Haluaisin aiheilla pikkumökin pihapiiriin "suunnitelmaa". Paikka on kesällä aurinkoinen ja sijaitsee III-IV-vyöhykkeiden rajamailla.
Tarkoitus olisi laittaa köynnöstä mökin seinään, pidän imukärhivilliviinistä ja kellokärhöstä. Lisäksi pensas/ perennoita: näistä silmää viehättivät lumipalloheisi, kuutamohortensia. Perennoista en oikein osannut valita kaunista kokonaisuutta. Keltaisesta väristä en oikein pidä.
Lisäksi osaan pihaa haluaisin matalaa kivikkokasvia.
Pitäisi olla "itse itsensä hoitava", emme ole mökillä kuitenkaan hirveän usein keväällä. Kesällä ja syksyllä hoitotoimet onnistuvat. Maaperä on ilmeisesti aika ravinneköyhää.
Olisiko joku niin kiltti, että tekisi jonkunnäköistä perusrunkoa kasvistosta, en ole ikinä tehnyt omaa pihaa.
Nostelen tätä viestiä, kun ei kukaan ole innokas vastaamaan. . Kiirekin alkaa olla. Olisiko joku ystävällinen ja laittaisi vaikka linkin sopivaan paikkaan?
Valitettavasti tähän vuodenaikaan ei oikein ennätä koneella istua. Rullaa keskustelun etusivu alas ja vanhojen keskustelujen puolella laita hakuun perenna, niin siellä on mahdottomasti eri keskusteluita aiheista.
Minä en puolestani osaa suunnitella mitään, läiskin aina vaan röntit sinne mihin sattuu sopimaan.
Mutta tämmöisen linkin löysin sinulle avuksi perennavalintaan:
http://www.perenna.fi/perennasuunnittelu/
(Laittaessasi semmoisia kasveja mökin seinälle, jotka tarttuu kovasti kiinni, muista, että jonakin päivänä mökki pitää ehkä maalata, ja silloin ne kasvin imukkeet pitää repiä irti. On ihan hillitön duuni, ainakin minun mielestäni.)
Nanikalla hyvä sivusto.
Imukärhivilliviini hyvin kuivuutta ja hoitamattomuutta. Nuo muut toivomasi kasvit eivät ehkä oikein selviä ravinneköyhässä ja aurinkoisessa paikassa. Tietysti maata voi aina parantaa
Mitenkä olisi valkokukkainen syreeni? Se kestää ja kasvaa ihan itsekseen. Tai juhannusruusu. Ne molemmat kyllä sitten lisääntyvät juurivesoilla, eli jonkinlainen juurieste voi olla tarpeen perennojen suojaksi. Vaikkapa pohjattomaan saaviin istutettuna, ainakin juhannusruusu pysyy paikoillaan. Syreenistä en menisi takuuseen. Myös perhoangervo kasvaa pienen pensaan kokoiseksi ja näyttää kestävän kuivuutta ja aurinkoa oikein hyvin.
Hyvin kestävistä perennoista mieleen tulee kurjenpolvet, erilaiset kellokukat, arovuokko, akileijat (jos on kovin kuivaa, eivät ehkä viihdy), pikkusydämet, ja neilikat.
Kiitos, noista vinkeistä löytyikin minun mieleisiäni kasveja. Olette te vaan ihania.
Olihan tänne vastauksiakin tullut! :)
Kannattaa kuitenkin katsoa, että olisiko olemassa joku vanha asiaa koskeva palsta ja laittaa kysymys sen jatkoksi, niin silloin ehkä tulee paremmin huomatuksi.
Ja jos nyt sitten katsoo aiheelliseksi perustaa uuden palstan, niin se kannattaa aina avata aihealueen viimeisen valmiin kansion sisään, jotta se näkyy Viestipuussa.
Tämä palsta oli perustettu Pihasuunnittelu -väliotsikon alle, jolloin se ei näy kunnolla likijoille ja siksi nyt siirsin sen Oleskelupiha -kansion sisään.
Käy katsomassa pensaat-asiaa lajeittain ja esim. se lumipalloheisi. Mäkin siihen juuri tutuistuin ja huomasin pihassani kasvavan. Eli tän pienen tuttavuuden perusteella en välttämäti laittaisi jos mökin pihassa on/on ollut kirvoja;) Ne kun söi omani kahtena kesänä ihan kaljuks. Näin käy kuulemma tosi yleisesti jos on vääränlaisessa paikassa, eli kuivassa/ravinneköyhässä.
Miten ois isotuomipihlaja tai marjatuomipihlaja? Kantsii katsoa tuolta kasvikortistosta vaikka kaikki pensaat läpi kuvineen ja miettiä mikä sopis. Esim. isotuomipihlaja kukkii kauniisti keväällä, kasvaa hyväksi suojaksi, pärjää aika hyvin missä tahansa ja vielä saa hyviä marjoja syötäväksi loppukesästä;)
Rönsyalpi nyt ensiksi tulisi mieleeni, on helppohoitoinen ja leviäväinenkin.
Johanna86, huomaatko tuolla vasemmassa reunassa sellaisen linkin kuin Kasvikortisto?
Jos klikkaat sitä, niin siitä aukeaa valikko alaspäin. Valitseppa sieltä Perennat.
Tulee tällainen ikkuna esiin.
Siinä voit valita paikaksi aurinkoinen, ja jopa värin mikä olisi kiva. Perustiedot välilehdeltä valitse maatyypiksi savi.
Sitten Hae, ja saat pitkän listan sopivia kasveja!
Johanna86, löydät viestisi nyt täältä. Laitoin sinulle myös privaattiviestin, katsopa postiasi
Ensi keväänä on tarkoitus alkaa kunnostamaan isän kesämökin pihaa. Eniten päänvaivaa aiheuttaa ranta. Veden rajasta pihalle päin on enimmillään noin viiden metrin levyinen alue johon vesi tulvii joka keväänä. Veden tulviessa se vie mennessään kaiken maa-aineksen, joten koko ranta-alue on pelkkää puitten paljaita juuria. Vanhempani olivat aikanaan kärränneet maata ja multaa sinne ja yrittivät kasvattaa nurmikkoa ja rakensivat uimarannankin. Mutta tulva toisensa jälkeen vei kaiken mennessään ja uimarannastakin on jäljellä se kaikkein karkein sora.
Nyt tällä "tulva alueella" siis kasvaa koivuja ja leppiä. Maa on täynnä paljaana olevia juuria, eikä siellä juuri pysty kompastelematta kävelemään. Haaveena olisi kuitenkin kaikilla tasainen nurmikko jolla pystyisi kävelemään ongelmitta rantaan asti. Mitä tallaiselle alueelle pystyy tekemään? Itse olen pähkäillyt asiaa tuloksettomana ja isä sanoi vain, että luontoahan ei voi hallita, joten on parempi luovuttaa. Meillä nuoremmalla sukupolvella vielä intoa riittää ja mottona on"Että periksi ei anneta!". Nyt pitäisi vain saada niksit viisaammilta, millä asian pystyy sitten korjaamaan?
Tarjuskan kesämökin rantaan rajautuvaa aluetta koskeva neuvopyyntö löytyy nyt täältä. Onko kenelläkään ideoita, tai ihan kokemukseen perustuvaa ohjetta hänelle ?
-Jos raha ei ole este, niin raskasta kiveä ja soraa muutama rekallinen.
(ihan vaan siitä tuli mieleen, kun järvien poikkikin tehdään maanteitä)
Melko varmasti muulla keinoin ei siihen nurmikkoa kannata perustaa.
Kannattaa myös tarkistaa, saako ranta-alueella tehdä mitään. Onko se tonttiin kuuluvaa maata, vai esim vesijättömaata, joka ei ole tontin vaan vesistöalueen omistuksessa. Usein tuollaisiin toimenpiteisiin täytyy hankkia myös lupa. Googlaa vaikka “vesijättömaa” “rannan täyttäminen” yms. Ympäristön- ja luonnonsuojelulliset määräyksetkin kannattaa tarkistaa. Kunnan ympäristösihteeri vois olla oikea henkilö jolta kysellä. Onnea rannan kunnostukseen