Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Kompostointi aihealue Seuraava
pvm: 3.10.2016 9:32

Kysymys: Kasvijätteitä kasvimaahan?

Kompostointi

Hei! Onko hyvä sekoittaa kasvimaahan, savipitoiseen multaan, kaikki esim. kasvimaan

kasvivarret kuten esim, perunan varret, porkkanan ja kaikki mitä jää.??

Minulla on käsitys ettei olisi hyvä koska voi esim "elättää" maassa vahingollisia matoja joita tuossa meilläkin on.

Joku keltainen pieni mato joka menee perunaan porkkanaan ym. Miten on??

Kiitos

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Kasvimaan riesana voi olla keltainen juurimato; seppäkuoriaisen muutaman sentin mittainen toukkavaihe, joka syö käytäviä juureksiin. Varsinkin jos perunamaa on perustettu vanhalle nurmikolle/heinikolle. Eivät yleensä aiheuta kovinkaan suurta tuhoa, vaikka vialliset mukulat tulee tietenkin hävittää. Myös rikkakasvit palstan sisällä ja reunoilla tulee torjua; etenkin heinämäiset rikat.

Voit kuitenkin aivan huoletta sekoittaa kasvimaan omat kasvijätteet maahan. Myös esimerkiksi auringonkukkien varret vai hakettaa ja lisätä sellaisenaan kasvualustan joukkoon. Ne kompostoituvat ja ravitsevat maata (palauttavat ravinteet takaisin kiertoon). Rikkaruohot tulee siis kuitenkin poistaa viljeltävältä alueelta mahdollisimman tarkkaan.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Kompostointi / Kasvijätteitä kasvimaahan?":
Puutarha.net Vastaajat

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Kasvimaan pohjatyöt
Hei!Haluaisimme ensi kevääksi kasvimaan tontille ja jotta ei mentäisi perse edellä puuhun tämän asian suhteen vaan saataisiin oikeasti jotai...