Puutarha.net Keskustelut

Nopeakasvuinen (pikku)puu

https://keskustelut.puutarha.net/keskustelut/Topic2492522.aspx

By Sipuli - 3.2.2008

Nopeakasvuinen pikkupuu olisi tarpeen varjostamaan pihan oleskelupaikkaa. Puu voisi olla koristepuu tai hedelmäpuu, kunhan olisi nopeakasvuinen, viihtyisi kolmosvyöhykkeellä ja olisi vielä kohtalaisen helppohoitonen. Onko kenelläkään ehdotuksia?

By emizzu - 18.2.2008

terijoensalava on ainakin nopeakasvuinen ja kasvaa varmaankin melkein missä vaan.. kasvaa n. 2-3 m. korkeaksi, ja leveyttäkin on. voi huoletta leikellä. leikattuja oksia voi laittaa vaikka vesiämpäriin juurtumaan ja tökätä maahan.
By rooset - 18.2.2008

Terijoensalava on kyllä noeakasvuinen,mutta ei mikään pikkupuu. Korkeus n.10m ja levys jopa 10-15m,juuret nousevat nurmikolle vanhenmiten ja on kova roskaamaan.Korjatkaa jos olen väärässä?


piti vielä lisätä,ettei pientä nopeakasvuista puuta ole olemassakaan,siis joka lopettaisi kasvun n.2-3-m.silmän isku


Etsimällä kyllä löytää kauniita pikkupuita,malttia pitää olla puiden kanssaSmile

By Euffis - 18.2.2008

Mongolian- ja tataarivaahteratkin ovat melko nopeita....
By Liisukka - 18.2.2008

Pilvikirsikka on näyttänyt kasvavan melko nopeasti ja varsinkin tuohituomi, joskaan sekään ei ainakaan rungonympärykseltään jää pieneksi.

Ruusuorapihlaja on mielestäni kaunis, muttei kovinkaan nopea.

Entäs pihlajat -niitä on nykyään montaa erilaista, pylväspihlajaakin.Euffiksen ehdottama mongolianvaahtera voisi olla hyvä, sillä on kaunis syysvärikin.
By rooset - 18.2.2008

Isotuomipihlaja on aika nopeakasvuinen ja kestävä,tekee kylläkin juurivesoja, voi poistaa jos haluaa? Kasvaa n.3-5m. Nuo kaikki edellä mainitut ovat kauniita puita.

By Sipuli - 18.2.2008

Millaisia kokemuksia teillä on sirotuomipihlajasta? Kasvaako nopeasti ja millaista maata vaatii? Pysyvätkö marjat puussa pitkälle syksyyn?


 


 

By bluedreams - 18.2.2008

nopea kasvuinen on ainakin minulla ollut IV vyohykkeellä... ja marja ovat pysyneet hyvin syksyisin... suosittelen!!
By merlin - 18.2.2008

Minulla sirotuomipihlajat jäävät harvoiksi, sellaisiksi harottaviksi. Muuten hyvät ominaisuudet, aikainen kaunis kukinta ja upea syysväri.

By Sipuli - 19.2.2008

Auttaiskohan oksien typistäminen siihen, että tulisi tuuheutta. Pienen pätkän leikkaaminen latvasta varmaan edistäisi haarottumista.

By kultapiisku - 21.2.2008

Jos paikka suojaisa, ja aurinkonen, rusokirsikka on hyvä valinta. Nopea kasvuinen, kaunis kukinta, upea syysväri. Mutta kolmosvyöhykkeellä taimen pitäsi olla kotimainen...
By Annabella - 13.4.2008

Minulla (1b) mantelipuu on kasvanut nopeasti ja tehnyt kaksi poikastakin juurelleen. Mietin vain, miten leikkaisin sitä, etten menettäisi kukintaa. Mantelipuu taitaa kyllä kasvaa aika isoksi.

By Hippi - 12.10.2008

Siperianhernepensaat kaadettiin huonon kunnon vuoksi. Lisää sipis keskustelussa: http://puutarha.net/index.asp?s=/scripts/kirjautuminen/jasentili.asp


Nyt pitäisi keksiä jotain tilalle. Ensi viikolla tulee kaivuri ja tasoittaa pihaa kokonaisuudessaan, poistaa sipiksien juuret ja minä poistan niiden reunalla olleen kukkapenkin sekä pensaan. Ensin mietimme, että poistaisimme koko pihaympyrän, se on ollut paikoillaan siksi, että vuosisadan alussa tuolla paikalla oli kaivo ja sipikset suojasivat sitä. Nyt sille ei enää olisi varsinaista tarvetta. Päädyimme kuitenkin siihen, että pieni pihaympyrä siihen pitää jättää ja tilalle puu. Sipikset varjostivat kuistia todella paljon.


Kysymys kuuluukin: Mikä puu? Saisi olla 2,5-6 m pitkä, ei kamalan haaroittuva, mieluusti alle kymmenessä vuodessa suht kivaksi kasvava, ja kiva jos kukkisi. Mietin jo jotain koristeomenaa... (kaivo on täytetty hiekalla, joten voisi luulla omenan viihtyvän), tai riippapihlajaa, kenties riippahernepensasta.... Idiksiä otetaan vastaan....


Ainiin, ja ei siis saisi olla kamalan leveä, jottei osu taloon ja jotta pääsee autolla ongelmitta ohi.By Nuu - 12.10.2008

Hippi, löydät nyt viestisi täältä Smile
By Oulunseudulta - 12.10.2008

Hippi, kaunis talo teillä! Ja pihaympyrä on hieno, niitä vaan harvemmin nykyisin näkee kun tontit on niin pieniä. Mikähän tuon ympyrän halkaisija on?

Riippahernepensas jää pieneksi, onkohan liian pieni tuolle ympyrälle? Omenapuu tai koristeomenapuu tuli itsellänikin ensimmäiseksi mieleen. Tai rautatienomenapuu? Omenapuun alle voisi sitten laittaa ympyrään jotain perennoja, esimerkiksi päivänliljoja. Ja alle paljon sipulikasveja esim. krookuksia/idänsinililjona ja narsisseja, niin olisi jo keväästä saakka kukassa.

Itselläni on pihalla koristeomenapuu jonka alla on idänsinililjaa ja kahdenlaista keltapäivänliljaa (=toinen sortti kukkii aikaisemmin ja toinen myöhemmin). Tuon istutuksen halkaisija on alle 2 metriä.
By caracal - 12.10.2008

Pilvikirsikka? On kaunis syksylläkin. Ja käsittääkseni kasvaa vauhdilla. Keväällä sievät pienet kukat.
By sofi - 17.10.2008

Onko kellään tarkempaa tietoa pilvikirsikasta? Onko sitä useampaa lajia tai sukua. Lahdessa on Vesijärven rannassa kävelytien varrella pilvikirsikkaa. Siinä on todella upea syysväritys. Olen vaan ajatellut onko siinä eri lajikkeita, sillä osa on jo karistanut lehtensä, mutta osa oli vielä eilen auringossa todella loistavan näköisiä. Keväisin ne ovat kukkiessaan myös hienoja.
By Hippi - 17.10.2008

Kiitos vinkeistä. Minuakin kiinnostaa tuo pilvikirsikka, kasvaako miten suureksi? Olen kovasti ihastunut purppuraomenapuu Marjattaan, se olisi näyttävä tuossa keskellä. Jos vaikka laittaisi alusen ihan maahumalalle, niin olisi helppoa leikata ruohot, ts. lainkaan kukkapenkkejä. Tänä viikonloppuna tulee kaivuri ja kaivaa juuret pois sekä tasoittaa. Pitää yrittää kaivaa liljojen sipulit talteen.
By malvankukka - 17.10.2008

Pilvikirsikan korkeus voi olla 5-10m ja lajikkeista mainitaan 'Bertta' jolla riippuvat oksat.
By caracal - 17.10.2008

Hippi, oletko maahumalaa käyttänyt aiemmin? Jos et, niin varoituksen sana -on erittäin agressiivinen leviämään. Minulla sitä on parissa kohopenkissä, tarkoin eristettynä -meinaa silti lähteä karkaamaan. Ja jos en sitä karsisi rankalla kädellä silloin tällöin, vallottaisi koko penkin itselleen kesän aikana. Mutta on tietysti ainakin varma ja nopea täyttämään halutun alueen.

Tuo 'Bertta' kuulostaakin hyvältä. Meillä on sellainen suorana jököttävä pilvikirsikka (oletettavasti on se), mutta tuo riippuvaoksainen olisi myös kiva pihassa.
By Hippi - 18.10.2008

Vahingon sanelemana hankimme eilen koristeomenapuu Aamuruskon. Nimittäin paikallisessa Prismassa oli poistomyynnissä. Alue kylläkin vain III, mutta otettiin riski. Puu on nimittäin yli kaksimetrinen, kukkinut jo tänä vuonna kertaalleen ja hinta oli 5 euroa! Tajuttiin vasta kassalla, nyt harmistaa, olisi pitänyt katsoa jos jäljellä olevat luumut olisivat olleet saman hintaisia. Voihan se olla, että keväällä joudutaan istuttamaan uusi puu, mutta eipähän kokeilu ole ainakaan hinnalla pilattu ;-) Humalaa meillä on ollut nurmikon seassa. Arvelin, että se pitäisi rikkakasvit kurissa puun alla. Minä kun en ole mitenkään innokas kitkemään ;-) Arvelin kyllä ostaa jättipussin krookuksen sipuleita, jos laittaisi niitä siihen omenapuunjuureen. Jee, kohta kaivuri starttaa...
By Nuu - 18.10.2008

