Uudistalomme tontin toinen laita on kallioinen ja aurinkoinen. Ennen rakentamista olen poistanut kaikki kasvillisuudet siitä (helpompi taistella rikkaruohoja vastaan, kun ei niitä ole istutettaessa) ja täytän koloja uudella mullalla ja kasvillisuudella. Kallion väleistä paljastui kivoja painanteita, joiden syvyys 20-50 cm. Niihin saa hienosti kasvillisuutta, istutuskuoppia luonnostaan.
Ongelmani on se, että osaan noista kuopista vesi jää seisomaan. Nyt mietinkin, että mitähän sellaisia kasveja olisi, jotka viihtyvät aurinkoisella kalliolla, mutta syksyllä/talvisin sietävät seisovaa vettä? Onkohan sellaisia? Mietin, että pohjalle tietty voin laittaa soraa tms. salaojaksi, mutta kun riittävästi sataa, niin sitä vettä sitten sinne kuitenkin kertyy.
Voisitko kokeilla jonkun kuopan kanssa, kuinka sinne vesi jää seisomaan? Letkulla vettä ja seuraat, olisko siellä kuitenkin joku rako kalliossa, josta se liika vesi poistuu.
Ei ole rakoja kaikissa koloissa, osassa kallio sen verran halkeillut, ettei vesi jää seisomaan.
Nyt kun nuo mullat ja maat on niistä kaivettu pois, näen selvästi, mihin jää sadevesi seisomaan ja mihin ei.
Tämmöisiä kolosia kalliosta löytyy meillä. Kasvaa kanerva (hapan maa, ei siedä kalkkia), rantakukka ja päivänkakkara, saniaiset… Mielenkiintoinen suunniteltava. Nuo valkoiset juuret kuuluvat ranta-alpille, kaivoin alpit pois ja työtähän riitti. Vesi seisoo syksyt, talvella jäätyy.
Ei näytä yhtä lohduttomalta kun kasvit ovat paikoillaan. Helppohoitoinen, ei tarvitse kantata penkin reunoja. Havunneulasia ja siementaimia ilmestyy ja vaatii poistamista. Siperiankuljenmiekka pärjää myös kosteassa, saksankurjenmiekka ei. Komeita lehtiä on osmankäämillä, syvän kalliokolon kasvi jota siirtelen paikalle kesän 2011 suunnitelmissani…
muoks. Upein yhdistelmä kallionkolossa oli yksivuotiset siniset ruiskukat ja vaaleanpunaiset unikot.
valtsu, juuri tuon kuvan mukainen mun tilanne on. Samanlaista kalliota. Otan tuosta nuo kasvien nimet talteen ja istuttelen niitä. Kiitti vinkistä!
Onneksi joka kolo ei säilö vettä, saan vaikka katajia, kääpiövuorimäntyjä tai angervoja kalliolla myös.
Vielä kysyn, että eikö saniainen kaipaa varjoa? Mietin, että kun mun kalliolla paistaa aurinko, niin selviääkö siellä? Mitä luulet? Entä kurjenmiekat, sietääkö kuivuutta? Se kalliohan on rutikuiva kesällä, jos ei sada, mutta tietenkin kastelulla saa kosteammaksi (ja kun vesi ei valu pois, niin voisi jopa pysyäkin kosteana jonkin aikaa).
Meillä on kellarin kiveyksen väleihin ja kivikkopenkkiin - molemmat koko päivän armottomassa paahteessa - kasvanut itsekseen saniaista. Hyvin pärjäävät. Valitettavasti en tiedä lajiketta.
Muoks, vois olla kallioimarre (on kyllä kookkaampi kuin wikipedia sanoo) tai kivikkoalvejuuri.
Kesällä sankolla vettä koloon kerran viikossa on auttanut. Saniainen menestyi, kun sillä oli kaikkein syvin kasvupaikka, hiirenporras tai joku muu toisaalta mökin pihalta siirretty. Maksaruohotkin kasvaa, korotin soran ja kivien avulla reunoja, en paljoa ettei näytä kivikasalta…
Saniainen varmasti on hyvä vaihtoehto (tai kivikkoalvejuuri). Täytyy laittaa korvan taakse!
Kiitos taas valtsu ja Emo.
Saniainen varmasti on hyvä vaihtoehto (tai kivikkoalvejuuri). Täytyy laittaa korvan taakse!
Kiitos taas valtsu ja Emo.
Mietin, että mitähän sellaisia vähän korkeampia pensaita olisi, jotka sietäisivät seisovaa vettä? Vaikka saniaisten tai siperiankurjenmiekan oheen.
Tervaleppä kestää seisovaa vettä, sitä voi leikkaamalla pitää muodossa ja juurinyrtyröillä kerää ravinteita maahan. Ja punakoiso olisi sopiva köynnösvartinen, myrkylliset punaiset marjat.
valtsu, wau! Meidän kalliolle tulee tervaleppä, jota mä leikkelen tarpeen mukaan.
Entä paju, salava?
Tervalepän taimia olis tarjolla satamäärin! Pitää vaan odottaa kevättä, että erottaa ,kuka on kuka:)!