Puutarha.net Keskustelut

Yrtti/kasvimaa

https://keskustelut.puutarha.net/keskustelut/Topic2641447.aspx

By herne - 4.7.2009

Moi!


Täällä aloitteleva puutarhaintoilija, jolla on kaksi tuollaista muutaman neliön kasvimaata, joissa kasvatetaan hernettä, salaattia, sipulia jne. Nyt sitten sain tuollaisen vanhan hiekkalaatikon reunuksen, johon meinasin laittaa monivuotisia yrttejä ja mitä nyt keksisinkään.


Laatikon koko on ehkä 2x2m ja korkeus ehkä 30cm. "Ongelmana" nyt onkin, että laitanko pohjalle jonkin eristeen, ettei maassa olevat rikkakasvit pääse heti läpi, vai lykkäänkö mullat (+ palaneet hevosenlannat) suoraan vaan maan päälle?


Mielelläni ottaisin myös kokeneemmilta ideoita, että mitä monivuotisia yrttejä/kasveja tuohon alalle kannattaisi laittaa.

By Puutarhakeiju - 4.7.2009

Aika helpolla selviät jos katat alustan paksulti sanomalehdillä ja puolisen metriä myös yrttimaan ulkopuolelle, etteivät rikat kaivaudu reunoilta..Ulkopuolella olevat sanomalehdethän voi peittää vaikka kuorikkeella tms. Sanomalehdet maatuvat ajan kanssa ja yrtit saavat juurensa syvemmälle maahan.

By sailasi - 4.7.2009

Puutarhakeijun ohjeiden mukaan on helppo homma. Mitä sinne sitten laitat, on ihan kiinni siitä, mitä kasviksia tarvitset. Mulla on tällä hetkellä hiekkalaatikossa mansikkaa, koska sillä on pienet juuret eikä tarvitse syvää multatilaa.
By herne - 5.7.2009

Kiitos Puutarhakeiju neuvostasi. Nyt on ryytimaa laitettu alulle ja tosiaan hyviä ideoita monivuotisista yrteistä/kasviksista ottaisin mielelläni vastaan. Erilaisia sipuleita meillä menee rutkasti ja ruohosipuli nyt on aivan ehdoton, mutta kertokaa kokeneemmat, mitä muuta sipulia/muuta syötävää sinne voisi laittaa?
By Tipilintu - 5.7.2009

Kiinansipuli, pillisipuli, valkosipuli..
By Puutarhakeiju - 5.7.2009

Oreganoa tarvitset ainakin koska täällä kun pyörit huomaat ensi keväänä kasvattavasi tomaatteja ( jollei innostus niihin ole jo iskenyt) ja pizzan ja tomaattisoseiden maustajaksi se on ehdoton. Ja rakuunaa, jotta voit tehdä rakuunaporkkanoita. Valkosipulin voit tuollaiseen penkkiin laittaa jo loppusyksyllä, jolloin lähtee kasvuun jo aikaisin keväällä.

By herne - 5.7.2009

Kiitos! Onko oreganokin monivuotinen (mulla ei ole siemenistä nimittäin noussut pihalla oreganon kylvykohtaan mitään, joten lisäsin sinne ihan normaaleja sipuleita)? Ja siis ihanko törkkään valkosipulin kynsiä penkkiin? Keväällä muutaman koitin tuonne perinteiseen penkkiin ja varsi on ainakin pitkä...

Lisää ideoita, jos vaan viitsitte. En malta lähteä nyt nukkumaankaan Wink
By Puutarhakeiju - 5.7.2009

Valkosipulilla on omat sivunsa joita kannattaa käydä lukemassa siellä on varmasti juttua talvivalkosipulin kasvatuksesta.


Itse en nykyään viitsi yrttejä ja vihanneksia siemenestä kasvatella koska kun kaupasta ostetun ruukkusalaatin tai yrtin laittaa maahan siitä syö kolminkertaisen määrän, mitä alunperin osti. Viime talven selvisi jopa maahan istutettu ruukkurucola, vastoin kaikkia odotuksia. Ja varsiselleriä yritin kerran kasvattaa siemenestä mutta tulos oli onneton. Sen sijaan kaupasta ostetun varsisellerin mukulaosan kun laittaa maahan niin uutta vartta pukkaa paljon nopeammin. Sen talvehtimisesta en osaa sanoa.
Oregano on monivuotinen. Minulla on talvehtinut monta vuotta 15L ruukussa, jonka käännän talveksi kyljelleen, ettei kerää vettä ja halkea.By Maire´ - 5.7.2009

Monivuotinen on oregano ja valkosipulin kysiä voit laittaa syksyllä maahan siihen saakka kun maa on sulaa. Seuraavana keväänä lähtevät sieltä matkaan. Täältä löydät haulla hyviä ohjeita valkkarien kasvatukseen.
By Maire´ - 5.7.2009

Jopas tuli neuvoja oikein tuplatenSmile)
By anita - 5.7.2009

Oregano on monivuotinen, kasvaa isoksi ja leviää, eli se kannattaa ottaa huomioon istuttaessa. Timjami tai ajuruoho on myös monivuotinen ja monikäyttöinen hyvä yrtti. Mintut näin makean ja teen ystävälle on tietysti ehdottomia. Mutta sama varoitus kuin oreganossa, kasvaa ja leviää. Ne kannattaakin istuttaa penkkiin pohjattomassa ruukussa. Valkosipulia ja tavallista sipulia ei kuulemma kannata laittaa vierekkäin, luin justiinsa muutama päivä sitten jostain ketjusta. Minulla ne on muutenkin muualla, omissa penkeissään, koska meillä menee sipulia paljon. Persiljan ja tillin voi istuttaa suoraan kaupan ruukuista, kun pätkäisee vähän lyhyemmäksi, että juurtuvat paremmin. Sama pätee myös salaattiin.
By sailasi - 5.7.2009

Monivuotisia yrttejä jo mainittujen lisäksi:

sitruunamelissa, saksankirveli, liperi eli lipstikka, rakuuna (jos vain saat ranskalaisen, niin sitä). Kaksi- ja yksivuotisia on lisäksi tosi paljon.Ahomansikkaa voi ripauttaa joukkoon naposteltavaksi, se lisääntyy ja täyttää maan - ei kun hiekkalaatikon tässä tapauksessa :-)Oletko tutustunut Yrttatarhan sivustoihin? (En muista osoitetta, mutta jotain yrttitarha.com tai yrttitarha.fi tai jotain)

By herne - 6.7.2009

Kiitos sailasi tuosta Yrttitarha-sivusto vihjeestä. En ollut siellä aiemmin käynyt.Mistä yleensäkin saatte monivuotiset yrttinne? Kaupasta vai tuttavilta, vai kasvatatteko jotain ihan siemenistä? Miten hyvä valikoima kaupoissa ylipäätään on valmiiden yrttien suhteen? Toki riippuu paikkakunnasta, mutta noin yleensä?
By maallemuuttanut - 31.3.2010

Tana kevaana paasen laittamaan ensimmaisen oman kasvimaani, siemenet jo ostettu Smile

Olen aika aloittelija joten seuraa sarja tyhmia kysymyksia.

Olen ajatellut tehda sellaisia lavoja jotka taytetaan mullalla. Mita multaa sen pitaisi olla? Enta millaiseksi maa pitaa muokata niiden lavojen alla ja miten syvasti ja pitaako siihen lisata lannoitteita tai maanparannusaineita tms? Kasvimaa perustetaan nurmikolle pihan peralle. Pitaako se kuopan pohja vuorata jollain ja minka vuoksi, siksiko ettei rikkakasvit paase? Kavisiko tahan tarkoitukseen pahvi; sita kun on meille kertynyt kun taas sanomalehtea ei niin paljoa meille kerry... 

Tarkoitus olisi nyt ekana vuonna laittaa ihan perusjuttuja kuten salaattia, herneita, tillia ja persiljaa, porkkanoita. sipulia. 

Mies tahtoo lisaksi perunamaan mutta se taitaa sitten olla taas ihan oma taiteenlajinsa? Vai voisiko perunaa istuttaa noihin ''laareihin'' siina missa noita muitakin? Toisaalta, kasvatetaanhan perunaa jopa sangoissa!
By Pottuvarvas - 31.3.2010

Kannattaa lukea hyötytarha osiosta ainakin keittiöpuutarha-potager. Sieltä löytyy hyvät tiedot.
By Kurppa. - 31.3.2010

Lavoihin esim. lavakauluksista tehtyihin jossa kasvatetaan salaatteja herneitä ym. riittää kun nurmikon päälle levitetään vaikka niitä pahveja ja siihen hyvää multaa (kompostimultaa tai vastaavaa, ei kuitenkaan kaupunkien kompostimultaa)

Juurimatto on paikallaan pohjalle silloin kun lähellä on puita tai muita kasveja joiden juuret voivat hakeutua kasvimaalle. Samoin jos lähistöllä on vuohenputkea tai muuta hankalaa rikkakasvia.

Perunoille ja porkkanoille olisi paksumpi multakerros paikallaan.

Voithan rakentaa korkeammat laidat tai kaivaa maata hiemen lavojen alta.
By mai-lee - 31.3.2010

kasvimaan perustaminen nurmikolle voisi olla hyvää luettavaa myös. - ja sano sille isännällesi, että aika hyvän sadon saa nurmikkoperunastakin:-)
By Oulunseudulta - 31.3.2010

Kaupunkien kompostimulta ei sovellu syötäville kasveille. Voit käyttää pussimultaa (tulee kylläkin kalliiksi), ostaa jostakin multaa peräkärryittäin tai tilata itsellesi multakuorman. Pääasia että multa on seulottua (=rikkaruohotonta), muuten menee hermot kun rikkaruohot tukahduttaa muut kasvit.

Toki perunaa voi kasvattaa lavoissakin, kunhan multatila (=mullan syvyys) on riittävä perunalle, sehän kun tekee mukulat maan alle ja sitä pitäisi vielä mullatakin.

Salaatille, herneelle, tillille, persiljalle ja sipulille riittää kohtuullisen pieni multatila eli matalahko lava. Porkkana vaatii korkeamman lavan, ellet sitten kasvata niitä pieniä pyöreitä porkkanoita.

Uusimmassa Kotipuutarha-lehdessä on lavoista juttua.

By Nuu - 31.3.2010

hei maallemuuttanut, siirsin viestisi ( "vinkkeja aloittelijalle kasvimaan perustamiseen?"Wink vastauksineen tähän ketjuun jossa asiasta on puhuttukin jo, ja jossa siitä on hyvä jatkaa. Ja kuten vinkkejä jo saitkin, on monia muitakin keskusteluketjuja joissa asiaa aiheesta löytyy
By maallemuuttanut - 31.3.2010

No ihmettelinkin kun en mistaan enaa loytanyt tata kysymystani vaikka kuinka hain. Mutta loytyi se sittenkin kun olin tarpeeksi ovela! BigGrin

Juu muista ketjuista jo sainkin vastauksia, lahinna nyt vain 'enaa' kaipaan vastausta etta kayko tuo pahvi sanomalehden sijaan sinne alle?Luulen etta paasiaisena isanta saa nikkaroida niita reunuksia. Tai no, ainaskin yhden, koemielessa. Jos siita tekisi kolme lautaa levean, niin olisi varmaan tarpeeksi syvyytta? Meilla on vanhastaan olemassa jatelautaa vaikka kuinka, en vaan muista miten leveaa se oli.
By Nuu - 31.3.2010

Kyllä pahvi käy katteeksi maahan sanomalehden sijasta. Maatuu sinne omia aikojaan ihan kuten sanomalehtikin.

Ai niin, viestin siirrosta sen verran, että siitähän tulee automaattisesti ilmoitus sille jonka viesti on siirretty, ja ilmoituksessa on tieto mihin ketjuun viesti on siirretty
By mai-lee - 31.3.2010


...ei pelkkä tieto, vaan suora linkki ko uuteen ketjuun. pelkkä klik riittää. - paha vaan, että ainakin minun sähköpostini luokittelee ilmoitusviestit roskapostiksi; jos ei tee niin kuin pyydetään *tarkista ennen tuhoamista* joutuu hukkuun...
By Oulunseudulta - 31.3.2010

Pahvi on todellakin yhtä hyvä kuin sanomalehdet. Kolme lautaa riittää vallan hyvin ainakin muille kuin perunalle, riippuu laudan leveydestä riittääkö myös perunalle. Monethan viljelevät ns. juhannusperunoita sangossa jotta saavat uusia perunoita jo juhannukseksi, jos lavasta tulee noin sangon korkuinen on multatila varmaan riittävä. Jos perunaa kokeilet niin kannattanee tehdä niin että et täytä lavaa ihan täyteen mullalla, vaan jätät sellaisen vajaan yhden laudan verran vajaaksi, niin voit lisätä multaa sitten kun varsi pilkistää (=multaus). Sitä en kyllä tiedä miten käy jos on sateinen kesä, lainehtiiko laatikossa vettä. Siihen kai auttaa jos on pienet raot lautojen välissä tai pari reikää?
By maallemuuttanut - 1.4.2010

No hyva, pahvilaatikot paasevat sitten hyotykayttoon.Luulisin ettei sita kehikkoa niin tiiviiksi saa rakennettuakaan ettei vakisinkin rakojakin jaa, kun vajaasarmaisesta jatelaudasta tekee. Mutta hyva huomio, taytyy ottaa tuo vedenpaisumuskin huomioon suunnitteluvaiheessa. Ah, sulaisi nyt nuo lumet niin paasisi mittailemaan nurmikkoa
By Oulunseudulta - 1.4.2010

Sanos muuta! Meilläkin on tulevan kasvihuoneen paikan mittaus edessä, metrinen hanki hieman hidastaa paikan valintaa :-)
By herne - 3.4.2010

Mitä tarkoitatte tuolla kaupunkikompostilla? Voiko oman kompostin jälkikäsitellyn mullan laittaa kasvimaalle kasvualustaksi, mikäli siellä viljellään syötäviä kasveja?

Entä sitten tuo sipuleiden yhdistäminen? Miksi valkosipulia ei tulisi laittaa samaan penkkiin muiden sipuleiden kanssa? Mulla on nyt nimittäin ruoho-, ilma- ja valkosipulit tulossa samassa laatikossa...Sad
By Kaisaliisa - 3.4.2010

Kaupunkikomposti tarkoittaa kompostoitua jätevesilietettä, se sopii vain koristekasveille. Oman puutarha kompostin tuotteet käyvät hyvin kasvualustaksi.

Minulla on ollut kaikki sipulit samassa penkissä, eivät ole haitanneet toisiaan.
By Multa - 8.4.2010

Tungen samaan, kun en viiti uutta aloittaa. Voiko Papuja kurpitsoja kasvatta melonin vieressä? Olen jostain kuullut, että melonin kylpailukyky on huono.
By Oulunseudulta - 8.4.2010

Voi kasvattaa kun jätät vain riittävästi tilaa väliin - meloni ja kurpitsa kasvavat aika suuriksi. Tilan vaatimus vaihtelee lajeittain - kannattaa tarkistaa istutusetäisyys siemenpussista tai netistä. Jos istutat liian lähekkäin, kasvit eivät pääse kasvamaan täyteen kokoonsa, jolloin satokin voi kärsiä. Tai pavut jäävät kurpitsan tai melonin lehtien alle.
By maallemuuttanut - 14.4.2010

Heissan, kyselin aiemmin noista pahveista ja muista. Paivitysta vaan tulin laittamaan, etta sain pyhina nikkaroitua kaksi aikasta hienoa (!) lautalaatikkoa joilla aloitan, ehka myohemmin teen noita lisaa (nyt loppui lauta kesken). Tasoittelin pahvit nurmelle, asettelin nuo kehykset niiden paalle, paallystin valiin jaavat kulkureitit ikivanhoilla lattialankuilla joita on jaanyt navetan nurkkiin pyorimaan. Tuli ihan hieno kokonaisuus.Ajattelin yhteen lavaan laittaa sipulia, porkkanaa ja punajuurta. Toiseen lavaan salaatti ja retiisi.

Mutta mites herne ja papu? Niille mulla ei ehka noita lavoja riita, jos en saa aikaiseksi tehda enempaa, niin etta mihin noita kannattaisi kylvaa? Miten syvan ne tarvitsevat?

By anita - 14.4.2010

Laitathan kuvia, maallemuuttanut.

Herneen ja pavun voit kylvää vaikka isoihin ruukkuihin.
By maallemuuttanut - 14.4.2010

Anita, juu mielellani laitan kuvia, tuota tuota heti kunhan meidan kameran laturi loytyy *nolo*. On talletettu sen verran huolella etta ei loydy mistaan. Mutta en ole ehtinyt niin kovin perusteellisesti etsiakaan.Ajattelinkin etta ehka herneen ja pavun voisi kylvaa ruukkuihin - kiitos tiedosta. Epailin vaan etta jos se pitaa olla pitkana rivina mieluummin, kuin pyoreassa ruukussa.
By Oulunseudulta - 14.4.2010

Maallemuuttanut, herneen ja pavun voi kylvää mihin muotoon tahansa. Niinkuin kaiken muunkin. Jos herneen kylvää ympyrän malliin, tukeminen on helpompaa kun yksi keppi sinne keskelle riittää.

Hernehän kasvaa aika kapeana, eikö se sopisi vaikka samaan laatikkoon salaatin ja retiisin taakse? Ja sopisiko pavut lyhyeen päätyyn? Esim. salaatinhan voi kylvää vaikka sellaiselle neliönmuotoiselle alueelle, ei sen tarvitse olla rivinä. Joten se ei paljoa tilaa vie. Nykyisinhän on myynnissä salaattimattoja, missä salaatin siemenet on valmiina sellaisessa harsomaisessa kankaassa - kankaasta leikataan sopivankokoinen pala, peitetään mullalla ja kastellaan. Olen kokeillut jo parina kesänä, hyvin toimii. Ja maton innoittamana olen kylvänyt tavallisenkin salaatin sellaiselle suorakaiteen malliselle alueelle, menee pienempään tilaan kun ei jätä rivivälejä eikä tarvitse niin kitkeäkään.
By maallemuuttanut - 15.4.2010

Oulunseudulta, kiitos taas hyvista vinkeistasi! Tuo matto kuulostaa hyvalta, mulla vaan nyt jo on siemenet valmiina joten taidan kuitenkin tana vuonna kayttaa ne. Mutta kylvankin ne sitten tuollaisen suorakaiteen malliin, todella hyva idea.Luulin ettei tuo herne ja papu saisi olla samassa salaatin yms kanssa, kun eivat taida olla niita kumppanuuskasveja *pahkailee*. Sen vuoksi ajattelin etta laitan ne erilleen. Laatikoiden koko on 125 x 85 cm joten niihin kylla mahtuisi sen puolesta.

By Oulunseudulta - 16.4.2010

Maallemuuttanut, hyvä kumppanuuskasvi on sellainen mistä on toiselle hyötyä. Sen lisäksi on olemassa huonoja kumppanuuskasveja. Loput ovat sitten neutraaleja eli ihan sama ovatko vierekkäin vaiko eivät. Salaatti ja herne ovat keskenään neutraaleja, eli niistä ei ole toisilleen haittaa mutta ei erityistä hyötyäkään. Sen sijaan salaatti ja pavut ovat hyviä kumppanuuskasveja. Tosin sekä herne ja pavut sitovat typpeä, joten ne ovat sitä kautta hyväksi kaikille kasveille, myös salaatille. Eli voit oikein hyvin laittaa pavut ja herneen sinne samaan laatikkoon!
Ei kannata ottaa liian "tosissaan" noita kumppanuuskasveja, mitkä käy vierekkäin ja mitkä ei, se on enemmän sellaista hienosäätöä, "hifistelyä", jos tilaa on kasvattaa kasveja kauempana toisistaan, niin mitkä ovat optimaalisia vieruskumppaneita. Kun tilaa on vähän, en noita kumppanuuskasviasioita kovin miettisi.
Esim. persilja ja salaatti ovat huonoja kumppanuuskasveja, mutta olen viljellyt niitä monena vuonna vierekkäin, enkä ole huomannut mitään erikoista.
Kumppanuuskasveista löytyy mm. taulukko seuraavalta sivulta:
http://www.elisanet.fi/puutteenpera/kumppanit.html
By maallemuuttanut - 16.4.2010

Ahaa - kiitos taas sinulle, Oulunseudulta!
By kurkku - 16.4.2010

luin yhdestä kirjasta että juolaheinän voi hävittää kaasu toholla polttamalla.joten vetelin uuden yrttimaan (joka oli ihan täynnä juolasta)kokonaan toholla.mutta onko muut kokeillu tämmöstä kun en oikein usko että ne juuret jotka ovat syvemmällä tuhoutuu.
By Rosmariini&Timjami - 16.4.2010

Mikä on toho?
By Kaisaliisa - 16.4.2010

En ole kokeillut, mutta olen varma ettei tepsi... Eihän juola kulottamallakaan kuole.

Tosin jos käsittelyn uusii monta kertaa kesässä, saattaa toimiakin! Mutta silloin paikalla ei voi kasvattaa mitään muuta.
By valtsu - 16.4.2010

Olen kokeillut. Kaasupullon letkuun kiinnitetään poltin, jolla polttaa tohotetaan rikkaruohot. Kun palaa niin kuihtuu. Ja nousee juuresta uudelleen.. Mielestäni sopii pienten siemenrikkaruohojen torjuntaan riviväleistä. Laattakäytävän isompiin juuresta lähteviin rikkaruohoihin ei muuta kuin hetken helopotus "voisi olla siistimpi kun anoppi tulee kylään" Sammaloitunut kivenkolo kytee ja kauan ...
By Weikko - 6.6.2010

Mun kumppaneita:    .
   .
By maallemuuttanut - 7.6.2010

Loytyisikohan tassa ketjussa joku tietavainen vastaamaan siihen, etta miksi minulle ei lahtenyt tilli ollenkaan kasvamaan? Tai no, ehka siemenissa oli sitten jotain vikaa, mutta jos teinkin vain jotain vaarin - eli onko tilli sitten jotenkin muuten oikukas ja mita sen kanssa pitaisi tehda? Kannattaako ostaa viela siemenpussi ja kylvaa uusiksi vai onko olemassa valmiiksi esikasvatettuja joita mieluummin suosittelisitte (mahtaa olla kalliita kylla).
By Nuu - 7.6.2010

maallemuuttanut, tilli on helppo siemenistä kasvatettava. Siemenkylvöstä on kuitenkin muistettava kastella säännöllisesti, kuten kaikkia muitakin siemenkylvöksiä. Siemenet eivät saa maassa päästä kuivumaan. Laita vaan uudet siemenet itämään ja kastele vaikkapa päivittäin maata. Kyllä ne sieltä nousevat antamaan perunoillesi, salaateillesiym. ruualle kesän ihanaa makua Smile

Täällä: Tilli on tillille ihan omakin keskusteluketju jos haluat lueskella Smile
By Kreeta-Eulaalia - 7.6.2010

Milloin kylvit? Tilli voi olla joskus todella hidas ja oikukaskin. Kuivassa eivät ainakaan idä. Jaa, Nuu ehtikin ensin.
By Weikko - 7.6.2010

Tilliä voi kylvää pitkin kesää.
By valtsu - 7.6.2010

Tilli ei tykkää kasvaa samassa paikassa kuin aikaisemmin, erittää jotain itselleen haitallista juuristollaan, paikanvaihto auttaa... . Syksyllä kylvettynäkin tilli itää paremmin kuin kuumalla kelillä, olitko kylvöpuuhissa kesähelteellä??
By maallemuuttanut - 11.6.2010

Kiitos vastauksista, koitinkin sitten loytaa lisaa tillin siemenia mutta olivat taalta meidan tienoilta kaikkialla loppu! Valtsulle, en kylvanyt helteilla vaan tuossa toukokuun alkupuoliskolla. Tuo onkin kayttokelpoinen vinkki, etta voisi kylvaa sen jo syksylla valmiiksi.
By maallemuuttanut - 20.6.2010

Taas kyselemassa taalla... kuulin jostain etta sipulit pitaisi jotenkin peitella mullalla sita mukaa kun kasvavat? Onko tama totta? Vahan niin kuin peruna siis?Toinen kysymys pinaatista, olen korjannut satoa poimimalla isoimpia lehtia jo vaikka kuinka, ja nyt huomaan etta pinaattien varret ovat alkaneet kasvamaan pituutta, kuvittelisin etta kasvattaa siis vartta eika niinkaan ehka lehtea. Olisiko nyt oikea aika korjata koko sato?
By anita - 20.6.2010

En ole sipulien peittelemisestä koskaan kuullut enkä siis myöskään peitellyt. Päinvastoin, olen kuullut, että istutettaessa pitää jättää hiukan kärkeä esille. Hyvin ovat aina kasvaneet, olemme saaneet omalta pläntiltä sipulit koko talveksi.
By Kreeta-Eulaalia - 20.6.2010

Samoin juuri sain kuulla, että sipulit säilyvät talven sitä paremmin. mitä matalampaan ne istuttaa, koska varren tyvi ei paksuunnu liikaa ja kuivuu paremmin säilytystä varten.

Purjoja kyllä mullataan, että saa enemmän valkoista vartta.
By pipu - 20.6.2010

En ole koskaan mullannut sipulia, mutta sipulit pitää nostaa ajoissa ja kuivata kunnolla, jotta ne säilyisivät talven. Ja kuivunuttakaan  vartta ei saa leikata vaan se pitää kiertää irti sipulista.
By maallemuuttanut - 2.7.2010

Aloitteleva kasvimaatarhuri ihmettelee moninaisia hyötytarhansa ongelmia... joten ajattelin aloittaa ketjun aiheesta, ehkä tänne kertyvistä kysymyksistä ja vastauksista ajan mittaan on iloa muillekin.

Raparperi ei lähde kasvuun, saamani juurakko oli kyllä vanha (ollut poissa maasta jo hyvän aikaa, voisko se vaikuttaa). Tein kuopan ja lannoitteet pohjalle yms ja kuvittelin sen lähtevän tyontämään uutta versoa, mutta mitään ei näy eikä ne vähäiset lehdetkään ole kasvaneet yhtään. Kauanko odottelen, ennen kuin hankin jostain toisen juurakon?

Ruohosipuli alkoi kuivumaan ja kellastumaan sen jälkeen, kun jaoin ison tupon neljään osaan ja istutin maahan. Miksi niin, ja mitä tuolle nyt pitäisi tehdä?

Sipuli kasvaa hyvin, mutta jotkut varret näyttävät muodostavan kukkaa. Mitä sille pitää tehdä?

Missä vaiheessa tomaattia pitäisi lannoittaa viimeisen kerran, silloinko kun se alkaa kukkia?

Entä pitääko hernettä ja papua lannoittaa jotenkin (kukkivat nyt)?

Sitten vielä kysymys: mitä vielä ehtisi tälle kesälle kasvattaa? Kasvimaassa on taas pikkuisen tilaa ja haluaisin sinne jotain, mutta en oikein tiedä mikä olisi sellainen järkevä kasvi joka vielä ehtisi.

KIITOS
By Nuu - 2.7.2010

maallemuuttanut, siirsin aloituksesi "Hyötytarhan ongelmia" tähän olleeseen ketjuun. Katson että koska esim. raparperilla on oma ketjunsa jossa keskustella ja kysellä sen ongelmista, ruohosipulilla on oma ketjunsa sitä koskeviin asioihin, sipulilla omansa... jne... niin ei ole syytä avata uutta ketjua jossa noista asioista sekaisin kysytään ja neuvotaan. Neuvot ja ohjeet löytyvät niit tarvitseville jatkossakin aina parhaiten täsmäpaikoista.By Oulunseudulta - 3.7.2010

Retiisi ehtii hyvin vielä tälle kesälle, sen kasvuaika on noin kuukausi. Mangoldinkin pitäisi vielä ehtiä.

By maallemuuttanut - 3.7.2010

Nuu, olen toki koittanut tietoa ensin hakea mutta kokenut vaikeaksi loytaa tasmatietoa palstan eri ketjuista. Siksi laitoin kysymykset. Noh, pitanee hankkia joku jarkalemainen puutarhan perusteos josta lukea ja opiskella.Oulunseudulta, juu retiisin voisi tietty laittaa. Mangoldi olisi hyva kanssa, ihastuin siihen taannoisen 'Puutarhan lumoissa'-ohjelman inspiroimana. Jos loydan siemenia niin kokeillaanpa.
By Marlene - 3.7.2010

Vois myös kokeilla erilaisia yrttejä, viinisuolaheinää tms. ostat vaan kaupasta hevi-osastolta valmiin rehun ja istutat omalle kasvimaallesi Smile
By valtsu - 3.7.2010

Maallemuuttaneen kysymyksiin: raparperi ei heti innostu tekemään lehtiä, ensin juuria, kannattaa kastella jos on kuivaa. Kellastuneen ruohosipulin voit leikata 5 cm pituiseksi, jakamisen jälkeen se haihduttaa versoista nesteet taivaalle, kun juuris on ronkittu (olisi jo heti jakaessa voinut leikata), ruohosipuli kasvaa ja kestää kyllä siirrot ja jakamiset  Kukintoja tekevät normisipulit kannattaa stöödä ensimmäisenä ja jo kesällä, tahtovat jäädä pieniksi ja puiseviksi tulla.

Hernettä ja papua tuskin tarvitsee lannoittaa, ne keräävät ilmasta typpeä juurinystyröillään ja siksi käytetään maata vahvistavina luonnonmukaisessa viljelyssä (no mulla kasvaa härkäpapua myösvalkoisessa puutarhassa kukkapenkeissä -paitsi että joku syö heitä pupu/myyrä?)

Salaattia, tilliä (ja nauriita) ehtii kylvää vielä  ja saada satoa -juhannuksena neuvottiin kylvämään nauriit tuhkaan, eihän jussista ole kuin viikko vasta
By Araminta - 3.7.2010

Nauriit kävi mullakin mielessä, nauriin ja retiisin ongelmana on mulla tosin ollut se, että tarttevat aika paljon vettä ja mieluiten ei paahdetta kasvaakseen meheviksi ja miedoiksi ja sen vuoksi keskikesä ei ehkä ole paras istutusaika. Kannattaa kuitenkin kokeilla, jos ylimääräistä maata on, eihän sitä tiedä millaiset on säät, kun rehut on itäneet. Mitäs muut tekee, jotteivat nää juurekset mene kitkeriksi?

Mangoldi on tosi helppo ja nami vihannes, varsinkin jos tykkäät vihannesruoista. En enää kylve lainkaan pinaattia, kun olen kyllästynyt nyppimiseen ja sekin tarttisi runsaasti kosteutta. Keväällä käy nokkonen pinaatista, kesällä ja syksyllä mangoldinlehdet.  

Herneille ja pavuille olen antanut joskus tuhkaa, osaavat itse koota typpeä ja säilövät sitä maahankin. Varret kannattaa syksyllä koota kompostiin.

Sipuli pyrkii tekemään kukkavartta, jos se on liian syvällä, tykkää kasvaa lähes mullan pinnassa. En tiedä voiko sille nyt tehdä muuta kuin taittaa kukkavarret nurin ja syödä nää sipulit ensimmäisinä, eivät tahdo säilyä.

Ja hyvin ymmärrän maallemuuttaneen ongelman, tietomäärä on aika hämmentävä. Kannattaa todella hankkia joku kunnon perusteos viljelystä tai ainakin hakea lainastosta. Jollei kesällä ehdi lukemaan, voi talven iltoina perehtyä aiheeseen ja ensi kesänä on jo viisaampi. Tai sitten voi koluta nettiä ja tallettaa hyvät vinkit ja linkit omaan koneeseen, jos lukee mieluummin kuvaruutua kuin kirjaa. 
 
By Nuu - 3.7.2010

maallemuuttanut, ihan hyvä oli viestisi ja tässä ketjussa ihan hyvässä paikassakin nyt. Sanoit ettet ole löytänyt täsmätietoa palstan eri ketjuista, ja totta on että joskus se on aikaavievää touhua eikä aina etsittävää tietoa ole edes löydettävissä. Sellaisissa tapauksissa voit laittaa aiheesta olevaan ketjuun oman viestin kysymyksineen. Vastaus tulee sitten sinne lajikohtaiseen ketjuun josta se on jatkossa muiden hyödynnettävissä ns. täsmätietona Smile

Jos haluaa yhdellä viestillä kattaa monia eri asioita niin tällainen yleisketju kuin tämä on asialle hyvä.
By tagetes - 3.7.2010

Lisäyksenä vielä sipulin kukkimiseen: Jos istukassipuli on jossain vaiheessaan saanut (tarpeeksi) kylmää, se kukkii aivan varmasti. Ihan niinkuin sipulikukatkin. Ihan niinkuin Araminta totesi, kukkivat sipulit heti ruuaksi, ne eivät säily (voimat menee sen kukan kasvatteluun).Eikös tomaattia lannoitella siihen asti, että viimeiset hedelmät kerätään just ennen syksyn pakkasia pois, minä ainakin teen niin.
By Araminta - 3.7.2010

Yksi ihan hyvä käyttö on sipulinkukillekin. Meillä on aina syksyllä ruokapöydän kukkavaasissa viritelmä sipulin- ja tillinkukista, valkosipulin ituvarsista, parsan marjaisista oksista ym. kasvimaalta löytyneistä jämistä. Ihan kivan näköisiä niistäkin tulee. 
By maallemuuttanut - 7.7.2010

Taallapas olikin paljon tietoa ja vastauksia kysymyksiini, kiitos kaikille SmileNo juuri tanaan kavin ottamassa ne kukkavartta tekevat sipulit pois, kun ajattelin itsekin etta kantsii syoda ne pois. Ei niita ole kuin nelja, ja hyva tietaa etta istutussyvyydesta johtuu. Osaanpa olla ensi vuonna entista tarkempi...Myos ruohosipulit leikkelin ja pakastin silppuna, ja huomasin itseasiassa etta ne kuivuneet varret oli niita, joista oli nyppaisty kukka paasta pois. Ehka ensi kerralla se kukkavarsi kannattaakin leikata alhaalta asti vaan samantien poikki (tuntuu kylla tyolaalta ajatukselta...)?Nyt kesalla ei meinaa kaikelta hommalta ehtia lukea mitaan (edes tata nettia) mutta odotan jo ENSI kesaa, jolloin aion olla tuhat kertaa viisaampi - hih! Kova talvi opiskelua edessa siis (ja tyhmia kysymyksia).
By hoyabella - 3.5.2017

Yrtit oli 50% tänään puutarhalla. Ostin muutaman.

By Piikkis - 3.5.2017

Onpas kaunis tuo variegata!