Olen hankkimassa kasvihuonetta. Valinnan vaikeus alkoi heti, kun pitäisi päättää, ottaako lasisen vai kennomuovisen kasvihuoneen. Millaisia kokemuksia sinulla on näistä materiaaleista. Onko lämpöarvoissa mitään eroja tai esim. auringon valon läpimenossa. Joku tutun tuttu oli sanonut, että kennolevystä tehty kasvihuone pitäisi paremmin lämmön sisällään. Onko lasinen taas kestävämpi?
Kirjoittakaa kokemuksianne.
Lasinen ei ole ainakaan kestävämpi - tai riippuu siitä, kuinka hyvin suhtaudut rikkonaisiin laseihin. Meillä on ollut joka kevät ainakin muutama lasi rikki, vaikka huone on peitetty pressulla talveksi. Tänä vuonna oli ennätys - 7 lasia halki. Korjasimme silikonilla ja totesimme, että vaihdetaan "joskus". Mainittakoon, että lasihuone on oleskelukäytössä, siellä ei ole kasveja. Perustus on soraa, noin 50 cm, kasvihuone on lekaharkkojen päällä, lattia on kestopuuta.
Meillä on kaksi lasista huonetta, joista toinen on muutettu tänä kesänä kennomuoviseksi. Lasihuone on vaatinut kasvien varjostamista, mutta käsittääkseni kennomuovinen ei päästä kaikkea valoa läpi. Ainakin naapurin kennohuone on aina kesäisin sopiva kasvatuksen kannalta. Kennomuovisen tulee olla tarpeeksi paksua tavaraa, jotta se kestää lumen painon. Taitaa 4mm:n kennomuovi olla liian heppoista Suomen oloihin. Eikä kannata ostaa liian pientä kasvihuonetta. Kasvihuoneet ovat nykyisin aika hintavia, mutta mielestäni noin 8- 10 neliötä on sellainen sopiva koko. Niin ja huoneessa tulee olla riittävästi tuuletusluukkuja. Neljä olisi paras määrä, mutta ei noissa uusissa taida olla kuin kaksi.
Mun kymmenkuntavuotias lasikasvarini sai viime keväänä ensimmäiset kennomuoviosat. Jokunen lasi on aikojen saatossa mennyt rikki ja nyt on kuuden lasiruudun kohta korvattu kennolla. Helpompi jotenkin tuo k-muovi, ja yksinkertaista tilata netistä, mutta saa nyt sitten nähdä, kumpi materiaali loppujen lopuksi valloittaa mun kasvarini.
Pipun kanssa olen samaa mieltä koosta. Eka kasvarini, se lasinen, on vain 5 neliötä, ja onkin saanut kaverikseen 12-neliöisen itsetehdyn, jonka katto valokatetta ja seinät puuta ja kierrätysikkunoita. Seuraavaksi teen parvekeovista 6-kulmaisen huvimajan; jos ei siitä muuta huvia ole niin ainakin se rakentamisen ilo.
Mistä olet netin kautta tilannut noita kennolevyjä kasvihuoneen. Löytyykö joku nettiosoite!
Minulla on täällä sama pohdinta edessä. Tuossa tulikin aika paljon asiaa ja kennolevyisistä näköjään enemmän tykätään... Joko on kokemuksia miten kennolevyt on kestäneet vuosien käytön jälkeen? Onko ne hankalampi pitää puhtaana kuin lasi? Sameneeko ne aikojen kuluessa?
Meillä meni usein talven aikana laseja rikki, ja viime vuonna Pipun mies hankki miullekkin kennolevyt kasvarin seiniin, katto on vielä lasista. Talven kesti hyvin ehjinä.
Lasien väleihin kertyy aika paljon moskaa ja lietettä, joka on hankala pestä pois. Näin ainakin meillä. Anoppi yritti pestä viime kesänä ja suihkutti koko huoneen täyteen likavettä, kun huuhtoi laseja altapäin. Arvaatkaa harmittiko, kun kasvihuone on siis hupikäytössä ja sisällä on patjaa, pehmustetta ja tyynyjä...Mutta liete ei ainakaan kokonaan lähtenyt eli lasien saumat ovat ikimoskassa. Meitä ei tosin haittaa...
Onko sulla valopää kaksinkertaiset lasit vai mitä tarkoitit ..."lasien väleihin..."? Ja moniko millistä teillä on lasikasvareissä ollut lasi? Voisi kai niitten rikki menneitten tilalle kai laittaa paksummasta lasista uudet vaihtolasit (tietysti siis rungon vahvuuden rajoissa)? Ja kumpi on helpompi/edullisempi homma; lasi- vai kennolevyosien vaihto? Eli kysymyksiä taas pukkaa
Ei ole kaksinkertaiset lasit, mutta kasvihuone kootaan lasilevyistä, joten lasit ovat saumakohdissa puolisen senttiä päällekäin - näihin väleihin sitä köhnää sitten varsinkin katolle kertyy (puita lähellä: siitepölyä, lehdistä moskaa ym.). En tiedä, kuinka paksua lasi on, lasit tulivat Kivikankaan Julia -kasvihuoneen toimituksessa - sieltä tuli myös varalaseja. Mieheni puolesta totean, että ei se vaihtaminen mikään mahdoton homma ollut, joskaan ei aivan riemustakaan kiljunut
Minä sain viime kesänä kasvarin ja se tehtiin lasista ulkonäöllisistä syistä, kun se näkyy pihalle tai on oikeastaan nykyään osa pihaa. Kattolasit on turvallisuuden takia 4 mm lasia ja seinät 3 mm lasia. Lasit on yksinkertaiset ja hyvin tuolla on ainakin tähän asti pärjätty eli toukokuun alussa sinne siirrettiin ensimmäiset taimet ja nyt on vielä näin lokakuun alussa siellä tomaattia sun muuta ja minun vyöhyke on VI. Ihan muutamana yönä on lämmitystä tarvittu.
No helppo uskoa, ettei riemusta kiljunut Tuntuu, että oiskohan se helpompi niitä laseja vaihtaa kuin kennolevyjä... laseja tietysti useammin... Ja onkohan niissä kennolevyissä sitten saumakohtia, joista menee mönjät sinne sisälle joita ei saa millään pois. Näin olen ymmärtänyt täältä lukemistani keskusteluista.
Onko teillä tapana poistaa talvisin lumet katolta?
Tuota miehenikin arveli, että ne lasiset ois yleensä 3 millisiä ja sanoi, että kun ne kilahtelee, niin vaihdellaan sitten 4 millisiin. Onkohan lämpöjen pysymisen kannalta kuinka suuri ero? ( Mutta jos liljuksella VI-vyöhykkeellä pärjää hyvin lasisella niin mikä ettei täällä V:llakin )
lasien saumakohtiin kertyy mönjää, ei auta silikonit. kennolevyihin kaiketi tulee reunaan lista, mutta kertokaapa tunkeeko levä siitäkin ohi. talvella napsaa laseja halki, pitäisi olla ovi tai kkuna raollaan tasaamassa ämpötilanvaihteluita. Ongelma on kiinni jäätyvä liukuovi - sinne kun haluaisi sisään mennä jouluvalojen ajastinta säätämään ja just kovilla pakkasilla on kynnys umpijäässä
Meillä on laitettu talveksi keskelle huonetta kakkosnelonen tukemaan kattoa ja päälle liukas pressu. Lumet valuvat pressun päältä pois eli eivät kerry katolle.
Kyllä kennolevy samenee vuosien mittaan. Jos kennolevy on tarpeeksi vahvaa, ei se kovin helposti mene rikki. Lumet on meillä pudoteltu lasihuoneen katolta talvisin. Perustusten liikkuminen hajottaa laseja. Routivalle maalle onkin tehtävä kunnon perustukset, jotta laseja ei joudu uusimaan joka kevät.
Onko siis kannattavaa ostaa tuollaista kennolevy kasvihuonetta, jos se sumenee ajan myötä. Vaikuttaako se kasvuun?
lasilevyn hinta mittoihin leikattuna 4 mm lasista oli 5 € kierrätyskeskuksessa (kiitos ja ylistys heille), lasiliikkeen hintaa ei sielu kestä toistaa. lasin vaihto käy mukavasti, mutta jos/kun on lämpötalouden maksimoimiseksi laitettu saumat silikonilla niin voi ##xrgh pressu on ruma ikkunasta katseltuna, lumikerros pitää muistaa tiputella ja jos olisi se perustuskin on aikanaan lujaksi tehty niin vot! -kyllä se hepoinen notkuva runkorakenne(alumiinia) painavan lumitaakan alla notkuu ja halkoo.
Ei se kennolevyn sameneminen sanottavasti vaikuta kasvuun. Jos pesee huoneen sisältä ja ulkoa keväisin, valoa on varmasti tarpeeksi. Liika porotus on mielestäni suurempi ongelma kuin samea kennolevy.