Aloitan nyt tänne uuden keskustelun, kun en löydä keskustelua karpaloista ja meni aloittelijalta sormi aivan suuhun (taas kerran). Eikö palstavalvoja saakin siirrettyä tämä oikeaan paikkaan, jos aivan hakoteille eksyin?
Mutta siis asiaan. Saksalainen rautakauppa mainostaa tarjouslehdessään uutuutena puutarhakarpaloa (vaccinium macrocarpon ''Early Black'' ). Kuvassa näyttävät köynnöksiltä, eivät kotoisen karpalon näköisiä.Olisiko täällä kokemuksia näistä? Onko edellytyksiä kasvattaa 1B-vyöhykkeellä? Vaatimukset kasvupaikan suhteen?
Samaisessa mainoksessa oli uutuutena myös puolukan Vaccinium vitis-idea taimia. Mitähän nämä ovat? Jotain pensasmustikan tapaisia superpuolukoita?
Ihan pelkkä Karpalo (vaccinium) riittänee otsakkeeksi. Kattaa sitten kaikki karpalot . Eikös se tavallinen karpalo ole nimeltään Isokarpalo (vaccinium oxycoccos).
Karpalo kasvaa varmaan ihan hyvin ykkösellä. Olen nähnyt lähes runkopuuksi kasvatettua karpaloa, mutta epäilen sen talvehtimista muualla kuin kellarissa tms. Onkohan nämä juuri niitä? (Karpalo kasvaa maassa =))
Vaccinium vitis-idea on pensaspuolukka, josta löytyy useita jalosteita. Kokeilin vuosia sitten muutamaa, mutta ei kovin kummoisin tuloksin. Ehkä asiaan olisi pitänyt paneutua enemmän. Marjakasvien viljelypuolella ainakin kohuiltiin kovasti pensasmustikoista ja -puolukoista, eipä ole paljoa kuulunut sieltäkään…
Amerikankarpalon joitain vuosia sitten ostin ja istutin odottelemaan lopullisen kasvupaikan valmistamista, mutta sitten siihen istutettin nyby-lakkoja. Hengissä on pysynyt (1b), mutta yhtään marjaa ei ole näkynyt. Tosin paikka on huono.
Täältä saa hyvän oppaan ja taimia:
Etusivu
Täältä löytyy kirjan toinen kirjoittaja, tilasin suoraan häneltä ja toimitus oli tosi nopea:
Helmikkä - Hoitoa keholle ja mielelle!
Mun on tarkoitus tehdä koeviljelyt, kun vaan kerkiäisi… …
Karpaloahan on eri versioita, ja noiden kirjan kasvatuskokeiluiden mukaan amerikankarpalo ei täällä meillä ehdi kunnon satoa tehdä. Sen sijaan meilläkin luonnonvaraisena kasvavan isokarpalon lajikekokeiluja on etenkin itänaapurissa tehty paljon ja hyvällä menestyksellä ja niistä on meilläkin hyviä kokemuksia. Peuraniemeltä saa nimenomaan tuota meillä marjovaa isokarpaloa (Vaccinium oxycoccos).
Kuutisen litraa löyty isoja kölliköjä,nam.
Tänä syksynä olen löytänyt elämäni ensimmäiset karpalot ja ihan omilta marjamailta. Ihan hassua, olen aina ajatellut, että karpalot on pohjoisen isojen soiden juttuja, enkä ole edes käynyt katsomassa. No nyt on löytynyt ja pari litraa on pakkasessa. Huomenna lähden oikein tosi toimiin, kyllä sieltä pitäisi useampi litra tulla.
Onko kukaan kasvatellut karpaloa siemenestä? Olisi tuolla yksi pussi odottelemassa. Minkälaiseen alustaan kannattaisi istutusta yrittää ja voisiko vielä laittaa tulemaan?
Mielenkiinnosta yritin löytää tietoa karpalon lisäämisestä mutta kaikki löydöt johti vaan taimikasvatukseen, ei siis siemenkasvatuksesta mitään. Ehkä en osannut vaan kaivaa tarpeeksi syvältä ?
Mutta Luontoportin aina hyviltä sivuilta löytyi karpalosta tietoa, ja linkkaan sivun tänne myös tutustuttavaksi.
(Muokkasin tän ketjun otsaketta myös tässä samalla.)
Isokarpalo on yksi harvoja karuilla soilla rahkasammalen pinnalla menestyviä kasveja. Sen vanhimmat osat hautautuvat hiljalleen turpeen sekaan, mutta hennot varret suikertavat pinnalla. Kilpailijoiden puuttuessa karpalon ei tarvitse kurotella kohti valoa ja ainoastaan kukat kohoavat suon pinnasta pölyttäjiä houkuttelemaan – nekään eivät viittä senttiä korkeammalle. Isokarpalo on soittemme tärkeimpiä hyötykasveja, jonka marjojen hehtaarisato voi olla jopa useita satoja kiloja. Parhaiten karpaloa kertyy erilaisilta märiltä avosoilta, saraisilta ja lyhytkortisilta nevoilta sekä rahkarämeiltä.
Toinen lähes yhtä yleinen karpalolajimme on pikkukarpalo. Se on kooltaan selvästi pienempi ja kasvaa yleensä kuivemmilla alustoilla kuin isokarpalo. Pikkukarpalon marjat jäävät melko pieniksi, joten marjastajat jättävät ne usein rauhaan.
Eilen kun googlailin tota asiaa niin mielestäni luin jostakin että karpalossa (marjassa) ei ole sisällä siemeniä.
Kiitokset vastauksista! Taidan kokeilla lisäämistä nyt ihan kuiviketurpeeseen, sitä kun huussin suunnalta löytyypi… Lopulliseksi kasvupaikaksi olisi tarjolla aitoa luonnonsuota, niin optimisti en kuitenkaan ole että sinne suoraan siemeniä viskoisin.