulla ja ihan yhtä tietämätön jatkon suhteen. Ensikertalaisena pistelin marraskuulla kynnet maahan ja hyvin ovat kasvaneet. Täytynee odotella ohjeita, mitä jatkossa.

By Annabella - 16.7.2007

Minullakin on tuollaisia kiemuroita. Ovat siis valkosipuleita? Niitä kyllä tuohon paikkaan laitoin, mutta en tiennyt, että tekevät varteenkin tuollaisia "nuppuja".

By raipel - 16.7.2007

Näin sanoo lehtileike:


Syksyllä istutettuun sipuliin muodostuu kesän aikana kukkavarsi, joka kiertyy hauskan spiraalimaisesti.
Kukkavarren päähän kehittyy runsaasti pieniä itusilmuja, jotka kannattaa kerätä siemeneksi sadonkorjun yhteydessä.

Valkosipuli vaatii kasvaakseen lämpöä. Se ei kasva enää, kun sää kääntyy syksyiseksi.
Sato on valmis korjattavaksi , kun naatit alkavat kaatua ta kellastua.

Viikon parin kuluttua pikkiriikkiset sipulit voi istuttaa 2:n sentin syvyyteen hajaistutuksena.
Esimmäisenä kesänä pikkuriikkisistä kehittyy hieman isompia sipuleita, jotka nostetaan syksyllä. Ne istutetaan uudelleen vielä saman syksyn aikana, mutta nyt entistä harvempaan ja syvempään.

Hyvässä maassa sipulit kehittyvät täysikasvuisiksi vuodessa.


 

By ritterina - 17.7.2007

Varret joita tuttavallisesti kurjenkauloiksi kutsutaan, sisältävät nokassaan "kukinnon" joka ei ole kukkia vaan nuppineulanpään kokoisia silmuja, minivalkosipulinkynsiä. Valkosipuleita voi lisätä noista silmuista, ne laitetaan myöhään syksyllä maahan ja ensimmäisenä kesänä ne yleensä kasvavat peukalonpäänkokoiseksi ja toisena kesänä niistä muodostuu oikea valkosipuli useine kynsineen.


Jollei halua lisätä valkosipulimäärää itusilmuista, kannattaa kaulat katkaista heti kun ne ilmestyvät. Tein männävuonna kasvatuskokeilun jossa poistin joka toisesta kaulan ja joka toisesta en, ja katkaistuista tuli n 1/3 suurempia sipuleita kuin niistä jotka kasvattivat itusilmut valmiiksi.

By Maire´ - 17.7.2007

Kyllä oli hyvää tietoa. Kiitos!

By habakuk - 20.7.2007

''Kurjenkaulat'' kannattaa leikata, jos leikkaa, varhaisessa vaiheessa pehmeinä ja käyttää ruuanlaitossa. Ne ovat ainakin itäisillä mailla melkoinen herkku.  

By iesteri - 31.7.2007

nostin äsken suurimmat valkosipulit ja ne tosiaan olivat suuria.huomattavasti suurempia kun minun nyrkki.harmi kun kamera ei ole kotona.

By iesteri - 2.8.2007

ai niin täällä onkin kaksi valkosipuli keskustelua.lähetin kuvan valkisipuleistani talvivalkosipuli-keskusteluun!

By Sand - 6.4.2008

Valkosipulin kasvatuksesta tuolla alussa kerrotaan, että valkosipulia lisätään pienistä itusilmuista. No Minä sain viime kesänä itusilmuja ja kylvin ne isohkoihin ruukkuihin kasvihuoneelle. Siellä ne viettivät myös talvensa (lämmittämätön muovihuone) ja nyt niissä on pitkät vihreät kasvut näkyvissä.


Kysymys: Kun kevät on vasta vaiheessa, kestääkö tuo kasvunsa aloittanut valkosipuli kylmää vai pitääkö se peittää kylmässä kasvihuoneessa? Vielä se ei tosin ole ottanut nokkiinsa, vaikka yöpakkasia on ollut paljon.


Kysymys 2: Kun ulkona maa sulaa, miten syvään ja miten harvaan minä ne istutan?

By valtsu - 6.4.2008

 valkosipuli
kestää kylmää paremmin kuin turhan lämmintä. itusilmija istutan 4 cm
syvyyteen ja kolmen sormen leveyden välein. kiikuta sitten sitä
ruohosilppua katteeksi kesän mittaan niin saat mukavan kokoisia
syksyllä.
tai ei se niin nuukaa ole, kasvaa kuitenkin. älä kuitenkaan käytä myrkkyjä koska maan eliöt saavat valkosipulin kasvamaan parhaiten.

By Sand - 7.4.2008

Kiitos Valtsulle!

Mutta pitääkö minun muuten odottaa peräti syksyyn saakka ulos istutuksen kanssa, eli voiko sipulit kesken kasvukautensa istuttaa uudelleen? Rupesin kovasti epäilemään...niin ja myrkkyjä en käytä ikinä.

(Niin ja tuon valkosipulin avulla saan ehkä jopa miesväen tuvasta pihalle siinä vaiheessa, kun pitää uusi kasvimaan mullos muotoilla fiksummaksi.)
By valtsu - 7.4.2008

pistä vaan maahan heti kun lumi on sulanut ja voi kaivaa. kyllä se pärjää ja ryhtyy juurtumaan. (kannattaa varoa itse siellä peltopuuhissa sadejuuttumasta saveen, liejuun yms) sitten tulevana syksynä lisää!

By eevastiina - 11.4.2008

Sain pussillisen tavallisia istukasvalkosipuleja, jotka ovat kotimaista kantaa. Olen kasvatellut tähän asti vain talvivalkkareita ja siksi kysynkin, istutetaanko ne nyt keväällä maahan ja sato korjataan syksyllä?

By valtsu - 11.4.2008

noin tehdään. ja istuttaa kannattaa aikaisin, vähänkin pidempi kasvuaika lisää kokoa, taitavat juurtua viileämmässä ja kosteassa paremmin.

By Allium - 29.5.2008

Hei!Laitoin viime kesänä (liian myöhään saadakseni sipuleita) kirsikkapuun juurelle muutaman valkosipulin muurahaisia karkottamaan. Tänä keväänä huomasin sitten tutun näköistä kasvustoa kirsikan juurella; osa valkosipuleista on näköjään selvinnyt talvesta ja pukkaa nyt versoa pintaan. Kyse oli siis ihan kaupasta ostetuista valkosipuleista, ei tietääkseni talvivalkosipuleista. Ymärtääkseni valkosipulin ei pitäisi ainakaan täällä V alueella selvitä talven pakkasista..

Voisiko 5 cm kerros kuorihaketta riittää eristämään maaperä niin että selviävät talven yli? Toisaalta talvikin oli aika leuto.
By Emo - 31.8.2008

Poistinpa viestini, kun se oli väärällä palstalla. Siis kymysys kuului: vieläkö mahtaa valkosipuli kasvaa, vaikka sää on jo viileä? Mun kesävalkosipuli on vielä ihan vihreää tyveä lukuunottamatta.
By valtsu - 31.8.2008

Jos on vihreät lehdet vielä niin eikös se kasvua tarkoita? Kunhan se intiaanikesä lopulta tulee niin valkosipulisi kokoakin saa juu u.

By Emo - 10.9.2008By Josefin87 - 16.1.2009

Jos ostan ruokakaupasta valkosipulia ja odotan ns. itämistä (et tulee ne vihreet varret, jääkaapissa) ja jos laitan ne ensin johonkin purkkiin kasvamaan ja myöhemmin keväällä maahan saanko niistä jo syksyllä kunnon valkosipuleita? naurua

By Nuu - 16.1.2009

Josefin87, löydät valkosipulia koskevan viestisi nyt täältä, Mai-lee jo viitoittikin tien Smile


Laitoin sinulle myös privaattiviestin, katsopa postiasi

By LiisiA - 25.4.2009

Ruokaa tehdessäni huomasin yhden valkosipulin, joka oli alkanut kasvattaa versoja (tai ituja, tai mitä lienevät). Ajattelin, että laittaisin sen multaan, voiko siitä saada uusia valkosipuleja? Ilmeisesti siitä voisi syödä ne versotkin, jos ei sipuleita halua? Jotenkin olisi kiva nuo hyödyntää, joten vinkkejä kaipaisin

By Nuu - 25.4.2009

LiisiA, valkosipulilla oli oma ketjunsa, siirsin viestisi tänneSmileValkosipulin kasvatuksesta löytyy varmasti tästä ketjusta sinulle vinkkejä jo aiemmista keskusteluista, lukaise läpi. Voit halutessasi ihan hyvin vain antaa sen työntää versoakin ja syödä sen. Maistuu mukavasti miedosti valkosipulille Smile
By LiisiA - 25.4.2009

Vau, tämä olikin tosi hyvä ketju!
By Miola - 28.4.2009

Ostin Prismasta valkosipuleita, kylvötarkoitukseen siis. Joko ne voi laittaa maahan vai odottelenko toukokuun loppupuolelle vai milloin? Talvivalkkarit on maassa olleet syksystä ja pienet piipat näkyy jo. Smile
By Kassikäpp - 28.4.2009

Voi hyvin laittaa maahan.
By Emo - 29.4.2009

Istutettiin valkkarin kynnet aamulla vanhalla hyväksi koetulla konstilla. Syksyllä käännettyyn maahan lisätään dolomiittikalkkia, haraus päälle. Pitkä rima (miten se entinen rima ehtii joka talvi mennä sinne hukka-nimiseen paikkaan :=/), jossa on merkit viiden sentin välein, penkkiin, isäntä menee edellä tötsän (noin kolmesenttiä halkaisijaltaan oleva pyöreä, teroitettu puu) kanssa, ja tekee reilun kymmenensentin syvyiset reiät viidentoista sentin välein. Minä tulen perässä ja täsmälannoitan kanankakkarakeilla. Sitten vähän ripotellaan multaa reunoilta reikään,ja kynsi sinne pystyyn. Lopuksi haravalla täytetään reiät.
By Varpuvispilä - 3.5.2009

Naapurintäti tiedusti tänään, jotta sattuisinko tietämään, mikä hänen valkosipuleitaan vaivaa joka kesä, kun ensin lähtevät ihan hyvin kasvuun, mutta sitten varsi kaatuu ja katkeaa itsestään. Enpä tiennyt vastausta, mutta varmasti joku täällä tietää...
By Miola - 29.5.2009

Mites kevätvalkosipulin kasvattelijat? Minulla on suurin osa istutetuista ilmestynyt esiin, lehdet siis, yhden vahingossa rikkaruohona katkaisin. BigGrin Onhan nuo lehdet aika säälittäviä vielä vieressä kasvaviin talvivalkkareihin verrattuna, mutta katsotaan loppukesästä sitten niitä itse sipuleita. Smile
By Miola - 19.8.2009

Pieniä ovat keväällä istutetut valkkarit, mutta sipuleita kynsineen kuitenkin. Muutamaan on ihmeekseni tullut nyt kurjenkaulat, huomattavasti myöhemmin siis kuin syksyllä istutettuihin talvivalkkareihin. Jätin vielä kasvamaan ja koitan ehkä noidenkin itusilmujen kasvatusta, ties vaikka saan kahta erilaista lajiketta valkosipulimaahani. Smile
By Emo - 28.1.2010

