Saksankielisiä

Enpä huomannut avata omaa ketjua saksankielisille, mutta tässä nyt on!


Alkuperäinen kirjoittaja: Olivia

Kiitos Olivia! Tässä on heti muutama saksankielistä orkideakirja.

Kirja-aarre kirpputorilta, jonka ostin ennen kuin edes ajattelin orkideoiden kasvattamista.

Kupper/Linsenmaier "Orchideen", Verlag Silva-Bilderdienst, Zürich, vuodelta 1952

On siis saksankielinen. Sisältää yksityiskohtaisen kasvatusosion ja esittelee sitten 60 orkidealajia. Jokaisesta kuudestakymmenestä on kirjaan liitetty 15x18 cm kokoinen värikuva, joka on toiselta sivultaan siihen kevyesti liimattu. Tässä siis syy, miksi sen halusin - ajattelin irrottaa kuvat tauluiksi (aika puistattava ajatus nyt ... Olisittepa nähneet Kari Pohjakallion kauhistuneen ilmeen...)

Tässä kuva kannesta. Ylimmäinen kasvi on Odontoglossum citrosmum, nykyisin Cuitlauzina pendula, joka kasvaa Meksikon tammimetsissä ja vaatii oikeastaan aika saman hoidon kuin lumikuningatar. Alempi on Chonrorhyncha chestertonii, nykyisin Chonroscaphe chestertonii, Kolumbian ja Ecuadorin äärimmäisen märistä metsistä ja jolla on kuulemma tosi voimakas tuoksu.


Ja tässä näytiksi yksi kuvista: Oncidium limminghei, nykyisin Psychopsiella limminghei, minikokoinen Brasiliasta ja Venezuelasta. Jotenkin mulle tulee kuvasta mieleen Gallen-Kallelan Lemminkäisen äiti tuonelan virralla...





Hei Etelka,



voitko kertoa lisää kuvassai näkyvistä kirjoista. Olivian kehotuksesta menin amatzon.de sivustolle. 40 ensimmäisen sivun jälkeen pääni oli pyörällä ja annoin luovutusvoiton.



Löysin sivuilta kinnostavina:

  • “Handbuch der Orchudenzucht”, 69 E, Hochschulverlag. Oppikirja?
  • “Orchideen Atlas”, Manfred Wolf, 49,90 E
  • “Enzyklopädie der Orchideen”, 49,90 E



    Orchideen & moore mainostaa sivuillaan orkidea-atlasta, cd:tä, jossa on 9000 kuvaa orkideista, jotain 29 E.



    Tunteeko joku näitä ja onko ne hintansa väärtejä?

Minulla noista Etelkan kirjoista on ainoastaan tuo vasemmalla ylhäällä. On Franz Bauerin orkideakuvituksia ja hänen elämästään, ei siis varsinaisesti mikään oppikirja.
Sen alapuolella olevan Orchideen-kirjan kirjoittaja on tehnyt älyhyvän katleijakirjan, tuota kuvassa olevaa en ole nähnyt.



Sain Oilin avustuksella Amazonkirjakaupasta Jürgen Röth´n kirjoittaman kirjan ”Cattleya”, Ulmer 2001, ISBN 3-8001-3153-6. 223 s., 150 värikuvaa ja 58 piirrosta + 5 taulukkoa. Lähetyskuluineen 28, 38 E. Julkaisukieli on saksa.

Amazon.de - sivuja selasin 40 ja en löytänyt tätä kirjaa, mutta kyllä pyärrytti.

Kirjassa on kirjoitettu pelkästään luonnonkatleijoista, niiden ensimmäisen polven hybrideistä, luonnonristeymistä ja jonkin verran C. ja muiden orkidealajien välisistä hybrideistä + monihybrideistä.

On vaikeaa kuvata kirjan sisältöä suppeasti kirjoittamatta koko opusta tähän. Kirja jakautuu yleiseen  –  ja systemaattiseen osaan. Tärkempiä kasvattajan osia ovat katleijojen kasvurytmi ja kasvatukseen vaikuttavat tekijät: Valo, lämpötila, kosteus, ravinteet sekä ilmanliikkeet so. tuuletus.