Mikä hinta!!! Pakko poiketa omassa paikallisessa puutarhaprismassa heti huomenna (oiskohan se auki?) tai sitten maanantaina. Jos vaikka sielläkin olis jotain vastaavaa... Voi että etten nähnyt Hipin viestiä aikaisemmin tänään...siellä Prisman kulmilla kun ajelinkin muissa asioissa... Nyt harmittaa...
By caracal - 20.10.2008

Oli meidänkin paikallisessa puutarhamyymälässä kaikki pensaat, puut ja perennat niin halpoja, että harmitti oikein mielettömästi kun en kaikkia voinut mukaani ostaa! Ei tee enää mieli keväällä ostella mitään, taimet kun ovat silloin hinnoissaan! (niinpä niin, katsotaan taas ensi keväänä kun kannan kassitolkulla taimia istutettavaksi...)
By Imikkä - 21.10.2008

Hippi, kevätkaihonkukka peittää hyvin maata. Ja helppo lisätä.Luin (oliko nyt Anssi Krannila) suosituksen, että ompputaimet istutettaisiin ekoina vuosina harjuun ja musta muovi katteeksi, jotta rikkaruohot ja talvivedet pysyy poissa. Parantaisi juurtumista? Itse ehdin jo omppujen juurelle sipulit ja perennantaimet istutella, mutta laitoin muovit ja koristekatetta mustaseljalle. Onpahan yksi kitkettävä vähemmän.
By Hippi - 26.10.2008

Kiitos vinkeistä! Puu on pistetty paikoilleen ja suojattu jänis- ja myyräverkolla. Pakkasharsoa emme ajatelleet sittenkään laittaa. Lehtiä voisi lakaista, jus se suojaisi. Ja toivotaan, että tänä vuonna tulee kunnolla lunta. Onko kenelläkään kokemusta Rusokirsikasta näillä leveysasteille? Minusta Joensuussa joenrannalla on rusokirsikoita, jotka kukkiivat keväällä upeasti! Vai liekkö joku muu lajike? Näyttää siis aivan mahtavalle kuvissa, ja halajaisin ihan tuohon pihapiiriin jonkun sellaisen punaisena kukkivan puun. Toinen vaihtoehto olisi purppuratuomi, jota paikkakunnalla on toisaalla (eli menestyy ilmeisesti), ja viime vuonna yritin pistokkaasta saada kasvamaan ko. kasvia, mutta ei lähtenyt, vaikka laitoin juurihormoonia. Liekkö ollut väärä aika vuodesta. Balkaninhevoskastanjaakin olen katsellut "sillä silmällä", mutta koska se lienee myrkyllinen, ei liene hyvä laittaa lasten leikkipaikan lähelle. Eikä taida olla enää "pikkupuu" ;-) Mutta se rusokirsikka, olis niin IhQu. Smile
By Hippi - 26.10.2008

Ainiin... mietin kyllä, laittaisko valkosipulia kasvamaan omenan ympärille, kerta myyrät sitä inhoaa, mutta hitsi kun en enää löytänyt talvivalkkaria kaupasta
By Emo - 21.3.2009

Suositelkaas! Tahtoisin takapihalle japaninruusukvittenin seuraksi pienikokoisen (2-3m) kauniisti miel. punaisena kukkivan puun, joka pärjää hiekkamaassa. Kaunis syysvärikin olisi kiva. Aurinkoa riittää koko päivän.Kirsikka ja luumu siellä jo on, tosin ne ovat vain ikivanhojen puiden sivuversotaimia, mutta ainakin kirsikka ihan hyvän makuinen.Ajattelin sinne myös pensaiksi tarhakotakuusamaa ja punavihmaa.
By Miikos - 21.3.2009

Koristeomenapuu? Taitaa kasvaa aika isoksi.
By Emo - 21.3.2009

Mietin, että koristeomenapuu 'Marjatta' vois olla kiva, mutta taitaa kasvaa liian isoksi.Toinen vaihtoehto ruusuorapihlaja. Voiskohan sen kasvattaa ja leikata puumaiseksi? Ainakin jollakin sivulla sen sanottiin sietävän hyvin leikkausta, käyvän jopa bonsai-kokeiluun. Taitaa olla vähän talvenarka, mutta meidän piha on kyllä suojainen, eikä talvimärkyyttä. Kestäneekö kuivuutta? Onko kenelläkään kokemusta?
By kappalainenL-häme - 2.4.2011

TUomien ja salvien ongelmana ovat aina ne juuret. MEnevät sadecesiputkiin, viemäriin, salaojiin ja pitää olla iso tontti, eikä naapurinkaan rakennus saa olla lähellä. IStuttaessa kannattaa jo keskustella naapurinkin kanssa.

