Endiivi, Cichorium endivia

Endiivi  (Cichorium endivia) 

Endiivit ja sikurit ovat läheistä sukua toisilleen. Niille on tyypillistä kotoisia salaattejamme voimakkaampi maku, joka tulee karvautta aiheuttavasta intybiinistä. Ne parantavat ruoansulatusta ja lisäävät myös ruokahalua.

Endiiveistä salaattivihanneksina tunnetaan kaksi erilaista tyyppiä:

Kähäräendiivi (friseesalaatti). Muodostaa matalan, tuuhean lehtiruusukkeen. Lehdet ovat runsaasti liuskoittuneet ja  kähäräiset. Käyttö lähinnä salaateissa. Maku on voimakas ja hiukan kitkerä, siksi sitä kannattaa sekoittaa muiden salaattilajien sekaan.

Siloendiivi (escariolsalaatti). Muodostaa tuuhean lehtiruusukkeen. Siloendiivin keristä voi tulla hyvinkin suuria. Sen lehdet ovat sileät ja lähes liuskattomat. Uloimmat lehdet ovat vaaleanvihreitä ja sisimmät keltaisia. Kuuluu väkevän makuisiin salaatteihin.  Se muodostaa tuuhean lehtiruusukkeen ja  keristä voi tulla hyvinkin suuria. Käyttö pääasiassa lämpimissä ruoissa.

Endiivit ovat herkkiä muodostamaan kukkavarren, jolloin sadon laatu heikkenee ratkaisevasti.  Kuivuutta endiivit eivät siedä, sillä kuivassa lehdistä tulee herkästi kovettuneita ja toisaalta lehdenreunojen ruskettumisvaara lisääntyy. Endiivien keskusta tulisi vaalentaa ennen sadonkorjuuta. Se tehdään laittamalla esimerkiksi ruukku kasvin päälle 1-2 viikkoa ennen sadonkorjuuta. Lehdet voi myös sitoa suppuun viikoksi ennen korjuuta. Vaalentaminen miedontaa lehtien makua.


Lähde: kotimaiset kasvikset

Kylvin kähäräendiivin siemeniä aikalailla runsaasti, ja nyt kun tutkin sitä lajikkeena tarkemmin totesin että täytynee koulia jokainen taimi erilleen  Onko tietoa millainen istutusväli niille on tarpeen?  Ja edelleen, kuinka kylmänarka kasvi se on? 

Viime kesän kähäräendiivini olikin ehkä lehdistä päätellen siloendiivi. Se kasvatti noin metrin korkean varren ja kukki kauniisti pienin sinisin kukin. Lehtiä salaattitarpeiksi keräsin maan pinnan tasolta, mutta ne eivät kyllä kerineet vaan olivat irtonaisina kuten lehtisalaatti.



Nyt minulla on siemenkirje-siemenistä kasvatettuja kähäräendiivin taimia (taas) ja yritän ne tänään saada istutettua kasvimaalle. Lehdet ainakin tässä pienessä taimivaiheessa ovat kähärät joten ehkä tänä kesänä kerään friseesalaattia :slight_smile: