(Luonnonkasvit)
Oli pakko poistaa tuo ensimmäinen viesti, kun ei pysty korjaamaan. Kävin vanhalla puolella katsomassa isokäenrieskan kuvia ja siinä on selvästi leveämmät lehdet, joten kaiketi nämä sitten ovatkin pikkukäenrieskaa.
(Luonnonkasvit)
Oli pakko poistaa tuo ensimmäinen viesti, kun ei pysty korjaamaan. Kävin vanhalla puolella katsomassa isokäenrieskan kuvia ja siinä on selvästi leveämmät lehdet, joten kaiketi nämä sitten ovatkin pikkukäenrieskaa.
Lähikuva vielä kukista.
Tässä meidän pikkukäenrieskat. Nyt jo paremmin on kukat auenneet.
Joo isokäenrieskalla leveämmät lehdet ja myös erilaiset terälehdet. Pikkukäenrieskalla teräväpäiset ja isolla tylpät. Tässä toivottavasti ehkä hieman havainnollistava kuva ainakin noiden terälehtien osalta lehtoretkeltä Turusta 8.5.07
TÄSSÄ siis ISOkäenrieska.
Minkälaisia kokemuksia käenrieskojen siemenkasvatuksesta? Kuinka kauan kestää itää ja milloin kukkii ensimmäisen kerran, milloin sipuli on kehittynyt? Luonnonkasvina varmaan itää ihan hyvin avomaalle kylvettynä?
Yksi juttu, joka on hyvä tiedostaa ennenkuin pääset edes idätysvaiheeseen: kypsät siemen"kodat" ovat hyvin huomaamattomia, siemenet pieniä ja ne kypsyvät aikaisin, jo kesäkuun alussa (1b). Vaikka sinulla olisi kasvit seurannassa, mutta kukkavarret saavat olla ilman keruupussia, pikkumurkut kuljettavat siemenet pois. Siemenen pinnalla on muurahaisille sen verran arvokas “palkka”, ravintonnysty, että jokainen kypsä siemen “katoaa”. Muurahaiset ovat sitäpaitsi aamuvirkkuja, joten ilman siemenkeruupussin käyttöä saat hyvällä tuurilla pari siementä.
Itäminen. Ensi kevät näyttää, olenko oikeassa, mutta luultavasti siemenbulbbivaiheeseen jo 1. kesän/syksyn aikana tai/ja varsinainen itäminen tapahtuu luonnollisen kylmäkäsittelyn jälkeen seuraavana keväänä. Kukkia odottaisin aikaisintaan 3. keväänä. Kukintakykyinen G. lutean bulbbi on noin pikkusormenpään kokoinen.
Gagea lutea itää sopivan harvaan nurmikkoon, harvaan heinikkoon, pensaiden alle ja viereen. Savinen pellonreuna, harvakasvuinen savinen ojanpenkka tai tienvarsi on myös erittäin hyvä. Gagea minima on enemmän kaikkiruokainen: kaikki neutraalit maaperät / harvakasvuiset maapläntit käy, myös lievästi happamat kallionkolot, jotka ovat paikoissa, jossa keväisin kosteutta on tarpeeksi (ei siis kiven päällä mullassa ellei siinä virtaa keväällä vesi. Helpoimmalla pääset kun annat pikkumurkkujen toimia puutarhureina ja siirrät haluamasi siemenetaimet kesäkuun alussa lopullisille kasvupaikoille, kun ne vielä näkee ennen kuihtumista…
no justiinsa - siis keväällä kömmin nenä maassa ja tutkin pihaani. Oletus on että isokäenrieskaa kasvaisi pihallani, mutta pikkukäenrieskan olinpaikasta muualla on haju! Kahvet termariin ja pulla pussiin, kyllä kevättä on iihana odottaa
Tämä taitaa olla mieluisin kevätkukka, ehdottomasti
Meillä on käenrieska tullut itsekseen tontille. Samoin kaunokainen.
Tämähän on luonnonkasvi. On se kyllä niin kaunis, että kävisi vaikka puutarhaankin. Nyt parina viime keväänä sitä on näkynyt erityisen paljon, en tiedä miksi. Ollaan laitettu nurmikoita uusiksi; ehkä kasvi löytää herkästi tiensä uudelle nurmelle?
Mä luulen että ruohonleikkuri levittää sen siemeniä tehokkaasti. Savisemmissa paikoissa leviää enemmän.
Käenrieskat (Gagea) on kasvisuku liljakasvien heimossa. Pohjoismaissa tavattavat käenrieskat ovat monivuotisia sipulikasveja, jotka kukkivat keväällä ja kuihtuvat aikaisin. Kukintona on keltaisista kukista muodostuva sarja. Hedelmänä on kota. Siemenissä on rasvalisäke, joten muurahaiset levittävät niitä.
Suomessa kasvaa luonnonvaraisena kolme käenrieskalajia. Yleisin on muinaistulokkaana pidetty pikkukäenrieska, joka kasvaa lehdoissa, niityillä ja pientareilla Oulun–Tornion korkeudelle asti. Isokäenrieska on melko harvinainen lehtokasvi eteläisimmässä Suomessa ja puistokäenrieska hyvin harvinainen uustulokas Uudenmaan alueella.