Englanninkielisiä

Hei! Aloitetaan orkideakirjojen esittelyketju. Kerrotaan kirjasta nimen lisäksi tekijä, painopaikka ja vuosi. Ja sitten kommentoidaan sisältöä (eikä tyydytä vain sanomaan että on hyvä).

Tähän ketjuun siis englanninkielisiä.

 


Alkuperäinen kirjoittaja: Olivia

Orchids Michel Viard 2006 Alkuperäinen teos Ranskaksi Les Plus Belles Orchidees Kustantaja Flammarion

Teos on upeasti käytännössä kaksi kirjaa The World of Orchids 96 sivua yleistä asiaa upein kuvin ja toinen The Most Beautiful Orchids samoin 96 sivua, mutta niillä esitelty 86 maailman kauneinta orkideaa. Todella upea kirja, sopii varsinkin lahjaksi sekä aloittelijalle ja asiantuntijalle

Miniature Orchids Steven A. Frowine Timber Press 20007

Todella upea teos mini orkideoista yli 250 sivua. Parasta on kirjassa jaottelu lista muodossa koon mukaan, sitten valontarpeen, hoito helppo vaikea, lämpötilan, kukinta-aika ja tuoksuvat. Eli listoja läpikäymällä löytää helposti omiin olosuhteisiin sopivat kasvit

Sattumalta tuo Viardin opus löytyy minultakin. Tässä kuva sen viehkosta kanesta, jonka sisällä on kaksi kirjaa. Sitten kummankin kirjan kansikuva.

Kirja on tyylikäs, mutta ei pramea. Sitä paitsi siinä on ihan selkeästi esitetty asiatkin. Kas tässä silmänruokaa!







Southern African Epiphytic Orchids John S. Ball Conservation Press LTD vuodelta 1978. Painos 1900 kpl. Itselläni 1182. 250 sivua.

Muutama värikuva, Kirjassa esitelty 120 Etelä Afrikan epilyyttistä orkideaa. Yksi per aukeama A3 kokoinen vasemalla kuvaus ja kartalla merkitty mistä löytyy ja vasemalla värilliset piirroskuvat.

Todella mielenkiintoinen, jos kiinnostunut alueen orkideoista.

Saatavana joskus netistä. Hakusana kirjan nimi.

Bulbon seuraava eli Frowinen miniatyyrit ovat mulla vasta tilauksessa, joten kansikuvapalvelu ei nyt toimi…

Pahus tuota Bulboa, että pitää noita houkutuksia laittaa aina vaan lisää. Onneksi tuo on niin rajoitettu painos, että siitä on enää turha haaveillakaan. Räplätäänpä siis nettiä!

tässä nyt kuvat kirjoista

 

+Southern+African+Epiphytic+Orchids von Ball+ - AbeBooks

Olivia, täältä lötyy useampi

Niinpä! Olenpa siis satasen köyhempi - ja itse asiassa satasen setelin tuijottelu onkin hiukan yksitoikkoista, tuossa on sentään 250 sivua käänneltäväksi…

Tässä linkki, jonka takana paljon orkidea aiheisia kirjoja. Pääsääntöisesti englanniksi. Hienoa on, että monia kirjoja pääsee selaamaan eli voi katsoa mitä se sisältää. Hinnat hieman kalliinpuoleisia.

Muita vastaavia ostospaikkoja ovat

http://www.amazon.com/

ja

http://www.alibris.com/

Hintoja noiden kolmen välillä kannattaa vertailla, mutta ovat kaikki olleet hyvin luetettavia ostopaikkoja.

Ja arvatkaapas, mikä mulla on lounasseuranani? Bulbon suosittelema Southern African Epiphytic Orchids - jeeeee!!!! Eipä sen toimittamisessa turhia viivytelty.

Kirja on ihan siisti, edellisen omistajan nimmari oli mainittu esittelyn miinuspuolella. Sen sijaan dj-tä (dust jacketia) eli paperikansia ei ollut mukana, en muista varmasti, oliko siitä mainintaa. Lievä tupakantuoksahdus tulee herkkään nenään, mutta ei haittaavasti. Numero on 1101.

Tämän selkeämpää kirjaa saa hakea. Piirroskuvat hahmottuvat monesti paljon paremmin kuin värikuvat ja mikä parasta, tässä esitellään koko kasvi. Ja alussa on "Illustrated glossary", paras minkä olen nähnyt. Eli siinä selkein piirroksiin esitetään esim. mitä tarkoittaa, kun kukka on "raceme", "spike", "umbel" tai "panicle". Tai kun lehden kärki on "uneven bilobed apex".

Kiitti Bulbo vinkistä!

Vau Olivia, onnea vaan tuosta kirjasta! Itsekin heti tätä ketjua lukiessa alkoi tehdä mieli tilata kyseinen opus. Mutta yritän hillitä itseni. Tuo on kyllä jo jotenkin aiheensa puolesta ja ilmeisesti kuvituksensakin puolesta kyllä varsinainen keräilyteos.

Tietty, ainahan sitä voi antaa itse itselleen syntymäpäivälahjoja tai mikä vielä parempi tekosyy, kurjan työpäivän jälkeinen itsensä palkitseminen...


Juu, kirjat ovat suuri heikkouteni ja itsensä palkitsemisen aiheita kekseliäs kyky löytää aina...

Sain tänään aiemmin mainitun Frowine: Miniatur Orchidsin. Aloin tietenkin lukea sitä kohdasta tuholaiset ja taudit, kun aihe on taas aktivoitunut (vrt. ötökkäkeskustelut).

Frowine kertoo, että kasvien hoidossa käytettävät työkalut on aina ennen käyttöä steriloitava. Tämä käy joko niin, että hän upottaa välineet muutamaksi minuutiksi liuokseen, jossa on yksi osa tavallista kotona käytettävää valkaisuainetta (kloritea)ja 9 osaa vettä. Tai hän käyttää siihen kätevää kaasulla toimivaa liekittäjää, joka on ihan tavallinen keittiövempain: sillä ruskistetaan crème brûléeseen tarvittava sokeri (a kitchen model used to make the sugary crust on créme brûlée). Kuinkahan monella suomalaisella on keittiössään moinen vempain ja kuinkahan monta kertaa vuodessa sitä tulisi käytettyä - ainakaan tuon jälkkärin valmistamiseen!

Tulee nyt tietty ihan vika paikkaan, mutta ennenvanhaan partureilla oli sellaisia sinolia polttavia pieniä metalliastioita, joista tuleva sydän tuikattiin palamaan ja sillä desinfioitiin kampoja/saksia?.

Nyt kun olen viikonloppuna selaillut tätä Frowinen Miniature Orchidsia on pettymys päällimmäinen tunne. Kun luulee lukevansa kirjaa miniatyyreistä ja sitten huomaakin olevansa nokittain Potinara Burana Beautyn kanssa, on vitsit hiukan vähissä.

Kirja saattaa olla ihan hyvä, jos ei ole kiinnostunut miniatyyreistä. Ja ne lopussa olevat listat ovat ihan hyviä.

Kirjassa esitellään alle 80 miniatyyriksi laskettavaa, näistäkin hybridejä muutama ja D. cuthbertsoniin värimuotoja 4. Sitten tulevat Dwarf-kokoiset, siis pienet, joita on noin 250. Ja sitten nämä "compact"-versiot, noin 150, mitenköhän sen nyt suomentaisi, tiiviskasvuiset, ehkä. Ja siellä on sitten Miltoniasta Potinaraan ja Doritaenopsis Purple Gemiin.


Tuosta edellä olevasta kirjasta kiukustuneena, piti kaivaa hyllystä ihan oikea miniatyyrikirja:

Rebecca Tyson Northen 1996: Miniature Orchids and How to Grow Them


Vaikka kirja on olemukseltaan vaatimaton, siinä esitellään useita satoja minejä - ja miniksi luokitellaan koko 1-15 cm. Mustavalkokuvia on 300 ja värikuvia 90 ja mikä parasta, useissa näkyy koko kasvi - mikäpä ei olisi näkyessä, kun on kyse miniatyyristä. Useissa on mittakaavaksi laitettu sormustin (siis se jota ennen vanhaan hienot ompelijat käyttivät neulan pistämiseen kankaaseen käsin ommellessaan). Suosittelen lämpimästi!