Tietääkö kukaan oheisen rautakaktuksen tarkempaa lajia? Onkohan se Ferocactus stainesii?
Alkuperäinen kirjoittaja: Meritähti
Tietääkö kukaan oheisen rautakaktuksen tarkempaa lajia? Onkohan se Ferocactus stainesii?
Alkuperäinen kirjoittaja: Meritähti
Tässä on yllä kuvattu rautakaktus runsaan neljän vuoden jälkeen. Se on alkanut tehdä kummallista pallukkaa yläosaan. Valon vähyydestä johtuen tämän malliset kaktukset alkavat usein tehdä pitkulaista kasvua leveyden sijaan (ks. kuvat mun kultasiilikaktuksesta kyseisellä palstalla), mutta tämä nyppylä on aika kummallinen. Siinä on myös aika paljon auringonpolttamilta näyttävää korkkeumaa, joten kyllä se on aurinkoakin saanut. Muutenkin väri on alkanut haalistua aika rumaksi.
Voisikohan pallukan irrottaa pistokkaaksi? Se olisi ainakin aika hyvän mallinen, ja kuten kuvista näkyy, vanha osa kaktusta on muuttunut aika ruman väriseksi.
Miksipä ei. Periaatteessahan sen pitäisi onnistua. Sinä jos kukaan sen osaat.
Anteeksi tolloiluni Mertähti! lukihäiriöiseltä hajamieleltä menee raspit ja raudat sekaisin. Enkä mää näistä Aavikkokaktuksista liian paljon vielä tiedäkkään.
Varmaan voisi. Omalta kultasiilikaktukselta leikattiin hattu irti keväällä ja aika nopsaan se kasvatti juuret alleen. Alaosa möllöttää nyt sitten hatuttomana, kai se pitäisi pois heittää. Jätin sen odottelemaan jos vaikka olisi innostunut poikasia kasvattamaan leikkauspintaan. Ei se innostunut.
Tarkennan vielä, ensin mies tosiaan heilautti veistä. Sitten annettiin haavapinnan parantua muutamia päiviä, ja vasta sitten hattu aseteltiin ruukkuun kaktusmullan päälle.
Ferokaktukseni, ainakin oletan sen olevan ferokaktus, ei pysy enää millään pystyssä. Mitä kannattaisi tehdä, istuttaa syvempään, voiko niin tehdä. Katkaista, tai vain istuttaa uudelleen suoraan ja rautakaltereilla pitää pystyssä? Mielestäni tyvi on terve, vain melko kapea ja kuivannäköinen, mutta ihan kova.
Älä istuta syvempään, se mätänee. Voisit laittaa vaikka pari kiveä tueksi tai katkaista, antaa leikkuupinnan kuivua ja istuttaa uudelleen. En tiedä kuinka kauan kuivamiseen menee aikaa, ainakin viikko.
Ehkä jollain on kokemusta.
Piikkisormi, kiitos neuvoista. Kiviä voisi kokeilla. Katkaisuakin voisi harkita, ehkä ensi keväänä, kun uusi kasvu alkaa. Taidan nyt vain yrittää sen tukea, etten pilaa sitä kokonaan.
Rohkaisin mieleni ja tein istutustuen. Tuo kivien käyttö ratkaisi tukiongelman. Saa nähdä miten käy ensi talvena, kaatuuko uudelleen. Vielä kun saisi lajin määritettyä. Ehkä joudun odottamaan kukintaa toiset kaksikymmentä vuotta.
Täs miu vähä epäselvä lähikuva
Ja täs linkki selvää etempänt kuvattuu, toivottavast vie oikeesee paikkaa
Molemmis näkyy tuos ylhääl ku piikki- eiku sukasryppään yläpuolelle kasvaa tollane piikinnysä, miul ainakaa ei näytä kasvava normaalix piikix.
Ni kysymys kuuluukii ku miul erittää (?) jotai nesteen näköst siit nysäst, mut ku koitin paperii imee ni onkii tahmeeta, melkeiki kovaa. Tuota on tullu ny erityisest helteitten aikaa ja jälkee, onx se ikää ku hikoiluu vai mitä?
Ja havaitsinpa kastelles et 2 viikkoo oli pikkase liian pitkä kasteluväli helle huomioo ottaen ku oli ruvennu ruttuuntumaa alhaalt. Kastelin ny kunnol ja toivon et se keskittyy ensisijasest kuivuneen kohan nesteyttämisee eikä kehittämää uutta painoo latvaa.
Tilannetietona mainitsisin, et kyl ne rutut hiljallee oikenee, ei siis viel peli menetetty. Mahtaneeko kuiteki jäähä muuta kaktust vaaleemmax, joten on iha kätevää kastella enne ku pääsee ruttuuntumaa…
Sivulla 1 kuvaamani rautakaktus tekee edelleen vain tällaista kummallista suippoa uutta kasvua. Syy on ilmeisesti valon puute, vaikka se on talon aurinkoisimmalla ikkunalla.
Kuvassa Englannista tilaamani Ferocactus glaucescens. Se on sikäli harvinainen muunnos, että siltä puuttuvat piikit. Väri on sinertävä (se on sinertävän vahan peittämä).
+x[quote][/quote]
Kiitos Valtsu että kaivoit rautakaktusten oman sivun esiin. Tämä omani on halkaisijaltaan noin 25-30 senttiä ja se näyttää nauttivan talon ilmastosta. Uskalsin hankkia sen koska muutkin kaktukseni on viihtyneet hyvin. Yksi, tosin nimetön ja lajiton on ollut minulla kymmenen vuotta ja sitä ennen äidilläni toiset kymmenen vuotta. Sen on selllaisen kaktuksen lapsi jonka sain mini-minikokoisena 80-luvun alussa ja joka vilustui tänne muuttaessa pian 15 vuotta sitten. Täytyykin etsiä kaktusten tunnistuspalsta.
Tuo vanha rautakaktukseni, josta on paljon kuvia tällä ja edellisellä sivulla ja joka on viimeiset 10 vuotta tehnyt vain kapeaa kitukasvuista kasvua, on alkanut näyttää jo niin huonolta ja korkkiutuneelta, että ajattelin heittää sen tänä keväänä pois. Kaktus on kyllä talon aurinkoisimmalla ikkunalla, mutta isot puut varjostavat sen verran, että se saa kasvukaudella suoraa paistetta vain muutaman tunnin päivässä. Se ei selvästikään riitä, koska kasvu on tällaista (ekalla sivulla on 11 vuoden takainen kuva siitä, millainen se oli ostettaessa). Jostain syystä se on kuitenkin pahasti korkkiutunut, eli ihan kuin se olisi saanut liikaakin aurinkoa. Tietysti tällainen värimuutos voi johtua muistakin syistä.
Äsken kuitenkin huomasin, että se tekee edelleen uutta kasvua kärkeen, ja mikä ihmeellisintä, nyt näkyy ensimmäistä kertaa uutta kasvua kaktuksen sivulla! En siis raaskikaan heivata sitä. Ehkä sivukasvusta saa joskus poikasen, joka voi sitten jatkaa tämän yksilön elämää.