Itse haluaisin kuollakseni terijoen salavan pihalleni. Omaan taloon matkaa 10 metriä ja naapuritaloon 7 metriä. Ei onnistune.

Onkohan mitään samankaltaista puuta, jossa eivät juuret eivät olisi niin paha ongelma?
By Ruut - 1.6.2014

Pilvikirsikka meille istutettiin pihapuuksi 2008, kasvoi hyvin, kukki luhuenaikaa ja kaunis kaikin puolin. Kasvoi hyvin (suojaisa paikka vyöhyke 1a-b) kotimainen taimi, ehti tulla noin 4 metriä korkeaksi. Tänä keväänä kohtasi totaalinen ylläri, puussa ei minkäänlaisia elonmerkkejä, ei silmun silmua. Asiantuntijalta kysyin mikä voisi olla syynä, tuomio oli, että merkillinen talvi oli palelluttanut silmut ja puu on nyt mennyttä kamaa. Maapohja hiekka/moreeni ja puutarhamultaa. Pihalle viime keväänä istutettu purppura koristeomena puu kasvaa ja kukkii runsaasti juuri parhaillaan. Seuraavaksi ehkä hevoskastanja tai joku muu. mutten toista 50e:n hintaista puun tainta samaa lajia enää lähde kokeilemaan. Haaveilin kyllä ruusuorapihlajasta, mutta minua varoitettiin, että siihen iskee kirvat herkästi, joten en taida haluta ellaista keskelle pihaa, johon puu tulisi!
By ramses - 1.6.2014

On kyllä melkosen huonoa tuuria että pilvikirsikka,yksi kestävimmistä komeasti kukkivista pioneeripuista kuoli tuollalailla, vaikka talvikin ollut mitä ollut...ja vielä hyvin läpäisevällä maalla! eihän teillä siellä myyriä ole paljoa ollut talvella? Vesimyyrä se voi tappaa halutessaan isonkin puun ihan pystyyn...kurja tuuri Sad Kun kaivatte ylös niin katsohan mitä juuristolle kuuluu, näkyykö tuhoja.
By Ruut - 4.6.2014

Jep, kuollut on, edelleen ainut vihreä rungossa on kiipeilevä alppikärhö (3 vuotta sitten jo istutettu), juurella kasvaa sekalaisia perennoja. Meidän tontti on luonnostaan sen verran lujasti "linnoitettu" peruskalliota paljon, eikä missään ole kokaan 7 vuoden asumisen aikana myyrä tai mitään jänistä kummempia tuhoja näkynyt. Saman kohtalon Pilvikirsikan kanssa koki saman kokoinen, vanhempi (edellisten asukkaiden istuuma) täys varjossa oleva omena puu, jonka tosin uhkasin jo viime vuonna raivata pois maisemista Smilesen kohdalla luonto teki ratkaisunsa
By viivia - 9.6.2014

Haluaisin istuttaa tontin laidalle nopeasti kasvavan puun lapsille kiipeilypuuksi. Itselle tulee vain terijoensalava mieleen vaikka siitä varoitellaan paljon. Tilaa puulle olisi paljon ja istutus kaukana talosta ja naapureistakin. Olisiko muita vaihtoehtoja ehdottaa? Pitäisi haarautua paljon oksia ja olla nopeakasvuinen.
By Kreeta-Eulaalia - 9.6.2014

Lapset kasvavat paljon nopeammmin, kuin yksikään puu. Hanki kiipeilyteline, ja istuta kasveista pensasmaja tai köynnöksistä tunneli, jos tarvitset leikkipaikkaa seuraavan kymmenen vuoden sisällä.  Terijoensalavan voi hyvin istuttaa, jos kerran tilaa on. Se ei ainakaan kuole, vaikka siinä sitten kiipeiltäisiinkin liian aikaisin. Jos voit jostain siirtää isokokoisen nuoren puun, niin sitten voisi hyvinkin olla mahdollista saada kiipelypuu nyt syntyneille lapsille. Meillä on suht isot tammet siirretty pusikosta kaivinkoneella vuonna 2001 ja kyllä ne nyt kestävät vaikka suuremmankin aikuisen kiivetä. Meidän 13- ja 11-vuotiaat niissä nykyään kiipeilevät silloin tällöin, vaikka meillä on parempiakin kiipelypuita.