Puutarha.net Keskustelut

Ideoita kulmapenkkiin

https://keskustelut.puutarha.net/keskustelut/Topic2435092.aspx

By rinneangervo - 25.6.2007
.
Otin pari kuvaa kulmasta,johon pitäisi ideoida jotain istutusta. Alue on makuuhuoneen ikkunan edessä ja sisääntulo-oven vasemmalla puolella.Eli "edustus"pihaa...


Nyt olen alesta hankkinut nuo keijuangervot,joita mallailin penkkiin ja siinä on myös ruusuangervoja.Takana töröttää pihajasmike,joka jo viime vuonna istahti paikalleenn,mutta tarvittaessa siirtyy. Sitten on polun toisella puolella jo valmis rinneangervorivistö,joka on siis heti talon seinustalla.


Multaa on käytettävissä ja perennantaimia aika paljon erilaisia ja rahaakin uusiin taimiin.Mitä himskattia laittaisin tuohon.Niin ja tuota kulmaa aattelin suurentaa vielä sinne takana näkyvälle lampulle asti.Ja voi tuota kulmaa jatkaa joka suuntaan,mutta ei kivireunan yli.Kivireunusta on nyt vain väliaikaisesti siinä,koska ajattelin muurikivillä korottaa penkkiä. Ideoita pliis.

By Kasuariina - 25.6.2007

Ohjelmassa Puutarhan ABC (tai jotenkin sinnepäin) oli hyvä kukkapenkin suunnitteluohje: penkkiin piirretään sivustakatsoen erikorkuisia kolmioita, korkein kohta on se korkein kasvi ja jokaisen kolmion alemmat kulmat täytetään matalammilla, niin että kolmiomuoto kuitenkin katsojan silmissä säilyy. Vierekkäisiksi kasveiksi vielä mahdollisimman erilaisia lehtiä, jotta tulee elävyyttä. Pitäisi ihan itsekin kokeilla paperilla sitä kolmiohommaa, minusta se näytti järkevältä ja tulos oli kaunis. Kokeilehan sinäkin. Ne kolmiot siis eivät suinkaan ala jokainen toisen juuresta, vaan niitä menee osittain päällekkäinkin kulmistaan ja korkeutta tehdään oman maun mukaan sinne minne korkeutta tarvitaan muun ympäristön mukaan.

By rinneangervo - 25.6.2007

Kiitos ideoista,tuo kolmiojuttu alkoi kiinnostamaan.Mutta tässä penkissä on se ongelma,että mistäpäin sitä nyt sitten katsoisi.Niinkuin ovelta tullessa ulos,eli juuri tuo kuvanottosuunta,vai sitten pihaan tultaessa eli pihaan tullaan kuvasta katsottuna oikealta alhaalta.


Mä olen kaikissa mun istutusuunnitteluissa joutunut aina kaivamaan ylös jotain ja siirtämään kun en omista visuaalista silmää.Harmittaa ihan kun en näe istututusta silmissäni mitenkään.Osasyy varmaan se,että lajituntemus vielä tosi heikko...

By Temskukka - 26.6.2007

Asettele kasvit epäsäännöllisen säännöllisesti, pulleropalleroiden (esim. kurjenpolvi) viereen sojakankorkeaa (vaikka iiris) ja sitten jotain jännää lehtä jonka väri on tumma tai kirjava, ja sitten yksitäisiä korkeita, maata pitkin mataavia jne.  Asettele kasveja aina parittomia määriä ryhmään. Juuri tuo kolmiomalli on siinä hyvä. Angervoista saa pikkuryhminä hyviä niitä pulleropalleroita ensi alkuun. Ja kun ne leviävät ei muuta tarvitakkaan...


Vältä symmetriaa mutta muista rytmi  - niin pääsee lähelle onnistumista. Ja mikä on hauskempaa kuin siirtojuoksuttelu kasvien kanssa?

By rinneangervo - 26.6.2007

Siis Kesäheinä onko tuo joku ilmasesite,katselin noita sivuja vai löytyykö niitä valmiita suunnitelmia noista maksullisista kirjoista?


Kai se on vaan luotettava rohkeuteensa ja alkaa suunnittelemaan.Mies kaivoi tuon pienen alueen mulle ja täytti mullalla.Siihen meni 14 kottikärryllistä multaa ja siis maa mitä kaivetaan pois on kivisoraa,jonka päällä ohuen ohut multakerros,jossa kulahtanut nurmi,mutta tosi tiiviit juuret.Aika homma kaivaa monttua ja raskausviikkoja on nyt 19,mutta enköhän kesän aikana saa penkkiä rakennettua kolmen tenavani kanssa,

By Kasuariina - 26.6.2007

Rinneangervo, ajattele ne kolmiot sitten kartioina, jolloin katseltavuus on kaunis joka suunnalta. Piirrä siis penkki useammalta kantilta, jolloin tod.näk. korkeimmat sijoittuisivat penkkisi keskilinjan tietämille ja madaltuisi vähitellen laitoja kohden joka suuntaan. Hyvä siitä tulee, vaikkei kaikkia hienoja ohjeita jaksaisikaan noudattaa. Kukat on kuitenkin komeita itsessäänkin.

By kesäheinä - 26.6.2007

ilmaisesite toki ja saa ihan kun pyytää kukkakuvastoesitteen ilmaisen ja laittaa nimen ja osoitteen niin tulee kotiin, muistaakseni soitin ja pyysin ilmaista kukkakuvastoa heiltä ja annoin yhteystietoni niin heiltä tuli kolmen päivän sisään kotiin tämä.

By Decussata - 22.4.2008

Kuvassa suurin osa tulevasta istutuspaikasta. Penkki jatkuu viekä hieman matkaa molempiin suuntiin. Paikka on hyvin aurinkoinen, suorastaan paahteinen. Haussa olisi helppohoitoisia kasveja, joita saisi jotenkin mukavasti tuohon sommiteltua. Ennestään tuossa on tuo raasku Alppiruusu, ilmeisesti mm. akileijan alut, tuota toista en tunnista (toinen kuva), ruusu törröttämässä. Kai jokainen edellinen asukas on työntänyt penkkiin, mitä on kiinni saanut silmän isku. Nyt olisi kiva saada joku selkeä, kivannäköinen kokonaisuus.


Tämä kasvi näyttää vieraalta:
By tarleena - 23.4.2008

Ekana vuonna voisi varmaan istutella ihan vaan yksivuotisia, ja paljon samanlaisia lähekkäin ettei näytä suttuiselta. Sillä saa rutkasti lisäaikaa kunnon suunnitelmaa varten. Tiedä vaikka ensi vuonna koko penkki kasveineen olisi ihan muualla varjommassa ja olet kenties siirtänyt tähän aurinkoiseen paikkaan lorisevan suihkulähteen ja aurinkotuolin. Alppiruusu ainakaan ei viihdy kovin pitkään paahteessa.
By MoonRiver - 15.2.2009

Minulla on tälläinen ongelmanurkkaus. Oikeastaan se on meidän pihan paras paikka; suojainen pieni nurkkaus, lämmin ei kuitenkaan paahteinen. Mutta en tiedä mitä siihen laittaisin. Olen säästellyt sitä Kaikista Parhaimmille ja Aroille kasveille. Ensi kesänä pitäisi laittaa kuntoon. Vyöhyke 6. Any ideas?


Minun profiilikuvan/avattaren löytää muuten tästä kuvasta ;-)

By Tipilintu - 15.2.2009

Mikä tuo mahtava mätäs on siinä reunassa? Kylläpä näyttää viihtyvän!
By MoonRiver - 15.2.2009

Patjarikko, jota saan jakaa jopa kaksi kertaa kesässä. Viihtyy todellakin....

By satuk-a - 15.2.2009

Mikä ihme siinä on että tuo patjarikko ei halua viihtyä meillä, mutta sulla on tuollainen valtava pehko, samoin ystäväni pihassa parin kilometrin päässä. Oon kokeillu tuota monessa eri paikassa ja aina se vähän kasvaa, mutta ei leviä tuolla tavalla valtoimenaan Sad
By MoonRiver - 15.2.2009

Sain kermaviilipurkissa tuon patjarikon kolme kesää sitten. Ensimmäisen kesän se jurotti, toisena kesänä sen kasvun riemulla ei ollut enää rajaa.En edes ymmärrä, miten se ei sulla viihdy? =0

Pitää tuoda sulle tuota ensi kesänä ämpärillinen. Kokeile vielä uudestaan=)By Emo - 15.2.2009

Mites olis kruunuvuokko? Gladiolus?
By bluedreams - 15.2.2009

patjarikko viihtyy parhaiten paikassa , jossa on tuore, hikevä kasvulusta... eikä mikään ole parempaa kuin paikka jossa se saa paivan aikana 'vaeltavaa varjoa'... siis vuoroin valoa ja varjoa... silloin viihtyy jopa erinomaisesti
By Sand - 15.2.2009

Patjarikko-otsikkoa ei ainakaan haulla tullut esiin tästä uudesta pentistä.Mutta onpas ollut minulla sitten aivan sattuma, että tulin istuttaneeksi isomman alan patjarikkoa "siirtyvään varjoon", missä talon varjo vie ytyä mahdolliselta keskipäivän kovimmalta paahteelta :} Ja sitäpaitsi alueensa kulmaan, joten viestini sopii hyvin tähän kulmakeskusteluun BigGrin (Luulin oikeasti patjarikon olevan paahteen kasvi)
By mai-lee - 15.2.2009

Rikko / Kaikki, Saxifraga voisivatko patjat mahtua tuohon muiden rikkojen kaveriksi?

By sailasi - 15.2.2009

(Mulla kasvaa patjarikko täydessä auringossa).

Onko sulla, Moonriver, niitä kärhöjä?
By MoonRiver - 15.2.2009

Vain muutama; president, jackmanii ja hagley hybrid.
By anita - 26.5.2009

Ei uskoisi, että paraatipenkki voi olla se hankalin ja vaikein suunniteltava. Kolmas kesä ja vieläkin kesken. Nyt pitäisi keksiä joku n. 50 cm aurinkoisen paikan kasvi, mielellään vaaleanpunainen tai muuten pastellisävyinen. Sen takana on melkein valkoinen siperiankurjenmiekka ja edessä harmaakurjenpolvi. Joku kurjenpolvi olisi kiva, mutta mikä. Tai mikä muu? Nyt ei tule mitään mieleen, vaikka olen kuinka pähkäillyt.
By Fellow - 26.5.2009

Joku pioni?
By anita - 26.5.2009

Fellow, mikä loistava syy käydä ostamassa vielä yksi pioni Smile Miksei se tullut mieleen?


Sitten perään heti toinen kysymys: mitä pionia suosittelisitte?

By Fellow - 26.5.2009

'Festiva Maxima' on kaunis, valkoinen pienellä punaisella häivähdyksellä. Tai jos vaaleanpunaista tahdot niin sitten se perinteinen 'Sarah Bernhardilainen'. Onko se tuossa sun kuvassa?
By anita - 27.5.2009

En ole varma, mikä pihassa kasvaa (ja on mun kuvassani), koska ne on ne ainoat, mitä en ole itse istuttanut. Mahdollisesti kuitenkin on 'Sarah Bernhard'. 'Festiva Maxima' mulla jo on. (Tai oikeastaan pitäisi olla. Kaikki Liettuasta tilatut ei itäneet ja osa nousi vasta tänä vuonna ekaa kertaa. Nyt en ole siis ihan varma, mitä mulla on ja mitä ei.)
By J.anis - 22.7.2009

Tällainen kulmapenkki on tuloillaan. Seuraavaksi sitten kasvit, olisiko ehdotuksia? edustalla kuunliljat ja lisäksi tulee ainakin tulppaania. Tähän paistaa aurinko lähes koko päivän.

By Emo - 22.7.2009

mitä värejä haluat?
By J.anis - 22.7.2009

No, se mitä en halua on punainen ja keltainen... =)
By D.formosa - 22.7.2009

Moonriver, jokos ratkaisit mitä laitat sivulla 1 kuvattuun lämpimään ja suojaisaan nurkkaukseenne?
By MoonRiver - 22.7.2009

Se ratkesi tämän kesän aikana. Siinä on kasvanut samat kasvit kuin aikaisemminkin. Itse asiassa kävi niin, että kun meille tulee elokuussa 2 kissaa, ja kissanhäkille etsittiin paikkaa, niin tuo nurkka on ainoa mahdollisuus. Joten joudunkin syyskuussa kaivamaan kaiken tuosta pois, ja häkki tulee nurkkaan. Sitten vain pitäisi etsiä köynnöksiä, joita laitan häkkiä pitkin kasvamaan....
By Emo - 22.7.2009

Ja laita penkki mirrinminttua. Meidän kissat syö sitä päivittäin. Makaavat siinä penkissä ja napsivat versoja kuin lampaat.
By Marlene - 22.7.2009

J.anis, taakse valkoinen pioni esim. festiva maxima ja sen eteen nukkapähkämöä, kukkivaks väripilkus mirrinminttua tai jotain kurjenpolvea.
By D.formosa - 22.7.2009

J.anis, millä vyöhykkeellä pihasi sijaitsee?
By MoonRiver - 22.7.2009

Kiitti vinkistä Emo=)
By anita - 22.7.2009

Ihan takimmaiseksi voisi laittaa vaikka muutaman ritarinkannuksen.
By Maire´ - 22.7.2009

J.anis, Sininen salvia olisi kaunis valeaa seinää vasten ja kestää myös paahdetta.
By J.anis - 22.7.2009

Taitaa olla kakkosella tää pläntti. Pionihan kuullostaa ihanalta, mutta mitäs mieltä olette kärhöistä? Toista kesää ruukussa niitä pitelen ja voisin maahan laittaa syksyllä. Ja mitä vaihtoehtoja niiden rinnalle olisi?
By anita - 22.7.2009

Kärhöt sitä ehjää seinää vasten kuulostaa hyvältä. Kuunliljat sensijaan siirtäisin pois, jos paikka on auringossa käytännössä koko päivän. Eli siis taustalle kärhöjä, niiden eteen pioni, pionin viereen voisi laittaa vaikka siperiankurjenmiekkaa. Eteen sitten jotain matalampaa, joka kukkii pitkään pionin jälkeen (esim. se jalopähkämö) ja ihan eteen vaikka joku maanpeitekasvi, esim. sammalleimu. Äläkä unohda kevätkukkivia sipuleita. Pioni peittää lakastuvat varret hyvin, ja saat penkkisi kauniiksi jo keväästä alkaen.
By sailasi - 22.7.2009

MoonRiver, katto sitten, että köynnökset on myrkyttömiä: kissoilla on tapana (mirrinmintun lisäksi) nakerrella kaikkea vihreää, mihin ne ylettyy. Ne oksentavat sitten aikanaan rehujen mukana elimistöön kertyneet karvapallot pois.
By MoonRiver - 22.7.2009

Laitanpa korvan taakse senkin muistuksen. Tackar Sailasi (ps. jätin sulle kysymyksen Sitä sun tätä -palstalle=)