Hyöty / koristepuutarhan suunnittelua

Tässäpä näkymä uudistettavaan kohteeseen. Eli ajatuksena olisi muuttaa tuo rinne puutarhaksi, jossa kasvaa syötävät kasvit ja koristekasvit sulassa sovussa. Haluaisin kauniita penkkejä, jossa pensaina voisi olla vaikka herukkapensaita, reunakasvina mansikkaa ja jossakin seassa kukkia. Voipi kuulostaa sekavalta, mutta haluaisin alueen näyttävän kauniilta koristetarhalta, mutta koostettuna enimäkseen syötävillä kasveilla. Myös yrttejä voisi kasvattaa yms. Rinne on valoisa ja siinä on paksusti hyvää ruokamultaa. Lampi on vielä rakenteilla ja punaisen hirsisaunan ja lammen väliin tulee iso puinen terassi. Eli olisiko teillä hyviä ideoita, kuinka muuttaa entinen lampaiden laidunmaa reheväksi puutarhaksi. Mitä siis istuttaisit tuohon? Tarkoitan tuota aluetta, joka yltää terassilta alaspäin jatkuen lammelle asti. Pelto lammen takana ei kuulu meidän tonttiin.

Sinivuokko, varmaan sinun kannattaisi ensin vaan suunnitella kulkuväylät (mutkineen tietenkin) levähdyspenkin paikat ja semmoiset.

Panethan hedelmäpuitakin rinteeseen? Jos panet puitakin, niin etsi niille ensin parhaat paikat. Syntyisikö hyvä lopputulos ryhmitellen puita ja pensaita ensin ja sitten vasta noita pienemmän kokoisia sopiviin kohtiin?

Olisiko hyvä laittaa hedelmäpuita tuohon yläreunaan ja toinen satsi terassin laitaan, sen tänne yläpuolelle myöskin? Hedelmäpuitten juurellehan voi sitten kesäksi aina laittaa vaikka krssia, eli olisi näyttävän näköinenkin oleskelualueen lähellä.

Näyttävät vihannes- ja yrtti-istutukset saat vaikkapa tekemällä penkit ympyrän muotoon; keskelle jotain kookasta, vaikkapa latva-artisokkaa, parsaa tms, ja ympärille ympyrään vuororivein jotain muuta. Punaisia kehtiä saat vaikka Bull`s Blood-punajuuresta. Yrttejähän tulee käytettyä päivittäin ja usein tuoksuvat hyvälle, rajaa polut niillä. helppo poimia läpikulkumatkalla. Tämmöset tuli mieleen nyt ensihätään.

Sinivuokko, millä vyöhykkeellä asut?

Iisoppi kasvaa nopeasti siemenistä, ja kukkii jo samana vuonna kauniin sinisin kukin. Käy hyvin vaikka aidanpätkäksi eri lajien välillä, se on matala. Talvehtii täällä V-vyöhykkeelläkin. Venäjänrakuunasta tulee noin 1.5-metrinen pensas, sekin kasvaa nopsaan siemenistä. Isoja ovat myös lipstikka sekä raparperi, niistä voi kysellä tuttavilta jos saisi jakopalan. Maa-artisokka on korkea, auringonkukan näköinen. Mansikka kannattaa istuttaa mansikkamuoviin tai -kankaaseen ja se on ruman näköinen, joten kannattaa harkita laittaako sitä reunakasviksi.

Köynnöksistä humala on syötävä (kävyt). Myös köynnöspinaatti jos vaan sitä jostakin saat. Mintut ovat kivoja mutta leviävät todella lujaa joten kannattaa istuttaa maahan upotettuun pohjattomaan sankoon tai vuorata istutuskuoppa kokonaan juuriestematolla.

Nämä kaikki ovat monivuotisia.

Yksivuotisia syötäviä kukkia ovat mm. ruiskaunokki (tosin kylväytyy itsestään eli käytännössä monivuotinen) sekä kehäkukat.

Kannattaa ensin mitata alueen koko ja miettiä käytävät (pääkäytävillä pitäisi pystyä kulkemaan kottikärreillä). Haluatko neliskanttiset vai pyöreät istutusalueet? Haluatko pelkästään monivuotisia vai myös yksivuotisia? Miten menevät ilmansuunnat? Laitako hedelmäpuita? Kuinka paljon olet valmis tekemään työtä vuosittain puutarhasi eteen?

Erilaisia marjapensaita sekoittaen (musta-, puna-, valko- ja viherherukka, karviainen, marja-aronia) saa esim. pohjoisen puolelle mukavan aidanteen. Samoin tyrnejä voi laittaa aidanteeksi.

Kannattaa etsiä täältä keskusteluja joista puhutaan potagereista - niistä voit saada hyviä vinkkejä. Kannattaa kyös katsoa Temskukan päiväkirja - upea kasvimaa!

Olen anopin kanssa perustamassa (aloitettu tänä kesänä) noin puolen hehtaarin kokoiselle pellolle puutarhaa. Istutettuna on jo herukkapensaita, omenapuita, kirsikkapuita, vadelmapensaita ja mansikat.
Neuvoa kaipaisin puulajikkeista. Haluaisin istuttaa sellaisia lehtipuita, joissa olisi upea PUNAINEN syysväritys. Olisiko kenelläkään vinkkejä?

Lisäys: olemme vyöhykkeellä V.

Mongolian- + muut vaahterat, tuomipihlaja…

Pilvikirsikka

AnuW, löydät viestisi nyt täältä, yhdistin kaksi samoin nimettyä ketjua yhteen. Näyttää jo vastauksiakin tulleen :slight_smile:

Marja-aroniaa tai marjatuomipihlajaa? saat suut makiaksi (tai hapahkojahan ne ovat) ja paljon flavonoideja sekamehuun sokerin ja muiden marjojen kanssa. Punastuu somasti syksyllä.

Kiitoksia kaikille vastauksista! Tilasin heti mongolianvaahteroita 2 kpl ja pilvikirsikkaa 2 kpl Taimokko Ruhaselta.

Pyytäisin vielä hyviä ideoita puutarhaani. Osoitteesta http://kerolanpuutarha.blogspot.com löytyy kuvia ja suunnitelmia. Kaikki ideat ovat tervetulleita! Oma pää tuntuu jo kumisevan tyhjyyttä…

Anu, olisi kiva nähdä miltä pihasi kesän jälkeen näyttää? Mitä kaikkea siihen toteutitkaan? Meillä on myös vanhan pihan uudistus ollut käynnissä. Suunnitelmaa ei ole teetetty ja sen mukaisesti mieli muuttuu vähän väliä. Hedelmäpuita on sattuneesta syystä (keräilen niitä) laitettu sinne ja tänne, joten hedelmätarhoja on useampi. Ekana kesänä tehty kasvimaa pääsi tänä syksynä melkein kokonaan syysistutuksessa maa-artisokalle, joten toinen kasvimaa pitäisi kaivaa, tuota ei voi laajentaa, on sellaisessa paikassa. Tilasin jo siemeniäkin Isoäidin kasveista. Vitsi, että sormet syyhyävät jo… Ja vielä melkein puoli vuotta odotettava. Ensimmäinen kompostisatsikin kypsyy kevääksi. Mietin laittaa siihen kaalia ja kurpitsaa, ovat vissiin ensimmäisen viljelykierron kasveja? Kasvaisikohan papu myös kompostikasassa? Maa on sikäli hyvää, että se on saanut olla rauhassa kymmeniä vuosia ja se on kompostoitunut mustaksi mullaksi. Ainoa haitta on rikkaruohot, joita on vaikeaa pitää kurissa (horsma, vuohenputki). Nyt ajattelin säästää voimia ja hakettaa keväällä pari päivää risuja katteeksi. Jospa sitten ei olisi niin hirveästi kitkettävää. Onko muilla jo kesän suunnitelmat selvillä?

Ne SUUNNITELMAT tulevalle kesälle (tuleville kesille...) ovat kyllä valmiita! Alusta asti teen omani. Laatikko puutarha siitä tulee. Sen verran heinittynyt, kantoinen ja maa tuntui sisältävän suuria kiviä... Suunnittelu asteella vielä...

Viime kesänä saatiin kasvihuone paikoilleen ja kaivamalla kaivoin syväjuurisille pari kohtaa. Kompostejakin on usea tekeytymässä. Nyt pitäisi rakennella ne varsinaiset laatikot...

Sekaan ujutan lisäväriä antamaan perennapenkkejä, jaloruusua ja tuholaisia torjuvia yrttejä sekä luonnon kasveja (siankärsämö, koiruoho...)! Pari kääpiörunkoista omenapuuta on hankinnassa.

Pajua kävin hakemassa kuivamaan. Punon niistä aitoja ja portteja köynnöksille. Jonnekin pitäisi sijoittaa istumispaikkakin. Jos olisi aikaa ja malttia hetkeksi rauhoittua.

Nyt kun sitä aikaa vielä on, olen etsinyt tietoa kumppanuuskasveista, viljelykierroista, luonnonmukaisesta torjunnasta ja lannoituksesta.Esim. Ullan puutarha ja viljely vinkit -kirja on ollut apuna.

Vanha perunapelto kasvaa lähinnä ohdaketta ja muuta rikkakasvia ja nyt olis tarkoituksena saada se hyötykäyttöön. Ajatukseni olisi istuttaa siihen esim. hedelmäpuita ja koristepensaita ja -puita sekä mahdollisesti marjapensaita. Paikka on aurinkoinen ja viettää loivasti länteen järven rantaan päin. Miten ohdakepellosta pääsee eroon ja millaista maata peltoon kannatttaa hankkia? Ajatuksena olisi laittaa esim. mansikkakangasta, joka estäisi rikkaruohojen kasvun, toimiiko? Vinnkejä ja neuvoja otetaan vastaan! Vyöhyke on 5.

-Herkules

Maan hankinta peltoon? Olen luullut, että pelto ON maata…=D Niittämällä säännöllisesti tai äestämällä riittävän monta kertaa ohdakkeen saa pois. kangasta en laittaisi pitkäaikaiseen istutukseen, vaan sanomalehti-hake-tms. katteen.

Näkemättä perunapellon todellista tilaa, ehdotan pensaiden ja puiden istuttamista ryhmiin, joiden yhteinen maa-ala sitten katetaan paksulla sanomalehtikerroksella - jopa pahviakin voi ehkä käyttää, jos paikka ei ole kauhean kuiva.



Muu ala leikkurilla siistiksi. Ja tietenkin kunkin istutettavan alue siivotaan tarkasti kaikista näkyvistä isoista juurista ja juurakoista.



Yksi keino on tietenkin talikon ja lapion käyttö :}

Tarkoititko Herkules maalla kenties maanparannus aineita? Jos on pelto savista niin siihen karkeaa hiekkaa ja kunnon kalkitus, jos on hiekkapelto ni siihen raskasta savista multaa ja/tai turvetta (ja kalkkia jossei turve oo jo kalkittua).

Hyvät neuvot olisivat tarpeen! Olen niin aloittelija, etten varmasti osaa edes kysyä kaikkea oleellista, mutta yritetään.

Muutin vanhaan omakotitaloon, jonka pihaan haluaisin perustaa hieman potager-tyyppisen keittöpuutarhan. Lisäksi pihalle tulisi hedelmäpuita ja marjapensaita sekä kasvihuone. Salaojituksen ja ikävän kaikkialle levittyneen pensaan takia piha oli myllättävä täysin: alta paljastui hyvin hiekkainen maa. Kyseessä on talon eteläpuoli. Pihan yhdessä kulmassa kasvaa suurehko koivu, jonka haluan säilyttää. Tontti rajoittuu lehtomaiseen metsään ja pohjoispuoli tontista on melko jyrkkää, reheväkasvuista rinnettä. Multamaa, joka pihalta piti kaivaa pois, oli hyvälaatuista multaa, mutta täynnä sen ikävän pensaan juuria. Tahdon luoda rehevän ja lehtomaisen, luonnonmukaisen tunnelman, mutta kasvimaan pitäisi kuitenkin olla melko tuottava.

Koivun alle haluaisin perustaa kedon, koska siinä ei taida kasvaa oikein mikään muu. Vinkkejä?

Minkälaisia maanparannustoimia pihalla pitäisi tehdä? Kuinka paksu kerros multaa olisi järkevää hankkia? Piha viettää osittain hieman talolle päin, siis pohjoiseen. Ajattelin sijoittaa siihen hedelmäpuita, jolloin ne olisivat lähimmillään noin 6 metrin päässä koivusta. Vaihtoehtona on sijoittaa kasvimaa luiskalle ja lähelle koivua, mutta sekään ei taida olla hyvä ratkaisu?

Käytössä oleva alue ei kuitenkaan ole mahdottoman suuri, suurpiirteisesti 12 m x 14 m (alue ei tosin ole suorakaiteen muotoinen eikä tiukasti rajattu). Koivu on pari metriä tuon alueen ulkopuolella. Kasvihuoneesta tulee noin 10 neliömetrin kokoinen ja kasvimaasta sen verran suuri, että kaksi henkilöä voivat harjoittaa kesäisin omavaraisuutta vihannesten yms. suhteen (ei perunaa) ja kellariinkin jää paljon säilöttäväksi. Lisäksi aion istuttaa aluksi 4 viinimarjapensasta, muutaman karviaispuskan, 2 kirsikka-, 3 luumu-, 3 omena- ja yhden päärynäpuun. Omenoista kaksi on kääpiöiviä. Kaipa nämä saa mahtumaan? Istuttamaan olisi tosiaan tarkoitus päästä vielä tänä vuonna.

En haluaisi nurmikkoa oikeastaan ollenkaan. Millä se kannattaisi korvata hedelmäpuiden alla ja pensaiden ympärillä?

Minulla on kaunis visio tulevasta puutarhasta, mutta suunnittelu on käytännössä aika vaikeaa, kun paikalla on vain hiekkaa... Puuntaimetkin ovat vielä monen vuoden ajan kovin pieniä.

Kaikki neuvot tulevat tarpeeseen :)

Melissa, hyötypuutarhan suunnitteluvinkkejä kaipaava viestisi löytyy nyt täältä. Laitoin sinulle tulemaan myös privaattiviestin, katsotko postiasi :slight_smile: