Puutarha.net Keskustelut

Hiekkamaan parannus

https://keskustelut.puutarha.net/keskustelut/Topic2509099.aspx

By luonnonmukainenpiha - 28.4.2008

Rakensimme talomme hiekkamaahan, ikäänkuin "harjulle". Nyt kun pihanrakennus alkaa niin tulikin pulma eteen. Yksi sanoo että savea hiekan ja mullan väliin toinen sanoo että jonkunlainen kuorikate sopii siihen myös ja kolmas sanoo eteei siihen mitään tarvitse...


Kertokaa kokemuksia, mikä osoittautunut hyväksi/huonoksi valinnaksi..?

By Kasuariina - 28.4.2008

Tarkoitatko maanparannukseen hiekasta muhevaksi kasvualustaksi vai kasvualustan kosteudenpidätykseen ("savea hiekan ja mullan väliin" tai kuorikekate) ?
By luonnonmukainenpiha - 30.4.2008

Tarkoitan nimenomaan kasvualustan kosteudenpidätykseen, muhevaa multaa tulee sitten 20 cm kerros.
By Nuu - 30.4.2008

Soraharjulla 17 vuotta puutarhuroineena kerron tässä faktan: kaikki multa jota niihin penkkeihisi laitat, "valuu" alas sinne soraan. Joka vuosi huomaat lisääväsi multaa ellei siellä penkin pohjukoilla tosiaan ole jokin "valuntaeste". Minä lisäilin tyynesti tai vähemmän tyynesti, lisäilin kuitenkin, kun en jaksanut alkaa alusta niiden penkkien kaivua.


JOS olisin tehnyt fiksusti, olisin mättänyt savea sinne pohjalle. Ja sekoittanut vielä savea siihen penkin varsinaiseen multaankin, hiekkaakin joukkoon olisi saanut joutua. Ehkä ihan sen pinnan, eli mainitsemasi 20 cm olisin laittanut sellaisenaan.


Tämä nyt kertomuksena mitä sille omalle soraharjutontilleni olisin tehnyt jos olisin tehnyt Tontit tietty on yksilöitä nekin, ja tosiaan tässä ajattelin vain sitä entistä omaani.

By iesteri - 30.4.2008

laittakaa juurimatto.se estää samalla puunjuurien ja muiden juurien avulla leviävien rikkakasvuston tunkeutumisen penkkiin.itse taistelen saven kanssa ja kadehdin hiekkamaiden omistajia?????
By Temskukka - 30.4.2008

Mitenkähän sanomalehti?
By luonnonmukainenpiha - 1.5.2008

Kiireisenä äiti-työläisenä pääsen harvakseltaan katsomaan viestejä joten hitaanlaista tämä minun kanssa " keskustelu"...Täytyykin ottaa selvää siitä juurimatosta, ihan uusi juttu mulle. Josko siitä olisi apua. Sanomalehteä olen joskus kokeillut, hyvin toimi sekin. Ja sitä savea pitäisi tosiaan alkaa kyselemään, sitä tuntuu moni suosittelevan, ilmeisesti pieni kerros riittää, eikös..?Ja sen verran vielä kuvausta paikasta, että maa on tyystin vain ja ainoastaan hiekkaa ja pohjavesialuetta, joten nurmikon määräksi sallitaan noin 1/3 rakentamattomasta alasta. Sekin osaltaan lisää pulmia tietyissä kohdissa, kuten rakennusten takana. Siellä tulee olemaan käyttämätöntä aluetta, mutta jossa hiekka pitäisi saada ikäänkuin piiloon (lapset ja koira kun löytää tiensä pienenkin hiekka-alueen luo) Siihenkin pulmaan otan mielelläni vastaan kokemuksia/neuvoja. Muutoin ympärillä on kaunista mäntymetsää, mutta rakennuksen tieltä hävisi paljon ihanaa kangasmetsän kasvustoa... Sammalta kun siihen saisi, vaan kasvattaminen taitaa olla työlästä.Ja iesteri; edellinen pihamme oli savimaalla. Muistan yhden kauniin kuivan kesän, kun päätimme istuttaa kääpiövuorimäntyjä! Hakkasin talikolla kuoppaa pala palalta, huh. Nyt hiekkamaalla mietin, kun edes pikkasen sitä savea saisin. Että onkohan sellaista sopivaa maata olemassakaan..??
By Sand - 2.5.2008

Ai teillä on tuollainen nurmikon enimmäismäärä ilmoitettu! Meillä ei ole vastaavalla paikalla mitään erityisohjeita.Meidän pihalle on nurmikkoalueille aikoinaan ajettu savea aika paksu kerros hiekan päälle ennen mullan levitystä. Vastaavissa paikoissa osa rakentajista on taas ajattanut paksun kerroksen turvevoittoista multaa ja senkin kanssa menestyneet, mutta sekä savi- että turvevoittoinen multa ovat vaikeita pitkillä helteillä, kun alla oleva hiekkakin menee aivan kuivaksi.Minusta kaikkein parasta olisi sekoittaa savivoittoinen maa ensin olevan hiekan kanssa ja sitten siihen päälle parempaa multaa.Laatoitus ja lautakate ovat helppoja tehdä hiekkamaalla, kun mitään pohjatöitä ei tarvita - vain tasaus laudalla. Nurmikko kannattaakin korvata mahdollisimman usein jollain kovalla pinnalla.
By Titamiini - 2.5.2008

Iso kuorma hevosen palanutta lantaa... sitä saa ihan hakemisen vaivallakin. Joka vuosi lisätään sitä hiekkamaahan, kyllä se maan laatu siitä lähtee muhevoitumaan.
By Temskukka - 2.5.2008

Niin, eikös tämä gurumme Alan neuvoi samaa? Eloperäistä lisätään elottomaan?

Muuten kyllä jotenkin maalaisjärkeeni vetoaa tuo saven levitys alle ikäänkuin pidäkkeeksi ettei multa tihku hiekan läpi jonnekkin syvälle.
By Miikos - 2.5.2008

Te asustelette sitten hiekkamaassa myös silmän isku Juurimattoa en ole vielä käyttänyt vaan laittelin suodatinkangasta kun koivutkin kaadettiin pois häiriköimästä. Meillä on sitä varastossa aikalailla, en tiedä olisiko edullisempaa kuin juurimatto varsinkin jos sitä tarvitsee paljon. Tuolla kuvagallerian puolella juuri kyselin vinkkejä paahteisen paikan rinteeseen mikä on tosiaan pelkkää hiekkaa. Istuttelen sinne tuiviota useamman neliön alalle ja tietysti mätän suodatinkangasta ja multaa kavualustaksi. Mitenkäs sulle sopisi sinne havut, seppelvarpu taikka lamohietakirsikka? Ketoneilikka, kangasajuruoho ym. taitavat tulla toimeen aika vähässä mullassa ja kuivassa.

By iesteri - 2.5.2008

luonnonmukainenpiha,,,minusta kanssa tuntuu,että aina löytyy valittamista,pitäisi opetella olemaan tyytyväinen niihin oleviin olosuhteisiin!
By luonnonmukainenpiha - 5.5.2008

Ja kotvasen taas kesti, vuorotyöläinenkin kun olen ja viikonloppu meni töissä. Niin, siis että hevosen lantaa... Nyt seuraa sitten tooosi tyhmä kysymys: Siis ihanko lanta vaan leväytetään siihen nurmelle ja toivotaan ettei kukaan tuo sitä kengissään sisälle, heh..? Siis oikeasti, kuinka noin niinku käytännössä tapahtuu? Kuulostaa nimittäin varteenotettavalta vinkiltä, kiitoksia siitä.Kaivurikuskimme kävi tänään, viikon päästä alkais pihatyöt, jee!! Sanoi että saattais saada hankittua ihan kunnon "syväsavea", ilman mitään kasvustoa joka meidät yllättäis jonkun ajan kuluttua nousemalla iloisesti nurmen seasta... Eli päädyimme levittämään savikerroksen hiekan ja mullan väliin.
By luonnonmukainenpiha - 5.5.2008

