Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Huonekasvit aihealue Seuraava
pvm: 4.2.2024 13:52

Kysymys: Mikä tuhohyönteinen

Huonekasvit

Kuvassa olevia pikku tuhohyönteisiä (pituus muutama mm) on löytynyt useiden huonekasvien lehtien alapinnoilta. Useita huonekasveja on jo ehtinyt kuolla ennen kuin huomasin hyönteiset. Ne hyppäävät jos niitä koskee.  Niitä on löytynyt aloeverasta , saintpauliasta, käärmekaktuksesta, korallikaktuksesta, samettilehdestä, laikkuvehkasta, rahapuusta, juorusta ja kuningaskissuksista.Olen niitä yksitellen pinsetillä ottanut pois ja laittanut kuumaan veteen.En haluaisi käyttää tuholaismyrkkyä, mutta mikä voisi auttaa?  Onko kenelläkään tietoa, kiitos.

 

Kysymyksiä: 1 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Hei
 
Vastailemme tällä palstalla puutarha-aiheisiin kysymyksiin, eikä asiantuntemuksemme ole sisäkasveissa vahvimmillaan. Tällä kerralla kuitenkin vaiva näyttää olevan tuttu myös puutarhan puolelta, joten osaamme asiasta muutaman sanan sanoa.
 
Kasvejasi näyttäisi vaivaavan jokin ripsiäislaji. Suomessa niitä esiintyy luonnonvaraisina ainakin sataa erilaista, mutta sisäkasvissa saattaa olla jokin ulkomailtakin tullut laji. Jotkut lajit ovat kasveille harmittomia, mutta kasviesi vauriot osoittavat, että näin onnekkaasti ei nyt ole. Ripsiäiset imevät kasvista solunesteitä, joista jää vaaleita tai läpikuultavia vioitusjälkiä. Ne vahingoittavat kukka-aiheita ja aiheuttavat epämuodostumia. Runsaana esiintyessään ne nuuduttavat koko kasvin. Lehdissä voi myös näkyä riviin järjestyneitä, pienen pieniä mustia ulostelaikkuja.
 
Ripsiäisen munia on todella vaikea havaita. Paitsi että ne ovat pieniä, ne sijaitsevat usein kasvisolukon sisällä. Toukat ovat samankaltaisia kuin aikuisetkin, mutta pieniä, vaaleita ja läpikuultavia. Niitä on paljon myös mullassa, josta ne nousevat ruokailemaan kasvin versoihin. Ne viihtyvät myös lehtien alapinnoilla. Suurennuslasia tarvitaan sekä munien että toukkien havaitsemiseen.
 
Koska ripsiäiset lisääntyvät nopeasti, niiden varhainen havaitseminen on tärkeää. Tarkkailtavia kohtia ovat lehtien ylä- ja alapinnat, lehtivarsien tyvet, nuput ja kukinnot ja ylipäätään nuoret kasvinosat. Ennaltaehkäisyssä on tärkeää seurata uuden kasvin tilannetta ennen kuin se sijoitetaan muiden kasvien yhteyteen. Säännöllinen kasvien sumuttelu pitää ilmankosteuden koholla, mistä ripsiäiset eivät pidä. 
 
Alkuvaiheessa hyvä torjuntakeino on poistaa vioittuneet ja munia sisältävät kasvinosat. Lehtien ja varsien pyyhkiminen kostutetulla liinalla poistaa ainakin osan toukista. Jos ruukun voi hetkeksi upottaa veteen, nousevat mullassa olevat toukat veden pintaan. Torjuntatoimissa on oltava pitkäjänteinen ja toisteinen, jotta eri kehitysvaiheessa olevat ripsiäiset saadaan aikanaan pois. Jos koko kasvi on jo huonokuntoinen, kannattaa se hävittää. Jos tuholaisia on aluksi vain yhdessä kasvissa, se eristetään muista kasveista mitä pikimmin. Ripsiäisen munat leviävät helposti kasvista toiseen käsien välityksellä. Huolellinen käsipesu onkin tarpeen, kun tuholaisia kimppuunsa saanutta kasvia on käsitelty.
 
On vaikea ennustaa, tepsivätkö nämä torjuntakeinot nyt, kun ripsiäiset ovat jo levittäytyneet laajasti kasveihisi. Apua voi saada myös torjuntaeliöistä, joita on kuluttajille tarjolla ainakin nettikaupasta tarhurinapu.fi.
 
T. Muhevaisen vastaustiimi
 
 

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Huonekasvit / Mikä tuhohyönteinen":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: