Puutarha.net Keskustelut

Talo pihassa / puutarhassa

https://keskustelut.puutarha.net/keskustelut/Topic2390971.aspx

By Pahvi - 15.5.2007

Avasin ketjun pohdiskellakseni talon soinnuttamista yhteen pihan tai puutarhan kanssa.

Omassa tapauksessani talo oli jo valmiina muuttaessamme. Talomme on tummanruskeaa tiiltä. Aluksi ajattelin, että onhan mausoleumi, punatiili olisi ollut pirteämpi. Nyt aikani asuttuani ja kasveja pihaan viriteltyäni olen todella tyytyväinen talon väriin. Tumma ruskea on minun silmissäni täydellisyyttä hipova väri kasvien taustaksi. Vain ihan tumma sininen olisi haasteellinen mutta sitä on kukissa aika harvoin.


Pieniä haasteita aiheuttaa naapurin komea (ei moitteen sijaa) punatiilinen aita. Pitemmälti asiaa pähkäiltyäni olen päätynyt siihen, että sitä vasten kannattanee istuttaa valkoisen eri sävyissä olevia kukkia. Olin haaveillut vaaleanpunaisista ruusupensaista mutta ne saattaisivat riitaantua punatiilen kanssa. Onko antaa vinkkejä?


Älkää lukeko viestiäni väärin, en ole sotajalalla punatiltä vasten kasvavien vaaleanpunaisten kukkien suhteen. Sensijaan lähes hummallun yllättävistä, yhteensopivista väreistä. Yksi vaihtoehto punatiilen kanssa voisi olla kerätä eteen punaisen eri sävyissä kukkiva penkki. Tällöin punatiili olisi vain yksi joukossa.


Toinen kysymys on talon tyyli vastaan pihan tai puutarhan tyyli. Talomme on rationaalisen suoraviivainen ja ympärillä on alunperin kuivaa kangasmetsää ja kalliota. Piha ympärillä on nyt tekeillä (aikaisemmat omistajat eivät olleet puutarhaihmisiä) ja siitä tulee totaalisen epärationaalinen. Rakastan kasveja yksilöinä mistä johtuen pihaan ei tule laajoja alueita yhtä kasvia vaan kallionkoloissa kukkivat pienet lampareet, joissa on sekaisin erilaisia kokeiluja. Syvämultaisimmassa  kohdassa kuohuu pihan runsaudensarvi, jossa hedelmäpuut ja perennat ovat ainakin toistaiseksi sulassa sovussa. Ahkera suhailu syksyn alennusmyynneissä kruunaa suunnittelemattomuuden.

By Hanttu - 8.4.2008

Miettimisen arvoisia asioita, jännää ettei kukaan ole tarttunut syöttiin. Omaa pihaa suunnitellessa tajusin vasta nyt miettiä että minkä värisiä kukkia ylipäätään sopii keltaisen talon välittömään läheisyyteen. Meidän talo on aika korkea ja jotenkin muutenkin liian hallitsevan näköinen, pitäisikö siihen istuttaa vain valkoista vihreän seuraksi?Jotenkin visuaalisena perfektionistina värien pitäsi sointua keskenään. Mitä mieltä olisitte keltainen talo yhdistettynä punaiseen/oranssiin penkkiin?
By Miikos - 8.4.2008

Meillä myös keltainen talo. Pohjoispuolella taloa on havuja, rodoja, kotkansiipiä, kuunliljaa. Muut penkit tulevat muutaman metrin päähän talosta, enkä halua antaa talon värin vaikuttaa siihen Riippuu tietysti paljolti siitä millaisessa ympäristössä talo ja piha/puutarha on ja mihin pyritään. Itse en pyri mihinkään täysin tarkoin rajattuun ja ankarassa kurissa kasvavaan. Pientä hallintaa täytyy joskus yrittää tehdä, ettei ole liian sekavaa. Meille sopii sellainen puolihuolimaton naurua Talomme ympärillä on runsaasti isoja puita kuten kuusia, mäntyjä, koivuja, raitoja + kaikenlaisia muita pajuja ja pihlajia. Ne tuovat yhdessä luonnontilaisen metsänpohjan kanssa paljon vihreää väriä eri sävyisenä ympäri vuoden.
Talo/piha/puutarha on tekijänsä ja katselijansa näköinen. Toisten kammoamat väriyhdistelmät ovat toisille se must -juttu silmän isku Hyvä aihe tämä, jatketaan keskustelua aurinko


Niin ja Hanttu, mielestäni nuo värit sopivat hyvin, siis varsinkin ihana oranssi, keltaisen talon kanssa. Sanoit, että talo on hyvin hallitsevan oloinen niin siitä tuli mieleen tasoittava vihreä, korkea ja tummasävyinen sellainen. Korkeat pääosin vihreät köynnökset, isot havupuut?

By A.i.k.a - 8.4.2008

Mainio otsikko! Minun värisuunnitteluani häiritsee vankasti hätäinen luonteeni. Siinä vaiheessa, kun jonkun plantun käteeni saan, suuressa hurmoksessa kaivan sen ensimmäiseen vapaalta vaikuttavaan kohtaan. Ei siinä väriopit paljoa ole mielessä, hyvä jo muistan vähän kasvupaikkavaatimuksia miettiä SmileEnemmän olenkin yrittänyt miettiä talon kokonaissopivuutta puutarhaan. Vaikka olemmekin muokanneet pihaa melkoisesti, olemme yrittäneet säilyttää siinä jotain elementtejä alkuperäisajoilta. Korkeuseroja (kyse siis rinnetontista) täällä on alunperin pengerretty kiviaidoilla, joten olemme jatkaneet samaan malliin ja jättäneet betonimuurikivet kauppaan. Samoin kukkapenkit on rajattu, niillä monen inhoamilla pyöreillä kivillä. Vanhat omenapuut saavat olla sijoillaan, samoin muut vanhat puut. Muutenkin ollaan pyritty välttämään liian "tehdyn" oloisia ratkaisuja, jotka riitelisivät rintamamiestalon tyylin kanssa. Enemmän sellaista kotikutoisen näköistä.
By Paulastiina - 8.4.2008

Minä pyrin siihen, etten antaisi minkään rajoittaa "luovuuttani", eli onnellinen sekamelska joka puolella. On mulla silti sini-valkoinen kukkamaa ja sitten imeläpenkki, jonne roudaan ainakin kaikki vaaleanpunaiset, punaisten ja valkoisten sekaan.Talo on kumminkin keltainen ja ulkorakennukset punaiset.
By Sand - 8.4.2008

Talomme värin muuttuminen kylmänsinisestä lämpimämmäksi aiheutti minulla ainakin muutamia kukkivien muutoksia, muttei kovin paljon. Ihan vaan seinustan lähellä lähinnä. Eniten talon väri vaikuttaa köynnösten valintaan - jos ovat seinustalla.


Kyllä minulla istutukset ovat turhan hajallaan edelleen ja tuijotussuunnitelmissani jätän yleensä talon huomaamatta.


Ainoastaan ja erikseen okakuusen istutuspaikkaa miettiessäni halusin tasapainottaa talon pohjoista päätyä.

By anita - 8.4.2008

Mun on tunnustettava, etten ole edes ajatellut talon väriä suunnitellessani istutuksia. Puolustaudun sillä, ettei taloa vastaan ole yhtään penkkiä, vaan kaikki penkit ovat aitoja vasten (koko tontti on aidattu). Siinä se tietysti hiukan rajoittaa, kun aita on valkoinen, ei siihen voi laittaa valkoisia kukkia eikä köynnöksiä, mutta onneksi on vielä orapihlaja-aita, jota vasten saa niitäkin. Muuten penkkien yleisilme on aikaslailla hempeä: pääosin vaaleanpunaista, vaaleansinistä ja valkoista, joukossa vähän liilaa. Ja sitten yksi keltainen penkki. Ja ihan vahingossa kukat jopa vielä sointuu talonkin väriin, joka on vaaleansininen Wink
By Temskukka - 8.4.2008

Ihmettelen, miten tälläinen avaus on jäänyt huomaamatta!


Minä taas olen koko ajan tehnyt puutarhaani sopimaan taloon ja miljööseen, muutamasta töppäyksestä nyt ei kannata mainita vai...?


Minun ajatusmaailmassani tämä asuinpaikaksi kutsuttava kokonaisuus käsittää talon sisustuksineen ja puutarhan ympäristöineen, kuin saman pallon eri puolet.


Tämä pohjalaistyylin talonrakennustyyli on varsin, hmm...vaikea jättää huomiotta vai kuinka sen sanoisi. Punaista, valkoista ja mustaa. Varsinkin etupihassa olen pitänyt kovin tärkeänä näkymiä ja sopivuutta johonkin sellaiseen (mielestäni) nykypäivän pohjalaisasumismuotoon. Kartan kovasti museoimista ja liian hienoa ja varottavaa, kodin pitää olla elämistä varten.


Mielestäni kokoan palapeliä jossa ei ole reunapaloja. Joskus yritän ihan väkisin epäsopivaa palaa tähän pihaan mutta loppujen lopuksi ne pitää poistaa jossain vaiheessa. Tonttia kolmelta suunnalta ympäröivät pellot antavat mahdollisuuden katsella pihaa kauempaa, jolloin katson isojen puiden rytmitystä ja silloin sainkin päähäni että jotain pitää olla pilarimaistakin kaikkien pyöreiden vastapainoksi toiseen päähän, toisessa päässä on havupuita paljon enemmän. Pihassa on kokonainen alue joka vihloo hampaitani - tuo vesiaihe - mutta elän toivossa että joskus keksin siihenkin jotain joka sovittaa homman kokonaisuuteen. Alppiruusut eivät sovi tänne, joten luulen etten saa niitä siksi elämäänkään, mistä tietää...sen sijaan olen vieläkin kestoiloinen siitä että valkoiset ja punaiset lupiinit sopivat tähän miljöön tönkkömäisyyteen niin hyvin. Koko, väri ja tyyli.


Eli pelkästään ei se väri, vaan se mittasuhde, tyyli yms. ovat niitä jotka loppujen lopuksi ratkaisevat, sopiiko pala tähän peliin vai ei. Ja erehdyksien huomaamiseen voi mennä joskus jopa vuosia, mutta sitähän puutarhan rakentaminen on - jatkuvaa muutosta. Ja sitten vielä se, että mikä sopii minun mielestäni hienosti voi toisen mielestä olla tyylirikko!


 

By Nuu - 8.4.2008

Psst, Temskukka - Jotain hyvää siivoilustakin Tämäkin yksinäinen viestinavaus roikkui pitkään "häntänä" varsinaisten kansioiden ulkopuolella...Nyt vihdoin huomattiin kun oli siivottu kohdilleen

By Amalie - 13.4.2008

Eipä ole itselläkään kovin ollut mielessä talon väri kun kukkia ja istutuksia olen laitellut. Mutta taitaa olla silleen, että kun meillä talon väri kermanvalkoinen, ehkä aavistusta keltaista niin talon väritykseen passaa kaikki värit. Kuistit ja rimoitukset ovat tummaa puuta.Etupihan terassia (pohjoipääty) komistaa valkoinen hiano tertturuusu.. etupihan kukkapenkissä olevat kuvat ovat sävyltään keltaista, oranssia ja punaista sekä valkoista. Sivupihalla kasvaa pensashanhikkia.Takapiha, se etelänpuoli onkin sitten istutusten sävyltään vaaleanpunaista (monessa erisävyssä), lilaa ja valkoista. Sen verran toki olen miettinyt tuota kukkien väriä, etten takapihalle vie ollenkaan oranssia tai keltaista kukkaa Smile No takapihalle naapurin ja meidän tontin väliin hain viimekesänä 9 sellaista reilu kaksimetrisiä pihlajoita.. nehän toki oranssin värejä vilauttaa, mutta ne nyt onkin puita ja ovat pihan perällä symmetrisessä rivissä kolmen metrin välein.Ja niinkuin temskukka sanoi tossa ylemmässä niin kaikki ei ole kaikkien makuun. Istutus ja kukka-asiat taitaa olla myös näitä mieltymys/makuasioita Smile

By ruusutarha - 14.4.2008

Minä olen tuota talo/piha-asiaa miettinyt; minusta talon ja pihan pitäisi sopia yhteen. Perinteisenoloiseen taloon luonnonmukainen piha; joku edellä totesi että kotikutoisenoloinen - hyvä kuvaus. Itse tykkään vaaleanpunaisista kukista,mutta sopivatko ne keltaiseen torppaan. Ei oikein..? Eivätkä sinisetkään..?
By TaimiTarha - 14.4.2008

Eikös sininen ja keltainen ole vastavärit eli vahvistavat toinen toisiaan? Ei välttämättä siis lainkaan huono. Ja valkoista joukkoon. Näin jossain upean kuvan limenvihreiden (lähes keltaisten) ja siniviolettien kukkien yhdistämisestä. Aivan upea penkki oli!
By anita - 14.4.2008

Minunkin mielestäni siniset kukat sopivat keltaisen talon kanssa. Ja riippuuhan se myös siitä, miten voimakas keltainen väri on. Jos se on kirkkaan keltainen, voisi siihen mielestäni yhdistää justiinsa voimakkaita sinisiä ja liloja, jos taas talo on vaalean keltainen, voisi kukkapenkkikin olla pastellinsävyinen.
By Temskukka - 14.4.2008

Väri on joskus jopa toisarvoinen juttu jos kukinta ei kestä kauaa. Mielestäni kaiken vihreän keskellä voi olla vaikka mitä, jopa vaaleanpunaista keltaisen talon puutarhassa. Seinää vasten olevat istutusalueet ehkä voi valita seinämaaliin sopiviksi. Minun mielestäni tärkeämpiä asioita on istutusalueiden koko, mittasuhteet ja muotokieli, reunojen materiaalit ja jykevyys verrattuna taloon jne.Kuvitelkaa mielessänne jykevää uutta taloa kaikkine parvekkeineen, terasseineen ja pylväineen, ja sitten pihassa muutama pikkuinen ripoteltu kukkapenkki. Sen sijaan jos ko. talon pihaan laittaa yhtä meheviä kukkapenkkejä kuin on talokin näyttää kokonaisuus kivalta. Vaikka kukkien värit nyt ei niin aina sointuisikkaan. Tai sitten pieni, siro ja hennonvärinen tupa jonka ympärillä hirveästi massiivista mukulakivistä valettua reunaa, polkua ja patsasta...jollei sitten vastakohdat täydennä toisiaan.

Mutta kuten sanottua, makuasioista ei oikein kannata kiistellä. : )
By anita - 14.4.2008

Ja pihan kokohan vaikuttaa ihan hirveästi. Jos on iso piha, sinne mahtii vaikka mitä värejä. Jos taas pieni, pitää ne väritkin miettiä tarkemmin.

Muuten olen kyllä aivan samaa mieltä Temskukan kanssa. Siinä on niin monta asiaa, mitkä pitää ottaa huomioon. Meidän pikkuruiseen pihaan ei voisi kuvitellakaan laittavansa isoja nauhuksia, kun sitten taas vanhan taloon isoon pihapiiriin ne sopivat loistavasti.
By pumpuli - 14.4.2008

Sininen ja keltainen sopii kyllä hyvin yhteen, ovat kuitenkin päävärejä. Keltaisen vastaväri on liila ja sinisen oranssi. Päävärit on aika kovia keskenään, vastavärit hiukan pehmentävät toisiaan. Eivät kilpaile niin keskenään. Molempien värien hyvyys pääse hienosti esille.Värijutut on kuitenkin aika pitkälle ihan mieltymysjuttu. Toiset tykkää toiset ei. Itse tykkään kaikista syysväreistä ja koko puutarhan suunnittelu perustuu aika pitkälle siihen, että syksyllä on oikeen värikästä. Keskikesä ollaan kuitenkin aina reissussa.
By Inki - 14.4.2008

Minusta talon tyyli vaikuttaa eniten puutarhan tyyliin, ei ehkä niinkään yksittäisten kasvien valintaan. Vanhan puutalon puutarhaksi ei ihan helposti solahda geometrinen muotopuutarha viivasuorine käytävineen ja tiukasti muotoon leikattuine aitoineen joka taas olisi isomman kartanon puutarhaksi ihan passeli.Romuromantiikkaa taas on vähän vaikeampi sovitella suuren kivikartanon tai funkistalon pihaan.Yksittäiset kasvit sen sijaan mielestäni hyvin monet sopivat hyvin moneen paikkaan. Värit voi valita maun mukaan ja siinä on toki taustan värillä väliä - sininen häviää taustaansa sinisen talon seinää vasten.Itseasiassa Temsku näyttää tuossa ylempänä puhuvan ihan samasta asiasta, mutta paljon hauskemminSmile
By pikkukäki - 14.4.2008

Me asutaan maalla, ympärillä on useammassa suuntaa luonnontilaista pöheikköä, joten kovin tarkkareunaisesti ja kulmikkaasti toteutettu piha näyttäisi täällä miusta ympäristöön sopimattomalta. Lisäksi rajoittaa inhimilliset voimavarat ja raha.. Ainahan sitä voi hienoja suunnitelmia tehdä, mutta jos ne yksin lapiolla kaivat, niin se rajoittaa aikalailla toteutusta... Meillä siis useimmat kukkapenkit on pihan nurmipinta-alaan nähden miun makuun tosi pieniä, mutta niissäkin on ollut ihan valtavasti työtä.. Pikkuhiljaa aion niitä laajennella joka vuosi. Meillä ei siis edes pyritä kerralla kuntoon tyyliin, vaan nurmikko saa väistyä jokavuosi hiljaa nakertamalla.. naurua Kukista pidän yksilöinä ja monilajinen ja monivärinen on paljon enempi miun mieleen kuin yhden lajin massaistutukset. Ja kun niitä yksiä kappaleita haalii toinen sieltä toinen täältä, niin mitään kunnollista suunnitelmaa ja tarkkoja väri- ja muotoehtoja ei siis tosiaankaan ole. Pihasta muodostuu sellainen kuin muodostuu. On miulla jotain suurempia linjoja mielessä, mutta miten ne sitten toteutuu on toinen juttu.. silmän isku

By ruusutarha - 15.4.2008

Erinomaisen hyvänkuuloisia näkemyksiä. Eli olennaista olisi kokonaisuuden huomioiminen. Ja tietty omat mieltymykset. Luulenpa että lähden yrittämään ruusutarhaunelmaani. Pensasaidassa ainakin voisi olla ruusuja mutta myös muuta. Perennapenkeissä ei tiukkoja rajoja, punaisia unikkojakin koska niistä tykkään kovasti. Ei modernia muttei myöskään romuromantiikkaa. Toteutus on vuosien rojekti; itse tehden ja suht.pienin sijoituksin. Nurmikon rajaussysteemi on vielä auki; jos siihen jollakula on hyvää vinkkiä niin mieluusti kuulen niistäkin.
By pikkukäki - 15.4.2008

Ruusutarha, miulla on kanssa jonkinlainen ruusutarha haaveissa.. Mie pidän vanhoista pensasruusuista ja olenkin jo alkanut pikkuhiljaa haalia niitä pihalle perennojen lisäksi. Juurivesoista kasvattamalla suurempia puskia saa odotella vielä vuosia, mutta siis hiljaa hyvä tulee.. Niin ja ihan lapiolla kanttaus on miusta perinteisempiin ympyröihin hyvin sopiva penkinrajaus (savimaasta löytää huonosti kiviä ja jotkut neliskulmaiset laatat ei miusta siis sopisi oikein meidän pihaan), eli sitä kanttausta suosittelen, ei ole miusta mitenkään ylivoimainen homma ja samalla voi siis aina vähän laajentaa... naurua Ja mie siis aion kasvattaa pensasruusuja ja perennoja samoissa vapaamuotoisissa penkeissä, silleen että ruusut ovat keskellä ja matalampia kukkia laidoilla, samalla tulee siis se ruusujen juuristoaluekin pidettyä heinättömänä.