Vähän viiveellä tajusin nuo kaksi viimeistä viestiä... Hyvä idea istuttaa rinteeseen havuja. Meillä kans kun on pieni, loiva mutta pitkähkö etelärinne. Jollain pitäis se rinne "sitoa", nurmea meiluummin istuttaisin siihen jotain. Rinne kun laskee pihasta poispäin, niin siihen ei kannata mitään kovin matalaa tai esim. kukkapenkkiä laittaa kun siitä ilosta pääsisi nauttimaan vain naapurit. Havuista olis silmäniloa myös itselle.
By Oulunseudulta - 5.5.2008

Se palanut (=maatunut, ei tuore) hevosenlanta sekoitetaan maahan. Siihen kohti mihin tulee nurmikko, hevosenlanta sekoitetaan maahan mullan joukkoon ennen nurmikon kylvöä. Kukkapenkkeihin hevosenlantaa voi lisätä vuosittain kukkien juurille. Samoin pensaille. Hevosenlantaa saa monesti ilmaiseksi tai edullisesti, ja se sekä lannoittaa että on hyvää maanparannusainetta. Ja multaa ei tarvita sitten niin paljoa. Jos lähistöllä on ravi- tai ratsutalleja, kannattaa soitella ja kysyä.
By Sand - 13.5.2008

Lainasin eilen kirjastosta Tammen suuren puutarhakirjan - osa 3- ja siitä lueskelin illankähmässä oikein antaumuksella kohtia pihapuiston hoito ja sun muuta. Yllätyin oikein isosti, kun kirjassa sanottiin, että vaahteran ja tammen lehdet tuottavat hapanta lehtikariketta! Minä olen touhunnut vaahteranlehtiä esim. viime syksynä silppuamalla kasvimaan multaa parantamaan, tehnyt isoja lehtikomposteja, missä suurena enemmistönä on ollut vaahteraa ja käyttänyt lehtiä myös jatkuvasti katteena perennapenkeissä.
Eli neulasmassan lisäkkeeksi kun vaahteraa laittaa saa taatusti hapanta tuotetta! (Vaikka se ei ole ollut tarkoitus)
No. Kirjassa myös selostettiin viisaita siitä, mitä kangasmetsässä suurten männynrunkojen keskellä asuja voisi tehdä. Neuvottiin myös ymmärrettävästi maisemapuiden huomioon ottoa ja niiden esiin nostoa liian tiheän puuston keskeltä. Oli mm. hyvä neuvo koivuista. Kaada niin monta koivua, ettei uni meinaa silmään illalla tulla ja kaada aamulla muutama lisää. Se neuvo pitää ainakin paikkansa: meillä kaadettiin joku aika sitten pihan reunalta yksitoista koivua, jolloin esiin pääsi kaksi kaunista, suurta riippakoivua, eikä ohikulkija edes huomannut, että puita on häipynyt!
Pihlajaa alipuustoksi siinä suositeltiin suurten mäntyjen joukkoon sopivassa määrin ja myös hienosti neuvottiin, miten oksia säilyisi mahdollisimman alas saakka suurissa männyissä. Tuo pihlajasuositus oli mannaa minun korvilleni (tai toiveilleni), koska niissä kahdessa saavissa ja yhdessä tynnyrissä seisoo yhä pihlajia odottamassa hyvää urakehitystä. Kirjassa lueteltiin myös joitakin hyviä pensaita mäntykankaalle, mutten muista niitä tässä kaikkia ulkoaniin.
Suosittelen teille muille mäntypihan puutarhureille tuon opuksen tekstiä siitä alusta ennen kasvikohtaisia esittelyjä.
Myös hernepensaiden kohdalta sain ansiokasta lisätietoa ja uskonvahvistusta samasta painavasta tiiliskivestä. Pyrin itse saamaan aikaan hernepuita, en leikattua herneaitaa - toiveenani on jopa itse kasvattaa riippahernepuita ammattitaitoisen puutarhamyyjän (Suonenjoki: Iisvedentien varren perimmäinen myymälä) neuvojen ja kirjavahvistuksen avulla.
Jos siis hiekkamaalla halutaan kehittää olosuhteita mahdollisimman luonnollisesti ja luonnonmukaisesti, kannattaisi puustona käyttää mieluiten vain muutamaa koivua, eniten pihlajaa ja harmaaleppää (jonka sanotaan pärjäävän kuivillakin paikoilla kohtuullisesti). Tuomihan menestyy ainakin minun paikassani myös mainiosti - samoin kriikuna, kirsikka ja omenapuu. Hyviä pärjääjiä ovat hernepensaat, pensasruusut ja enemmistö perennoista, jotka eivät tarvitse välttämättä "tuoretta maata".

By Emo - 20.8.2009

Parempaakaan palstaa en asialleni löytänyt, joten valvojat siirtäköön, jos ihan pieleen meniTäällä olis kohtuumatkan päässä myytävänä seulottua peltomultaa 9 e/kuutio, kotiinkuljetus lisää pikkasen hintaa.Onko teidän mielestänne halpaa vai kallista? Mulla kun ei ole mitään vertailukohtaa, paitsi kaupan säkkimullat.
By Heksu - 20.8.2009

Vapon kompostilannoitettu maksaa tuplasti tuon itse noudettuna. Kuorman jos tilaa niin rahti taas tuplaa sen riippuen vähän matkan pituudesta. Mutta kuis peltomulta ihte, monet sanoo että on melkoinen siemenpankki olemassaan, minulla tuossa vapon tavarassa ei ole ollut valmista rikkakasvustoa (paitsi silloin kerran mutta se korvattiin).

Mutta vapoon verrattuna siis edullista, pääsetkö itse katsomaan, ettei sieltä tule sitten mitään saviylläriä tms?
By Emo - 20.8.2009

Myyjä vakuutti puhelimessa, että ei ole savipitoista (vaikka pientä savisuutta en pahakseni panisikaan; paranisi meidän hiekkamaan kosteudenpidätyskyky. Ja sanoi, että seulottu on, mutta siemenrikoillehan ei voi mitään. Sama ongelma olisi omankin "multa"kasan kanssa. Sitaatit siksi kun se oma multa on melkein pelkkää hiekkaa.
By Heksu - 20.8.2009

Kysy nyt vielä, paljonko on se "vähän" rahtia, on niin suhteellinen käsite Smile
By nanikka - 20.8.2009

Taitaa olla peltomultana ihan keskihintaista. Toisaalla sitä saa reilustikin alle kympin kuutio, toisaalla maksaa päälle.Ravinteet ja rikkojen määrä lienee arvoitus?
By Emo - 20.8.2009

En mää usko, että se kovin paljon on kun sanoi, että lähelle kuskaa ilmatteeksi, ja ottaa vain polttoainekulut, mutta tarkistetaan.Nyt on ongelmana vain se, että en saa isäntää kiinni karhunkierrokselta. Siellä on niin huono kenttä Soneralla, ja poika taas ei vastaa puhelimeen jostain syystä. En oikein viittis tilata ilman isännän suostumusta: sehän sen mullan joutuu suurimmaksi osaksi levittelemään.
By Heksu - 20.8.2009

No eikös sitä tarvi ennemmin tai myöhemmin kuitenki? Wink
By Emo - 20.8.2009

Juu, mutta olis varmaan aika sokki tulla kotiin, ja Hiluxin paikalla tönöttäis iiiso multakasa. Vois tulla sanomista, vaikka periaatteessa tarpeeseen tuleekin.
By Heksu - 20.8.2009

No sitte on toinen juttu jos vie auton paikan!! naurua

By Sand - 20.8.2009

Emo, olisiko sinulla mahdollisuutta käydä paikan päällä katsomassa sitä peltoa? Olen itse aikojen alussa erehtynyt ostamaan peltomultaa, josta teimme nurmikkoa viemärityömaan jäljiltä. Maa oli niin savista, että kalteva ja kuiva alue on välillä kovaa kuin asfaltti.
By Emo - 20.8.2009

Kyllä voin käydä. Multa on jo kuulemma seulottuna kasoissa.
By Sand - 20.8.2009

Ja jos näyttää hyvältä, ota elämäsi riski ja hommaa multaa ilman isännän siunausta BigGrin Hinta ei kuulosta pahalta ollenkaan. Kaupan pussimullat tulevat paljon kalliimmiksi.
By Emo - 20.8.2009

Hihhei, isännältä tuli lupa, ja kävin jo katsomassa kasat. Oikein mustaa, tiivistä multaa, ja kun lapiolla rouhaisin, niin ei paakkuja, ei juurenpätkiä. On tosiaan seulottu. Sillä puolella, mistä ei ole tänä kesänä kaiveltu, kasvoi ohdaketta, siemenrikkana, mutta tuskinpa tällä hinnalla löytyy peltomultaa ilman rikkakasvin siementä. Pitää vaan eka vuodet kitkeä ahkerasti, helpostihan siemenrikat irti saa.

Ainoa harmi, että ehtii toimittaa vasta lauantaina, ja mulla on lähtö reissuun jo sunnuntaina. Toivottavasti ehdin istuttaa keltapenkin siinä välissä.
By Emo - 22.8.2009

Multa tuli.

8 kuutiota maksoi satasen rahteineen. Ihan hyvän näköistä. Tehty jopa viljavuustutkimus, jonka mukaan ei tarvi kalkkilisää eikä muutakaan.
By Heksu - 22.8.2009

Kuulostaa ihan hyvältä diililtä SmileNyt sä ehdit vaikka mitä ennen huomista!
By Ketkukettu - 22.8.2009

Kiva kuulla emo, että olet saanut kunnon tavaraa! Nyt ei kun hommiin ;-) Ei paha hinta ollenkaan.
By Emo - 22.8.2009

Jup selkä vääränä tässä jo rahtaan kukkapenkkiin. On muuten painavaa tavaraa. Täyteen ei voi kottaria lastata. Onneks ei ole pitkä matka.Mietin vaan, että olisko syytä sotkea pohjamaahan? On nimittäin savipitoista, ja meidän maa taas hiekkaa.
By Ketkukettu - 22.8.2009

Varmaan kannattaa ainakin lapio/talikon mitalta sotkea pohjamaahan. Niin mä ainakin tein kun perustin uutta penkkiä ja me ollaan myös hiekkakankaalla. Ainakin tuossa uudessa osassa nyt kasvit kasvaa paremmin kuin vanhassa, missä vedin pussimullat vaan lähinnä pintaan ja istutuskuoppiin. Tasaa ja pidättää varmaan paremmin kosteutta (ja ravinteitakin).
By Emo - 22.8.2009

Huohh, urakka kasvaa. Penkki on pitkä. Nyt tää tarvii kahvia!
By Sand - 22.8.2009

Oi että, mikä onnellinen multakuorma onkaan Emolle osunut. Pystyn täysillä eläytymään mukaan tuohon ralliin! Koettaisit malttaa edes vähän säästää sitä hyvää multaa jemmaankin. Voisit kymmenkertaistaa osan mullasta sekoittelemalla sitä komposteihin.
By Emo - 22.8.2009

Kuule kyllä sitä on, kahdeksan kuutiota! Tuohon penkkiin, jonka sain tänään tehtyä (5x0,8) ei mennyt kuin pieni osa, olikohan 10 vajaata kottarillista. Siinähän oli jo pohjalla sitä pohjamaata ja hevonhyväturvetta. Mansikkamaa menee uusintaan, sinne uppoaa myös. Ja pikkuhiljaa parannellaan tuolla savipitoisella mullalla muidenkin maiden vedenpidätyskykyä.
By mayam - 28.4.2014

Nostelen vanhaa aihetta, kun en äkkiseltään löytänyt uudempaakaan hiekkamaata koskevaa. Vaikka mulla on taustalla maatilatalouden pt, eli viljelyjutuista numero todistuksessakin, olen silti ihan kädetön näissä pihahommissa. Ostin syksyllä muutama vuoden tyhjillään olleen vanhan talon, ja sen umpeenkasvaneen tontin, ja nyt pohdin tota kasvimaahommaa. Vanhan kasvimaan paikka on ihan puhdasta hiekkaa, tosin sitä kai täällä on kaikki pinnat, kun harjulla ollaan. Hiekassa kasvoi hienosti vuohenputki, ja narsissit, samainen vuohenputki viihtyy myös kukkapenkeissä, joihin on ajettu multaa joskusmuinoin. Muualla vuohenputkeen ei törmää. Millä mä taion tosta hiekkalaatikosta viljelykelpoisen? Hevosen paskaa on tarjolla ihan niin paljon, kuin viitsii hakea, mutta tarvitsenko sitä hillittömän kallista multaa siihen lisäksi? Tässä tuhannen kohdan remonttilistan kanssa eläessä en haluais laittaa yhtään ylimääräistä siihen hietikkoon, mutta härkäpavut ois silti kiva saada kasvamaan. Multaa joudun ostamaan jo kasvilavoille, kasvihuoneeseen jne, joten jos ton hiekkalaatikkopellon sais kuntoon ilman sellaista.
By Kaisaliisa - 28.4.2014

Ruohosilppu, ruohosilppu tulis ekaks mieleen. Esim. kun googlettaa hiekkaviljely, niin löytää ohjeita.
By mayam - 28.4.2014

Meen kuukkeloimaan. Mut ei mulla ruohosilppua niin paljoa tuu kuukaudessa, hei pihanurtsi on pelkkää sammalta. BigGrin Siitä saa yhdellä leikkuulla ehkä litran silppua haravoitua.
By mayam - 29.4.2014

Jälleen huomaa, kuinka pihalla olen pihahommista. En tajunnut ees etsiä netistä mitään hiekkaviljelyhommia, koska en ymmärtänyt, että hiekassa vois mitään kasvattaa. Kiitokset Kaisaliisalle, mullahan on siis periaatteessa valmis kasvualusta härkäpavuille, turhaan kriisasin niistä mullista. Katteena käynee ruohon lisäksi rikkaruohosilppu, sitä (vuohenputkea) kun irtoaa joka penkistä päivittäin. Eiku hevonkakan hakuun, ja istutteluun!
By mummi - 29.4.2014

Hiekkamaa on arvokasta. tilasin kuorman seulomatonta hiekkaa. maksoi 180 euroa. Siitä sitten kärrään perunamaalle ja kivet tien kuoppiin. Savimaahan hikka häviää nopeasti.
By Kaisaliisa - 29.4.2014

Mayamilla on mitä parhain kasvualusta valmiina! Täällä savimaalla en voi viljellä esim. porkkanoita ollenkaan ilman mittavia toimenpiteitä...
By mayam - 30.4.2014

Noloa on se, että mä oon eiliseen asti haukkunut entisiä asukkaita maalajivalinnoista, ja kiukutellut mullan kallista hintaa. BigGrin No, ny on hietikko käännetty uudestaan, kalkittu, levitetty hevonpeetä, käännetty taas, ja istutettu härkäpavut ja porkkanat. tuhat kääntöäsiis "pienehkön" vuohenputkiongelman takia. Jännityksellä odotan, kasvaako tosta mitään. Katteet on laittamatta, koska en jaksanut ton jälkeen enää kitkeä muualta rikkoja, lannassa ny on heinää ja olkea mukana, mut siinä kaikki.
By Kaisaliisa - 30.4.2014

Keräävä ruohonleikkuri olisi sun paras ystävä nyt!
By mayam - 1.5.2014

On mulla ns keräävä leikkuri, siis sellanen työnnettävä kunnonkohottaja, jossa on keruupussi mukana. Mut ikävä kyllä nurtsilla kasvaa niin vähän ruohoa, että siitä ei paljon leikettä tuu, suurin osa kasvustosta on sammalta. ja puolet pihasta sellasta möykkyä, et leikkuri on koko ajan jumissa, ja sitten kun sitä ravistele likkeelle, irtoaa keruupussi, ja se litra, jonka oot saanu kerättyä, lentää pitkin pihaa. En vaan raaski ostaa kunnon leikkuria vielä, ku tässä on tuhat muutakin rahareikää. Ja kasvaa kunto, ku tota lykkii ja ravistelee. BigGrin