Hikkorit ovat Pohjois-Amerikassa kasvavia komeita puita, joista jo intiaanit muinoin veistelivät kanoottejaan. Nykyään niitä käytetään hienoina huonekalupuina ja niistä tehdään pesäpallomailoja ym urheilutarvikkeita. Puu on kovempaa kuin tammi.
Ajatuksissani unohdin kirjoittaa asiani tuohon ylös. Toin viime vuonna hikkorin pähkinöitä ja viime talvena niitä oli kukkaruukussa ulkona. Keväällä yksi kolmesta iti ja kesän aikana se kasvoi noin 70-80 senttiseksi joka on tehnyt hienoja kukkaterttuja vaaleanpunaisine kukkineen ja osa niistä on muuttunut minipähkinöiksi. Eivät ikävä kyllä ehdi kypsyä tänä syksynä. Nyt ensimmäinen talvi on kuulemma kriittisin, sille pitäisi rakentaa tiipii ja pikkupuu pitäisi peittää jollain. En vain tiedä millä peitän, pakkaspeitolla vai hallaharsomytyllä sekä laitanko nuo sen pikkutelttatiipiin sisäpuolelle vai ulkopuolelle. Olisiko jollain hyviä neuvoja?
Luulen että nyt on käynyt joku hama, ei puut yleensä kuki vuosiin, saati ensimmäisenä vuonnaan. Olisko kuvaa, niin jos joku tunnistaa mikä on, saattais olla sitten talvetustietoakin jossain.
Se on kyllä jo tunnistettu, on se hikkori. En saanut nyt kuvaa siirrettyä kun en pääse omalle koneelle mutta lisään myöhemmin. Hikkorista on googlen kuvahaussa pilvin pimein kuvia mutta niissä on jo isojen puiden kukka/pähkinätupsuja. Oman puuntaimen pähkinät on kerätty valtavan hikkorin alta ja puu seisoo erään sahan pihalla. Sahan ja metsän omistaja tunnisti kuvan heti ja heillä on samanlaisia alkuja. Uskon että Wisconsinissa paikallinen alan ihminen tunnistaa puut. Hänhän tekee sitä muutenkin työkseen (ammatiltaan metsänhoitaja ennen kuin jäi eläkkeelle ja alkoi hoitaa perimäänsä sahaa.) Otollisissa olosuhteissa se kukkii jo ensimmäisenä vuonna.
Kysymys olikin nyt sen talvisuojauksesta ensimmäisenä talvena.
Mistäpäin Wisconsinia toit hikkoripähkinät? Tiedätkö onko se Carya cordiformis eli Bitternut vai Carya ovata. Ensinmainittu kai kestää kylmempää tai ainakin sitä kasvaa pohjoisemmassa.
Me tuotiin muutama pähkinä Wisconsinista, mutta ne taisi ehtiä kuivamaan ja niitä ei saatu itämään. Samalta kasvuvyöhykkeeltä tuotuja tammenterhoja on kyllä saatu kasvamaan ja ne tammentaimet viettivät ekan talven kasvihuoneessa. Nyt vanhimmat on jo pieniä puita ja kasvavat Suomen vitosvyöhykkeellä meidän sekometsäpalstalla.
En ole koskaan yksittäisiä kasveja suojannut talveksi, mutta tiipiin peittäminen pakkaspeitteellä voisi varmaan olla toimiva ratkaisu.
Nuo pähkinät on Wausaun ja Oshkoshin välimaastosta. Siellä kesät ja talvet on suurin piirtein samanlaiset kuin meillä täällä, serkun kesämökki on siellä kun tykkäävät mennä viileämpään kesäisin. Pähkinät eivät ole Butternutteja vaan “shaggy bark hickory” eli Carya ovatan ja pähkinöitä on vielä muutama. Laitan ne talveksi ulos ruukkuun jos vaikka niistäkin joku itäisi.
Tukikepit on jo kasassa siinä vieressä ja pakkaspeittoa haen tänään. Pakkaspeiton käyttö oli vähän outo juttu kun en tiennyt kummalle puolelle tukikeppejä se tulee mutta puutarhalla sekin selvisi. Suojaus on vain ensimmäiseksi talveksi, seuraavan luulisi menevän jo omillaan jos selviää tästä talvesta. Se on suojaisalla eteläpihalla ja jos kaikki menee hyvin, se korvaa aikanaan vanhan riippakoivuraukan.
Wausaun seudulla on varmaan talvella jopa kylmempää kuin Helsingissä, mutta talvi siellä on yleensä lyhyempi kuin täällä ja kevät lämpenee nopeammin. Omat kokemukseni on sieltä osavaltion eteläosasta. Waukesha countyn alueella tuli asuttua ja puutarhuroitua toistakymmenentä vuotta.
Mielenkiinnolla seuraan miten hikkori pärjää Suomessa. Helsingin seudulla se voi selvitä talvista hyvinkin.
En usko että sinun pähkinät kaipasivat muuta kuin kylmäkäsittelyä. Jos saat uusia pähkinöitä sieltä vaikka postitse, laita kukkaruukkuun multaa, pähkinät puoliksi piiloon ja pihalle talveksi. Päälle voi kasata vähän lehtiä ettei eläimet vie niitä. Vasta toukokuussa sitten alkaa nousta jotain, jos alkaa.
kastehelminen, miten hikkorisi jaksaa?
kastehelminen, miten hikkorisi jaksaa?