By ruusutarha - 15.4.2008

Puutarhavisioni ihan samanmoiset kuin Pikkukäenrieskalla. Pensaita ja perennoja, osaamiseni huomioon ottaen helpompihoitoisia. Minäkin vierastan kivireunuksia, mutta toisaalta nurmikko tahtoo niin helposti vallata tilaa kukkamaasta. Minulla on pihassa ongelma-alueita roppakaupalla; on parikin jyrkähköä rinnettä, toinen metsikköön nouseva ja toinen parinmetrin pudotus pottu-ja vihannesmaalle. Molemmat oli viime kesän heinien ja rikkaruohojen vallassa. Hyötyviljelysten osalta kuulisin mieluusti kokemuksia potager- systeemistä (kuten että mitä etuja suhteessa että istuttaa siemenet perinteiseen tapaan vakoihinsa ilman ympäryksiä).
By Temskukka - 15.4.2008

Mutta loppujen lopuksi olen sitä mieltä että kaunein piha on omistajansa mieleen: Ei kai omaa puutarhaa tehdä vain sitä silmällä pitäen mikä on "sopivaa"?

Kivireunukset voivat olla hyvin kauniita (olen nähnyt täällä p-netissä kuvia) ja oikealla asenteella saa ongelmapaikoista nähtävyyksiä.Potagerista: Se on kasvimaa joka on rakennettu ja viritetty. Käytännöllinenkin se on koska perkaaminen vähenee oleellisesti ja hoito helpottuu, sekä kohollaan olevat penkit sulavat ja lämpiävät keväällä paljon nopeammin verrattuna tasamaahan. Ja potager on verraton leikkipaikka aikuiselle ihmiselle...
By anita - 15.4.2008

Etenkin tuota viimeistä Smile
By Amalie - 18.4.2008

Aivan totta, jokainen kai omien mieltymysten mukaan pitkälle omaa pihaa suunnittelee. Kaunein piha on omistajansa mieleen.. hyvin sanottu Temskukka!Mutta vielä sen verran, että meillä aikas jykevä omakotitalo.. hivenen modernikin. Myös todella iso takapiha. On sitten kukkapenkkikin sen mukainen. Olisi kai naurettavalta näyttänyt kukkapenkki maantasalla ja keskellä pihaa. Kukkapenkin reunat saivat korkeutta 60cm ja pinta-alaa sillon reilut 10 neliöö. Vielä kun sen sais täytettyä kukilla Smile
By Inki - 18.4.2008

Lehdestä selvisi, että Toinin Villa Mussalon pihakin on suunnittelijan alkuun saattama, vaikka se jotenkin on niin Toinin piha ja hän sanoikin, että onneksi oli suunnittelija. Eli monella tapaa voi saada itselle mieluisen pihan alkuun...
By Toini - 19.4.2008

Ja sitä en ole koskaan salannut. Suosittelen ammattiapua sellaiselle,
joka on yhtä tietämätön kaupunkilainen kuin minä sillon 18v takaperin.
Puutarhainnostus iski sitten kunnolla vuosien varrella, ja puutarhasta
alkoi tulla omannäköinen. 1999 eksyin Puutarhanettiin, ja se oli menoa
;-)

By Toini - 19.4.2008

Nyt vasta rullasin keskustelun alkuun, kyse on ollut ennen muuta tyyleistä ja väreistä.Se on aihe jota kannattaa toki pohtia. Tavoitteena oma eikä ammattilaisen tyyli.Itse kaipasin apua ennen muuta istutusalueiden perustamiseen ja sijoitteluun.Vahva visio tunnelmasta, väreistä ja tyylistä oli päässä, mutta keinot puuttuivat.

By Inki - 19.4.2008

Toini, juuri tuota tarkoitinkin. Minulta asia oli jäänyt huomaamatta, kun on olen tullut penttiin paljon myöhemmin ja se ilahdutti minua, sillä kovin moni sanoo lehdissäkin, että olihan alussa se suunnittelija, mutta ei tässä ole mitään siitä jäljellä. Eli suunnittelijakin voi auttaa sinua alkuun tekemään ja kuitenkin oman näköistäsi - halusin siis tuoda sen hyvänä esimerkkinä suunnitteljan käytöstä, jos itse on kovin epävarma.En millään muotoa tarkoittanut että olisit asiaa jotenkin salaillut ja ethän sitä silloin olisi valtakunnan lehteenkään laittanutSmile
By Temskukka - 19.4.2008

Vanhempieni piha on suunniteltu, silloin aikoinaan sai suunnitelman "kaupan päälle" kun keskitti taimiostokset johonkin tiettyyn paikkaan joka silloin oli Pirttikylän Taimisto.

Onkohan semmoinen vielä käytäntönä? Uuden omakotitontin kanssa voisi olla ehdoton juttu.

...aivan alan haaveiluun. Voisi kysyä Vaasan messuilla (jos siellä olisi ketään semmoista) vähän tarjouksia kahden ongelmakohdan kanssa joihin en saa mitään kuningasajatusta ja ne ovat kuin kivi kengässä kaiken aikaa. Tuo tienpää on ongelma kun haluaisin sen olevan "tervetuloa" enkä "pilipalimitäsattuu" ja sitten vesiaihe, joka on syvältä. Hmm.

By Kassikäpp - 19.4.2008

Äskettäin tuli joku Multasormen mainos, jossa oli tiettyinä päivinä puutarhasuunnittelija paikalla, sai teettää pihastaan/ tai osasta suunnitelman.

Toinin pihalla ei muuten ollut kuka tahansa suunnittelija, vaan Suuri Heikki Laaksonen I. Smile
By sailasi - 16.7.2011

Minun tämänhetkinen päänvaiva on tässä. Etuterassi näki tänhään päivänvalon ja niin ko näkkyy, sen talhoon rajottuva seinä on  - hmmm --- valtava ja hallimainen. Terassi on meän talon keskiosan kohala. Vasemalle tuosta tullee pääsishäänkäynti.

MITÄ pirua met tuohon keksimä? Ilmansuunta on kaakko ja aurinko räköttää aamusta ilthaan. Pistänkö isänän tekheen pergolan vai pistämäkö jonku köynösritilän seinäle vai.....?

Jos joku innostuis vaikka kuvankäsittelyä harrastamhaan, en pistäis pahakseni

By Heksu - 16.7.2011

Puolipergola tuohon terassin ulkoreunaan ja pöydän kohdalle kaksi pystytolppaa, joista pari ruodetta (?) tänne reunalle. Ruukussako sitten kasvaisi seinäritilän köynnökset? Minä näen tän ihan selkeästi, mut hiivatti kun ei tuo kuvankäsittely ole oikein edustavasti hallussa Sad
By Heksu - 16.7.2011

Tällä ketjulla on muuten hassu otsikko, mitä tuo niinkun tarkoittaa, missäs muualla taloja olisi? :o

Jaa no nyt luin aloituksen Smile Väritystä pohditaan muun muassa.
By sailasi - 16.7.2011

Kukkaistätsylle ISO kiitos!

Terassia ei voi (=ei haluta ;-) aidata, koska oikealle tulevan katoksen altakin on sisäänkäynti. Ja isäntä haluaa ehottomasti, että aurongon HÄÄTYY paistaa tooleile asti. (Kalusteet on tilapäiset tässä). Siksi nuot kuvankäsittelykuvat olis ihanat, ko vois näyttää sille, miltä mikäki näyttäs. Mie toki ossaan itteki jotaki käsitellä, mutta ko minun pää lyöpii aivan tyhjää tällä kohin. Aivan yhtä tyhjää ko tuo seinäki :-(Heksu, mikä on puolipergola? Semmonen, mikä on auki jostaki? Mutta mistä? Ylhäältä? Alhaalta? Joltaki sivulta?
By Heksu - 17.7.2011

Semmonen, jossa on vaan puolet Smile Vähän tähän tyyliin, mutta kevyempirakenteinen ehkä vielä.