Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Ylä-, ala- ja välipohjat aihealue Seuraava
pvm: 25.8.2014 13:27

Kysymys: VOC-yhdisteet ja asbesti lattiassa

Ylä-, ala- ja välipohjat

Hei! Asumme 60-luvun lopulla rakennetussa kerrostalo-osakeyhtiössä, ja attelimme laittaa keittiön lattiassa (12 neliötä) olevan muovimaton päälle laminaatit. Isännöistijän mukaan muovimatto (vaihdettu joskus aiemmin) ja sen alla oleva alkuperäinen mattoliima pitäisi kuitenkin poistaa hiomalla sementistä asti, koska se saattaa kostuessaan alkaa erittää haitallisia VOC-yhdisteitä ja laminaattien laittaminen lisää riskiä kosteuden tiivistymiseen. Lisäksi sementin päällä olevasta tasoitekerroksesta otetusta näytteestä löytyi asbestia, joten homma pitää teettää asbestityönä - omalla kustannuksella tietenkin. Onko tämä todella ainoa vaihtoehto, vai voiko VOC-yhdisteet ja asbestin kapseloida jollakin tasoitteella? Mitä lattialle teidän mielestänne pitäisi tehdä? Miten kallista asbestin poistaminen on? Onko tällainen asia taloyhtiössä ylipäänsä osakkaan vastuulla? Samaa liimaa ja asbestitasoitetta on myös muiden huoneiden ja asuntojen lattioissa. Minulla on esiintynyt vuosi sitten asuntoon muutettuani toistuvaa flunssaa ja postiontelon tulehduksia.

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Voitte asentaa laminaatin nykyisen muovimaton päälle käyttäen niiden välissä solumuovia, joka on tarkoitettu laminaatin alle. VOC-yhdisteitä erittyy muutamien vuosien vanhoissa muovimatolla päällystetyissä lattioissa ja niissäkin vain silloin, kun matot on asennettu liian kostealle alustalle. Tapauksessanne 60-luvun kerrostalossa tätä vaaraa ei ole ja kosteuden tiivistyminen ei ole mahdollista, koska lattian ala- ja yläpuolella ei ole niin suurta lämpötilaeroa, että kastepistettä muodostuisi. Ainoastaan ensimmäisessä kerroksessa, jos lattia on maata vastaan, se voi olla mahdollista.
Asbestin poisto, jos se on tarpeen, on taloyhtiön asia hoitaa, ei huoneiston haltijan.
PN

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Ylä-, ala- ja välipohjat / VOC-yhdisteet ja asbesti lattiassa":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: