Puutarha.net Keskustelut

Kakiluumu (sharon, persimoni), Diospyrus kaki

https://keskustelut.puutarha.net/keskustelut/Topic2589683.aspx

By Fellow - 22.1.2009

Onko kenelläkään kokemusta kakin eli sharonin eli persimonin kasvatuksesta? Siemeniä on Exotic Gardenilla myynnissä ja tekisi mieli kokeilla. Luettelossa on huonekasvina mutta kokeilisin kasvatusta kasvihuoneessa. Mitenköhän talvetus? Googlettamalla en oikein mitään löytänyt.

By Berino - 27.1.2009

Viime keväänä tilasin siemeniä EG:ltä. Silloin en saanut itämään. Nyt idättelin takanpäällä suljetussa rasiassa märässä talouspaperissa. Äsken kurkkasin ja pienen pieni itu oli. Laitettu 14.01, eli vajaa kaksi viikkoa meni. On vielä niin pieni juuren alku, että en uskalla mutiin heittää.
By Fellow - 27.1.2009

Tilasin siemeniä minäkin, ans' kattoo kuinka käy. Voidaan ainakin Berinon kanssa täällä kertoa kokemuksia. Vielä ei ole siemenet tulleet mutta meinaan kylvää heti kun ne vaan saan, sieltä EG:ltä tulee minullekin.
By bluedreams - 7.2.2011

vaatii lämpö- ja kylmäkäsittelyn itääkseen sanoivat netissä...
By Raksuli - 3.2.2012

Löysin noin kuukausi sitten siemenen ostamastani persimonista (yleensähän niitä ei ole) ja laitoin sen veteen lillumaan pariksi vuorokaudeksi. Sitten pistin multaan viilipurkkiin ja nyt siellä on virkeät sirkkalehdet esillä ja pukkaa ensimmäistä oikeaa lehteäkin. Siirrän sen pian isompaan ruukkuun ja yritän paapoa sitä keittiön ikkunalla. Onko kukaan saanut kasvateltua tätä etelän ihmettä? Mitä pitäisi kasvatuksessa ottaa huomioon?
By rinu - 3.2.2012

Muutaman vuoden on minulla ollut. Kasvatin myös sen siemenestä. Kesät on ulkona ruukussa ja talvet on ollut viileässä peräkamarissa jossa on pudottanut lehtensä talveksi.
By Rillari - 8.5.2012

Kakini on ollut mullassa sisällä ja ukona, ei tahdo itää. Onko kikkoja joita kokeilla?
By Rauhnio - 27.11.2012

Panin siemenen suoraan multaan helmikuussa, siitä kasvoi parissa kuukaudessa noin 17-senttinen taimi, jossa neljä lehteä. Sitten se pysyi kesän ja syksyn aivan samanlaisena. Vaihdoin kerran isompaan ruukkuun, sillä oli yksi julmetun pitkä juuri, joka puski jo ulos vanhan aukosta. Nyt alalehdet alkavat kellastua. Olen miettinyt, millainen multa olisi parasta, jos tuo on Espanjan ja Israelin mailla viihtyvä kasvi. Mutta ehkä se vain pudottaa lehtensä talveksi. Nyt löytyi toinen hedelmä, jossa siemen.
By bluedreams - 27.11.2012

Yhdessä hedelmässä oli sitten kuusi siementä, joten nyt alkaa sitten persimonimetsän kasvatus.  BigGrin
By raipel - 27.11.2012

Löysin talvella useasta muutamia siemeniä. Kylvin kaikki vermikuliittiin. Ovat olleet vuoroin lämpimässä ja taas kylmässä, mutta yhtään itänyttä ei ole vielä ilmestynyt.
Muistaakseni se kestää ~-20°. Jos saisi jostain kylmemmässä kasvaneesta siemeniä, niin voisi kokeilla meilläkin ulkokasvatusta. Luultavasti hedelmät jäisivät kyllä raaoiksi.
By bluedreams - 24.2.2014

Ikkunalla on nyt sitten yksi siementaimi terhakkana. Smile
By Hibiskus - 11.1.2015

Minäkin löysin tuossa syyspuolella yhdestä kakista siemenen, ja tietysti heti laitoin sen purkkiin. Se iti ehkä kuukaudessa, ja tuolla se nyt keittiön ikkunalla levittelee lehtiään. Pikkuinen se vielä on, olisko kaksi lehtiparia, viitisen senttiä korkea. Jännää nähdä minkälainen kasvi siitä tulee!
By sohvakukka - 11.1.2015

Mä en ole löytänyt siemeniä vaikka olen tarkkaan tutkinut joka hedelmän minkä olen syönyt :/
By Jadetsu - 11.1.2015

En mäkään oo löytäny ku kolome siementä
By Hibiskus - 11.1.2015

Se mun oli semmoinen luumunkiven kokoinen kivi, että ei ihan suurennuslasilla tarvitse etsiä. Smile
By sohvakukka - 11.1.2015

No hyvä tietää, jätän suurennuslasin pois etsinnästä Wink
By Sienestäjä - 11.1.2015

Persimoneja on tullu syötyä vaikka kuinka, mutta en oo koskaan nähnyt yhtäkään siementä :/
By PirjoA - 11.1.2015

Meilläkin on yksi siemen ollut persimonessa, sen tökkäsin johonkin kukkaruukun reunaan, en vaan muista mihin. Mielenkiinnolla odotan jos jostain tulis outoa kasvua Smile.
By Hibiskus - 11.1.2015

Mulla muuten nousi mullasta kypärä päässä ja meinasi mädäntyä sinne sisään ennenkuin uskalsin taistella sen auki. Kauhea vaiva olikin, ja vielä siihen jäi jotain ryönää, mutta en enää uskalla ronkkia ettei pahastu.
By PirjoA - 21.1.2015

voiskohan tämä olla persimonin taimi? vai mikäkuva


By Kyssäkaali - 21.1.2015

Taitaa kuule olla! Googlasin kaki seedling, ni samannäkösiä kuvia löytys.


By PirjoA - 21.1.2015

huvikseni tökkäsin siemenen joskus syksytalvesta soilikin juurelle, en kuvitellut sen kasvavanSmile
By Kyssäkaali - 21.1.2015

Tuoreeltaako tökkäsit, vai oliko vanhempi siemen? Mulla on yks äidiltä saatu. Jos liottais ensin vähän aikaa?


By PirjoA - 21.1.2015

Ihan tuoreeltaan, kun sattui siemen löytymään. Mietin että kumminkahan päin pitäsi laittaa ,no sinne vaan tökkäsin Smile
By Kyssäkaali - 12.3.2015

Pari viikkoa sitten laitoin kuivan siemenen multaan. Tänään menin tonkimaan, niin juurtahan se siellä pukkasno.


By PirjoA - 12.3.2015

Sieltä se lähtee, minun kakiluumu kasvattaa jo kolmatta lehtiparia ja on toistakymmentä senttiä korkea.
By Kyssäkaali - 23.3.2015

No pitihän mun mennä sitä siementä tonkimaan sitten enemmän. Ni juuri oli kiertyny sykkyrälle ja jo mustunu päästä. Yritin sitten avata siementä, ni poikkihan se juuri napsahti!(ylöspäin parkuva hymiöWink


By PirjoA - 23.3.2015

No voi kurjuus, jos nyt kuitenkin tulis uusia juuria!
By Kyssäkaali - 23.3.2015

Kyl se on jo menneen kans samanveronen.


By LeonM - 18.2.2020

Löysin viime viikolla kahdesta syömästäni kakista siemenen. Laitoin toisen suoraan talvettamani chilin ruukkuun ja toisen sammaleen kanssa salpapussiin. Jälkimmäinen näköjään iti kahdessa päivässä, sillä siemenen päässä näkyy pieni vaalea töpö. Taidan odotella vielä muutaman päivän ennen kuin laitan tuon multaan.

Odotuslistalla itäviksi on seuraavina mango ja sitten granaattiomena. 

By Nuu - 18.2.2020

LeonM - 18.2.2020
Löysin viime viikolla kahdesta syömästäni kakista siemenen. Laitoin toisen suoraan talvettamani chilin ruukkuun ja toisen sammaleen kanssa salpapussiin. Jälkimmäinen näköjään iti kahdessa päivässä, sillä siemenen päässä näkyy pieni vaalea töpö. Taidan odotella vielä muutaman päivän ennen kuin laitan tuon multaan.

Odotuslistalla itäviksi on seuraavina mango ja sitten granaattiomena. 


Älä oottele niin kauaa koska mitä pidempi juuri on, sen herkemmin se katkeaa multaan laitettaessa. Minusta tuo kuvan tilanne olis ihanteellinen hetki multaan laittamiselle.  En oo kylläkään kakin siemeniä idätellyt mutta jättikurpitsan siemen on samaa kokoluokkaa ja niiden idättämisestä kosteassa paperissa salpapussin sisällä on kokemusta reilusti. Se juuri kasvaa noissa ihanteellisissa oloissa tosi nopeesti ja päivässä voi jo kääntyä ihan väärinpäin. Siinä sitten on miettimistä  että miten ton nyt multaan laittaisi.
By LeonM - 19.3.2020

Laitoin 12.2.20 kaksi siementä itämään. Toisen liotuksen kautta salpapussiin ja toisen suoraan multaan. Talvettamani chilin juurelta ei ole vieläkään noussut mitään, mutta toisessa on jo kolme lehteä. Korkeutta ehkä 7 cm.