Harrastajan hankintoja helpottavat nimet ja upeat kuvat. Nimiluettelot ja hakemisto auttavat myös.

Yksittäisten luonnonlajien osiossa kuvataan lyhyesti ja ytimekkäästi esim. Cattleya harrisoniana´n: Nimi ja sen historia sekä ensijulkaisu/t, kuvaus, muunnokset, esiintymisalue (Heimat), kasvatustekijät (Kultur), hoito-kasvatus (Züchtung), luettelo primäärihybrideistä, lyhyt artikkeli tietämyksenarvoisista seikoista ja viimeiseksi on lyhyehkö keskustelu (Dialog). Kasvista ja sen tärkeimmistä hybrideistä on arviolta 10x10 cm kukkakohtaiset hyvät värivalokuvat. Kukista on ”levitetyt” piirrokset mittasuhteineen.

Kirja on loistava esimerkki lyhyestä ja ytimekkäästä esitystavasta, jossa tieto tieto tarjotaan harrastajalle helposti saatavana ja sulavana. Suosittelen lämpimästi kaikille tätä kirjaa. Teknisen Korkeakoulun arvosteluasteikolla: Hylätty, Hyväksytty, Hyvä, Kiitettävä ja erityisen hyvä l. Oivallinen, antaisin tälle kirjalle arvosanan oivallinen. Kirjan puute on se, että lukisin kyseisen mukaista tekstiä mielelläni pari tuhatta sivua enemmän. Hinta oli naurettavan pieni, jos vertaa laatuun. Sitäpaitsi nämä katlejat eivät kuihdu. Teille, tämän lukijalle tulee kiirus ostaa Amazonin viimeinen kappale!

Hyvä että valinta osui oikeaan - omani on kulunut jo hiirenkorville.



Kirja oli ilmestyessään melko kallis, mutta nyt sitä alkaa saada lähinnä käytettynä jo alle 30 euron. Kielikin on sen verran selkeää, että unohtuneellakin koulusaksalla saa siitä hyvin selvän.



Tuo Etelkan kuvassa näkyvä saman kirjoittajan Orchideen taitaisi myös olla hankkimisen arvoinen.

Jürgen Röthin Orchideen-kirjaa en löydä Amazonilta, mutta Alibrikseltä kyllä eli täältä
Hinta noin 30 e plus postikulut.

Sitä Cattleya opusta saa meikäläisestäkin Adlibriksesta, hinta 20,70 EUR + postikulut.

http://www.adlibris.com/fi/searchresult.aspx?search=quickfirstpage&quickvalue=cattleya&title=cattleya&fromproduct=False

Vanhoissa kirjoissa hintaan vaikutti silloisen värikuvatekniikan vaatima värinerottelu ja eroteltujen värien erillispainatus päällekkäin, jolloin saatiin lopullinen kuva. Digitaalitekniikka ja tietokoneet ovat mullistaneet kuvanteon. Hinnat ovat laskeneet huimasti. Painotekniikka on myös kehittynyt samaan suuntaan. Nykykirjoissa on reilusti kuvia. Röthin kirja edustanee siirtymäkautta, jolloin uusi tekniikka oli vielä kallista ja tietokoneohjelmat olivat alkeellisia. Esimerkiksi erään ison lehtitalon kuvankäsittelylaitoksen tietokoneet maksoivat n. 1995 4 milj. mk. Painoksen suuruus ja myyntiketjun voitontahto vaikuttavat.

Sain juuri Jyrgen Röthin Cattleya kirjan …

Fantastinen

hinta 19.95

Plus postikulut?

Mullekin tuli eilen…mainoksen uhri  23 ja jotain (kuluineen). Viikonloppu meneekin mukavasti…

Olen iloinen, että kirjaarvosteluni, ymmärtääkseni, oli oikein kirjoitettu.

"Orchideen",  Jürgen Röth, 1983 VEB Deutscher Landwirtschaftsverlag DDR, Berlin, Bestellnummer 5589103, 2. painos, 344 s., 40 s. värikuvia. Julkaisukieli on saksa.

