Lepakko

Tällainen oli hukkunut sadevesikaivoon, luultavasti ensin hukkunut kovan sateen aikana ränniin ja valunut syöksytorvea alas kaivoon. Näin levitettyjen siipien kärkiväli 20 cm.
Sanoisin että pohjanlepakko.



Alkuperäinen kirjoittaja: anttipa

Saksassa Dresdenissä pikkuruinen lepakkolaji, kääpiöhevosenkenkäyökkö (4cm 7g) on keskeyttänyt siltahankkeen yli Elben laakson.

http://www.yle.fi/uutiset/24h/id67133.html

Sain aikaiseksi lepakonpöntön. Lepakoita lentelee yöllä rakennuksen ympäri ja räystäiden alle on alkanut karista n. puolen sentin mittaisia mustia papanoita. Oletan niiden olevan pohjanlepakon ulosteita.
Saas nähdä, hyväksyvätkö lepakot päivälepopaikakseen tekemäni pöntön. Pöntön sisälle on alhaalta päin kahden sentin rako, josta lepakoiden pitäisi laatikkoon ryömiä. Kansi on avattavissa, joten voin päivisin kurkistaa sisälle.


Maalasimme taloa pari kesää sitten tuolla ylhäällä ja olimme isännän kanssa siinä henkilönosturin korissa. Vuorossa oli poikien huoneen ikkunapielet. Meillä oli mukana vasara, jolla koputtelimme noussutta naulaa sun muuta.

No sen ikkunan pokalauta oli kummasti irti, joten isäntä ryhtyi sitä koputtelemaan. Jostain syystä minä valitsin sen hetken ihmettelyyn, että missähän ne meidän lepakot nukkuu. Ja juuri kun isäntä kopautti lautaa, lensi sen alta lepakko. Jätimme laudan silleen, ei sitä kukaan huomaa.

Tunnen sympatiaa lepakkoja kohtaan, uskon että syövät hyttysiä melko paljon per kesä. Semmoisia yövuoropääskysiä.

Tässä sitten pohjanlepakon ulosteita. Voi päätellä lepakkoja olevan räystään alla, kun tällaisia karisee. Kuva ei ole oikein hyvä. Nuo keskeltä paksummat mustat puikulat ovat ikään kuin kierteisiä.


Hienoja ulosteita. naurua

Hitsi, minulla on kukkapenkki siinä eikä erota jos putoaa lepakonkakkaa. Voisi laittaa jonkun pahvin pariksi yöksi ja seuraisi sitten.

Lapsena meidät opetettiin pelkäämään lepakoita, sanottiin, että jos lepakot alkaa lentelemään, niin sitten pitää tulla kotiin. Nyt kun vanhemmat on kuolleet, niin ei tarvitse enää totella niitä ihan joka asiassa. Pari viikkoa sitten istuskeltiin iltaa mökillä isännän kanssa ja oli aika vänkää kun siitä lepakot viuhahteli pään yläpuolelta edestakaisin. Ja melkoisen rauhallista, ei ollut iniseviä itikoita kiusana. Kivoja kavereita.

Äitini mökin elintasosiipi on tehty hiukan matalaksi. Vaan mikäs läntti se siellä?

 

No lepakko! Lapset oli otetttuja kun pääsivät tuijottamaan lepakkoa todella lähietäisyydeltä. Otus ei ole kyllä millään lailla pelottava lähietäisyydeltä, lähinnä hassun näköinen hiiri päivätirsoilla. Eikä se piitannut yhtään mitään koputteluista ikkunaan, kuorsasi vain. Ja illan tullen aina katosi.

Tunnistaako joku lajia? Mahtaako lepakoista olla haittaa välikaton rakenteille?

Papanoivat paljon pesänsä alle, mutta tuo taitaa olla vain päiväunipaikka. Pesän alle voi laittaa vaikka pahvin tai peltilevyn vessaksi, helppo tyhjentää eikä nimenomaan pidä olla kompostoivaa mallia jos on esim ullakolla. Pitävät lentävät itikat ja tuhohyönteiset poissa öiseen aikaan kun linnut nukkuvat!

Nyt on sitten tovin aikaa jo ollut lentoaukko lepakoillemme tehtynä talomme uuteen ulkovuoraukseen - ihan täältä saamieni ohjeitten mukaan, kiitos niistä! Nyt vaan odottelen, millonkohan alkavat siivekkäät kaverit liikkua ja uutta etuoveaan käyttää?!

Mikähän lepakko lie mahtanut olla vuosia sitten semmoinen aika ison oloinen, joka hämärissä lekutteli raskain liikein suoraviivaisesti pellon poikki, tuli ihan selkäpiihin väreet, vaikken muuten niitä pelkää enkä inhoa. Se oli vaan niin aavemainen kokonsa takia.

Suomessa ei ole isoja lepakoita. Tunnetko lehtokurpan, joka on jotain käen kokoa, mutta pitkänokkainen, pyöreäsiipinen lintu.
Toinen mahdollisuus on suopöllö tai sarvipöllö, joilla on lepakkomainen kevyt lentotyyli.

Kyllä minä kurpan tunnen, menee  säntillisesti kuin reittikone torpan yli kesäiltaisin ruputtaen mennessään. Jospa se sitten oli jompikumpi pöllöistä, helpottava ajatus, että niin isoja lepakoita ei asu likellä!
Ja taas kirjoitusvirhettä korjaamaan hyökätessäni painoin tuota halavatun peukaloa, en minä nyt noin itserakas oikeasti ole!

Niinpä. Kuka se Malvankukalle peukaloa nostaa, jos ei kukka itse.
Yritin tähänkin sitä peukaloa, mutta taidot eivät riittäneet enkä ohjeitakaan viitsi ruveta lukemaan.

Oothan tuon niämmä löytännä ; )

Tehtiin uuteen ulkovuorauspaneliin aukko lepakoille jotta pääsevät näin kesän alussa taas liikenteeseen, mutta ei kelvannut se ovi; tulevat ihan kuuluvan kolinan kanssa ulos peltikaton reunan alta…
Tarttiskohan niillä olla ullakon seinässä (sisäpuolella ja / tai ulkopuolella) reiän kohdassa jonkinlainen laskeutumispaikka…?

Meillä Pyry löysi maasta äsken lepakon poikasen, siinä ryömi avuttomana. otin sen pieneen puutarhalapioon, jonka mieheni laittoi räystään alle. Toivottavasti osasi siitä kömpiä turvaan!

Yritin saattaa sunnuntaina loppuun kesän huopakattoprojektia (tuli helteet, eikä katolle voinut mennä), vähän naulaamista ja reunan siistimistä. Kesken reunan siistimisen huomasin lepakon, joka peruuttaa piiloon jäljelle jääneen reunalipareen alle. Lähempi tarkastelu osoitti, että niitä oli siellä pari lisää. Jäi sitten se työ siihen. Onneksi en kuitenkaan osunut yhteenkään, kun leikkasin vuotaa terävällä mattoveitsellä.



Missähän vaiheessa lepakot etsiytyvät talvehtimispaikkoihin ja työn voisi saattaa mahdollisesti loppuun? Kesällä kattoprojektissa apuna hääri oravanpoikanen ja nyt on nämä lepakot :smiley:

Talvehtimispaikka taitaa sijaita just siellä kattotyömaallasi. Pitänee rakentaa lepakonpönttö (ohjeita löytyy) ja siirtää asukkaat sinne talvilevolle. Jos heidät saat kiinni rukkaskäsin -tai lykkää viimeistelyä kevääseen…