Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Eristäminen aihealue Seuraava
pvm: 25.8.2014 18:22

Kysymys: Vanhan hirsitalon lisäeristäminen

Eristäminen

Omistan -48 rakennetun hirsitalon, hirsi n. 120 mm. Käsinveistetyt hirret. Alunperin ulkopuolella oli tervapaperi ja ulkoverhouslauta naulattuna suoraan hirsiin. Poistin molemmat ja laitoin tilalle 25 mm tuulensuojalevyn ja lautakoolauksen sen ulkopuolelle pystyyn ja ulkoverhouspaneelin vaakaan. Sisäpuolella ei ole mitään eristystä, siis se on hirsinäkymällä. Kysynkin, että tuliko tehtyä susiratkaisu? Toimiiko rakenne teknisesti, ettei tule kosteusongelmia? Kannattaisiko laittaa vielä sisäpuolelle hirsisaumoihin pellavarivettä ja siten tiivistää hirsisaumoja. Nyt tuntuu, että varsinkin nurkista vetää. Pidämme talossa peruslämpöä myös talvella, n. 8 astetta ja vietämme siellä viikonloppuja ja silloin tietysti nostamme lämmöt normaalille tasolle jo etukäteen puhelinohjauksella.

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Rakenneratkaisusi on oikea. Lisälämmöneriste kannattaa laittaa rakenteen ulkopuolelle, sillä hirsirakenteen lämpötila nousee korkeammaksi ja näin vältetään kosteustekniset ongelmat.
Sisäpuolelta hirsien saumat ja erityisesti nurkkkien saumat on hyvä tiivistää pellavariveellä, sillä siten saat vedon ja vedon tunteen pois.
Peruslämpö on hyvä asia, sillä sen ansiosta rakenteet pysyvät kuivina ja lämpiävät nopeasti, joka vähentää myös vedon tunnetta.
PN

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Eristäminen / Vanhan hirsitalon lisäeristäminen":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: