Kasvuvyöhykkeet , Eurooppa

Tässä linkki euroopan kasvuvyöhykkeisiin...


http://www.uk.gardenweb.com/forums/zones/hze.html


Alkuperäinen kirjoittaja: Viippu

Täällä mitään apua, Olga?

Kiitos, Heksu, jo vain oli apua:)

Niitä on myös täällä, mutta minusta tämä Niksinarikka on vähän kumma paikka…

Mä en oo saanut tolkkua noista US-vyöhykkeistä, kun niissä yleensä kerrotaan vain vuoden alhaisin keskilämpötila. Suomen kasvuvyöhykkeissähän huomioidaan mm. lämpösumma, kasvukauden pituus, jne. Ja kyllähän sekin onko alueella hyvä lumipeite vai värisevätkö kasvit paljaaltaan hyisessä merituulessa, vaikuttaa talvehtimiseen. Olis kiva joskus verrata näitä niin että huomioitais kaikki muuttujat.   

Toi oli hyvä, kiitos!

No nii onkii, kiitos - otin kirjanmerkkeihin het:)

Kiitos minultakin! Auttaa, jos lähden taimiostoksille Ruotsiin…


Alkuperäinen kirjoittaja: Åland

Toisaalla on keskustelua kasvuvyöhykkeistä. Viipun laittamasta linkistä näkee suht sukkelaan esim. Seemnemaailm.ee:n käyttämät vyöhykkeet.

Suomi jaetaan yhdeksään vyöhykkeeseen kasvien menestymisen suhteen. Vyöhykejakoon vaikuttavat muun muassa kasvukauden pituus, tehoisan lämpötilan summa sekä talviolosuhteet.

Paikallisilmastoon vaikuttavat muun muassa vesistöjen läheisyys (meret lievittävät kovimpia pakkasia talvella, järvet karkottavat kukkimisaikojen halloja) ja alueen maastonmuodot (syvissä laaksoissa on kylmää ilmaa kesällä ja talvella, kukkulat taas ovat muuta ympäristöään lämpimämpiä). Järveen viettävä lounaisrinne hietamaalla, ylä- eli koillispuolellaan havumetsä, lienee paikallisilmastollisesti ihannepaikka puutarhalle.

Kotipihan pienilmastoon vaikuttaa tontin korkeusolosuhteiden lisäksi kasvillisuuden tarjoama suoja (puiden alla on hyvä suoja sekä pakkasilta että halloilta, päivällä varjoisuudesta taas on haittaa). Aukeiden paikkojen pohjois- ja itäreunat, joita reunustavat havupuut, ovat erityisen lämpimiä päiväsaikaan, sillä niissä auringon säteilyenergia muuttuu runsaimmin (havaittavissa olevaksi) lämmöksi.

Kasvien menestymiseen vaikuttaa myös maan laatu ja se, missä vaiheessa kasvukautta routa sulaa. Muokatut maat ja mineraalimaat ovat vähemmän hallanarkoja kuin turvemaat tai heinikot.

Lähde, Puutarha.net: Puiden ja pensaiden kasvuvyöhykkeet - vyöhykekartta

2 tykkäystä