Cypripedium - tikankontti

No johan vilahti kannat kattoonnaurua, kun Puuterhakeskus Kauppilan taimikuvasto tuli tänään postista. Siinä oli myynnissä kuutta erinlaista tikankonttia. Minulla on kaksikin kysymystä asian tiimoilta: 1. Miten voitte paaduttaa mielenne moisten edessä? 2. Kellä on kokemusta ennestään noiden kasvattamisesta -avatkaa sanainen arkkunne-please.

Törnrosa, eimielenpaadutus auta alkuunkaan! Tuon taimikuvaston kanssa melkein nukkuukin saman peiton alla, niin paljon ihanuuksia siellä taas on,huoooohh!!!!! Tikankontit minuakin kiinnostaa... eli kellä on kokemuksia...?

Vuosi sitten tilasin yhden Emilin kokeeksi. Purkissa kasvattelin, nuupahti viime kesän helteissä. Mutten kehdannut kallista "juurakkoa" hukkaan heittää. Talvetin pakkasille menevässä autotallissa ja nyt näyttää silmua pukkaavan :) Kuulakärkikynän kärjen mallinen vihreä pullea silmu.

Onko kukaan saanut Kauppilan tikankontteja selviämään hengissä ihan maahan istutettuina??? Ja laittakaa muitakin kokemuksia!

Cypripedium reginee on kasvanut viisi vuotta ja kukki viime kesänä. Vaatii runsaskarrikkeisen kasvualustan jossa on vähän hiekkaa. Alkukesä on yleensä liian kuiva, joten on kasteltava viikottain kunnolla, varsinkin jos on puita lähellä.Pitää kesällä silppurilla tehdysta lehdes hake katteesta.

talvella on kevyesti suojattu ensin metallilankakori ja sen päällä havuja ensimmäisenä vuonna lisäksi oli myös styroks laatikko havujen alla. Kuitenkin metallilanka kori piti huolen ilmavuudesta. Alku oli hankalaa kun kasvi oli heikko enkä älynnyt kastella. Yllättävän sitkeä kuitenkin. Nousi aina, vaikka luulin sen kuolleen. Alkukesästä lannoitin kanankakka vedellä ja loppukesällä vaaleanpunaisella kastelulannotteella.kasvoivat puolivarjossa. Aamu ja ilta aurinko paistoivat suoraan kasville.

Mitä kaikkea siellä on myynnissä? Minkä hintaisia?Jospa joku vaikka ostaisi liikaa ja toisi niitä yhdistyksen basaariin.Kokeilkaa ihmeessä. Elämässä pitää olla aina uusia haasteita.

Menisin lopullisesti sekaisin jos sinne pääsisin.

Tuli nimeen virhe Pitää olla -----reginae.

Minä tilasin Cypripedium ´Emil´ Tikankontin Kauppilasta viime keväänä, se viihtyi hyvin kesän varjoisassa penkissään ja teki syksyllä valmiiksi nätin silmun tyvelleen. Kaikki oli hienosti joulukuuhun asti, kunnes Kokemäenjoki alkoi tulvia ja Emil jäi veden alle kahdeksi viikoksi, luulin sen jo kuolleen apea, mutta selvisi se siitäkin ja puskee nyt uutta kasvua. Loppuyhteenvetona voimmekin todeta että uskomattoman kestäviä nämä uudet Tikankontti hybridit hymy.

Tilasinpas tuolta edellä mainitusta paikasta kolme tikankontin tainta, yhden maxikokoisen ja kaksi normaalia (Emil, Reginae ja Aki). Saa nährä mitä sieltä tulee ja miten niiden käy!

Oletteko jo saaneet omat tikankonttinne? Minä sorruin tilaamaan kaikki kuusi ja nyt täytyy hieman järjestellä muiden hankintojen kanssa-kaikkea kun ei voi saadasurullinen. Ovat olleet jo purkeissa ulkonakin päivällä ja osassa on lehdet kasvaneet. Se Reginae on vasta pienenä nystynä-mutta elossa. En uskalla vielä laittaa niitä penkkiin, kun kuunliljat lähistöllä eivät ole vielä nousseet, joten en osaa vielä hahmottaa noille paikkaa. Siinä Reginaessa oli mullassa kalkkirakeita. Tarkoittanee ilmeisesti, että tarvitsee kalkkipitoisemman maan kuin muut. Kertokaa viisaammat, täytyykö siihen vielä lisätä kalkkia tai riittääkö siinä purkissa oleva kovinkin pitkään?

Reginaelle laitoin ruokalusikallisen dolomiittikalkkia mullan sekaan. Luin jostain sen pitävän hiekasta. Sitäkin laitoin. Ei ainakaan huonoa tykänneet

Tärkein edellytys Tikankonteille on todella läpäisevä maa, ammattilaiset ne ainakin ulkomailla istuttavat niin luonnonlajit kuin hybriditkin lähes täysin epäorgaaniseen kasvualustaan jossa on vain vermikuliittia, kevytsoraa, laavakivihiekkaa yms. ja vain hyvin vähän jotakin orgaanista kuitua kuten kookoskuitua, itse en usko tähän järjestelyyn, eiväthän tikankontit luonnossakaan missään hiekassa kasva vaan metsämaassa. Omalle Emililleni ja tuleville konteille laitoin ja aion laittaa puolet ja puolet hienonnettua lehtikompostia ja karkeaa hiekkaa. Tämä sekoitus vaatii kyllä kastelua koko kesän, mutta on taatusti vettä läpäisevää. Tikankonteille on vielä hyvä laittaa syksyn lehtiä maan katteeksi viilentämään Tikankontin juuristoa ja lahotessaan lisäämään maan humuspitoisuutta.

No niin, jo alkaa lyyti kirjoittamaan! Näin hyvillä ohjeilla(näin etukäteen) varmistetaan kasvien kasvaminen ja viihtyminen paikallaan.

Tänään tarkastellessani tikankonttejen vointia huomasin, että kruunutikankontti Reginae, jonka istutin kuusen juurelle kalkkikivellä höystettynä on alkanut tekemään nuppua. Olen todella otettu, kun tuo heti istutuksen jälkeen on noin kunnostautunut. Kuvia seuraa jatkossa...

Hyvää juhannusta sitten kukan kera kaikillesydän. Kukka aukeaa tästä hieman vielä, mutta isäntä vie kameran reissuun, joten en ole kuvaamassa. Kasvilla korkeutta on vasta vajaat 30senttiä.




Hyvänen aika, siinäpä vasta komistus silmän isku

Jestas sentään!! Ihana....

Siirsin tikankonttien tämänvuotise keskustelut omaan ketjuunsa - kotimaan kämmekät - tikankontti, ja suljen tämän.

Minulla on tikankontti, Cypripedium calceolus kasvamassa pähkinäpensaiden alla. Varjoinen ja aika kuiva paikka. Taimen ostin netistä Belgiasta. Ostin myös kaksi suoneidonvaippaa, kotimaisen ja Pohjois-Amerikkalaisen sekä yhden kosteilla paikoilla viihtyvän P-Amerikkalaisen orkidean. Puolet olen saanut tapettua ja puolet on  hengissä. Pohjois-Amerikkalainen suoneidonvaippa menestyi pari talvea ja kukkikin, mutta sitten edellinen talvi ( lumettomat kylmät) vei sen. Kotimainen selviytyi ja on kukkinut jo parina kesänä. P-ameriikkalainen orkidea jolla ei Suomalaista nimeä on taantunut tasaista tahtia ja viime kesänä taisi vielä olla pari pienenpientä lehteä. Se vaatisi varmaan luonnonkostean pohjamaan, rannan tai vesialtaan läheisyyden. 
Tikankontti on menestynyt hyvin. Istuttaessa sekoitin lehtikompostia, ehkä kourallisen kanankakkaa, pintamaan joka on hietaa ja edellisen kesän pähkinäpensaan lehtiä sekä maatuneempaa kariketta. Lisäsin myös Leca-soraa 3-4 litraa. Näin syntyi sekoitettua maata ehkä noin 30-40 litraa. Kalkkia lisäsin myös jonkin verran. Jätin sen lievälle kummulle vaikka rinteessä ja hiekan päällä onkin. Istutus tapahtui varmaan joskus toukokuun lopussa. Taimet tulivat nopeasti ja olivat asiallisesti pakattuja. Silmut kartioina, ei vielä lehdet avautuneina. Taisi olla pari kukkaa jo istutuskesänä. Seuraavana kait 4, sitteen 7 ja nyt 11. Istutuskesänä kastelin varmaan viikottain. Myöhemmin aina silloin tällöin kun olen muistanut ja kun on ollut pitkiä kuivia jaksoja eteenkin ennen kukintaa tai sen aikana. Kukinnan jälkeen kuivuus ei enää niin haittaa ja juurtuneen kasvin kastelun voi unohtaa. 
Suoneidonvaippani on enemmän turvepitoisessa paikassa, joukossa myös vähän leca-soraa. Sille saisi olla varmaan vähän kosteampi paikka, mutta tontiltani ei löydy luontaisesti pohjakosteaa paikkaa. Varmaan rinnekohdat jossa pohjakosteus tunkee pintaan olisivat ihanteellisia tai hietamaata oleva ranta. Hetkittäinen tulvehtiminen kevät/syksy ei varmaan haittaa kunhan ei jää talveksi veden alle.
Belgialaisfirman nimi on Phytesia. Heillä on laaja valikoima ja usein edullisia tarjouksia. Suosittelen.
Jari Ruusupuu