Kopioin tänne talteen Paulastiinan muualle laittaman hyödyllisen linkin Suomen kasvuvyöhykkeistä. Olkaapa hyvät.
Kopioin tänne talteen Paulastiinan muualle laittaman hyödyllisen linkin Suomen kasvuvyöhykkeistä. Olkaapa hyvät.
Hei Olenko minä sitten 1 Helsinki Siellä taisi olla a b
Tuo kasvuvyöhykkeet ei näy sellainen pitäisi ehdotomasti olla täällä.
Kiitti.
Laitetaan linkki uudelleen kun tuon ensimmäisen viestin ei tunnu toimivan ainakaan tällä hetkellä:
Suomi jaetaan kasvillisuudeltaan kahdeksaan vyöhykkeeseen hedelmäpuiden ja puuvartisten koristekasvien menestymisen suhteen .http://ilmatieteenlaitos.fi/kasvuvyohykkeet
Ups anteeksi missä tuossa kartassa on se nyppy jossa on Helsinki?
Ja jo stiukkaa tekee niin Helsinki itä
Siis onko Helsinki 1 a vai 1b
SE muuten on 1b tai 2 Näemmä Ahvenanmaa on 1a
Turku on aina niinku lämpösempi, kateellisena, mutta tänään on helle Hesassakin.
Myskimalva, kirjoitan kommenttini suoraan tänne.
Menestymisvyöhykkeet on aika karkea rajaus, mutta monien puuvartisten kasvien menestyminen kyllä noudattelee sitä. On hyvä, että kasveilla merkinnät on “varman päälle”, siitähän saa sitten lipsua ihan vapaasti. Tontin mikrometeorologiset olot vaikuttaa kasvupaikan suotuisuuteen tai epäsuotuisuuteen.
Menestyksellisesti täällä kasvaa 2-vyöhykkeen puuvartisiakin. =)
Myski, voit onnitella itseäsi. Pihassasi on varmasti hyvät olosuhteet. Toisaalta arkojakin lajikkeita jatkuvasti onnistutaan kehittämään kestävämmiksi. Samaten täällä IV:lla minulla talvehtii puuvartisia, jotka ovat keski-eurooppalaisia, joiden talvehtiminen I-vyöhykkeelläkin on epävarmaa. Kaikki himoitsemani puuvartiset on juuri tällaisia arkoja tapauksia… Tontin edellytykset ovat jo nyt hyvät, mutta varmasti vuosien kuluttua vielä paremmat, kun suojaava kasvillisuus entisestään lisääntyy
Mikroilmastolla ja maaperällä tuntuu olevan todella iso merkitys kasvien viihtymiseen. Kasvuvyöhykkeet eivät todellakaan kerro yksittäisestä pihasta mitään, vaan kuvaavat keskimääräisiä oloja isolla alueella. Meillä homma on vaan toisinpäin kuin kahdella edellisellä kirjoittajalla Monesti harmitellut, kun ei se nelosella ja vitosellakaan selviävä kasvi näytä aina oikein pärjäävän. Syynä on savi ja kylmä laakson pohja.
Yllensä arka puuvartinen kannattaa istuttaa laakealle kummulle. mielummin hiekkapitoinen maa. Silloin juuristoalue on lämpimämmässä.
savimaalle kumpua tehtäessä on tärkeää sekoittaa sitä hiekkamaata syvemmälle, ettei tule selvää rajaa saven ja paremman maan välille.Pakkasella savi routii ei tavalla ja juuristo kärsii/katkeilee. Tuulensuojakasveja pohjois suunnalle.
Mitä kaikkee arempaa, Myskillä kasvaa, siel perifeeriassa,?
Keltajapaninangervoja, tummaruusuangervo, ripsureuna-angervo, yks patio alppiruusu, jolle ei luvattu mitään mahdollisuutta ulkona talvehtimiseen. Nimilappu heitetty menemään kun nakkasin sen syksyllä penkkiin, et vien sit keväällä kompostiin "kun ei se talvehdi". Joitain 2- vyöh. jasmikkeita, erilaisia tammia kokeilussa, ussurin päärynä kokeilussa. Ja muitakin mitä nyt en tähän hätään muista. Vihko alkaa olla aika täys kaikenlaisia kasveja, kylvöjä ym. Sieltä löytyy, kun etsii =)
Hevoskastanjat jätin ulos, siipipähkinät kylvin ulos syksyllä, köynnöshortensia ulkona…Pensashanhikki "Abbotswood".
Miljoona peukkua!
Hullulla on kalliit huvit
Täst oli joskus mainintaa. Että Hepokastanja ja Siipipähkinä ovat arkoja, ainankin keväthalloille.,
Istutus paikkaa, mis ei keväthallat helposti iske. Siipipähkinä jos kerkee tehdä aikaisemmin lehdet, ja tulee ns. hallat, niin Siipipähkinän lehdet menee mustaksi. Mulla paleltui yksipuu jokavuosi alas asti. Oli alavassa kohtaa, ja aukeella, et ylhäältäkii päin tuli kylmää. Siirsin sen n.40m päähän. Mis se kehitti lehdet myöhemmin, varjosammassa, luoteissuunta. ym. Eipä enää paleltuneet. Hepokastanja on vähä samajuttu. Tutulla oli 5v aikana Hevoskastanja paleltunut täällä jokavuosi melkein alas asti. Alavapaikka/aukee. Myskilhä tais kasvaa kuusia ym. takapihan reunassa. Niiden reuna suojaa ainankin ylhäältäpäin tulevia halloja., Sit se ilmansuunta kannattaa kattoa viel. Jos ne varjostas osanpäivää, ni ne kehittys hyöhemmin.
Ai niin, mullahan on muuten jotain eriskummallisia havupuitakin, joita laitoin viime kesänä. Hyvä Dave kun muistutit. Sain ne täältä eräältä himoharrastajalta, johon törmäsin vaihtotorilla.
Tässä uusi linkki Ilmatieteenlaitoksen kasvuvyöhykelistaan:
Kasvuvyöhykelista
Tuon mukaan kuulunkin vyöhykkeelle VI, olen aina luullut että VII. Mutta hyvä niin.
Ei vara venettä kaada
Miälenkiintoista. Joensuun kohdalla paikkakuntalistassa lukee lukee kasvuvyöhyke 3. Nossa otsikoissa on kuitenkin 3:Suomen perusmaisemaa, Vaasasta Kiteelle ja 4:Mäkiseutujen ja lakeuksien vyöhyke, Kokkolasta Joensuuhun.