(Yrtit ja mausteet)
Hietasinappi: Isohietasinappi (Villirucola), Diplotaxis tenuifolia
Italialainen rucolasalaatti/villirucola. Oikea rucola on Eruca vesicaria eli sinappikaali.
Etelä-Euroopasta kotoisin oleva salaatti- ja lääkekasvi. Meilläkin voi löytää villinä lastaus- paikkojen lähettyviltä. Korkeus n. 30 cm. Lehdet liuskoittuneet, pitkänomaiset, kapeat ja tummanvihreät. Maku on täyteläinen, hieman pähkinäinen. Syötävät kukat ovat keltaiset ja hyväntuoksuiset. Houkuttelevat hyönteisiä!
Isohietasinappi on monivuotinen ja saattaa talvehtia Suomessa. Sisältää runsaasti rautaa ja C-vitamiinia.
Mulla on siemenäpusseissa kahdensorttista rucolaa: villi- ja salaatti-.
Villirucola mainitaan monivuotiseksi, salaattirucolaa ei. Onkos kokeneemmilla viljelijöillä kertoa näiden väitteiden paikkansapitävyydestä? Eli säilyykö villirucola maassa hengissä talven yli, entä isompilehtinen malli?
Lueskelin juuri viime vuotista puutarhalehteä, jossa esiteltiin kasvimaa Lahden Mukkulasta. Siinä artikkelissa ainakin mainittiin villirucola monivuotiseksi. Ensimmäisenä vuonna kasvaa vähän kituliaasti, mutta ajan mittaan paranee.
Ostin tänä vuonna ekan kerran rucolan siemeniä (siis isohietasinappi). Kun/jos se nousee maasta ja alkaa tehdä kasvustoa, miten kerätään maasta? Niistä odotellaan sahalaitaisia ja sen jälkeen leikataanko maan rajasta lehti kerrallaan, vai puskissa, eli tekeekö samasta kohdasta uutta kasvustoa, kuten jotkut salaatit, vai onko jokainen lehti oma kasvinsa ja kun leikkaus on suoritettu, voi maan ''kääntää'' ja laittaa uusia siemeniä maahan?
Tuleeko helposti karvaan makuiseksi kasvaessaan liian suureksi, vai millanen tuo on luonteeltaan?
Mie olen ottanut suurimpia lehtiä käyttöön ja aika hyvin on uusia kasvanut tilalle. Ei päässyt vanhenemaan kun oli niin hyvän makuista. Tänä vuonna en ole vielä päässyt nauttimaan.
Mulla ei ainakaan villirucola talvehtinut, mutta eipä hätä nyt suuri ole. Kannattaa leikata nuorena, muuten tulee liian kitkeräksi. Tosin annoin osan kukkia ihan tarkoituksella.
Olen nyppinyt nyt sitten lehtiä yksi kerrallaan ja kun ovat niin älyttömän hyviä olen jo napsinut alamittaisina leivän päälle. Näyttää tekevän uusia sitä mukaa kun pusikkoa harventaa. Onko rucola sellainen, että täytyy keskikesän jälkeen kylvää uusi setti, että loppukesäksikin löytyy herkkua leivälle? (kuten lehtisalaatti??)
Kuulin eilen, että viime kesänä naapurille annettu villirucola onkin selvinnyt hengissä talvesta ja kasvaa jo kohisten. En jättänyt itselleni yhtään tainta, kun pihassa ei ollut sopivaa paikkaa, jossa olisi ollut edes pieni mahdollisuus talvehtia.
Ylläolevat viestit on siirretty rucola (sinappikaali) - viestiketjusta. Niiden alkuperäinen kirjoituspäiväys ei ole se joka näkyy viesteissä sillä siirrettäessä muuttuu päiväykseksi siirtopäivän päivämäärä.
Kassikäpp, juuri siirsin nämä viestit tähän omaan paikkaansa, mutta sinun viestisi joka on yleisluonteinen, teki tästä ketjusta juuri ajantasaisen. Kiitos siitä sinulle
Mää ostin keväällä Villi Rucolaa latinankieliseltä nimeltään Diplotaxis erucoides. Tää mainittiin yksivuotiseksi ja hidaskasvuiseksi. Niin hidaskasvuiseksi, että en kylvänyt sitä vaan säästin ensi kevääseen.
Olin ajatellut kylvää sen niinkin aikaisin kuin maaliskuun loppupuolella.
Hyvän makuinen salaatti muiden salaattien sekaan. Hieman voimakkaamman makuinen kun tavalliset lajikkeet. Kasvarissa siihen ei örkit niin helposti iske.
Villirucolani iti neljässä päivässä kylppärissä lattialämmityksen päällä. Uskomatonta, koska samasta pussista viime keväänä (3 eri otteeseen) kylvämäni siemenet eivät itäneet lainkaan! Kaikin puolin siis mukava yllätys, nyt vaan täytyy yrittää saada ne pysymään myös hengissä kesään saakka
Viime talvesta näköjään selvisi hengissä täällä III-IVsen rajalla.Meinasin kevättöitä tehdessäni silpaista penkistä, mutta kun oli kovin vihreä rangan sisus leikatessani, päätin antaa kokeeksi jäädä. Ja nyt siis rehottaa.
Villirucola kuuluu meillä jokakesäisiin yrtteihin. Kylvään joka kevät enkä edes yritä talvettaa. Maku on erittäin hyvä, ja kuuluu salaattiin. Kylvöstä syksyyn saavat olla harson alla, muuten kirpat syövät kaiken.