Olen virittämässä keväällä portin pieleen tehtävään tukeen erilaisia ja eri aikaan köynnöstäviä kasveja. Ajattelin köynnösruusua (Pohjantähti) ja paria erilaista kärhöä. Ajatus on, että kukkia riittäisi läpi kesän. Olisko sulla suositella jotain? Aita on keltainen.
Keltaiseen käy aina hyvin ainakin valkokukkainen kärhö. Lumikärhö esimerkiksi. Mutta onhan noita lajeja tuhottoman paljon muitakin, varsinkin, kun puutarhasi on noin etelässä.
Kontrastiksi voisi laittaa keltaisen vastaväri violettia. Näyttää myös upealta valkokukkaisen pohjantähden kanssa. ( Paitsi että eivät taida kukkia samaan aikaan....)
Violetti kärhö on esimerkiksi ''''gipsy queen''''.
Siniset kärhön kukat tulisivat myös hyvin esiin keltaista aitaa vasten ja kaksiväriset toisivat vaihtelua.
Seuraavan listan eri värisistä kärhöistä olen kopsannut itselleni vanhasta pentistä joskus viime keväänä, en muista kenen lista on kyseessä mutta toivottavasti ei haittaa kun sen tähän laitan. Sen olen laittanut itselleni ylös että nämä kasvavat IV-vyöhykkeellä mökkipihassa.
Siniset: alppikärhö & ''''Frances Rivis'''' , matala integrifolia, ''''Arabella'''' , ''''Eriostemon'''' , ''''President'''', ''''Blue Angel''''
Violetit: ''''Gipsy Queen'''', ''''Polish Spirit''''
Punaiset: ''''Rouge Gardinal'''', ''''JuliaCor revon'''', ''''Purpurea Plena Elegans'''', ''''Niobe'''', ''''Comtesse de Bouchaud'''' , ''''Rosy O''''Grady'''', ''''Ville de Lyon''''
Valkoiset: ''''C. potanini'''', ''''Valge Dam'''', ''''Paul Farges'''', ''''Snowbird''''
Keltaisista kestävä on tietenkin kiinankärhö
Minkäs takia se monisti nuo merkit??
Mitä siitä, vaikka monistikin? Tuosta on varmasti iloa ja kyötyä monille.
Koitan miten tämä toimii...
Me ajateltiin tehdä ensi kesänä 10m pitkä köynnöstuki, josta tulee n.2,5m korkea. Tarkoitus on laittaa se osaksi aitaa (estämään lapsen ja koiran karkumatkat). Tuesta on tulossa aika massiivinen ja se laitetaan kulkemaan kukkapenkin reunaa.
Ajattelin istuttaa kärhöjä siihen. Istutin eilen Kiinan, Alppi ja Kellokärhöjä itämään, toivottavasti joku edes itää. Millaisin välein kärhöjä kuuluu istuttaa maahan. Siis montako menee kymmeneen metriin? Taitaa tulla konkurssi, ettei nuo siemenet idä.... Jalokärhöjä en uskalla laittaa, en ainakaan aluksi.
Auttakaa aloittelijaa, kiitos
Vilppu, alppikärhöt kasvaa meillä noin 1,5 - 2 metrin välein seinustan kehikossa ja kehikko täyttyy komeasti katolle asti. Ekana vuonna istutustaimet kasvoivat maanpäällisiltä osiltaan hitaasti (näytti vielä hennolta), koska tekivät juuria. Toisena vuonna kasvu oli huimaa ja kehikko tuuhettui. Kolmantena vuonna tarvittiin jo vähän karsimista. Joka vuosi ne ovat kukkineet kaksi kertaa.
Alppikärhöä ja kiinankärhöä voi hyvin käyttää peruskärhönä ja niiden väliin laitella niitä hienompia sitten joskus, jos haluaa. Kiinankärhö on vielä voimakkaampi kasvaja, sitä joutuu vanhempana karsimaan paljonkin, ettei tule paksua risukkoa. Alppikärhöt ovat mielestäni kasvutavaltaan kauniimpia, ei tule niin tukkoista risukkoa. Ja vaikka alppi- tai kiinankärhö näyttää talvella kuolleen, niin hui hai, ne “kuolleet” versot tekevät lehdet todella varhain keväällä.
Kellokärhöt ovat matalampia ja hennompia, perennoivia kärhöjä (versot kuolevat talvella), mutta niillä väriä siihen aidanteeseen.
Jos siis haluat ostaa ne peruskärhöt, niin sanoisin että 5-6 kappaletta riittää, niin mahtuu vielä joskus jalompiakin lajeja.
Onnea kärhöillesi! Ihan perussininen alppikärhö on mielestäni yksi kauneimmista kärhöistä.
Nobile
Kiitos Nobile. 5-6 perustainta tuntuu järkevältä. Olin katsovinani siemenpussista, että niitä tulee tosi tiuhaan. Taidan istuttaa sitä kiinankärhöä varovasti, (pari kappaletta) jos se niin kasvaa isoksi. Kellokärhö on tosiaan matala. Ajattelin jos muut näyttävät alhaalta kaljuilta, niin kellokärhö "paikkaa" tyhjät kohdat.
Huomioi vielä se, että kovin paksuun tukeen kärhö ei pysty kiinnittymään. Meillä alppi- ja siperiankärhöt kiipeävät rimasäleikköön, jossa riman paksuus on sentin tai puolitoista. Siihen ne pääsevät vielä kiinni. Poikkitukia tarvitaan myös, muuten kiipeävät kärhöt luistavat tuessa alaspäin versoston painon kasvaessa.
Joo, tarkoitus on tehdä ruudukkoa, ehkä noin 3cm leveää/paksua. Pakko tehdä järeä, ettei koira pääse läpi (toivottavasti ei tallo istutuksia). Meillä on nyt toisessa paikassa viime kesänä tehty pergola, jossa on alppikärhöjä. Autoin niitä kiinnittymään kiertelemällä kärhöjä ristikon ympäri.
Mielenkiinnolla odotan, selviääkö ne talvesta.
Selviää ne. Alppikärhöt on kestäviä ja sinähän asut peräti II-vyöhykkeellä.
Nobile
Jee, selvisi ne
Molemmissa on havaittavissa uudet, jo puhjenneet silmut. Toivottavasti kaverit ei ole liian aikaisin hereillä, ettei halla vaurioita niitä. Kaksi jalompaa versiota on varmaan paleltuneet maata myöten.
Kiinankärhö kylvöksessä on itu näkyvissä.
Siperiankärhön hankin mökille, loogisesti siperiankärhön pitäisi kestää karummassakin paikassa. Rakennettiin kuusenhavuista köynnöstukena toimiva aidanne, n 1,5 metriä korkea virolaisen mallin mukaan. Kärhön piti asettua kasvamaan havuseinämän antamassa suojassa ja kiivetä kuihtuvien oksien avulla aidanteeksi. Mitenhän kestää tuulta? tai siis myrskyä??? pitäisikö hiissata takaisin ja istuttaa pajukartioon, mökillä pajukartio lentää lkrhön mukana tiehensä..
Paljonkos siperiankärhö maksoi Valtsu?
Ajattelin mennä huomenna hakemaan siperiankärhön, haluaisin juuri sen, vaikka kerrottu valkokukkainen alppikärhö olisi yli puolta halvempi.
Minulla on tosi vanha ja iso kataja pihassa, talon länsipuolella. Kataja on antaa varjon, ja paikka olisi suojaisa. Kataja on ainakin 5m korkea, ja alhaalta kaljuuntunut. Ikää sillä on ainakin 50v. Haluaisin "kaunistaa" katajan, mitä en halua hävittää.
Minulla on jälleen uusi multakasa pihassa, mitenkäs nämä projektit aina tuppaa kasvaa mahtaviin mittasuhteisiin?
Pikalisäys: alppi- ja siperiankärhöt yleensä istutetaan liian mataliin köynnöstukiin. Näin meilläkin. Vuosien saatossa ne pirulaiset kiipeävät yhä ylemmäs - yli 10 metriinkin jos tilaa piisaa. Muussa tapauksessa ne kasvavat tuen mitan verran, sitten versot painuvat omasta painostaan alas ja lopputulos on yhtä korkeaa, leveää ja paksua.
Viipun kysymys oli hyvä ja ratkaisi pulmani(siperiankärhö valkoisena maksoi 18 €), hiissaan siperialaisen mökiltä takaisin ja istutan pihaani. Kunhan täällä aloittaa kasvunsa napsin pistokkaita ja heitä sitten siirtelen mökille kestävyyskokeisiin. ei ole mökkini ilmastoltaan siperiaa, voisi olla alaska tai grönlanti riippuen kummassa tuulee kovemmin.
Laitan nyt kuvan uudesta kärhötelineestä, kärhöjä siihen on jo istutettu.
Toisesta suunnasta kuvattuna. Koko on 2,5m x 10 m. Sulot matkaavat muualle telineen edestä...
Wau, siihen mahtuu kärhö poikineen!
Kiitos. Unohdin hyvät suunnitelmat, ja tunkesin siihen paljon kaikenlaisia kärhöjä. Siinä on kruunukärhöjä, jalokärhöjä, viinikärhöjä ja pari tarhalyhtykärhöäkin... Jos eivät viihdy, paikkaan alppikärhöillä.