Kirjassa on kirjoitettu orkideoiden: Historiasta, merkittävistä keräilijöistä ja tutkijoista, o.-kulttuurista, o.-hoidon perusteista, hyötykäytöstä, botaniikasta, levinneisyydestä, kasvutavasta, orkideiden lehdistä jne., luonnonsuojelusta, luonnonolosuhteista, kasvuun vaikuttavista ympäristötekijöistä, lisäämisestä jne. yhteensä 95 s. Yksitäisten orkideasukujen ja niiden lajikkeista on kirjoitettu 211 s. Hakemistot ja kirjallisuusviitteet ovat 18 s. Kirjassa löytyy lukuisia piirroksia.


Kirjan sisältö vastaa Puupposen "Suurta Orkideakirjaa" sisällöltään, mutta kyseiset kirjat täydentävät osin toisiaan.

Värivalokuvien laatu vastaa painoajan keskitasoa ja kuvat ovat paikoitellen rakeisia, mutteivät haittaavasti.

Olen ollut tyytyväinen 35 E hankintaani ja voin siten suositella sitä.



Omassa kirjassani on Affalterbachin kunnan poistoleima. On valitettavaa, että kirjastot pistävät hyvää tavaraa pois lainaajien ulottuvilta.


Lukijat ehkä tietävät, että Varsovanliiton maissa tarpeellisten tietokirjojen (sis. propakandan) kirjoittajat olivat päätoimisia kirjailijoita valtion tuella. Siten monet kirjat kilpailivat sisällöllisesti samassa sarjassa länsimaitten vastaavien kirjojen kanssa.

Sain perjantaina yhteistilauksessa Orchids & more´lta seuraavassa esitellyn DVD´n, joka on eräänlainen kirja sekin. Siksi kerron siitä tässä:

"Orchid on DVD", Orchids & more, versio 9,5. Sisältää mm. 10000 kuvaa. Osia kolmesta kirjasta. Saksankielinen. Muistaakseni sen saa myös englanniksi. 26 E, päivitysversioita on luvassa.

DVD jakautuu viiteen osioon:

Artikkelit:
-hoito ja neuvonta vasta-alkajille
- ikkunalaudalta lasikkoon
    - menestyminen ikkunalaudalla
-matkakertomuksia 8 kpl
-orkieatiede ja taksonomia

Kirjoja:
    - "Orchideen", Karl-Heinz Senghas & "Orchids", Paul Parey. CD versio sisältää kaikki oleelliset    tekstit. Joitakin kuvia on korvattu tekijänoikeuksien takia samankaltaisilla kuvilla. Joitakin teksteihin    on lisätty informaatiota.
    - 2003 tilanne Odontoglosum- (66 lajia) ja Chamaeleorchidsuvuista, Leonore Bode, Karl-Heinz   Senghas.
    - "Die Cattleya", Rolf Diekman. Luonnonlajit, värit ja luonnonhybridit.

Orkideasuvut:
    - kehittymisosio
    - taksonominen osio

Kuvagalleria:
    - kuvat ovat aakkostettu suvuttain /nimittäinja siten helpot hakea. Ne saa pyörimään      videoesityksenä. 10000 kuvan jälkeen voi olla hieman hönterö olo. Jokaisesta orkideasta on esitetty   pelkät kukkakuvat ilman mittakaavoja. Mukana on harvemmin kasvien muita osia.
 
  Kuvat ovat suhteellisen hyvätasoisia mustalla pohjalla täyttäen näyttöruudusta n. puolet.

Sitä ja tätä:
    - tillandsiat
    - hyönteisiä
    - matkakuvia

"Orchids on DVD" on eräänlainen kopioitu tietoteos, joka on helppo ja nopea käyttää. Olisin kaivannut kukkien mittasuhteita ja kasvien kokovartalokuvia. Tekijä kirjoittaa, että "Tekijänoikeuksien hankkiminen oli tämän DVD´n tekemisen hankalin kohta. Tietotekniikan kehittyessä voimme tulevaisuudessa saada orkkideakirjatot yhdellä tietosirulla". Tillandsioita lukuunottamatta olisin jättänyt "Sitä sun Tätä" osion pois ja käyttänyt tämän tietotilan kasvuolosuhteiden ja koko kasvien kuvaamiseen. Kokonaisuutena olen tyytyväinen hankintaani ja voin suositella sen hankkimista. Kukkien kuvien kaivaminen netistä on aika hankalaa ja hankintatilanteissa tämä DVD voinee osoittautua hyödylliseksi. Olisin kaivannut 2010 yhteistilausta tehdessäni juuri esittelemääni DVD´tä.

Kiitos Timolle yhteishankinnan tekemisestä.



2006 GRÄFE UND UNZER VERLAG GMBH, ISBN 978-3-8338-0194-5, 3. painos 2008, 192 s., n.  21x27 cm. Julkaisukieli saksa.

Kirja jakautuu seuraaviin osioihin:
Yleistä 32 s., oikea hoito 34 s. sisältäen kaksi sivua orkideoiden sairauksista ja tuhohyönteisistä, neljä taulukkosivua hyönteis-, sieni-, bakteeri- ja virusesiintymien tunnistamisesta, torjumisesta ja hoidosta sekä  torjunnasta ennakkoon. Lisäksi löytyy kaksisivuinen esimerkki vuotuisesta työkalenterista.
Kirja esittelee 99 s.:lla n. 200 orkideasukua – lajia/lajiketta kaavalla 3 palstaa sivulla. Palsta sisältää kasvin kukkakuvan, nimen kasvin korkeuden ja leveyden sekä kukinta-ajan (Saksassa?), valon- ja lämmöntarpeen päivin-öin, onko orkidea monopodiaalinen vai sympodiaalinen, kasvin kotimaat, kukinnon kuvaus, kasvutapa ja –ympäristö, hoito ja tunnettujen lajien nimiä. Lopussa on taulukko hybridien suvuista ja niiden emosuvuista. Sekä taulukko orkideoiden lämpötilavaatimuksista eri kasvu-, vuorokauden-, vuodenajan-, lepokauden-, ulko-sisäkasvatusvaiheissa.

Kirjassa on yksi sivu osotteita ja kirjallisuutta ja kuusisivuinen hakemisto. Kahdella sivulla kerrotaan terminologian tarkoittavan, ett…

Kirjan anti on, että se jakaa pelkistettyä tietoa orkideankasvattajille hyvin monipuolisesti ja ytimekkäästi yleisimmistä kasvatuksessa esiin tulevista ongelmista ja kysymyksistä. Esimerkiksi tuhojen selkeät kuvat auttavat tunnistamisessa ja oikean hoidon valitsemisessa. Kirja antaa n. 200 orkidealajin/-lajikkeen (sekä hybridin) ns. pikahoito-ohjeen  samalla monipuolisesti ja yleistäen, mutta riittävällä tarkkuudella.

Kirjan lukemalla sain itselleni paljon uutta ja syventävää tietoa omiin orkideoiden kasvatusongelmiini. Orkideoiden kasvatuksessa käytetään Uuden Seelannin turvetta, saksaksi Sphagnum, joka mielestäni liottaa juuriston pilalle. Tai miltoniopsishybridit pitäisi kasvattaa puolivarjossa päivisin 18-20 ja öisin 10-14 asteen lämpötilassa, kuiva, viileä talvilepo on 2 kk, kasvukaudella kastellaan säännöllisesti, mutta säästeliäästi.

Nimistöä on nykyään muutettu paljon ja siksi kirjan ilmestymisvuosi antaa hyvän osviitan nimien tarkistuksen tarpeellisuudesta. Sama pätee kasvien kuulumiseen johonkin tiettyyn sukuun. Kirjan nimien muuttuminen ei kuitenkaan mitätöi kasvien hoitoon annettuja tietoja.

Sain tämän kirjan lainaksi eräältä turkulaiselta nuorelta orkideaharrastajalta ja olen siitä hänelle kovin kiitollinen. Lukemani perusteella voin suositella 19,90 e maksavaa kirjan hankkimista. Tilasin juuri Amatsonilta itselleni oman kappaleen 15 puntaa ja risat sis. lähetyskulut.