Löysin tänään sattumalta ahokirkiruohoesiintymän täältä Keski-Suomesta. Täytyy tarkistaa onko lajista jo aiemmin haviksia tuolta paikalta. Kasvupaikka on kuiva kallionalusketo, jolla kasvoi myös häränsilmiä ja metsänätkelmää. Kukinta oli vasta aivan alussa, pari alinta kukkaa oli hieman raollaan, mutta tuoksuivat jo.
Valitettavasti tänäkin vuonna ehdimme paikalle Jungfruskäriin kovin myöhään, mutta Metsähallituksen edustajan suosiollisella avustuksella sain kuvia kukintaansa lopettelevista kirkiruohoista.
Tässä kukkii vuorostaan Saanan alarinteillä lettokirkiruoho, Gymnadenia conopsea var. lapponica. (Koska kuvia tulee harvakseltaan, yhdistin ahokirkiruohoketjuun myös nämä).
Hyytävän kylmän alkukesän jälkeen kesä valloitti tunturin viime viikolla. Kirkiruohojakaan ei alkuviikosta huomannut, mutta muutamassa päivässä niitä oli vaikka kuinka. Aloittavat useimmiten kukinnan reilusti kesäkuun puolella ja kukkivat elokuullakin. Korkeus 10-30 senttiä eli ahokirkiruohoa huomattavasti pienempi. Nimestään huolimatta ei kasva aina letoilla, vaan rutikuiva tienpenkkakin käy.
Tässä parikymmentä kasvia, valon määrä oli huikea, joten kuvat eivät ole kaksisia.