Puutarha.net Keskustelut

vy/vv: Kumina, Carum carvi

https://keskustelut.puutarha.net/keskustelut/Topic2718388.aspx

By Nuu - 22.5.2011


Kuminan kasvupaikat ovat kedot, pientareet, töyräät, tienvarret, pihat. Kukinta-aika kesä–elokuu. 
Kuminan siemeniä käytetään maustamiseen, enimmäkseen elintarvikkeiden kuten leivän, juuston, makkaroiden, hapankaalin ja alkoholin – kuminaviinan eli akvaviitin – maustamiseen. 
Lähde: Luontoportti


Kuminan keväiset lehdet maistuvat salaatissa, padoissa tai perunoiden kanssa. Kuminan juuria voi käyttää palsternakan tavoin keittoihin, patoihin ja muhennoksiin.
Lähde: Eliaksen yrttitarha
By Nuu - 8.2.2012

Sain kokeiltavaksi kuminan siemeniä ja etsiskelin äsken sen kylvöön liittyvää tietoa jota löytyikin  farmit.net -sivustolta. Vaikka kumina onkin yleinen luonnonkasvi (tunnistaisinkohan kuitenkaan ?) niin ajattelin kylvää sitä kasvimaalle ihan mielenkiinnosta ja kokeilunhalusta.

Kuminan kylvöaika on joustava, koska se ei tuota satoa ensimmäisenä vuonna. Kuminan voi kylvää toukokuun alusta lähes juhannukseen saakka, kunhan maa on riittävän kosteaa. Kylvösyvyys on 1 - 3 cm ja riviväli 12,5 cm.  Kylvövuonna kumina kasvattaa lehtiruusukkeen ja syvän paalujuuren. Toisena vuonna kasvusto on tiheä jo aikaisin keväällä, ja kukkavarret kehittyvät. Kumina kukkii kesäkuun lopulla

Kuminan paksu juuri parantaa maan rakennetta ja kuohkeuttaa maata syvältä
By LawrenceLimburger - 23.3.2012

Kylvin kuminaa viime kesänä. Ei tullut mitään näkyviin. Nyt on sitten uusi pussi odottamassa kylvöä. Toki tarkkailen josko viimevuotiset kylvökset itäisivät tänä vuonna. Ajattelin jo että tarvitsisi kylmäkäsittelyn mutta onneksi ei.
Leipää varten olisi tarkoitus saada siemeniä. Sitähän menisi pussitolkulla ellei itse kasvata, ja siksipä ei juuri ole käytettykään.
By Tuomipihlaja - 23.3.2012

Taitaa kuitenkin kylmäkäsittely auttaa itämään. Mulla onnistu kerran tosi hyvin, kun kylvin siemenet pieneen rasiaan, jossa oli muistaakseni vaan hiekkaa, ja vein rasian juureskellariin. Itivät iloisesti ja kasvoivat jo väritöntä versoa, siinä vaiheessa, kun tajusin niitä mennä katsomaan. Siirsin siitä sitten suoraan yrttimaalle kasvamaan. Oli varmaan huhtikuu. Vihertyivät nopeasti ja lähtivät hyvin kasvamaan.
By mai-lee - 23.3.2012

voisiko itämättömyyden syy olla tämä?
"Kuminan siemenet eivät kestä varastointia ja menettävät itävyytensä jo kahdessa vuodessa."  - yrttitarhan sivuilta on tuo tieto.
koska kumina ei kylmäkäsittelystä pahastu, niin varminta taitaa olla kylvää tuoreet siemenet heti syksyllä.
By LawrenceLimburger - 24.3.2012

Taitaa kylmäkäsittely olla kuitenkin jo myöhäistä. Maakellari olisi jos uskaltaisi viedä vielä sinne. Pitää varmaan osalle siemenistä keksiä jotain. Kastela ja viedä ulos jäätymään.
Tarkoitus oli saada nämä siemenet jo joulukuulla ja sitten olisin vielä ehtinyt ne kylvämään kun olisi vaan laittanut hiekkaa päälle.
Luin että aikaisin keväällä tai talvella 2 cm syvyyteen. Pitää varmaan lapioida joku pläntti  lumesta ja kylvää  jonkinlaisena tiheäkylvönä ja laittaa hiekkaa päälle kellarista. Näin siis osalle siemenistä. Jos nämä kerran vaikuttavat huonosti itäviltä  ikääntyessään, niin  taitaa  olla   turha odottaa syksyyn.

Kuminansiemenille  tuli syksy, kun laitoin ne rasiaan ja vettä sinne, ja vein ne  ulos. Huomenna tulee talvi kun pistän ne pakastimeen.
By Nuu - 24.3.2012

Laitoin kuminan siemenet ulos poteissaan helmikuussa ja ajattelin kohtapuoliin ne kasvihuoneeseen siirtää hiukan lämpimämpiin päivälämpötiloihin. Siemenet olivat mahdollisesti vanhoja jo (vrt. mai-leen viesti 23.3.) mutta katsotaan itääkö sieltä mitään.
By Tuomipihlaja - 24.3.2012

Nuu, nyt saatiin tietää, että vanhat kuminat eivät idä. Taidanpa käyttää ruuanlaittoon ne omat vanhat siemeneni, kun niitä on vielä aika läjä. Ostan loppukesästä uusia ja lähetän sullekin, täytyyhän meiän nyt saada niitä itsekasvattamia kuminoita ennemmin tai myöhemmin WinkIhme, että siinä pussissa oli niin valtavasti niitä kuminoita, kun niiden itävyys ei kumminkaan säily. Tai sit just niin, että ne kannattaa vaan aina kaikki myydä pois, kun se itävyys ei säily.
By Nuu - 24.3.2012

Nono, katsotaan nyt itääkö vaiko eikö idä. Jos itäisi niin ehkä saadaan niistä siemenet uusiin kylvöihin. Katellaan Smile