Viime vuonna tuli niin olemattoman pientä valkkaria, ettei niistä ole siemeneksi. Siksi kysynkin, olisiko jollakulla ylimääräisiä, isohkoja kesävalkkareita? Vaihto johonkin siemeniin?
By suhvi - 6.2.2011

mistäs noita istukkaita saa hankittua, kotimaisia siin, ei oikeen huvita kaupan espanjalaisilla koittaa ees..
By Nuu - 6.2.2011

Saisikos esim. Hyötykasviyhdistykseltä tilattua? Muistelen että heillä on ainakin joskus ollut siemenluettelossa myös valkkareita. Kurkkaapa sieltä ellei joku kerro parempaa ostospaikkaa.
By suhvi - 7.2.2011

sinne vissiin pitää maksaa ensin jäsenmaksu?
By Nuu - 7.2.2011

En tiedä, mutta uskoisin ettei jäsenmaksua tarvita tuotteiden tilaamiseen. Jäsenmaksun myötä saa varmaan sen heidän tuoteluettelonsa kotiin, mutta tilaamisen luulisi onnistuvan ihan kaikilta.Kuvittelisin ihan bisneksen takia että noin sen on mentävä. En ole jäsen, enkä ole tilannut joten tuo on vaan järkeilyä minulta.
By mai-lee - 7.2.2011

ihan normaali kauppa; kävelee joko ovesta sisään tai tilaa netistä...
By pekkao - 8.2.2011

vähän vierestä, mutta isoäidinkasvit lähetti syyskuussa sähköpostimainoksen talvivalkosipulista. Kilon paketti ois maksanu n 65 euroa...kuluineen 70. Jos tämä oli jonkun mielestä mainos, niin saa poistaa Smile
By mai-lee - 8.2.2011

...ja minä soitin ihan varmuuden vuoksi hyötykasviyhdistyksen puotiin. kertoivat, ettei ole eikä tule (kesä)valkosipulin istukkaita ainakaan tänä keväänä.

talvivalkosipulia toivovat saavansa taas lokakuussa. - "isoäitikinkö" on saanut tvs uudelleen valikoimiinsa?
By pekkao - 9.2.2011

juu tvs:sta oli nimenomaan puhe. Tuli vähän paranoidinen olo, että mistä ihmeestä ne tiesi juuri mulle semmoisen mainoksen lähettää, en oo kuitenkaan koskaan valkkaria sieltä ostanu. Hauskaahan se toki oli, kunhan saan tavoittelemani viljelyalan toimintaan, niin myyn mielelläni tuohon hintaan. Tai menköön puolella hinnalla...
By pekkao - 25.2.2011

exoticgar.. näyttäis myyvän thermodromea kevään istutuksiin eurolla kappale.
By mai-lee - 25.2.2011

niinpä näyttää ja kuitenkin thermodrome on talvivalkosipuli...
By Sienestäjä - 23.4.2011

JOS Valkosipulin kynnen laittaa multaan, kasvaako siitä valkosipuli?
By Emo - 23.4.2011

Kyllä. Laita tarpeeks syvälle, reiluun viiteen senttiin. Ja kesällä voi vielä mullata.

Muoks. kannattaa käyttää vain kotimaista kantaa olevia valkkareita. Ostin viime vuonna istukkaita Tukholman puutarhamessuilta - siis ihan istukkaina myytyjä ruotsalaista alkuperää - niistä ei saanut yhtäkään sipulia. Kaikki kuolla kupsahtivat kesän aikana.

Ja kylmäkäsittely parantaa vielä kasvuun lähtöä. Kolme viikkoa jääkaapissa. Nippanappa ehtii.
By Sienestäjä - 23.4.2011

Bongasin yhden kynnen jossa oli itu. Taidan laittaa sen ihan kokeeksi
By Sienestäjä - 23.4.2011

Kyllähän ne iti...
By raipel - 24.4.2011

Hyvin ovat petranneet talvivalkkarit syksyisen minikasvunsa.
By mai-lee - 25.4.2011

...samoissa mentiin lauantaiaamuna. sitten kun iltapäivällä katoin ne hevonpeeolkisilpulla, niin se lämmin peitto ja luojan antama lämmin sää laittoi todella vauhtia kasvuun.
By valtsu - 25.4.2011

Komeat rivit Raipel! Pitänee käydä palstalla huomenna katsomassa, isot piipot oli viikko sitten!
By raipel - 26.4.2011

Lannoittaa minunkin piti viikonloppuna, mutta "muistilappuni" olikin kotona; nyt on eteisessä odottamassa.
By MissReinold - 3.4.2012

Keskustelu on hieman hiljaísta tämän aiheen parissa, joten aion herättää sen henkiin. Missä vaiheessa teidän valkosipuliviljelmät ovat tähän aikaan keväästä? Nököttävätkö sipulit vielä viileässä, vai onko esikasvatus jo aloitettu? Minä laitoin nyt ensimmäistä kertaa valkosipuleita esikasvatukseen ja niissä on jo melkoiset varret. Lumi meinaa vaan estää kevään tulon..
By Pihapihlaja - 3.4.2012

Mä kävin eilen ostamassa valkosipulin josta ajattelin ottaa kasvuun kynnet. Niissä on jo valmiiks ihan pientä alkua. Laitoin jääkaappiin jokusen kylmymään vielä vähäks aikaa... katotaan jaksanko sen 3 viikkoa pitää, vähän epäilen.

By Tosikko - 5.5.2012

Mä ostin puutarhamessuilta kesävalkkaria. Vasta istuttaessa katoin tarkemmin, ne olikin hollantilaista tuontitavaraa. Ne oli kuulemma jo valmiiksi kylmäkäsitelty ja sai laittaa suoraan maahan. Laitoin vappuna, mut vähän epäilyttää, tuleeko niistä mitään... Mut talvivalkkareista viimeistään saa täät herkkua. Valkkaria vaan menee paljon enemmän kuin mitä on tällä hetkellä tulossa.
By annaw - 26.3.2013

Jaahas, taitaa olla taas aika laittaa valkosipulit kylmään, jotta istutus (toivottavasti) pääsee alkuun vapun jälkeen. Vielä on niin lunta, että epäilyttää kevään tulo, mutta yritettävä on. Kuukausi jääkaapissa niin juuret alkaa helpommin kasvaa esille. Tekee huisaa kesän kasvulle.
Sain kaverilta kuulemma jotain Valamon kantaa, mutta isoja ovat, noin kymmenen kynttä kussakin eikä yhtään pieniä hituja. Eikä siis mitään talvivalkosipulia. Tuosta vois jakaakin istutusvaiheessa muutaman kynnen, jos joku olis tarpeessa. Olishan sitte tallessa, jos omat ei onnistu jonakin vuonna...

By Tosikko - 26.3.2013

Hep hep hep. Minä niin mielelläni ottaisin, jos jaettavaksi asti riittää. Ja mä jopa osaan pitää huolen valkkareista, että uskallan ottaa vastuun varapankkina olosta.
By Rohtorasti - 24.4.2013

Hei vaan, minulla olisi tarjolla muutamalle halukkaalle Pudasjärveläistä kesävalkosipulia. Itse olen ollut enimmäkseen saamapuolella (kiitos vielä kerran paketeista KaisaLiisa, Rapunzel, Q, Chali ja Siskoliisa!!!) joten nyt sitten näin päin. Elikkäs jos kelpaa, niin viestiä osoitteineen tulemaan. En tarvii mitään tilalle (paitsi pillisipulia jos jollain sattuisi olemaan). Huom! näitä ei ole kylmäkäsitelty.
By lavatera - 24.4.2013

Minä haluaisin -omat valkkarini katosivat elämän myllerryksessä. Vaihtariksi taitaa löytyä toivomaasi sipulia- laitan yksäriä.
By Tosikko - 5.8.2013

Olen luullut, että valkosipuli on varsin tuholaisvapaa, mutta nostin kesävalkosipulit ylös, koska varret olivat rotkahtaneet. Sipulien sisus oli täynnä vaaleita toukkia! Meni koko sato siinä pilalle.Toukat olivat menneet maan rajasta varresta sisään ja siitä kulkeneet sipulin sisään. Harmittaa vähän.
By kevätlinnunherne - 5.8.2013

Sipulimaan paikkaa pitäisi vaihtaa vuosittain,silloin ei pitäisi toukkia tulla.
By Tuomipihlaja - 5.8.2013

Ovatkos sellaisia kärpäsen toukan näköisiä? Ovat varmaankin sipulikärpäsen toukkia. Oliko sulla kasvanut viime kesänä sipuleita samassa paikassa tai lähellä? Vuoroviljely kannattaa. Ainut varma keino on harso alusta asti. Itse en ole kyllä harsoa jaksanut sipuleilla käyttää, toistaiseksi olen säästynyt sipulikärpäsen hyökkäykseltä. Voipi myös johtua siitäkin, että niin syrjässä on nämä mun viljelyt.Onhan se tosi harmi. Oiskohan sipulikärpänen vähemmän kiinnostunut talvivalkosipulista? En yhtään tiedä. Olen aina viljellyt vain talvivalkkaria.
By lillifi - 13.6.2014

Auttakaapa uutta, kun en ole näitä kesävalkosipuleita ennen kasvatellut.Sain 5 isoa valkosipulia. Niissä on ihan kivat alut, noin 4-5 cm vihreää.ja monta kynttä. Tuleeko niistä enää mitään tänä kesänä. Kannattaako nähdä vaivan ja laittaa maahan vai onko tuhoon tuomittu ajatus. Olisiko parempi laittaa purkkiin ja kasvihuoneeseen ??? tai jotakin muuta.......Minun tvs:ni paleltuivat. 80 laiton ja noin 10 iti. Eli tarvittaisiin näitä kesävalkosipuleita.


By pekkao - 14.6.2014

Eei kai ne palellu. Jokin muu onkelma varmaan. Oisko hukkunu syksyn märkyyteen tai jotain? No nuo kesäsipulat laittasin toki maahan. Eipä tuo paljo ota jos ei annakaan.
By JenniJ.J. - 7.3.2015

Aloitellaanpa tältä vuodelta!

Mistä kannattaisi hankkia hyviä kesävalkosipulin kynsiä alueelta Sipoo/Vantaa/Hki/Porvoo? Smile
By raya - 7.3.2015

Hyötykasviyhdistyksen Alku&Juuri - puutarhapuoti varmaan myy, Mechelininkatu 51, Helsinki, tai Saman yhdistyksen nettikauppa ja Annalan puutarha.

Isoäidinkasvit myy. En tiiä onko vielä myynnissä mutta varmaan pikapuoliin.

Joiltain sipuli viljelijöiltä kannattaa kysellä, myyvät halvemmalla, ei käsittely ym. kuluja.
By Genesee - 2.3.2017

Laitan nyt tämän päivityksen tänne vaikka en ihan hyväksykkään tuota talvi- ja kesävalkosipuleihin jakoa, kun olen istuttanut samoja lajikkeita syksyllä ja keväällä. Cool
Talviloman ratoksi olen vesisateelta suojassa purkittanut esikasvatukseen kylmäkäsiteltyjä valkosipulinkynsiä lämmittämättömässä kasvihuoneessa. Eilen meni 183 kynttä lajikkeina Primoria, Arnoa, ja Iberian valkkaria rootrainereihin ja purkkeihin ja tänään oli vuorossa Plantagenin poistomyynnistä syksyllä haalitut Casablanca, Germidour,  Messidrome ja Thermidrome, joita oli yhteensä 365 kynttä. Taimipurkeissa juurtumassa on nyt yhteensä yli 900 kynttä  ja joitan istuttamattomia on vielä jääkaapissa kylmäkäsittelyssä.
Ei tässä kyllä enää ole yhtään mitään järkeä. Noi kaikki ja 70 elefanttivalkosipulia pitäisi sitten toukokuussa saada taimipurkeista peltoon. Mun piti jättää vaan pieni määrä kevääksi ja nyt noita on jo tuplasti se määrä mitä meni syksyllä peltoon.
By valtsu - 9.12.2018

"Auttakaa nyt herran tähden hyvät ihmiset, te jotka tajuatte näitten kasvatuksesta jotain" avunpyyntöön vastaten. nostan tätä ketjua ylöspäin ja helpommin löydettäväksi.

Kesävalkosipuleissa tuntui olevan ytyä, laitoin isommalla kouralla ruokaan ja makua tuli mahtavasti. Nää oli niitä keväällä ostettuja istukassipuleita, jotka ostin ja istutin heti multaan. Kelit lämpenivät heti turhan paljon nyt tuli isoja soloja, helppohan niitä on tosin käyttää. Olisi kannattanut pitää 3 viikkoa jääkaapissa kylmäkäsittelyssä jotta jakaantuisivat. 

By Genesee - 11.12.2018

valtsu - 9.12.2018
"Auttakaa nyt herran tähden hyvät ihmiset, te jotka tajuatte näitten kasvatuksesta jotain" avunpyyntöön vastaten. nostan tätä ketjua ylöspäin ja helpommin löydettäväksi.

Kesävalkosipuleissa tuntui olevan ytyä, laitoin isommalla kouralla ruokaan ja makua tuli mahtavasti. Nää oli niitä keväällä ostettuja istukassipuleita, jotka ostin ja istutin heti multaan. Kelit lämpenivät heti turhan paljon nyt tuli isoja soloja, helppohan niitä on tosin käyttää. Olisi kannattanut pitää 3 viikkoa jääkaapissa kylmäkäsittelyssä jotta jakaantuisivat. 


Mulla tuli viimekesänä syksyllä istutetuista Primoreistakin suuria yksikyntisiä ja sellaisia, joissa on saman kuoren sisällä kolmekin suurta kynttä. Kukkavarsia ne ei siis tehneet ollenkaan ja varret lakoontuivat aika aikaisin. Näin kävi vaikka olivat olleet talven maassa ja istukkaat oli ihan normaalisti kasvaneita kynsiä.
Yritin myös tarkoituksella kasvattaa yksikyntisiä laittamalla usean eri lajikkeen pieniä huoneenlämmössä säilytettyjä kynsiä ja suuria varsisilmuja keväällä laastipaljuun. Niistä suurin osa tuotti muutamaksi kynneksi jakaantuneita pieniä sipuleita, eli en saanut haluamiani sinkkuja niistä. Viime kesä taisi olla jotenkin poikkeuksellinen lämpötilan ja kosteuden suhteen, joten nuo valkosipulit reagoivat ennakoimattomalla tavalla.

Keväällä istutetut kylmäkäsitellyt Mersley Wightit kuitenkin onnistui ja tuotti suuria letitettäviä jakaantuneita sipuleita.

Syksyllä istuttaminen on niin paljon helpompaa, joten taidan lopettaa kokeilut noiden keväällä istutettavien kanssa. Muutama harvinaisempi itusilmu odottaa kuitenkin keväistä ruukutusta, eli jotain hommaa on keväällekkin tiedossa.
By Kesänlapsi - 12.4.2020

Potagersuunnitelmani etenevät. Rakastan valkosipulia, mutta nyt vasta kasvatan sitä ensimmäistä kertaa. Tilasin hyötykasviyhdistykseltä valkosipulit, ja ovat nyt jääkaapissa kylmäkäsittelyssä. En aio niitä esikasvattaa. Muutama asia askarruttaa:
-Suositteletteko valkosipulille lämpöpenkkiä? Pärjäisikö myös salottisipuli samassa lämpöpenkissä? Lämpöpenkin perustan vasta nyt keväällä, eli on tuhti alusta. 
-Kuinka syvän kasvualustan valkosipuli tarvitsee? 
By valtsu - 12.4.2020

Kesänlapsi - 12.4.2020
Potagersuunnitelmani etenevät. Rakastan valkosipulia, mutta nyt vasta kasvatan sitä ensimmäistä kertaa. Tilasin hyötykasviyhdistykseltä valkosipulit, ja ovat nyt jääkaapissa kylmäkäsittelyssä. En aio niitä esikasvattaa. Muutama asia askarruttaa:
-Suositteletteko valkosipulille lämpöpenkkiä? Pärjäisikö myös salottisipuli samassa lämpöpenkissä? Lämpöpenkin perustan vasta nyt keväällä, eli on tuhti alusta. 
-Kuinka syvän kasvualustan valkosipuli tarvitsee? 

Juu lämpöpenkki on hyvä;   korkea lämpötila kiihdyttää sipulin muodostumista kuten myös pitkä päivä. Ravinteita ei voi olla liikaa. Mulla kasvaa pelkässä kohopenkissä, koska ei ole mahdollista roudata lantaa veneellä lämpöpenkkiin. Mutta hyvin kasvoi kesävalkosipulitkin kokeilussa, talvivalkkaria kasvatan sen helppouden vuoksi.

Salottisipuliin veikkaan, että olisi ehkä paras istuttaa muuhun paikkaan: Viljelykierron mukaan sipulin paikka on kohtalaisesti ravinteita kuluttavien kasvien lohkossa kaalien ja muiden runsaasti ravinteita kuluttavien kasvien jälkeen. 
By Kesänlapsi - 12.4.2020

valtsu - 12.4.2020
Kesänlapsi - 12.4.2020
Potagersuunnitelmani etenevät. Rakastan valkosipulia, mutta nyt vasta kasvatan sitä ensimmäistä kertaa. Tilasin hyötykasviyhdistykseltä valkosipulit, ja ovat nyt jääkaapissa kylmäkäsittelyssä. En aio niitä esikasvattaa. Muutama asia askarruttaa:
-Suositteletteko valkosipulille lämpöpenkkiä? Pärjäisikö myös salottisipuli samassa lämpöpenkissä? Lämpöpenkin perustan vasta nyt keväällä, eli on tuhti alusta. 
-Kuinka syvän kasvualustan valkosipuli tarvitsee? 

Juu lämpöpenkki on hyvä;   korkea lämpötila kiihdyttää sipulin muodostumista kuten myös pitkä päivä. Ravinteita ei voi olla liikaa. Mulla kasvaa pelkässä kohopenkissä, koska ei ole mahdollista roudata lantaa veneellä lämpöpenkkiin. Mutta hyvin kasvoi kesävalkosipulitkin kokeilussa, talvivalkkaria kasvatan sen helppouden vuoksi.

Salottisipuliin veikkaan, että olisi ehkä paras istuttaa muuhun paikkaan: Viljelykierron mukaan sipulin paikka on kohtalaisesti ravinteita kuluttavien kasvien lohkossa kaalien ja muiden runsaasti ravinteita kuluttavien kasvien jälkeen. 

Jep. Tein salapoliisityötä kumppanuus kasveista, ja sipulit menee toisaalle. Kiitos varmistuksesta lämpöpenkille! Valkosipulit pääsevät kaveeraamaan avomaankurkun kanssa.
By Nuu - 1.4.2021

Tämä ketju on suljettu uusilta viesteiltä. Jatkossa valkosipulilla on yksi yhteinen ketju lajikkeesta riippumatta.